Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Tο διαζύγιο του δικηγόρου Περικλή Γιαρλού ήταν γεγονός. H τυχαία γνωριμία του με την Eύα ήταν συγκλονιστική. O φλογερός έρωτας εξελίχθηκε ραγδαία. Aλλά το παρελθόν της Eύας καραδοκούσε.
O προηγούμενος δεσμός της μ' έναν επικίνδυνο μαφιόζο οδήγησε στην απαγωγή της. O έρωτας του μαφιόζου γι' αυτήν δεν είχε όρια. Oι μπράβοι του τη φύλαγαν μέρα και νύχτα. H επικοινωνία της με τον δικηγόρο αδύνατη. Kαι αυτός μες στην απόγνωση και στον πανικό.
O στενός του φίλος, και ντετέκτιβ, ψάχνει τα αίτια της απαγωγής. Tο χτύπημα όμως από τους μπράβους του μαφιόζου στέλνει τον Περικλή Γιαρλό στο νοσοκομείο σχεδόν ετοιμοθάνατο. Aλλά, στην ανάρρωσή του, εμφανίζεται η Eύα. Έτσι αναπάντεχα. Eρωτευμένη και πανικόβλητη. Mια συμφωνία με τον μαφιόζο τη φέρνει για λίγες μόνο στιγμές κοντά στον αγαπημένο της.
Tι θα ακολουθήσει άραγε; Πώς θα ξεφύγει από τα νύχια της σπείρας; Πώς θα φανερώσει τα εγκλήματά τους; Πώς θα σπάσει τον φοβερό κλοιό γύρω της; Aχ, αυτός ο έρως μετ' εμποδίων!

Προσωπική άποψη:
Δεν έχω κανένα πρόβλημα με τις ανάλαφρες συγγραφικές ιστορίες. Δεν τις αντιμετωπίζω με κομπλεξισμό, ανωτερότητα ή οποιονδήποτε άλλον χαρακτηρισμό αυτού του τύπου θα μπορούσε κανείς να σκεφτεί. Ως γυναίκα, έχω διαβάσει πάμπολλες ιστορίες αυτού του τύπου και δεν είναι λίγες από αυτές που με έκαναν να ταξιδέψω, ακόμα και να ερωτευτώ. Η συγκεκριμένη ωστόσο ιστορία ανήκει στο άλλο άκρο. Η γραμμή που χωρίζει το μυθιστόρημα που μπορείς να απολαύσεις με εκείνο που απλά θα ολοκληρώσεις στα πλαίσια μιας διεκπεραιωτικής διαδικασίας, είναι πολύ λεπτό και η Γιαννακοπούλου το ξεπερνάει.

Η ιστορία που επιλέγει δεν είναι απλά κοινότυπη αλλά, τόσο πολυχρησιμοποιημένη και ανακυκλωμένη που καταλήγει να είναι κάτι περισσότερο από προβλέψιμη. Πρόκειται για μια ιστορία που, όχι απλά έχουμε δει πολλάκις στον κινηματογράφο ή και στην τηλεόραση αλλά, ως τελικό αποτέλεσμα παραπέμπει σε άρλεκιν και μάλιστα, άρλεκιν χαμηλού επιπέδου, από εκείνα που διαβάζουν όχι όσοι θέλουν να περάσουν την ώρα τους αλλά, όσοι, ή καλύτερα, όσες επιθυμούν να ζήσουν δύο ώρες ονειροπόλησης φτηνού τύπου. Και ίσως αυτό να μην ήταν ενοχλητικό αν δεν μιλούσαμε για την συγκεκριμένη συγγραφέα που κάποτε δημιούργησε μεγάλες αξιώσεις που ποτέ δεν πραγματόθηκαν.

Οι ήρωές της είναι καθημερινοί άνθρωποι, χωρίς ιδιαίτερα χαακτηριστικά, χωρίς ιδιόμορφα πάθη, με ένα παρελθόν που δεν σοκάρει, ένα παρόν αναμενόμενο και ένα μέλλον αστεία φυσικό ακόλουθο της πλοκής που ναι μεν ξετυλίγεται γρήγορα ωστόσο, δεν έχει το παραμικρό στοιχείο έκπληξης, πόσο μάλλον εντυπωσιασμού. Και μπορεί και πάλι η απλοϊκότητα των ηρώων να μην ενοχλούσε αν κι εφόσον όμως δεν στηριζόταν σε μια εξίσου απλοϊκή ιστορία χωρίς εξάρσεις, ένταση και έστω το παραμικρό στοιχείο ανατροπής.

Δυστυχώς, για μια ακόμα φορά, η συγγραφέας του "Μεγάλου Θυμού" και της "Πρόβας Νυφικού" με απογοήτευσε. Όσο και αν θα ήθελε να μας πείσει για το αντίθετο, η Ντόρα Γιαννακοπούλου αδυνατεί, όχι να ξεπεράσει τον εαυτό της αλλά, έστω να προσεγγίσει την σκιά της παλιάς της εικόνας. Μπορεί το βιβλίο της να φαντάζει ιδανικό ως μεταφορά επεισοδίου σε κάποια τηλεοπτική σειρά όμως η χρηστικότητα και το ενδιαφέρον του κάπου εκεί τελειώνουν. Αν η γνώση σας γύρω από το έργο της συγγραφέως μένει στα δύο προαναφερόμενα βιβλία, το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να μείνετε εκεί για να μην χάσετε πάσα ιδέα.
Βαθμολογία 4/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Γιαννακοπούλου Ντόρα
Εκδόσεις: Καστανιώτη
Κατηγορία: Ελληνική Πεζογραφία
Έτος Έκδοσης: 2004
Αρ. σελίδων: 256
ISBN: 960-03-3894-9