Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Προδομένη από τον πάλαι ποτέ βαμπιροέρωτά της, η σερβιτόρα Σούκι Στάκχαουζ από τη Λουιζιάνα πρέπει πλέον όχι μόνο να αντιμετωπίσει έναν πιθανό νέο άνδρα στη ζωή της, τον κούκλο μορφοπλάστη Κουίν, αλλά και την προγραμματισμένη σύνοδο κορυφής των βαμπίρ.
Με την έδρα της δύναμής της εξασθενημένη λόγω του τυφώνα που κατέστρεψε τη Νέα Ορλεάνη, η τοπική βασίλισσα των βαμπίρ βρίσκεται εκτεθειμένη απέναντι σε όσους διψούν να καταλάβουν την εξουσία.
Σύντομα, η Σούκι θα πρέπει να αποφασίσει ποια πλευρά θα στηρίξει. Και η επιλογή της ίσως σημάνει τη διαφορά ανάμεσα στην επιβίωση και στην ολοσχερή καταστροφή.

Προσωπική άποψη:
Η Harris έχει βάλει αναμφίβολα ένα μεγάλο στοίχημα με τον ίδιο της τον εαυτό. Να καταφέρει να διατηρήσει το ενδιαφέρον των αναγνωστών της ακέραιο, έστω και αν οι περιπέτειες της Σούκι στον κόσμο του μεταφυσικού μοιάζουν να μην έχουν τελειωμό. Και εκεί που κλείνει ένα κεφάλαιο της ιστορίας της και αρχίζεις να πιστεύεις ότι δεν υπάρχουν και πολλά πράγματα που να μπορεί να δώσει στην συνέχεια, αυτό παραμένει απλά ως μια σκέψη που πλανάται στον αέρα καθώς, η πραγματικότητα σου αποδεικνύει ακριβώς το αντίθετο. Με κάθε νέο της βιβλίο η Harris μας υπενθυμίζει ότι η φαντασία της είναι αστείρευτη, και παρά τον βαθμό δυσκολίας που έχει η συγγραφική της αυτή προσπάθεια, εκείνη βρίσκει πάντα τον τρόπο που απαιτείται προκειμένου να μας κρατάει σε εγρήγορση.

Η Σούκι, για μια ακόμη φορά, αισθάνεται έτοιμη να προχωρήσει στη ζωή της, να κάνει νέα βήματα που θα την οδηγήσουν μακριά από τις επώδυνες αναμνήσεις του παρελθόντος. Όμως πολύ σύντομα αντιλαμβάνεται πως αυτό δεν είναι δυνατόν αφού οι βαμπιροσυναναστροφές της την τραβάνε πάλι πίσω, στον σκοτεινό κόσμο που πέραν του πάθους και της αιμοποσίας που τον χαρακτηρίζει, διακατέχεται από την δίψα για εξουσία και εκδίκηση, αφού και στις δύο αυτές περιπτώσεις η δύναμη και η κυριαρχία είναι τα βασικότερα συστατικά όλων. Και ποιος θα μπορούσε να βοηθήσει τα βαμπίρ σε έναν τέτοιο αγώνα περισσότερο από εκείνη αφού, όχι μόνο γνωρίζει κάθε καλή και σκάρτη πλευρά του κόσμου τους αλλά παράλληλα, έχει την ικανότητα να γνωρίζεις τις αντίστοιχες πλευρές του ανθρωπίνου κόσμου, διεισδύοντας βαθύτερα στις σκέψεις τους.

Όπως έχουμε ξαναπεί, τα βαμπίρ της Harris δεν φυτοζωούν και δεν κρύβονται μέσα στον ανθρώπινο κόσμο. Η ύπαρξή τους είναι γνωστή, αυτό ωστόσο δεν σημαίνει ότι είναι και αποδεκτή, όχι τουλάχιστον από την συνολική μερίδα του ανθρωπίνου κόσμου. Οι δύο αυτοί παράγοντες οδηγούν αυτόματα σε δύο καταστάσεις. Στην δημιουργία μιας αυτόνομης κοινότητας βαμπίρ, η οποία ναι μεν είναι υποχρεωμένη να ακολουθεί τους ανθρώπινους νόμους και κανόνες αλλά παράλληλα, έχει συνθέσει την δική της κοινότητα, με τους δικούς της νόμους αλλά και τις δικές της ποινές. Στον αντίποδα βρίσκονται οι μη αποδέκτες τους που αν και φαινομενικά ακολουθούν αυτά που προστάζει η ανθρώπινη δικαιοσύνη, από πίσω λειτουργεί ως μια ξεχωριστή ομάδα που έχει ορκιστεί να αφανίσει τα σατανικά βαμπίρ που μολύνουν τον κόσμο τους και θέτουν τους ίδιους και τους γύρω τους σε θανάσιμο κίνδυνο.

