Συνοπτική περίληψη του έργου:
Στο όχι και τόσο μακρινό μέλλον, ο κόσμος έχει υποστεί τεράστια καταστροφή.
Μέσα απο τα συντρίμμια,ένας άνδρας προσπαθεί να επιβιώσει και να καλύψει τις βασικές του ανάγκες.

Προσωπική άποψη:
Πόσα πράγματα μπορεί να πει η σιωπή; Πόσα περισσότερα μπορεί αλήθεια να εκφράσει σε σχέση με τα λόγια... Ξέρετε, καμιά φορά οι διάλογοι είναι άδειοι, κούφιοι, δεν έχουν πραγματικά ουσία ή σημασία. Αυτή ίσως να είναι και η πραγματική μαγεία του κινηματογράφου. Να έχει η εικόνα την δυνατότητα να πει πολλά περισσότερα πράγματα απ' όσα θα μπορούσαν να πουν ποτέ οι λέξεις. Άλλωστε τι είναι οι λέξεις πέραν από γράμματα σε μια φαινομενικά λογική σειρά... τίποτα πιο ισχυρο από την δύναμη της εικόνας.

Ακριβώς πάνω σε αυτή την δύναμη βασίζεται η σκηνοθεσία του Θάνου Κερμίτση, στην δύναμη της σιωπής η οποία αποτυπώνει όλα όσα θέλει πραγματικά να εκφράσει. Την καταστροφική ικανότητα του ανθρώπου, την μοναχικότητά του στην οποία οι ίδιες του οι πράξεις τον οδήγησαν, την αγωνιώδη προσπάθεια για επιβίωση αλλά και την μετατροπή του ανθρώπου σε ένα πλάσμα χωρίς αισθήματα, χωρίς αυτό που εμείς ονομάζουμε ανθρωπιά. Με άλλα λόγια, το πόσο εύκολα μπορεί ο άνθρωπος να μεταστραφεί σε ζώο απλά και μόνο για να επιβιώσει, να μπορέσει να ζήσει έστω και σε έναν κόσμο που μοιάζει καταδικασμένος από την καταστροφή που εμείς έχουμε προκαλέσει.

Μέσα σε 15' μόλις λεπτά, ο Θάνος καταφέρνει να μας δημιουργήσει τόσο έντονα συναισθήματα, να μας κάνει να νιώσουμε ότι όλο αυτό που παρακολουθούμε είναι τόσο φυσιολογικό αλλά ταυτόχρονα και τόσο λάθος. Όχι για κανέναν άλλο λόγο αλλά γιατί τελικά, έτσι είναι η ζωή. Πρέπει ο καθένας μας να παλέψει για να επιβιώσει. Αξίζει όμως μια ζωή κενή, δίχως ανθρωπιά, δίχως ηθικούς φραγμούς, δίχως δισταγμό για το τι συνέπειες μπορούν να έχουν οι πράξεις μας; Αυτό είναι κάτι που στο τέλος δεν μπορεί να το απαντήσει κανείς απόλυτα. Όλα έχουν να κάνουν σε σχέση με τις προσωπικές μας επιλογές αλλά και την συνείδησή μας, αν αυτή συνεχίζει να υπάρχει.

Δεν θα ήθελα τέλος να παραλείψω, ούτε την εκφραστικότητα του Γιώργου Κτιστάκη στον μοναδικό ουσιαστικά ρόλο της ταινίας, ούτε την εξαιρετική φωτογραφία του film που πραγματικά μαγνητίζει αλλά, ούτε και την εξαιρετική δουλειά του Αντώνη Κουτελιά στον ήχο ο οποίος μας υπενθυμίζει κάτι σχεδόν ξεχασμένο, ότι ο ήχος δεν είναι απλά ένα συμπληρωματικό στοιχείο σε μια ταινία αλλά, ένας ζωτικός πυρήνας που συντροφεύει τις εικόνες και ενδυναμώνει τα εκάστοτε συναισθήματα του θεατή. Απλά δείτε το και εκτιμήστε την πραγματικά καλή δουλειά των παιδιών εκείνων που ζουν γι' αυτό που κάνουν και δεν ζουν από αυτό.
Βαθμολογία 10/10

Ταυτότητα ταινίας:
Ελλ. τίτλος: Remnant
Είδος: Μικρού Μήκους
Σκηνοθέτης: Θάνος Κερμίτσης
Πρωταγωνιστές: Γιώργος Κτιστάκης, Άρης Καπλανίδης
Παραγωγή: 2010
Διάρκεια: 15'

Δείτε την ταινία στο: