Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Η Λένα Ντουκέιν δεν μοιάζει με κανέναν στη μικρή πόλη του νότιου Γκάτλιν, και πασχίζει να κρύψει τη δύναμή της και μια κατάρα που στοιχειώνει την οικογένειά της για ολόκληρες γενιές.
Αλλά ακόμα και μέσα στους πνιγμένους στα χορτάρια κήπους, στους θολούς βάλτους, και τις μισογκρεμισμένες ταφόπετρες του ξεχασμένου Νότου, ένα μυστικό δεν μπορεί να μείνει για πάντα κρυφό.
Ο Ίθαν Γουέιτ, ο οποίος μετράει τους μήνες μέχρι να μπορέσει να δραπετεύσει από το Γκάτλιν, στοιχειώνεται από όνειρα με ένα όμορφο κορίτσι που δεν έχει δει ποτέ.
Όταν η Λένα μετακομίζει στην πιο παλιά και διαβόητη φυτεία της πόλης, ο Ίθαν νιώθει μια ανεξήγητη έλξη για αυτήν και είναι αποφασισμένος να ανακαλύψει τι είναι αυτό που τους ενώνει.
Σε μια πόλη χωρίς εκπλήξεις, ένα μυστικό μπορεί να αλλάξει τα πάντα.

Προσωπική άποψη:
Δύο γυναίκες! Ίδιες και όμως, τόσο διαφορετικές. Μια κοινή επιθυμία! Η δημιουργία ενός μυθιστορήματος, βασισμένο όμως σε δύο διαφορετικές αγάπες. Από τη μία η αγάπη της πρώτης για τον τόπο καταγωγής της, τον Αμερικάνικο Νότο ο οποίος έχει μια πλούσια και συνάμα σκοτεινή ιστορία. Από την άλλη η αγάπη της δεύτερης για τον κόσμο του φανταστικού, του μεταφυσικού, ενός κόσμου όπου όλα θα μπορούσαν να συμβούν. Τελικά, μια αμερικάνικη επαρχία του Νότου, φιλήσυχη και συνεχώς ίδια. Μια πόλη βουτηγμένη στην ιστορίας της, μια πόλη που τίποτα δεν αλλάζει. Όχι τουλάχιστον μέχρι την στιγμή όπου μια παράξενη φιγούρα φτάνει στα περίχωρά της. Η φιγούρα ενός κοριτσιού, όμορφου αλλά ξένου, σε έναν τόπο που δεν δέχεται τίποτα το διαφορετικό και που όμως, θα πρέπει να δεχτεί την αλλαγή που φέρνει ένας νέος άνεμος. Αυτός είναι ο κόσμος των "Όμορφων Πλασμάτων".

Σε αντίθεση με όσα βιβλία μεταφυσικού έχω διαβάσει τους τελευταίους μήνες η ιστορία αυτή δεν βγαίνει από τα χείλη ενός κοριτσιού. Αφηγήτρια δεν είναι η πρωταγωνίστρια της ιστορίας αλλά, ο πρωταγωνιστής της, ο 16χρονος Ίθαν ο οποίος ζει την θλιβερή, ίδια καθημερινότητα της μίζερης πόλης του με μία και μοναδική επιθυμία. Να φύγει από αυτήν και να την αφήσει πίσω του για πάντα μαζί με όσες δυσάρεστες μνήμες έχουν σημαδέψει την παραμονή του εκεί. Ενώ οι συντοπίτες του απολαμβάνουν την δηθενιστική μοναδικότητα της περιοχής τους, αναβιώνοντας συνεχώς το ένδοξο παρελθόν του τόπου και της καταγωγής τους, εξυμνώντας τους προγόνους τους, κουτσομπολεύοντας τους κατακριτέους και προσπαθώντας να επιβάλλουν το δικό τους ηθικό και δίκαιο πλαίσιο στην τάξη των πραγμάτων γύρω τους, εκείνος λαχταρά πάνω απ' όλα εκείνο που όλοι οι υπόλοιποι φοβούνται. Το διαφορετικό!

