Συνοπτική περίληψη του έργου:
Οι McAllister σχεδιάζουν να περάσουν τις Χριστουγεννιάτικες τους διακοπές στο Μαϊάμι. Στο αεδρόμιο όμως, ο Kevin θα ξεφύγει από την προσοχή της μητέρας του και θα βρεθεί μόνος του στη Νέα Υόρκη με αρκετά λεφτά και πιστωτικές κάρτες στα χέρια του.
Μόνος στη μεγαλούπολη, θα πέσει πάνω στους γνωστούς ληστές, οι οποίοι σχεδιάζουν μια νέα ληστεία σε ένα κατάστημα παχνιδιών.

Προσωπική άποψη:
Είναι φυσικό επόμενο, ένα από τα μεγαλύτερα musts όλων των Χριστουγέννων μας, να ακολουθηθεί κάποια στιγμή της πορείας του από κάποιο sequel. Φυσικά, όπως σχεδόν σε κάθε τέτοια περίπτωση, η δεύτερη ταινία φιλοδοξεί αν όχι να ξεπεράσει, να φτάσει τα ποσοστά επιτυχίας της πρώτης. Ωστόσο αυτό δεν είναι πάντα εύκολο ή για να είμαστε πιο ακριβείς, είναι σχεδόν φύση αδύνατον. Το γεγονός αυτό δε οφείλεται απαραίτητα στην κακή διαχείριση του υλικού ή της πρωτότυπης ιδέας αλλά, στο γεγονός ότι πλέον η ιδέα αυτή έχει χάσει κάτι από την φρεσκάδα εκείνη που μας κίνησε αρχικά το ενδιαφέρον. Κάτι τέτοιο συμβαίνει με την συνέχεια των περιπετειών του μικρού Kevin.

Οι γονείς του μικρού πρωταγωνιστή αποδεικνύονται για άλλη μια φορά αμελείς και ελαφρόμυαλοι με αποτέλεσμα να ξεχάσουν το βλαστάρι τους, όχι στην σχετική ασφάλεια του σπιτιού και της συνοικείας τους αλλά, στην αχανή πόλη της Νέας Υόρκης όπου η μάνα χάνει το παιδί και το παιδί τη μάνα. Ποια παροιμία άραγε πιο ταιριαστή από την συγκεκριμένη στην προκειμένη περίπτωση; Αυτή τη φορά επιλέγεται να διευρυνθούν οι ορίζοντες του Kevin και μαζί με αυτούς, το πεδίο δράσης του. Κραιπάλες σε πολιτελές ξενοδοχείο, σουλατσάρισμα σε μια υπέροχη αλλά και τεράστια πολή και τι σύμπτωση, μια συνάντηση με παλιούς γνώριμους που θα τον αναγκάσουν να λάεβι δράση ξανά.

Τα κόλπα του νεαρού Kevin ενάντια στους ληστές που ήδη γνώρισε μέσα από την πρώτη ταινία, είναι εξίσου απολαυαστικά όμως δεν θα μπορούσαμε να πούμε ότι παραμένουν εξίσου πρωτότυπα. Όσο μεγάλη κι αν είναι η παιδική φαντασία, κάπου εξαντλείται με αποτέλεσμα να αναλώνεται σε επαναλήψεις οι οποίες, ναι μεν προκαλούν γέλιο από την άλλη όμως, δεν έχουν εκείνη την σπιρτάδα που μας στην πρώτη ταινία μπόρεσε και ως έναν βαθμό να μας προκαλέσει έκπληξη ή ακόμα και να μας ξαφνιάσει. Βέβαια ο Columbus δίνει και πάλι ότι καλύτερο μπορεί σκηνοθετικά, ππαρουσιάζοντάς μας παράλληλα μια υπέροχα στολισμένη χριστουγεννιάτικη πόλη όμως ακόμα και οι ικανότητές του δεν καταφέρνουν να μην μας στερήσουν αυτό το κάτι.

Ο Macaulay Culkin παραμένει το ίδιο χαριτωμένος και σκανταλιάρης και δεν μας αφήνει περιθώρια να αμφισβητήσουμε το ότι για μια ακόμα φορά απολαμβάνει την ανεξαρτησία και την ελευθερία που του προσφέρει το σενάριο, ταξιδεύοντάς τον μάλιστα σε νέες περιοχές, έτοιμες να εξερευνηθούν και να ανακαλύψει νέα πράγματα. Τα ίδια πάνω κάτω ισχύουν και για τους Joe Pesci και Daniel Stern που για μια ακόμη φορά τραβάνε του Χριστού τα πάθη εν μέσω άγιων ημερών από τα χέρια ενός μπόμπιρα που όσο και να μην τον υπολογίζεις, είναι πιο επικίνδυνος από κάθε φονικό όπλο.

Μην έχοντας την φρεσκάδα του πρώτου μέρους αλλά διατηρώντας σε αρκετά καλό επίπεδο την σπιρτάδα του, το sequel του "Home Alone" είναι μια αξιοπρεπής συνέχεια που στέκεται αρκετά καλά στο ύψος των περιστάσεων προσφέροντας στιγμές έντονου γέλιου, συνδεία την ομορφιάς και της θαλπωρής των Χριστουγέννων, προσπαθώντας παράλληλα να μας μεταφέρει για μια ακόμη φορά μηνύματα περί αγάπης, ενότητας και συνειδητοποίησης του πόσο άσχημο και κακό πράγμα είναι η μοναξιά.
Βαθμολογία 7/10

Ταυτότητα ταινίας:
Ελλ. τίτλος: Μόνος Στο Σπίτι 2: Χαμένος Στη Νέα Υόρκη
Είδος: Κωμωδία
Σκηνοθέτης: Chris Columbus
Πρωταγωνιστές: Macaulay Culkin, Joe Pesci, Daniel Stern, Catherine O`Hara, John Heard, Devin Ratray, Hillary Wolf, Maureen Elisabeth Shay
Παραγωγή: 1992
Διάρκεια: 120'

Σχετικά sites που αξίζουν τον κόπο: