Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Η καρδιά του Ντιμίτρι τυλίχτηκε στο σκοτάδι…
Τώρα η Ρόουζ πρέπει να ταξιδέψει στην άκρη της γης για να βρει –και να σκοτώσει- τον μοναδικό άντρα που αγάπησε πραγματικά.
Ή μήπως ήρθε η ώρα να περάσει κι εκείνη στην άλλη πλευρά;
Η πρόσφατη επίθεση στην Ακαδημία του Αγίου Βλαντιμίρ αποδεκάτισε τον κόσμο των Μορόι. Πολλοί είναι νεκροί. Και η μοίρα των λίγων θυμάτων που πήραν μαζί τους τα Στριγκόι είναι ακόμα χειρότερη. Αλλά μόνο ένα από τα θύματα αυτά έχει πραγματικά σημασία: ο Ντιμίτρι Μπελίκοφ.
Η Ρόουζ έχει να διαλέξει ανάμεσα σε δύο μονοπάτια: να τιμήσει τον όρκο της, προστατεύοντας τη Λίζα, την τελευταία πριγκίπισσα Ντραγκομίρ, ή να βρει τον Ντιμίτρι και να τηρήσει την υπόσχεση που ο ίδιος της ζήτησε να πάρει.
Θα μπορέσει η Ρόουζ να βρει τη δύναμη να σκοτώσει τον Ντιμίτρι; Ή θα προτιμήσει να θυσιαστεί προκειμένου να κερδίσει την αιώνια αγάπη;

Προσωπική άποψη:
Έπειτα από μεγάλο διάστημα αναμονής, η Mead επανέρχεται με το τέταρτο κατά σειρά βιβλίο του "Vampire Acedemy". Αφήνοντας πίσω της την πολυμερή διάσταση του προηγούμενου βιβλίου, μεταφέρει την ιστορία της ένα μήνα αργότερα από εκεί που μας άφησε και σε μια άλλη ήπειρο η οποία απέχει χιλιάδες χιλιόμετρα από τις Η.Π.Α. και πιο συγκεκριμένα, στην παγωμένη Ρωσία η οποία δεν αποτελεί μόνο την πατρίδα του Ντιμίτρι αλλά, και ένα εξαιρετικό πλαίσιο μέσα στο οποίο καλείται να εξελιχθεί η ιστορία καθώς ταιριάζει απόλυτα με τις διφορούμενες σκέψεις της κεντρικής ηρωίδας αλλά και με την αναταραχή που επικρατεί στην καρδιά και την ψυχή της.

Η Ρόουζ δεν πρέπει ουσιαστικά να έρθει αντιμέτωπη με τον Ντιμίτρι αλλά, με τον ίδιο της τον εαυτό. Όταν ο έρωτας σου αντικατοπτρίζεται σε όλο σου το είναι άλλωστε, δεν μπορείς να δεις τα πράγματα αποστασιοποιημένη, όχι τουλάχιστον με μια πρώτη ματιά. Μπορεί κατά μία ο Ντιμίτρι να είναι νεκρός όμως κάπου υπάρχει στον κόσμο της και το να πάψει αυτό περνάει αποκλειστικά από το δικό της χέρι, από την απόφαση που θα πάρει. Αν το οπλίσει και κόψει το νήμα, τότε θα χάσει τον Ντιμίτρι αν όμως αφεθεί στα βαθύτερα αισθήματά της, τότε κινδυνεύει να χάσει τον ίδιο της τον εαυτό. Η Ρόουζ λοιπόν καλείται να κάνει ίσως την πιο δύσκολη επιλογή που θα μπορούσε ποτέ της. Να γίνει νεκροζώντανη και να περάσει την αιωνιότητα στο πλευρό του έρωτά της ή να τον σκοτώσει και να ζήσει μια ζωή βασανισμένη από τη μνήμη του, κυνηγημένη από τα φαντάσματα του παρελθόντος έχοντας ωστόσο εκτελέσει το καθήκον της. Τουλάχιστον αυτές είναι οι αρχικές τις εναλλακτικές.

Τι γίνεται όμως όταν ανακαλύπτει ότι θα μπορούσε να έχει και ένα ακόμα είδος ζωής, μια τρίτη επιλογή; Μια επιλογή που θα της επέτρεπε να ζήσει ήρεμα, γαλήνεια και ανθρώπινα, μακριά από το προδιαγεγραμμένο καθήκον της ως φύλακας, μακριά από την απειλή των Στριγκόι, μακριά από μια μοίρα που δεν επέλεξε αλλά κληροδότησε και θα την αναγκάσει να ζήσει μια ζωή με τον φόβο, τις τύψεις και κυρίως, τη αγωνία του εκάστοτε πολέμου. Γνωρίζοντας την οικογένεια του Ντιμίτρι, γνωρίζει αυτή την τρίτη εναλλακτική που μπορεί να αλλάξει την πορεία της ζωής της αλλά και τις αποφάσεις που έχει πάρει ή που θα πρέπει να πάρει στο μέλλον. Πόσο εύκολη όμως μπορεί να είναι μια τέτοια, σχεδόν ανθρώπινη επιλογή όταν όλη σου η ζωή ήταν τόσο μακριά από αυτή την πραγματικότητα.