Αν το διαφορετικό είναι το ουσιαστικό ζητούμενο για τον Ίθαν, δεν θα μπορούσε να βρει τίποτα πιο ιδανικό από την διαφορετικότητα που αντιπροσωπεύει η Λένα. Όμορφη αλλά όχι μέσα στα στερεότυπα της ξανθής φυσιογνωμίας του Νότου. Ιδιόρρυθμη και σαφέστατα, χωρίς καμία πρόθεση να προσπαθήσει να προσαρμόσει το ντύσιμο, τις επιλογές ή τον τρόπο ζωής της στο φαίνεσθαι που επικρατεί γύρω της. Και όσο η στάση και η συμπεριφορά της Λένα προκαλεί κακεντρεχή σχόλια από τους γύρω της, όσο περισσότερο γίνεται στόχος των πυρών που εξαπολύουν εναντίον της, τόσο περισσότερο γοητεύεται ο Ίθαν από την μοναχική, σκοτεινή και συνάμα γοητευτική της παρουσία. Πώς θα μπορούσε άλλωστε να είναι διαφορετικά τα πράγματα όταν συνειδητοποιεί ότι η Λένα δεν είναι απλά ένα μοιραία όμορφο κορίτσι αλλά, το κορίτσι εκείνο που μήνες τώρα βλέπει στα όνειρά του, προσπαθεί μάταια να το κρατήσει κοντά του και ποτέ ως τώρα δεν θυμόταν το πρόσωπό του;

Η Λένα όμως είναι κάτι περισσότερο από ένα περιθωριακό κορίτσι. Είναι κάτι περισσότερο από το κορίτσι που καταφέρνει να μαγνητίσει τον Ίθαν. Είναι μία Κάστερ! Τι σημαίνει αυτό; Ότι ο όρος χαρισματική δεν είναι αρκετός για να την περιγράψει. Μέλος μιας οικογένειας με μεγάλη ιστορία και μια αρχέγονη κληρονομιά η οποία προσφέρει στα μέλη της στοιχεία μαγείας τα οποία είναι διαφορετικά για τον καθένα τους. Η Λένα όμως δεν έχει μόνο κληρονομήσει χαρίσματα αλλά, και μια παλιά κατάρα που στιγμάτισε την μοίρα της οικογένειάς της. Μια κατάρα που θα την οδηγήσει στο Φως ή στο Σκοτάδι, σε έναν δρόμο όπου δεν έχει θεωρητικά την δύναμη να επιλέξει αλλά, την υποχρέωση να ακολουθήσει αυτό που θα την προστάξει μια ανώτερη δύναμη. Όμως και ο Ίθαν δεν είναι ένας απλός Θνητός. Είναι ένα θνητός με την χαρισματική ικανότητα του δεσίματος με την Λένα, ένα δέσιμο που ξεπερνάει την πνευματικότητα, που συνοδεύεται με το συναίσθημα και που εν τέλη, είναι το μόνο που μπορεί να την προστατέψει.

Η κοινωνία του Γκάτλιν εξαπολύει ουσιαστικά ένα σύγχρονο κυνήγι μαγισσών. Η Λένα από την άλλη κυνηγάει τον χρόνο προσπαθώντας να του ξεφύγει ενώ ο Ίθαν κυνηγάει την αλήθεια, την απάντηση σε έναν γρίφο αιώνων. Το παρελθόν κυνηγάει το παρόν και τους δύο ερωτευμένους έφηβους που καλούνται να ξεπληρώσουν μια κληρονομιά και μια κατάρα που ποτέ δεν θέλησαν να κουβαλάνε στο κάρμα τους. Οι δύο αυτοί νέοι, παρά τις διαφορές τους, δεν παύουν να είναι ίδιοι, δυο αδερφές ψυχές που απεγνωσμένα αναζητά η μία την άλλη θέλοντας επιτέλους να ξαποστάσουν. Καμιά φορά δεν έχει σημασία η μοίρα, δεν έχει σημασία η οικογένεια, οι φίλοι ή οι εχθροί μας αλλά, τα συναισθήματα και οι δεσμοί πίσω από τις σχέσεις μας με όλους αυτούς καθώς, αυτοί οι δεσμοί είναι τελικά που μας σημαδεύουν και που καθορίζουν τις επιλογές μας, τις ανάγκες μας και τελικά, το ποιοι είμαστε.

