Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Όταν η Κλέρι Φρέι πηγαίνει στο κλαμπ Πανδαιμόνιο στη Νέα Υόρκη, δεν περιμένει να βρεθεί μάρτυρας σε ένα φόνο. Πολύ λιγότερο μάλιστα ένα φόνο που διαπράττουν τρεις έφηβοι, καλυμμένοι με παράξενα σημάδια.
Αυτή θα είναι η πρώτη συνάντηση της Κλέρι με τους Κυνηγούς των Σκιών, πολεμιστές ταγμένους στο ξεκλήρισμα των δαιμόνων που βρίσκονται στη γη –και τη διατήρηση της τάξης μεταξύ βρικολάκων και λυκανθρώπων. Είναι επίσης η πρώτη της συνάντηση με τον πανέμορφο πολεμιστή Τζέις.
Μέσα σε 24 ώρες, η Κλέρι θα βρεθεί βαθιά μέσα στον κόσμο του Τζέις, όταν η μητέρα της εξαφανίζεται και η ίδια δέχεται επίθεση από ένα δαίμονα.
Γιατί όμως να ενδιαφερθούν οι δαίμονες για μια συνηθισμένη θνητή όπως η Κλέρι; Και πώς απέκτησε ξαφνικά την Ενόραση; Οι Κυνηγοί των Σκιών είναι αποφασισμένοι να το μάθουν…

Προσωπική άποψη:
Από τον τίτλο και την περίληψη του βιβλίου, θα περίμενε κανείς πως πρόκειται για ένα ακόμα εφηβικό μυθιστόρημα. Εγώ πάλι πιστεύω πως, αν και σαφέστατα στοχεύει κατά πρώτο και κύριο λόγο στις ηλικίες αυτές, δεν απευθύνεται σ' αυτές κατ' αποκλειστικότητα αλλά, σε όλες εκείνες τις καρδιές που έχουν κρατήσει μέσα τους κάτι από την ηλικία εκείνη, αναζητώντας τον κίνδυνο, το νέο και μυστηριώδες, το γοητευτικό και το παράξενο, στοιχεία που υπάρχουν χωρίς τελειωμό στο μυθιστόρημα αυτό και που προσφέρονται απλόχερα σε κάθε αναγνώστη που είναι, όχι μόνο πρόθυμος αλλά, και έτοιμος να τα ακολουθήσει σε ένα ταξίδι γεμάτο επικίνδυνα πλάσματα, πόνο και εκπλήξεις, ανατροπές και δυνατές συγκινήσεις. Αυτός είναι ο κόσμος της Cassandra Clare.

Πιο συγκεκριμένα, ο φανταστικός αυτός κόσμος της συγγραφέα, υπάρχει στον ίδιο χρόνο, παράλληλα και μαζί με τον δικό μας. Τι θέλω να πω μ' αυτό; Ότι τα μυθικά για κάποιους πλάσματα του κόσμου της ζουν, όχι μόνο μέσα στα στενά όρια ενός δικού τους, προσωπικού σύμπαντος αλλά, έχουν την δυνατότητα να περνάνε, να ζουν και να κινούνται και στον δικό μας με μία μοναδική ικανότητα, την ικανότητα εκείνη που τους επιτρέπει να υιοθετούν το προσωπείο που εκείνοι επιλέγουν, καταφέρνοντας να κρύψουν από τους κοινούς θνητούς την πραγματική τους φύση, μέχρι ωσότου τουλάχιστον εκπληρώσουν τους σκοπούς τους. Ανάμεσα στα πλάματα αυτά, είτε μιλάμε για ξωτικά, είτε για λυκάνθρωπους, είτε για βρικόλακες, είτε ακόμα και για δαίμονες, υπάρχουν και κάποια άλλα, πολύ πιο γοητευτικά κι επικίνδυνα, πολύ κοντά στην θνητή εικόνα και όμως, πολύ πιο προικισμένα από εμάς. Οι Κυνηγοί των Σκιών, μια ομάδα εκπαιδευμένων Νέφελιμ με σκοπό να διατηρούν την τάξη ανάμεσα στα πλάσματα του κόσμου τους και την ισορροπία ανάμεσα στον δικό τους κα τον δικό μας κόσμο.

Η Clare δεν χρησιμοποιεί τον κλασσικό μύθο των Νέφελιμ ως μία κρυμμένη αλήθεια για να πλάσσει τους ήρωες πάνω στους οποίους θα χτίσει την ιστορία της αλλά, ακριβώς ως έναν μύθο ο οποίος της επιτρέπει να δημιουργήσει την δικιά της αλήθεια. Οι Κυνηγοί είναι γοητευτικοί και μυστηριώδεις αλλά παράλληλα είναι παράξενοι κι επικίνδυνοι. Αυτά είναι ίσως και τα στοιχεία που γοητεύουν εμάς ως αναγνώστες και την Κλέρι ως πρωταγωνίστρια της ιστορίας. Μία Κλέρι που αν και κοινή θνητή έχει ένα μοναδικό χάρισμα. Μπορεί να βλέπει τους Κυνηγούς, κάτι που κανένα άλλο ανθρώπινο πλάσμα δεν μπορεί αν δεν το θελήσουν οι ίδιοι. Είναι κι εκείνη ξεχωριστή με έναν δικό της, παράξενο και ανεξερεύνητο τρόπο και σε συνδυασμό με την θνητή της, ευάλωτη φύση, γίνεται αγαπητή στα μάτια μας αλλά και σε εκείνα του εσωστρεφή και αψυχολόγητου πολεμιστή Τζέις.