Η Mead συνεχίζει την ιστορία της με το ίδιο νεύρο, την ίδια ένταση και το ίδιο πάθος, ρίχνοντας ίσως αυτή τη φορά λίγο περισσότερο βάρος στο συναίσθημα παρά σε οτιδήποτε άλλο. Άλλωστε αυτό το βιβλίο είναι αποκλειστικά αφιερωμένο στην Ρόουζ και τον Ντιμίτρι. Είναι το τμήμα εκείνο της ιστορίας που θα καθορίσει τα αισθήματά τους και θα τους οδηγήσει σε οριστικές αποφάσεις οι οποίες και θα αφήσουν την υπογραφή τους στο τέλος όλων αυτών. Είναι το κομβικό εκείνο σημείο που ή θα αφεθούν ή θα παλέψουν. Ή θα υποστηρίξουν ο καθένας τη φύση του ή θα αφεθούν στην επιθυμία του άλλου, κάτι που και στις δύο περιπτώσεις είναι εξαιρετικά δύσκολο αφού ο καθένας δίνει την δικιά του μάχη μέσα από την οποία και προσπαθεί να βγει νικητής.

Η ιστορία έχει έντονες ψυχολογικές και συναισθηματικές διακυμάνσεις οι οποίες και υποθέτω ότι έχουν την σκοπιμότητά τους που δεν είναι άλλη από το να μας οδηγήσουν σε μια μπερδεμένη και συνεχώς αυξανόμενη ένταση. Αυτό παράλληλα έχει σαν αποτέλεσμα τις συνεχείς αλλαγές στην εξέλιξη της ιστορίας ξαφνιάζοντάς μας κάθε φορά με νέα δεδομένα, αποκαλύψεις και πιθανότητες. Μέχρι τελευταία στιγμή δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι για το τι θα ακολουθήσει, πόσο μάλλον για την κατάληξη αυτού του κεφαλαίου της ιστορίας. Την απάντηση την έχει αποκλειστικά και μόνο η Ρόουζ η οποία θα καθορίσει το φινάλε έστω κι αν μέχρι και λίγο πριν το τέλος δεν δείχνει πρόθυμη και έτοιμη ψυχικά να παραδοθεί ή να πολεμήσει.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον όμως παρουσιάζουν και οι εξελίξεις στις ζωές των χαρακτήρων γύρω από την Ρόουζ, έστω και αν δεν παίζουν σε πρώτο πλάνο. Με αυτό τον τρόπο διατηρείται η ισορροπία ανάμεσα στο ταξίδι της Ρόουζ και της ζωής που άφησε πίσω της, μια ζωή της οποίας δεν αποκλείεται να αποτελέσει ξανά μέλος σύντομα. Ο κύκλος της ζωής συνεχίζεται ακόμα και όταν κάποιοι φεύγουν. Όσοι έμειναν πίσω πρέπει να μάθουν να ζουν με την απουσία του, να προσαρμόζονται στις νέες συνθήκες αλλά παράλληλα, να είναι και σε ετοιμότητα να αντιμετωπίσουν τις αλλαγές που έρχονται και πιθανότητα να μην επηρρεάζουν μόνο τους ίδιους αλλά και όσους βρίσκονται γύρω τους, είτε σωματικά, είτε ακόμα και πνευματικά. Μέσα σε όλα αυτά, βλέπουμε γνώριμους χαρακτήρες να εξελίσσονται, άλλους να αλλάζουν προς το καλύτερο ή το χειρότερο ενώ παράλληλα γνωριζόμαστε με νέες, σκοτεινές φιγούρες που καιγόμαστε να ανακαλύψουμε.

Αν μέσα από τα προηγούμενα βιβλία της Mead είχαμε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η γραφή της είναι ρευστή, γρήγορη και γεμάτη ένταση, ικανή να μας προσεγγίσει και να μας πει την δικιά της ιστορία, σίγουρα επιβεβαιώνεται για μια ακόμα φορά μέσα από το τέταρτο και καλύτερο μέχρι σήμερα βιβλίο της σειράς. Καταφέρνει όχι μόνο να μας ταξιδέψει σε έναν γοητευτικό, μυστηριώδη και άγνωστο κόσμο αλλά να αγγίξει χωρίς μεγάλη προσπάθεια τις πιο ευαίσθητες χορδές μας παίζοντας καλά το παιχνίδι της αντίστορφης ψυχολογίας αλλά και της συναισθηματικής πίεσης κάτω από το βάρος της επιλογής ανάμεσα στο καθήκον και στο θέλω της καρδιάς και της ψυχής. Άλλωστε η λογική είναι πάντα κάτι το διφορούμενο και αυτό αποδεικνύεται περίτρανα στη συνέχεια μιας ιστορίας που αν και ξέρουμε ότι δεν τελειώνει, καταφέρνει να μας κρατήσει καθηλωμένους και προσκολλημένους στις σελίδες της.
Βαθμολογία 10/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Richelle Mead
Μεταφραστές: Γκαρτζονίκα Όλγα, Πολυχρονοπούλου Μαρία, Σαρατσιώτη Κατερίνα
Εκδόσεις: Introbooks
Κατηγορία: Ξένη Πεζογραφία
Έτος Έκδοσης: 2010
Αρ. σελίδων: 520
ISBN: 978-960-9516-07-5