Συνοπτική περίληψη του έργου:
Ενώ η Bella περιμένει την αποφοίτησή της για να ζήσει πια ελεύθερη με τον Edward, ο Jacob αποφασίζει να τη διεκδικήσει.
Ταυτόχρονα, μια σειρά φόνων αναστατώνει το Seattle και οι Cullen υποπτεύονται ότι κάποιος οργανώνει ένα στρατό από βαμπίρ, έχοντας στόχο τους ίδιους.

Προσωπική άποψη:
Να 'μαστε πάλι εδώ, έχοντας περάσει τόσοι μήνες όσοι χρειάζονταν προκειμένου να κορυφωθεί η αγωνία των fans της σειράς του "Twilight Saga" και τόσοι όσοι χρειάζονταν προκειμένου να γεμίσουν με αντοχή τις μπαταρίες τους οι μαχόμενοι ενάντιά της. Προσωπικά ανήκω στην κατηγορία των fans, όχι τόσο λόγω της ύπαρξης των ταινιών όσο εκείνης των βιβλίων. Ναι, καλώς ή κακώς δεν μπορώ να παραβλέψω την γυναικεία συναισθηματική πλευρά μου η οποία κάνει συχνά πυκνά την εμφάνισή της όταν γίνεται μάρτυρας παράξενων και αταίριαστων ερωτικών ιστοριών. Αυτό και μόνο λοιπόν μαρτυρά πως αν δεν έχετε αντοχές ή παράξενο ενεργοποιημένο συναισθηματισμό, καλύτερα να μην συνεχίσετε την ανάγνωση, ακριβώς όπως σας είχα ζητήσει και παλαιότερα.

Η τρίτη ταινία της σειράς θα μπορούσε να πει κανείς πω είναι και η καλύτερη μέχρι σήμερα. Δεν υπερτερεί απλά στα σημεία σε σύγκριση με τις προηγούμενες αλλά, και ιδιαίτερα σε σύγκριση με τα σχεδόν απογοητευτικό "New Moon", σε ένα ευρύτερο σύνολο και συνδυασμό πραγμάτων. Πρώτο και κύριο, ως προς την μεταφορά της ίδιας της ιστοριάς σε σύγκριση με το βιβλίο το οποίο βασίστηκε. Είναι μακράν η πιο ακριβής μεταφορά από τις τρεις, έστω και αν υπάρχουν κάποιες προσθέσεις διαλόγων οι οποίοι παρ' όλα ταύτα, είναι αρκετά έξυπνοι και λειτουργικοί ώστε να σε θέσουν σε μια δυσσάρεστη κατάσταση άδικων συγκρίσεων. Αυτό για έναν θεατή που δεν γνωρίζει τα βιβλία μπορεί να μην αποτελεί κριτήριο, για κάποιον σαν εμένα όμως ναι καθώς, αυτό που ήθελα κυρίως να δω, είναι η εσωτερική πάλη της Bella ανάμεσα σε μια θνητή και μια απέθαντη ζωή.

Ένα ακόμα θετικό στοιχείο είναι η ύπαρξη του Slade πίσω από τις κάμερες, ενός σκηνοθέτη που λογοκρίθηκε για την δουλειά του πάνω στο συγκεκριμένο project πριν καν ακόμα υπάρξει δείγμα της δουλειάς του προς κρίση. Αξιοποιεί το υλικό που έχει στα χέρια του σεβόμενος το teenager κοινό της σειράς αλλά παράλληλα, προσπαθώντας να κάνει το σύνολο λιγότερο γλυκανάλατο από αυτό που έχουμε συνηθίσει, θέλοντας εμφανώς να προσεγγίσει και μια άλλη μερίδα κοινού. Σαφέστατα η ταινία δεν μεταλάσσεται σε εκείνες της gore κατηγορίας ωστόσο, έχουν μια πιο άγρια και αιμοδιψή διάθεση, συγκαλημμένη τόσο ώστε να μην είναι θρίλερ και απροκάλυπτη τόσο ώστε να ενεργοποιείται, να αναπτύσσεται και να εξελίσσεται η δράση.

