Συνοπτική περίληψη του έργου:
Ο Van Helsing, ένας τυχοδιώκτης στην υπηρεσία του Βατικανού, έχει ως αποστολή να καταδιώκει πλάσματα που κανείς δεν αναγνωρίζει την ύπαρξή τους, όμως όλοι τα φοβούνται.
Λυκάνθρωποι, το τέρας του Φρανκενστάιν, ο κύριος Χάιντ βρίσκουν στο πρόσωπο του Van Helsing έναν ανίκητο αντίπαλο.
Οι νέες εντολές του Βατικανού τον στέλνουν στη μακρινή Τρανσυλβανία, για να εξολοθρέψει τον Δράκουλα και την κουστωδία του.
Εκεί θα συμμαχήσει με την όμορφη απόγονο μιας οικογένειας ευγενών που ο αιμοδιψής κόμης προσπαθεί εδώ και αιώνες να ξεκληρίσει.
Στην πορεία θα διαπιστώσει ότι έχει πολλά κοινά με τους ορκισμένους εχθρούς του, και θα αναγκαστεί να αντιμετωπίσει και τους προσωπικούς του δαίμονες.

Προσωπική άποψη:
Μέχρι προ ολίγων ημερών, δεν είχα καταφέρει ποτέ, μα ποτέ όμως, να παρακολουθήσω το "Van Helsing" από την αρχή μέχρι το τέλος του. Είχα σκεφτεί ότι αυτό ίσως να οφειλόταν στο γεγονός ότι όποτε είχα την ευκαιρία να το παρακολουθήσω στην τηλεόραση, ήμουνα υπερβολικά κουρασμένη για να αντέξω να το κάνω. Λάθος! Δεν ήμουν κουρασμένη αλλά, ευλογημένη, μέχρι εκείνη τουλάχιστον την στιγμή όπου τελικά έφτασα στην τερματική γραμμή. Το αποτέλεσμα; Μια τρομακτική έκφραση απορίας στο πρόσωπό μου που μαρτυρούσε, ή την πιθανότητα να βρει σύντομα εγκεφαλικό επεισόδιο ή εκείνη του ισχυρού σοκ που θα μου στερούσε για αρκετά μεγάλο διάστημα την ομιλία. Ευτυχώς έχω γερή κράση και κανένα από τα δύο δεν συνέβει.

Βέβαια, όταν εκ των υστέρων πλέον, συνειδητοποίησα ότι σκηνοθέτης και σεναριογράφος της ταινίας είναι ο Stephen Sommers, το τοπίο έγινε ξεκάθαρο. Ήταν φυσικό μια ταινία η οποία έχει περάσει από τα χεράκια του Sommers να μου αφήσει την αίσθηση που τελικά κατάφερε να μου αφήσει, έτσι όπως ακριβώς συνέβει με όποια άλλη ταινία του δημιουργού έτυχε, δυστυχώς, κατά καιρούς να παρακολουθήσω. Το μεγαλύτερο πρόβλημα του Sommers είναι η μεγαλομανία του, ένα στοιχείο το οποίο, αν δεν καταφέρει κάποια στιγμή να αποβάλλει, δεν θα μπορέσει ποτέ να δημιουργήσει μια ταινία η οποία να αρέσει στην πλειοψηφία του κινηματογραφόφιλου κοινού. Όσο παράξενο και αν του φαίνεται, ο κόσμος έχει ανάγκη από ποιοτική ψυχαγωγία, κάτι το οποίο δεν μπορεί να επιτύχει μέσα από την υπερβολή.

Τα πάντα σε αυτή την ταινία είναι υπερβολικά. Τα ειδικά εφέ, τα τέρατα, η ένταση, το νεύρο, το δήθεν σαρκαστικό χιούμορ και ο αυτοσαρκασμός. Στροβιλίζονται συνεχώς προκαλώντας σου ίλιγγο και τελικά αφήνοντάς σε με μια μπερδεμένη αίσθηση του τι, πότε και πως ακριβώς συνέβη. Σα να χάνεται κάπου η συνοχή και η ουσία μιας ιστορίας που στην πραγματικότητα, είχε όλες εκείνες τις καλές προδιαγραφές για να προσφέρει κάτι πολύ περισσότερο από αυτό που τελικά κατάφερε να προσφέρει. Όταν ο βασικός σου στόχος είναι ο Δράκουλας, προσπαθείς να συνθέσεις μια τραγική και συνάμα τρομακτική εικόνα και όχι αυτό το απογοητευτικό κατασκεύασμα η τραγικότητα του οποίου εντοπίζεται μόνο στην σύσταση της ύπαρξής του μέσα στο φιλμ.

Ο Hugh Jackman προφανώς βρέθηκε στο πλατώ της ταινίας κατά λάθος. Μόνο έτσι μπορώ να εξηγήσω την απάθεια και την βαρεμάρα που χαρακτηρίζει τον ρόλο του. Σαν ένα κενό σώμα που περιφέρεται πετώντας μια απειλή εδώ και μια εξυπνάδα παραπέρα. Δεν μπορώ να μην αναγνωρίσω πάντως ότι προσπαθεί να διατηρήσει το γοητευτικό προφίλ του, ακόμα και όταν κάνει τα απίστευτα επικίνδυνα και αποδοτικά τρικ του. Στο πλευρό του η Kate Beckinsale η οποία ναι μεν είναι σέξι μέσα στο φορέματα της εποχής, έχοντας το δικό της πάντα στυλ όμως, αυτό δεν είναι το ζητούμενο ή έστω, δεν είναι αρκετό.

Ο Sommers δυστυχώς το μόνο που προσφέρει με το "Van Helsing" είναι μια κουραστική και βαρετή ταινία η οποία, όχι μόνο δεν έχει να προσφέρει τίποτα καινούργιο στον τρομακτικό κόσμο των μυθικών πλασμάτων αλλά, τον κάνει να φαντάζει γελοίος, απομακρύνοντάς τον κατά πολύ από το πως θα τον περιμέναμε και πως θα θέλαμε να τον δούμε. Σαφέστατα τα οπτικά εφέ που χρησιμοποιεί είναι πολύ υψηλού επιπέδου παρ' όλα ταύτα, ακόμα και αυτό είναι ενοχλητικό στην προκειμένη περίπτωση αφού, η τεχνολογία δεν αξιοποιείται με τρόπο τον οποίο να εκτιμήσουμε αφού πρώτα θα μας έχει προσφέρει ευχαρίστηση.
Βαθμολογία 2/10

Ταυτότητα ταινίας:
Ελλ. τίτλος: Van Helsing
Είδος: Φαντασίας
Σκηνοθέτης: Stephen Sommers
Πρωταγωνιστές: Hugh Jackman, Kate Beckinsale, Richard Roxburgh, David Wenham, Shuler Hensley, Elena Anaya, Will Kemp, Kevin J. O`Connor, Alun Armstrong, Silvia Colloca, Josie Maran
Παραγωγή: 2004
Διάρκεια: 131'

Επίσημο site: