Συνοπτική περίληψη του έργου:
Ο Edward είναι ένας απλός και ελάχιστα μορφωμένος μηχανικός που ερωτεύεται την ευφυέστατη Cathrine.
Η Cathrine, όμως, είναι αρραβωνιασμένη. Σύμμαχος στον αγώνα του Edward είναι ο θείος της Catherine, ο οποίος δεν είναι άλλος από τον νομπελίστα Albert Einstein.

Προσωπική άποψη:
Μπορώ να πω μετά βεβαιότητας ότι έχω δει κι έχω πολλές χαριτωμένες αισθηματικές κομεντί. Με ακόμα μεγαλύτερη βεβαιότητα μπορώ να πω ότι έχω δει επίσης πολλές πανηλίθιες αισθηματικές κομεντί. Η συγκεκριμένη, αν μου ζητούσαν να την κατατάξω σε μια από τις δύο κατηγορίες ίσως να με έκανε να διστάσω προς στιγμήν. Έχει ορισμένα χαριτωμένα στοιχεία, κάποιες μικρές πινελιές που σε κάνουν να την βλέπεις μέσω ενός συμπαθητικού πρίσματος. Κατά τ’ άλλα όμως, θα έλεγα ότι τελικά, κλίνει περισσότερο ως προς το να σε πείσει ότι είναι πανηλίθια.

Αλήθεια αναρωτιέμαι, πως μπορεί σε κάποιον να γεννηθεί μια τόσο ‘ευφάνταστη’ ιδέα όσο το να βάλει έναν εκ των διασημότερων επιστημών σε ρόλο προξενήτρας, παριστάνοντας κάτι από την δικιά μας θεία από το Σικάγο; Υπήρχε ποτέ περίπτωση, όσο απλός άνθρωπος και αν ήταν ο Einstein, να καθίσει να ασχοληθεί με τα ερωτικά τερτίπια της χαζοχαρούμενης ανιψιάς του και μάλιστα, να προσπαθεί με νύχια και με δόντια να πλάσσει τον ακατάλληλο για εκείνη πνευματικά άντρα, έτσι ώστε να μην μπορεί να του αντισταθεί;

Για ακόμη μια φορά, δεν είμαι σίγουρη τι μου φταίει περισσότερο. Το απίθανο σενάριο ή η ανύπαρκτη σκηνοθετική προσέγγιση. Τα έχουμε ξαναπεί και δεν θέλω να επαναλαμβάνομαι αλλά, έλα που αναγκάζομαι από τις συνθήκες. Δεν περιμένουμε καλλιτεχνικά θαύματα από παραγωγές σαν κι αυτή όμως, μπορούμε τουλάχιστον να απαιτούμε, σε όσο μεγάλο ή μικρό βαθμό μπορεί να συμβεί κάτι τέτοιο, οι υπεύθυνοι για την παραγωγή μιας τόσο ανάλαφρης ταινίας να κάνουν ότι περνάει από το χέρι τους για να μας ψυχαγωγήσουν.

Η Meg Ryan μας έχει συνηθίσει σε γλυκανάλατους ρόλους που δεν έχουν να προσφέρουν τίποτα το αξιόλογο. Πολύ περισσότερο, μας έχει συνηθίσει σε λανθασμένες επιλογές στην διάρκεια της καριέρας της και πραγματικά είναι άξιο αναφοράς ότι επέλεξε να συμμετάσχει στην ταινία αυτή, την ίδια χρονιά που έκανε τεράστια επιτυχία με το “When A Man Loves A Woman”. Φαντάζομαι όμως ότι και ο Tim Robbins, αν του ξαναέκαναν σήμερα την ίδια πρόταση, ότι θα το σκεφτόταν ελαφρώς καλύτερα. Όχι πως δεν είναι συμπαθητικός στον ρόλο του, το αντίθετο μάλιστα όμως σίγουρα, δεν είναι ένας ρόλος που αντιπροσωπεύει το ταλέντο και τις δυνατότητές του.

Θέλετε να σοροπιάσετε με το έτερον ήμισυ; Καλά κάνετε αλλά πιστέψτε με, αυτό μπορεί να γίνει πανεύκολα και μάλιστα, χωρίς να βλέπεις την δράση ενός τσούρμου αλλοπρόσαλλων γέρων παράλληλα με την συναισθηματική εξέλιξη της ιστορίας του ζευγαριού. Επιπλέον, αν δεν έχετε μαθηματικές και επιστημονικές ανησυχίες, πιθανότατα να πλήξετε ή ακόμα και να αυτοκτονήσετε στις πρώτες εκτεταμένες αναφορές γύρω από το θέμα πόσο μάλλον, όταν κατ’ ουσίαν, δεν έχουν καμία σχέση με τον έρωτα.
Βαθμολογία 3/10

Ταυτότητα ταινίας:
Ελλ. τίτλος: Ερωτικές Εξισώσεις
Είδος: Κομεντί
Σκηνοθέτης: Fred Schepisi
Πρωταγωνιστές: Tim Robbins, Meg Ryan, Walter Matthau, Lou Jacobi, Gene Saks, Joseph Maher, Stephen Fry, Tony Shalhoub, Frank Whaley
Παραγωγή: 1994
Διάρκεια: 100’

Σχετικά sites που αξίζουν τον κόπο:
http://www.imdb.com/title/tt0110099/
http://en.wikipedia.org/wiki/I.Q._(film)