Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Παραμονή Χριστουγέννων. Το ρεβεγιόν έχει τελειώσει. H Εύα γυρίζει στο σπίτι της έχοντας περάσει ένα μοναδικό, τρελό βράδυ. Ξαφνικά βρίσκεται σε μια περιοχή που δεν γνωρίζει. Καθώς επιστρέφει στη συμβατική, τακτοποιημένη ζωή της, από το κλαμπ της "φτιαγμένης" διάθεσης κι ενός παθιασμένου φιλιού στην τουαλέτα, έξω στους έρημους δρόμους, αντιλαμβάνεται έναν αθέατο κόσμο που παραμονεύει.
Πίσω από τα γιορτινά φώτα κρύβεται μια άλλη Αθήνα, μια πόλη μέσα στην πόλη, που την έλκει σαν μια μαύρη τρύπα έτοιμη να την καταπιεί. Τίποτα δεν είναι αυτό που φαίνεται. Η συνηθισμένη ζωή της καταρρέει, οι φιλίες της θρυμματίζονται, οι σχέσεις της υπονομεύονται.
Στην περιπλάνηση αυτή -μια περιπλάνηση στην πόλη και στον εαυτό της- την οδηγούν μια πόρνη με αιχμηρό χιούμορ, ένας κλέφτης-φιλόσοφος που ερωτεύεται τα θύματά του, ένας ηλικιωμένος με μουσικές ευαισθησίες κι ένα κουτσό κορίτσι με χρυσή καρδιά.
Γύρω τους ένας τραμπούκος βουλευτής και οι μπράβοι του, άντρες που φορούν κοντές φούστες και ψηλά τακούνια, μελαμψά κορίτσια με έντονο μακιγιάζ κι ένας νεαρός συγγραφέας με υπέροχα χείλη συμπληρώνουν τον φανταστικό στρόβιλο της ζωής.
Όταν ξημερώσει και τελειώσουν όλα, η Εύα δεν θα έχει πια καμιά δικαιολογία για να παραμείνει άπρακτη - θα πρέπει να αντιμετωπίσει δραστικά το τίποτα που την περιβάλλει.

Προσωπική άποψη:
Αισθάνομαι πραγματικά μπερδεμένη. Δεν είμαι σίγουρη, όσο και αν το σκέφτομαι, τι συναισθήματα που άφησε τελικά η "Εύα" της Έρσης Σωτηροπούλου. Μια Εύα που δεν είναι τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο από μια συνηθισμένη γυναίκα της καθημερινότητας. Μια γυναίκα που βιώνει τα τετριμμένα περιστατικά της καθημερινότητας αυτής, είτε αυτά σχετίζονται με την δουλειά, είτε με την οικογένεια, είτε με τις φιλίες και τον κοινωνικό της περίγυρο, είτε και με τα ίδια της τα πάθη. Μπερδεμένη και χαμένη μέσα στην ίδια της την αβεβαιότητα, ξεκινάει μια γιορτινή νύχτα να περπατάει στους δρόμους της κεντρικής Αθήνας, στην αρχή ασυναίσθητα και στην πορεία, σε μια προσπάθεια διαλογισμού και συλλογισμού.

Η νύχτα που επιλέγει η Εύα για την περιπλάνησή της, δεν είναι τυχαία επιλεγμένη. Είναι μια νύχτα καθαρά οικογενειακή, μια νύχτα που υπό φυσιολογικές συνθήκες θα έπρεπε να βρίσκεται κάτω από την ασφάλεια και την ζεστασιά της οικογενειακής εστίας. Τι γίνεται όμως όταν όλα αυτά είναι απλά και μόνο μια ακόμα παραμυθένια, ίσως όχι και τόσο από την άλλη, ουτοπία, ένας κόσμος που πλάσαμε σύμφωνα με τα κοινωνικά πρότυπα και πρέπει. Ένας κόσμος, εικαστικό δημιούργημα της ανάγκης μας να κάνουμε το σωστό ή αυτό που είναι φαινομενικά σωστό. Εκεί μέσα ζει η Εύα, στον δικό της κόσμο όμως, πόσο δικός της είναι στην πραγματικότητα; Πόσο ανθεκτικός μπορεί αν είναι όταν ένα χαστούκι καταλύτης έρχεται να ταρακουνήσει τα ήδη ραγισμένα θεμέλια.

Η Εύα αφήνει πίσω της τον συντηρητικό κόσμο που την περιβάλλει και για μια νύχτα περιπλανιέται στους ανήθικους και βρώμικους δρόμους που ο καθωσπρεπισμός δεν επιτρέπει να πλησιάσεις. Η νύχτα αυτή όμως δεν είναι σαν όλες τις άλλες. Είναι μια νύχτα αφυπνισμού, μια νύχτα που επιτρέπονται τα πάντα αρκεί να είναι εκείνα που θα σε βγάλουν από τη λήθη. Η πραγματικότητα άλλωστε τον ανθρώπων που γνωρίζει εκείνο το βράδυ είναι πιο σημαντική από κάθε μάθημα ηθικής. Είναι μαθήματα βγαλμένα μέσα από τους πραγματικούς πόνους και τα αληθινά βάσανα της ζωής. Είναι αφηγήσεις που της επιτρέπουν μικρά ταξίδια σκέψεων στο δικό της παρελθόν, εκείνο που ανεξήγητα βγαίνει στην επιφάνεια και όμως, κρύβει τόσα πολλά και σημαντικά πράγματα μέσα του.

Η Σωτηροπούλου με τον γνωστό της λυρισμό μιλάει για μια γυναίκα του σήμερα. Δεν μας αποκαλύπτει το παρελθόν της αλλά, ορισμένες μόνο πτυχές του. Δεν φωτογραφίζει την ηρωίδα της, μόνο την σκιαγραφεί. Την οδηγεί σε μια περιπλάνιση αναζήτησης ωστόσο, δεν την οδηγεί και στο τέλος της. Η αναζήτηση της Εύας είναι απλά η αρχή για να αλλάξει την ζωή της. Είναι το πρώτο σκαλοπάτι, εκείνο της συνειδητοποίησης και προκειμένου να φτάσει στο τελευταίο, έχει μεγάλο δρόμο να διανύσει. Μπορεί να μην την ακολουθήσουμε παρ' όλα ταύτα, ξέρουμε ότι πλέον μπορεί να βρει την δύναμη να αλλάξει, να αποτινάξει από πάνω της κάθε χέρι χειραγώγησης που την βάραινε μέχρι σήμερα.
Βαθμολογία 7/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Σωτηροπούλου Έρση
Εκδόσεις: Πατάκη
Κατηγορία: Ελληνική Πεζογραφία
Έτος Έκδοσης: 2009
Αρ. σελίδων: 216
ISBN: 978-960-16-3526-2