Το βιβλίο είναι εξαιρετικά πολυδιάστατο και είναι τρομερά δύσκολο να πεις όλα όσα θες μέσα σε λίγες μόνο παραγράφους. Τα γεγονότα που λαμβάνουν χώρα είναι τόσα πολλά, είτε αυτά είναι μεταφυσικά είτε όχι και η εξέλιξή τους τόσο γρήγορη, η δράση τους τόσο καταιγιστική που συνεχώς βρίσκεσαι προ εκπλήξεων, αντιμέτωπος με νέους κινδύνους και χαμένος σε ένα παραστατικό σύμπαν γεμάτο ζωντανές λεπτομέρειες, εικόνες, γεύσεις και χρώματα μα κυρίως, ικανός να αισθανθείς, να βιώσεις και να παλέψεις να καταλάβεις. Ο λόγος των δύο συγγραφέων είναι τόσο ρευστός και γοητευτικός που σε παρασύρει στον κόσμο τους, χωρίς να σε αφήνει να σηκώσεις το κεφάλι. Δύο κόσμοι, δύο παράλληλες πραγματικότητες, τόσο διαφορετικές, τόσο ασύμβατες και όμως, τόσο απαραίτητες η μία στην άλλη. Και μέσα στο σύμπαν αυτό οι ανατροπές δεν σταματάνε, οι εκπλήξεις δεν έχουν τέλος και το τόσο περίτεχνα κεντημένο κουβάρι ιστορίας, μυθοπλασίας και ξορκιών σε ταξιδεύει και σε εντυπωσιάζει.

Τα "Όμορφα Πλάσματα" είναι ένα πραγματικά απολαυστικό, χορταστικό και καλογραμμένο μυθιστόρημα που συνδυάζει έξοχα την ιστορία με το μεταφυσικό, την δύναμη του ρεαλισμού με την γοητεία της μαγείας. Οι χαρακτήρες είναι μοναδικοί, γεμάτοι δύναμη, θέληση και συναισθήματα που μοιάζουν ικανά να ξεπεράσουν το κάθε τι, έτοιμα να αντιμετωπίσουν ακόμα και την ίδια την μοίρα και τα σημάδια της στον χρόνο. Η γοητεία τον Νότου συναντάει τον αποκρυφισμό και τον μυστικισμό της μαγείας σε ένα κυνήγι μαγισσών όπου ο έρωτας και το κάρμα βρίσκονται σε πρώτο πλάνο έτοιμα να αντιμετωπίσουν εχθρούς και φίλους, πλεκτάνες και ανατροπές, το μοιραίο που δεν μπορείς να επέμβεις αλλά και την δύναμη της θέλησης να αλλάξεις τα γραμμένα.Το γοτθικό σύμπαν των δύο συγγραφέων είναι τόσο μοναδικά δομημένο, τόσο διαφορετικό από όσα έχουμε δει και όμως, τόσο γερά υποστηριγμένο που αν μας ρωτούσαν δεν θα αμφισβητούσαμε ότι αυτή είναι η αληθινή μορφή της μαγείας.
Βαθμολογία 10/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφείς: Κami Garcia & Margaret Stohl
Μεταφραστής: Τριαδά Πηνελόπη
Εκδόσεις: Πλατύπους
Κατηγορία: Ξένη Πεζογραφία
Έτος Έκδοσης: 2010
Αρ. σελίδων: 592
ISBN: 978-960-6665-47-9