Η απρόσμενη αυτή συνάντηση των δύο νέων, που αισθάνονται μια ασυνήθιστα δυνατή και παράξενη έλξη ο ένας για τον άλλον, θα οδηγήσει την Κλέρι σε μια σειρά αποκαλύψεων σχετικά με το ομιχλώδες και πολύ προσεκτικά συγκαλλειμένο παρελθόν, τόσο της μητέρας της όσο και της ιστορίας της οικογένειάς της την οποία η ίδια δεν γνώρισε ποτέ. Ο ρεαλιστικός κόσμος της παύει να υφίσταται με την ίδια να ανακαλύπτει ότι αποτελεί μέλος ενός πολύ διαφορετικού κι επικίνδυνου, ενός κόσμου που θα μπορούσε κανείς να φανταστεί μόνο στα πιο τρελά, ίσως και στα πιο τρομακτικά του όνειρα. Στάχτες και αίμα έχουν καλύψει τα ίχνη από ένα παρελθόν γεμάτο βία κι ενοχές και η αποδοχή του δεν είναι μόνο καθήκον της Κλέρι αλλά και του Τζέις. Η συνάντησή τους δεν είναι τυχαία, όπως τυχαία δεν είναι και η έλξη τους αφού ακόμα και στον κόσμο του μεταφυσικού αποδεικνύεται πως ότι γράφεται δεν ξεγράφεται και όσο και να θες, δεν μπορείς να το αποφύγεις. Το παρελθόν πάντα είναι εκεί και πάντα περιμένει να το αντιμετωπισεις.

Το μυθιστόρημα της Clare έχει όλα όσα θα μπορούσε να ζητήσει ο κάθε αναγνώστης του είδους. Είναι έξυπνο και ανατρεπτικό. Είναι μυστηριώδες, συνεχώς μεταβαλλόμενο και γεμάτο ανατροπές και εκπλήξεις που κάνουν το στομάχι μας να δένεται κόμπος. Έχει πολλούς, διαφορετικούς και καλοδουλεμένους χαρακτήρες, με τους δύο πρωταγωνιστές να ξεχωρίζουν και να μας γοητεύουν, καθιστόντας αδύνατον να αντισταθούμε στην μοναδικότητα της προσωπικότητας του καθενός από αυτούς, δύο προσωπικότητες τόσο διαφορετικές και όμως τόσο ταιριαστές. Χαρακτήρες που η συγγραφέας χειρίζεται με όλη την παρορμητικότητα της ηλικίας τους, χωρίς όμως να γίνεται χυδαία προς χάρης ευκολίας αλλά διατηρώντας όλο το χιούμορ, πολλές φορές καυστικό, και όλη την εξυπνακίστικη διάθεση των εφήβων που είναι πραγματική απόλαυση. Ανάμεσα στο πανκ και το ροκ, στο μοντέρνο και το κλασσικό, το μυθιστόρημα της Clare θυμίζει κάτι από Harry Potter με μία όμως σαφέστατα πιο ερωτική και επικίνδυνη διάθεση.

Θα περίμενε κανείς, ίσως ακόμα και 'γω η ίδια, να έχω αρχίσει να κουράζομαι από τα τόσα και τόσα μυθιστορήματα γύρω από το φανταστικό που έχω διαβάσει το τελευταίο διάστημα. Και όμως, υπάρχει τελικά εκεί έξω τόσο ταλέντο και τόση μαγεία, τόσο ζωηρή φαντασία και τόσο ονειρεμένες σκέψεις που κάτι φαντάζει, αν όχι απίθανο, τρομακτικά δύσκολο. Γιατί πως ν' αντισταθείς άραγε στην ιστορία που κρύβεται πίσω από ένα τόσο αινιγματικό εξώφυλλο; Γιατί πως μπορείς ν' αφήσεις από τα χέρια σου όταν ξεκινήσεις την ανάγνωσή του ένα βιβλίο που από τις πρώτες κι όλας γραμμές σε καλωσορίζει σε έναν τόσο γοητευτικό κόσμο που δεν μπορείς να μην εξερευνήσεις; Γιατί πως να μείνεις μακριά από τους χαρακτήρες του που σε κερδίζουν, όχι με την τελειότητά τους αλλά, με τις αδυναμίες τους, σε μια ιστορία γεμάτη ένταση και νεύρο, πάθη και δυνατά αισθήματα, σκοτεινά μυστικά και ψέματα και καλά κρυμμένες αλήθειες, ή μήπως όχι, που σοκάρουν;
Βαθμολογία 10/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Cassandra Clare
Μεταφραστής: Μοσχή Φωτεινή
Εκδόσεις: Πλατύπους
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2010
Αρ. σελίδων: 581
ISBN: 978-960-6665-46-2