Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Σε μια απόκρημνη περιοχή, βρίσκεται το ειρηνικό και απομονωμένο χωριό Βίσκος. Κάποια στιγμή φτάνει στο χωριό ένας μυστηριώδης ξένος, συνοδευόμενος από ένα δαίμονα! Έτσι τουλάχιστον λέει η γριά Μπέρτα, μια χήρα που ζει στο χωριό, μόλις βλέπει τον άντρα.
Με τη μεσολάβηση της δεσποινίδας Πριμ, μιας νεαρής υπαλλήλου του ξενοδοχείου, την οποία σχεδιάζει να εξαγοράσει, ο τελευταίος θα κάνει στους χωριάτες μια φοβερή πρόταση: εάν δολοφονήσουν έναν από τους δικούς τους, θα ανταμειφθούν με άφθονες ράβδους χρυσού, που θα τους επιτρέψουν να ανακτήσουν την χαμένη τους ευημερία.
Θα γίνει, τελικά, η Σαντάλ Πριμ, που τόσο λαχταρά ν' αλλάξει ζωή, συνένοχη του ξένου;

Προσωπική άποψη:
Ο Coelho είναι ένας άνθρωπος με έντονη αγάπη προς τον θεό και η μάχη ανάμεσα στο καλό και στο κακό, μια μάχη με πηγή την ίδια την θρησκεία, δείχνει να είναι κάτι που τον απασχολεί πολύ συχνά. Μέσα από το βιβλίο αυτό, δεν ολοκληρώνει απλά μια τριλογία όπως ο ίδιος θέλει να την αποκαλεί, σχετικά με τον έρωτα, τον θάνατο και την εξουσία αλλά, εξελίσσεται ένας αγώνας του οποίου, αν και μπορούμε να φανταστούμε την τελική κατάληξη, διαβάζουμε απνευστί και με μεγάλο ενδιαφέρον. Όπως και να το κάνουμε, λατρεύουμε να αγαπάμε τις αδυναμίες μας και μας ιντριγκάρει η ανάγνωση διλημμάτων εκεί που δεν θα μπορούσαμε να αποφασίσουμε.

Η δεσποινίδα Πριμ της ιστορίας γνωρίζει τον Διάβολο. Όχι τον ίδιο αυτοπροσώπως αλλά, την φιγούρα εκείνη που τον αντικατοπτρίζει ως οντότητα στην γη. Η επιλογή του μάλλον τυχαία αφού, όπως αποδεικνύει η ίδια η ιστορία, θα μπορούσε οποιοσδήποτε να είναι στην θέση του, ανάλογα με την μοιραία ή προδιαγεγραμμένη του πορεία στον κόσμο. Ο Διάβολος είναι γοητευτικός, ειλικρινείς, προκλητικός και αυθάδεις απέναντι στην ίδια την ζωή και τα ανθρώπινα αισθήματα. Είναι ένα κενό ψυχικά ον που δεν έχει να χάσει τίποτα παρά μόνο, να αποδείξει κάτι που ίσως, να μην του προσφέρει τελικά καν ικανοποίηση ή λύτρωση. Η δεσποινίδα Πριμ από την άλλη είναι το φαινομενικά ευκολότερο θύμα σε ένα παιχνίδι σαν αυτό. Φτωχή και με δυνατότητα να παρασυρθεί εύκολα, επιβεβαιώνοντας στον Διάβολο όχι μία αλλά, δύο αξίες του.

Οι δύο κεντρικοί ήρωες εκπροσωπούν δύο αντίπαλα στρατόπεδα της ίδιας της ζωής. Είναι δύο εκπρόσωποι, εκείνοι του καλού και του κακού που στην πραγματικότητα, δεν παύουν λεπτό να μάχονται αναμεταξύ τους. Όμως η μάχη δεν στέκει μόνο σε αυτό το επίπεδο. Όπως κάθε νόμισμα έχει δύο πλευρές, έτσι και κάθε άνθρωπος δεν είναι μονοδιάστατος. Έχει πάντα συντροφιά του δαίμονες και αγγέλους που μπορεί να μην τους βλέπει όμως, τους αφήνει να τον παρασύρουν με την σκέψη και την συνείδηση από τον έναν δρόμο στον άλλο. Και αν είμαστε πεπεισμένοι ότι μέσα μας γίνεται πάντα μια μάχη δίχως τέλος, τότε είμαστε συνειδητοποιημένοι απέναντι στην πραγματικότητα αφού ίσως, να μην υπάρχει μονιμότητα σε καμία από τις δύο καταστάσεις, δεδομένων πάντα των συνθηκών.

Όμως η ιστορία δεν στέκεται στην μάχη καλού και κακού. Η μάχη αυτή δεν γίνεται μόνο για λόγους ηθικής στην πραγματικότητα. Πάνω απ' όλα, βρίσκεται η λαχτάρα και η επιθυμία για εξουσία. Όποιος έχει την εξουσία, στους ανθρώπους ή στην ζωή, είναι εκείνος που έχει την πραγματική δύναμη. Είναι εκείνος που μπορεί να ελέγχει, να πράττει και να αποφασίζει. Είναι εκείνος που μπορεί να καθορίσει όχι μόνο την δικιά του μοίρα αλλά, και όσων ανθρώπων βρίσκονται γύρω του ή έστω, όσων βρίσκονται μπλεγμένοι στην ίδια κατάσταση, στο ίδιο παιχνίδι με εκείνον. Η εξουσία ωστόσο, όσο γοητευτική κι αν είναι, μπορεί να γίνει όπλο αν αυτός που την κατέχει δεν ξέρει να την χρησιμοποιήσει σωστά, όπως τουλάχιστον ορίζεται κάθε φορά το σωστό.

Μπορεί ο Coelho να μην κάνει την ανατροπή, θέλοντας να περάσει το μήνυμα ότι το καλό πάντα κερδίζει αφού το κακό δεν μπορεί να κυριαρχεί στην γη όμως, κάθε άλλο παρά αδιάφορη είναι η ιστορία του. Αντίθετα, παίζει με ένα σύνηθες ηθικό δίλημμα, εκείνο που σε οδηγεί να διαλέξεις ανάμεσα σε δύο μονοπάτια, κάθε μέρα, κάθε ώρα της ζωής σου. Και τελικά ίσως να επιλέξεις ένα τρίτο, διαφορετικό. Ίσως να επιλέξεις το μονοπάτι εκείνο που βρίσκεται κάπου στην μέση. Το μονοπάτι εκείνο που δεν σε κατατάσσει στους ανήθικους αλλά, σε καμία περίπτωση δεν σε εντάσσει και στους απόλυτα ηθικούς. Ίσως γιατί αυτό το μονοπάτι να είναι όχι το πιο εύκολο αλλά, το πιο ειλικρινές.
Βαθμολογία 8/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Paolo Coelho
Μεταφραστής: Πουρνιάς Δημήτρης
Εκδόσεις: Λιβάνη
Κατηγορία: Ξένη Πεζογραφία
Έτος Έκδοσης: 2000
Αρ. σελίδων: 273
ISBN: 960-14-0441-4