Η Stewart δυσκολεύεται να αφήσει, έστω και για λίγο, το αχανές βλέμμα, χαμένο πότε στις σκέψεις, πότε στο κενό, κάτι την κάνει στιγμές-στιγμές να μοιάζει υπό την επήρρεια βαρβιτουρικών. Δεν έχω κανένα απολύτως πρόβλημα με την κοπέλα αλλά, δεν είναι η δυναμική, παθιασμένη και με χιούμορ Bella που φανταζόμουν ξεφυλλίζοντας τα βιβλία. Ο Pattinson αποτελεί προσωπική αδυναμία για διάφορους λόγους και θέλοντας να πιστεύω ότι το λέω αυτό ανεπηρρέαστη από συμπάθειες, ναι, είναι σίγουρα ο Edward που το μυαλό μου είχε πλάσσει. Ο Lautner έχει σαφέστατα μεγάλη βελτίωση σε σχέση με τις προηγούμενες δύο ταινίες, χωρίς ωστόσο αυτό να σημαίνει ότι σε καθηλώνει.

Ενδιαφέρον έχουν κάποιες νέες προσθήκες όπως αυτή του Xavier Samuel στο ρόλο του Riley, η Greene είναι για μια ακόμα φορά μια θεά ενώ όλοι οι υπόλοιποι χαρακτήρες, εμφανισιακά τουλάχιστον, μοιάζουν καλύτεροι και παράλληλα, πιο ώριμοι. Βέβαια, η Bryce Dallas Howard η οποία και αντικατέστησε την Rachelle Lefevre στον ρόλο της Victoria, μπορεί να είναι εμφανισιακά πιο όμορφη όμως, παραείναι γλυκιά σε σχέση με την προκάτοχό της ώστε να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, υποδυόμενη την αιμοσταγή απειλή για την ζωή τόο της Bella, όσο και της οικογένειας Cullen. Ίσως η παραγωγή, να έπρεπε να έχει κάνει κάποιες υποχωρήσεις ή έστω, κάποια καλύτερη επιλογή.

Σίγουρα το "Twilight Saga" δεν αποτελεί έπος με την έννοια του όρου. Σίγουρα δεν απευθύνεται σε όλους. Σίγουρα είναι μια mainstream παραγωγή που απευθύνεται κατ' εξοχήν σε teenagers και θηλυκά κάθε ηλικίας. Σίγουρα έχει φανατικούς υποστηρικτές και φανατικούς εχθρούς. Ίσως να μην αξίζει να το συζητάς και να κοντράρεσε αφού, είτε στη μία κατηγορία ανήκεις είτε στην άλλη, ανήκεις σε κάποιο εκ των δύο άκρων, αδυνατώντας να συναντηθείς στη μέση. Αν είσαι γυναίκα και δη, θαυμάστρια των βιβλίων, σίγουρα θα το απολαύσεις. Αν θες να περάσεις ευχάριστα την ώρα σου, πάλι θα το πετύχεις. Αν πάλι είσαι άντρας, πες ότι κάνεις το καλό ικανοποιώντας την επιθυμία της κοπέλας σου, μιας και δεν πιστεύω ότιθα πήγαινες για άλλο λόγο. Όπως και να 'χει, η "Έκλειψη" είναι μια αρκετά καλογυρισμένη ταινία, με της καλές στιγμές της και σωστά δομημένη σε σχέση με αυτό που θέλει να πετύχει και να προσφέρει.
Βαθμολογία 7/10

Ταυτότητα ταινίας:
Ελλ. τίτλος: Έκλειψη
Είδος: Φαντασίας
Σκηνοθέτης: David Slade
Πρωταγωνιστές: Kristen Stewart, Robert Pattinson, Taylor Lautner, Billy Burke, Ashley Greene, Jackson Rathbone, Nikki Reed, Kellan Lutz, Elizabeth Reaser, Peter Facinelli, Gil Birmingham, Dakota Fanning, Bryce Dallas Howard, Xavier Samuel
Παραγωγή: 2010
Διάρκεια: 124'

Επίσημο site:
http://www.eclipsethemovie.com/