Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
H Λίσμπετ Σαλάντερ καταστρώνει την εκδίκησή της απέναντι στον άνθρωπο που προσπάθησε να τη σκοτώσει και στις κυβερνητικές οργανώσεις που παραλίγο να καταστρέψουν τη ζωή της. Αλλά η αποστολή της δεν είναι εύκολη. Γιατί μετά τη σφαίρα που δέχτηκε στο κεφάλι, νοσηλεύεται στην Εντατική υπό στενή επιτήρηση, και όταν βγει θα οδηγηθεί στο δικαστήριο κατηγορούμενη για τρεις φόνους και μία απόπειρα δολοφονίας.
Με τη βοήθεια του δημοσιογράφου Μίκαελ Μπλούμκβιστ και των συνεργατών του στο περιοδικό Μιλένιουμ, η Λίσμπετ θα πρέπει να αποδείξει την αθωότητά της αλλά και να καταγγείλει τους διεφθαρμένους πολιτικούς που έχουν αφήσει τους αδύναμους να γίνουν θύματα βίας και κατάχρησης.
Θύμα και η ίδια, η Λίσμπετ είναι έτοιμη να αντεπιτεθεί και να αγωνιστεί με νύχια και με δόντια.

Προσωπική άποψη:
Ο Larsson έμελε να αναγνωριστεί μετά θάνατον. Επίσης έμελε το έργο του να μείνει μισοτελειωμένο αφού, σκοπός του ήταν, όχι απλά μια τριλογία αλλά, μια σειρά επτά βιβλίων τα οποία θα ολοκλήρωναν τις περιπέτειες της Λίσμπετ Σαλάντερ και της παρέας της. Δυστυχώς, δεν θα μπορέσουμε ποτέ να μάθουμε την εξέλιξη της ζωής της, δεν θα μπορέσουμε ποτέ να ανακαλύψουμε τι κρυβόταν πίσω από τους υπαινιγμούς των τελευταίων σελίδων όμως σίγουρα, διαβάζοντας αυτό το τρίτο βιβλίο, θα παρασυρθούμε σε έναν ρεαλιστικό κόσμο σκότους, ασυδοσίας, πολιτικής, δικαστικής και αστυνομικής διαφθοράς αλλά, και σε έναν κόσμο δικαίου, όπου άνθρωποι έχουν ακόμα το σθένος να παλεύουν για τις αξίες τους, γι’ αυτά που πιστεύουν και τελικά, γι’ αυτά που ηθικά έχουν σημασία στην ζωή.

Το τέλος του δεύτερου βιβλίου της τριλογίας, μας άφησε να αναρωτιόμαστε για το μέλλον της ζωής της Λίσμπετ. Την συναντάμε εκεί που την αφήσαμε, στο νοσοκομείο, σε μια απέλπιδα προσπάθεια να αφερεθεί από το κεφάλι της μια σφαίρα. Δεν αμφιβάλλουμε ότι θα τα καταφέρει, άλλωστε η Λίσμπετ είναι από εκείνους τους χαρακτήρες που ξέρει να επιβιώνει, όσο δύσκολες και αν είναι οι συνθήκες. Την γνωρίσαμε σε μια προσπάθειά της να βοηθήσει και τελικά, να σώσει την ζωή του Μίκαελ. Συνεχίσαμε να παρακολουθούμε την ζωή της η οποία πέρασε στο αντίθετο ρεύμα, χωρίς μάλιστα εκείνη να το έχει επιλέξει, με τον Μίκαελ να ακολουθεί παράλληλους δρόμους. Τώρα είναι η δικιά του σειρά να βοηθήσει τη Λίσμπετ, όχι να σωθεί αλλά, να προστατέψει τον εαυτό της, όπως μονάχα εκείνη ξέρει.

Η Λίσμπετ έχει ταυτόχρονα, όλα τα συμβατικά και αντισυμβατικά χαρακτηριστικά, μιας σύγχρονης γυναίκας. Είναι ανεξάρτητη, έξυπνη, δυναμική όμως, όλες αυτές οι ιδιότητες κρύβονται περίτεχνα πίσω από ένα ιδιόμορφο παρουσιαστικό. Είναι μικροσκοπική όμως ταυτόχρονα, δυνατή και επικίνδυνη. Είναι αναρχική και γοτθική αλλά παράλληλα, σαγηνευτική και sexy. Δεν υπακούει σε κανόνες, αρνείται να μπει σε καλούπια, δεν έχει ταμπού και δεν προσποιείται, όχι γιατί είναι δήθεν αλλά, γιατί το ίδιο το σύστημα έπλασσε τον χαρακτήρα της. Η Λίσμπετ είναι ακριβώς εκείνο το ισχυρό, δυναμικό πρότυπο γυναίκας το οποίο, έχει την δύναμη και την προοπτική, να κατακτήσει εφόσον το θελήσει, όχι μόνο κρατικές και κυβερνητικές οργανώσεις αλλά, οτιδήποτε στον κόσμο επιθυμήσει.

