Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Πρόθυμη να εξερευνήσει τις νέες ικανότητες που απόκτησε ως Αθάνατη, η Έβερ στρέφεται στον αγαπημένο της Ντέιμεν. Καθώς, όμως, εκείνη ασκείται να χρησιμοποιεί τις δυνάμεις της, ο Ντέιμεν αρχίζει να χάνει τις δικές του.
Σε μια προσπάθεια να τον σώσει, η Έβερ ταξιδεύει στη μαγική διάσταση της Χώρας του Καλοκαιριού, όπου μαθαίνει τα μυστικά του βασανισμένου παρελθόντος του Ντέιμεν, ένα παρελθόν που ο ίδιος είχε φροντίσει να κρατήσει κρυφό.
Η Έβερ θα ανακαλύψει τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να γυρίσει πίσω το χρόνο, και θα έρθει αντιμέτωπη μ’ ένα τρομερό δίλημμα: να επιστρέψει στο παρελθόν και να σώσει την οικογένειά της από το αυτοκινητικό δυστύχημα που στοίχισε τη ζωή τους ή να μείνει στο παρόν για να σώσει τον Ντέιμεν;

Προσωπική άποψη:
Η Alyson Noel συνεχίζει την ιστορία των “Αθανάτων” της, μεταφέροντάς μας όχι πολύ μακριά στον χρόνο από εκεί που μας άφησε το “Αιώνια Δική Σου”. Η Έβερ έχει επιβιώσει και μάλιστα, έχει κάνει ένα ακόμα μεγαλύτερο βήμα. Έχει δεχτεί την αθανασία που της έχει προσφέρει ο Ντέιμεν, έστω και αν μέσα της δεν είναι σίγουρη για το διάστημα που θα επιθυμήσει να την διατηρήσει στο μέλλον. Ωστόσο, δεν μένει στις αμφιβολίες και τις ανασφάλειές της αλλά, αποδεχούμενη τις συνθήκες της νέας της ζωής και των κανόνων της νέας της πραγματικότητας δίπλα στο αιώνιο ταίρι της, προσπαθεί όχι μόνο να προσαρμοστεί αλλά και να αποκομίσει όσα περισσότερα μπορεί.

Όταν όμως το να είσαι έφηβος, να μεγαλώνεις και να πρέπει να πάρεις δραστικές αποφάσεις είναι δύσκολο ακόμα και υπό φυσιολογικές συνθήκες, πόσο περισσότερο μπορεί να δυσκολέψει όταν δεν είσαι φυσιολογικός; Και η Έβερ, κάθε άλλο παρά φυσιολογική μπορεί να χαρακτηριστεί. Έχει χαρίσματα τα οποία ο μέσος άνθρωπος δεν διαθέτει αλλά και να το κάνει, δεν ξέρει να τα αξιοποιήσει, χαίρει του προνομίου της αθανασίας και ο σύντροφός της έχει 600 χρόνια στις πλάτες του. Όμως ο Ντέιμεν για εκείνη δεν είναι μόνο σύντροφος, δεν είναι μόνο το αιώνιο ταίρι της αλλά, και ο δάσκαλός της, ο καθοδηγητής σε αυτό το νέο μονοπάτι που επέλεξε για να συνεχίσει την ζωή της. Φυσικό επόμενο είναι λοιπόν, όταν εκείνος αλλάζει, όταν χάνεται κάθε τι γνώριμο μέσα στο ίδιο του βλέμμα, εκείνη να νιώθει φόβο, αγωνία αλλά και ανάγκη να δράσει.

Αν στο προηγούμενο βιβλίο της σειράς αυτό που κρινόταν ήταν η ζωή της Έβερ, στην γεμάτη αγωνία συνέχεια διακυβεύονται πολύ περισσότερα. Πέραν από τη δικιά της τη ζωή, σε θανάσιμο κίνδυνο βρίσκεται ο Ντέιμεν, ένα πλάσμα τόσο τέλειο και φαινομενικά προστατευμένο που θα πίστευε κανείς ότι τίποτα και κανένας δεν μπορούν να τον βλάψουν. Ακόμα όμως και οι αθάνατοι έχουν αδυναμίες κι ευαίσθητα σημεία, κάτι που ήδη έχουμε ανακαλύψει. Το μοναδικό πράγμα που χωρίζει την ζωή από τον θάνατό τους, είναι η γνώση ή η άγνοια. Όποιος έχει το κλειδί της γνώσης, έχει την δυνατότητα να βλάψει ενώ η άγνοια, δεν είναι δεδομένο ότι μπορεί να καταπολεμηθεί όταν η δικιά σου δεν είναι μικρότερη.