Παρακολουθούμε λοιπόν με μεθοδικό και όχι τόσο γρήγορο ρυθμό όσο στα προηγούμενα βιβλία, την ζωή της Λίσμπετ κάτω από στενούς περιορισμούς. Την προσπάθειά της και τον αγώνα, τόσο της ίδιας, όσο και εκείνων που την υποστηρίζουν, να αποδείξει ότι όχι μόνο είναι αθώα έναντι όσων της έχουν προσάψει αλλά, ότι στην πραγματικότητα, από τα παιδικά της κι όλας χρόνια, εκείνη είναι το θύμα ενός συστήματος το οποίο, προκειμένου να προστατευτεί, δεν διστάζει να πατήσει επί πτωμάτων, να θυσιάσει ανθρώπινες ζωές ή να καταπατήσει άλλες, οδηγώντας τες σε μια καταστροφή η οποία, μπορεί να είναι μη αναστρέψιμη. Η ηθική δικαίωση όμως είναι αρκετή;

Η σύγχρονη αυτή και ανατρεπτική Πίπη Φακιδομύτη, δεν έχει μοναδικό της σκοπό να αθωωθεί, αποδεικνύοντας τους ισχυρισμούς της. Έχει κύριο σκοπό της να εκδικηθεί όλους εκείνους που κατέστρεψαν την ζωή της, που έκαναν την εσωστρέφεια της ένα ισχυρό όπλο εναντίον της ίδιας, καταδικάζοντάς την σε έναν αδυσώπητο κοινωνικό ρατσισμό και αποκλεισμό. Δεν υπάρχει χειρότερο από το να καταδυναστεύεις μια ελεύθερη και ανεξάρτητη προσωπικότητα και εκείνη, είναι πλέον διαθεμένη να κάνει τα πάντα για να ανακτήσει τον έλεγχο που άδικα και βίαια στερήθηκε. Όμως και οι εχθροί της δεν είναι πρόθυμοι να παραδώσουν τα όπλα έτσι εύκολα, θέτοντας μάλιστα σε λειτουργία, τρομακτικούς μηχανισμούς, όχι απλά άμυνας αλλά, και απειλής.

Στο πλευρό της το alter ego του συγγραφέα της τριλογίας, ο Μίκαελ, ακόμα πιο δυναμικός και γοητευτικός απ’ όσο τον αφήσαμε την τελευταία φορά. Μα πάνω απ’ όλα, είναι πιο αποφασισμένος από ποτέ, πιο πρόθυμος από κάθε άλλη φορά να ριψοκινδυνέψει, να ρισκάρει και να δράσει. Δεν είναι απλός παρατηρητής ή εντολέας μιας αποστολής αλλά, ενεργός στρατιώτης, δοσμένος με πάθος και αληθινή θέληση στην δράση και στις εξελίξεις της. Μαζί του, αγαπημένοι ηθικοί και αποφασισμένοι χαρακτήρες που ήδη έχουμε γνωρίσει αλλά, και νέοι, άλλοι μυστηριώδεις, άλλοι γοητευτικοί χαρακτήρες που δεν χαίρεσαι απλά να παρακολουθείς τις κινήσεις και τον τρόπο σκέψεις τους αλλά, χαίρεσαι να ανακαλύπτεις κάθε πτυχή της προσωπικότητας που έχουν να βγάλουν προς τα έξω.

Αυτή είναι η ιστορία της Λίσμπετ, μια ιστορία που ακόμα κι αν πλατειάζει ορισμένες στιγμές, έχει έναν και μόνο σκοπό. Να επισημάνει την λεπτομέρεια αποδεικνύοντας πως το πρότυπο Σουηδικό κράτος, δεν είναι τόσο καθαρό όσο πιστεύουμε. Και τελικά, ένα είναι το μόνο σίγουρο. Κλείνοντας τον τρίτο τόμο της τριλογίας “Millenium”, μένουμε να στεκόμαστε ακίνητοι, με μια σκέψη να καταβάλει το μυαλό μας και μια απέραντη θλίψη να κατακλύζει το είναι μας. Ο Larsson, κλείνει ένα κεφάλαιο της ιστορίας του, αφήνοντάς μας γεμάτους προσδοκίες για το επόμενο βήμα. Ένα βήμα που τελικά δεν θα έχουμε ποτέ μας την χαρά να διαβάσουμε αφού, ο ξαφνικός του θάνατος, εκτός από την ζωή του διάσημου πλέον συγγραφέα, πήρε μαζί του και ένα μοναδικό συγγραφικό ταλέντο, ένα δυνατό μυαλό, μια ισχυρή και έντονη προσωπικότητα, που με ευστοχία και μια ξεχωριστή μοναδικότητα, κατάφερνε να αποτυπώνεται πάνω στο χαρτί.
Βαθμολογία 10/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Stieg Larsson
Μεταφραστής: Μαθόπουλος Γιώργος
Εκδόσεις: Ψυχογιός
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2010
Αρ. σελίδων: 800
ISBN: 978-960-453-687-0