Η Noel έχει πρόθεση να μας κάνει να διεισδύσουμε όλο και πιο βαθιά στον κόσμο της. Αν στο πρώτο της βιβλίο ήθελε να μας δώσει μια μικρή γεύση μιας απαγορευμένης κι επικίνδυνης γνώσης, τώρα πλέον δεν έχει καμία διάθεση να κρυφτεί. Έτσι, μπαίνουμε όλο και πιο βαθιά στον κόσμο της αλχημείας, των μυστικών και των δυνατοτήτων της. Ταξιδεύουμε πίσω στον χρόνο όπου ανακαλύπτουμε την αφετηρία αλλά και την διαδρομή του Ντέιμεν προς την αθανασία. Παράλληλα όμως ανακαλύπτουμε και τις πληροφορίες εκείνες που κάνουν ακόμα πιο κατανοητό το δέσιμο ανάμεσα σε εκείνον και την Έβερ. Μαθαίνουμε την δικιά του, προσωπική ιστορία αλλά και την κοινή τους ιστορία που δεν έπαψε να επαναλαμβάνεται στους αιώνες, αγγίζοντας με αυτό τον τρόπο ένα ακόμα λεπτό και αδιευκρίνιστο ως προς την ύπαρξή του ή όχι φαινόμενο, εκείνο της μετεμψύχωσης.

Η Έβερ ταξιδεύει στις προεκτάσεις του νέου της κόσμου, στην διάσταση της Χώρας του Καλοκαιριού, ενός μέρος που ήδη γνωρίζουμε όμως τώρα μοιάζει να ανακαλύπτουμε, σαν να είναι η πρώτη μας επίσκεψη. Διαπιστώνουμε ότι δεν είναι απλά ένα μέρος τέλειας ομορφιάς όπου πραγματοποιούνται τα πάντα αλλά, το μέρος εκείνο στο οποίο μόνο αν αξίζεις μπορείς να βρεθείς, μόνο αν είσαι εκλεκτός μπορείς να διεκδικήσεις λύσεις και απαντήσεις. Δεν είναι απλά ένα φανταστικό μέρος που έχει μοναδικό σκοπό να μας εντυπωσιάσει με την ομορφιά του απομακρύνοντάς μας από τον πραγματικό στόχο αλλά, ένα μέρος μέσα στο οποίο όλα λειτουργούν αρμονικά και όλες οι δυνατότητες παρέχονται αρκεί, να είσαι σε θέση να τις αξιοποιήσεις.

Αν το “Αιώνια Δική Σου” είχε ορισμένα πεζά σημεία, θα τολμούσα να πω ότι από την "Γαλάζια Σελήνη" απουσιάζουν. Όχι γιατί άλλαξαν οι χαρακτήρες, γιατί κάτι τέτοιο δεν υφίσταται εφόσον μιλάμε για τους ίδιους έφηβους αλλά, γιατί άλλαξαν οι συνθήκες. Οι εκπλήξεις είναι πολλές, οι ανατροπές απανωτές ενώ όλα μοιάζουν αμφίρροπα χωρίς να είναι σίγουρο το ποιον πρέπει να εμπιστευτείς, ακόμα και αν είναι σώφρον να ακολουθήσεις το ένστικτό σου αφού το τελευταίο, είναι εκείνο που πολλές φορές μας παρασύρει σε παθιασμένες, εγωιστικές αποφάσεις. Όταν μάλιστα αυτές οι αποφάσεις έχουν να κάνουν με διλλήματα όπως της Έβερ, ανάμεσα σε μια φυσιολογική ζωή με την οικογένειά της ή μια νέα, αιώνια, με τον Ντέιμεν να έχει σωθεί από τον αργό θάνατό του, τα πράγματα γίνονται πολύ πιο συναισθηματικά και κατά συνέπεια, πολύ πιο περίπλοκα.

Ίντριγκα και εκδίκηση, έρωτας και αγάπη, ευτυχία και εμπιστοσύνη, κουράγιο και υπομονή, όλα αυτά τα διαφορετικά και αντικρουόμενα συναισθήματα και σκέψεις συμπεριλαμβάνονται σε ένα βιβλίο φαντασίας για την αιώνια ζωή, την αιώνια αγάπη αλλά και την ανάγκη του ανθρώπου, πέρα και πάνω απ’ όλα, να αισθάνεται ολοκληρωμένος, φυσιολογικός και όχι εξαναγκασμένος από την μοίρα σε μια σειρά δύσκολων επιλογών. Το σωστό και το λάθος είναι πολύ σχετικά και η Έβερ καλείται να παίξει με τις πιθανότητες που βασίζονται, τόσο στο ένστικτο, όσο και στην παλιά και νέα γνώση της. Είναι εκείνη που κινεί τα νήματα και στρέφει την συνέχεια σε μια δραματική πορεία έχοντας βρεθεί προ εκπλήξεων. Όσο για την συγγραφέα, Alyson Noel, κερδίζει το στοίχημα που δεν είναι άλλο από το να καταφέρει να μας εκπλήξει και να μας καθηλώσει με μια απρόσμενη συνέχεια και με ένα αναπάντεχο τέλος που αλλάζει τα δεδομένα μας.
Βαθμολογία 10/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Alyson Noel
Μεταφραστής: Καρύδη Ντίνα
Εκδόσεις: Ψυχογιός
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2010
Αρ. σελίδων: 416
ISBN: 978-960-453-734-1