Η Σούκι ως κεντρική ηρωίδα, δείχνει πιο συγκροτημένη και ώριμη από κάθε άλλη φορά. Είναι η ζωντανή απόδειξη πως ότι δεν σε σκοτώνει, σε κάνει πιο δυνατό και σου δίνει δύναμη να ξεπεράσεις τις σφαλιάρες της ζωής αλλά και ώθηση για να προχωρήσεις μπροστά, να κάνεις νέα βήματα και τελικά να καταλήξεις στο να κατανοήσεις όσο καλύτερα μπορείς ποιος είσαι, τι θες να κάνεις και που θες να βρίσκεσαι. Έχει αποδεχτεί πλήρως την ιδιαίτερη ικανότητά της την οποία και αξιοποιεί στο έπακρο, όχι μόνο προς χάριν εξυπηρέτησης των βαμπίρ και των άλλων μεταφυσικών πλασμάτων του κόσμου της αλλά και προς χάριν της ίδιας. Φυσικά η ξεκαθάριση αυτή δεν επεκτείνεται και στα συναισθηματικά της τα οποία αν και προσπαθεί να ξεδιαλύνει, είναι πιο μπερδεμένα από ποτέ αφού η καρδιά και η λογική είναι δύο έννοιες που ποτέ δεν μπορούν να συμβιβαστούν απόλυτα και η πίεση μέσα στην εξέλιξη των γεγονότων είναι ορισμένες φορές ασφυκτική.

Το μυστήριο είναι ακόμα πιο έκδηλο αυτή τη φορά καθώς οι θεωρίες συνωμοσίας, τα μυστικά και σκοτεινά σχέδια μοιάζουν να μην τελειώνουν ποτέ,με τους εμπλεκόμενους να είναι έτοιμοι να φτάσουν αμφότεροι στα άκρα προκειμένου να επιτύχουν τους στόχους τους και να υπερισχύσουν έναντι όλων των άλλων. Δεν μιλάμε με άλλα λόγια απλά και μόνο για ένα ακόμη παιχνίδι εξουσίας και δύναμης αλλά, για μια προσπάθεια κυριαρχίας και επιβίωσης σε ένα κόσμο που το θανατικό δεν τελειώνει ποτέ. Οι απώλειες είναι συνεχείς και τα πλήγματα τόσο ισχυρά, που σε συνδυασμό με την αδυναμία πραγματική εμπιστοσύνης αυξάνουν τον κίνδυνο και την αγωνία. Η δράση στο μυθιστόρημα αυτό δεν είμαι κυμαινόμενη αλλά, συνεχείς, νευρώδης και εξαντλητικά απολαυστική, επιβεβαιώνοντας όσους λένε ότι ποτέ δεν πρέπει να εμπιστεύεσαι απόλυτα αυτό που βλέπεις αλλά, ότι πρέπει να ψάχνεις κάτω από την επιφάνεια για να ανακαλύψεις την αλήθεια.

Το βιβλίο διαβάζεται με μια ανάσα η οποία για να κυριολεκτούμε, είναι κομμένη από την αγωνία και τη ένταση που κατακλύζει κάθε σου κύτταρο. Εκεί που προηγουμένως μπορούσες να υποθέσεις τι θα ακολουθήσεις, πλέον αδυνατείς να το κάνεις αφού, όσο και να πιθανολογήσεις το πιθανότερο είναι να βρεθείς μίλια μακριά από την αλήθεια των πραγμάτων. Το πως θα καταλήξει που θα τελειώσει η ιστορία της Σούκι δεν μπορώ να το γνωρίζω αυτό όμως που μπορώ να κάνω είναι να υποθέσω πως η Harris έχει ακόμα μερικούς κρυμμένους άσσους στα μανίκια της σε μια προσπάθεια, όχι μόνο να μην μας απογοητεύσει αλλά, να μας κάνει να χαιρόμαστε κάθε φορά από την αρχή που βυθιστήκαμε στον σκοτεινό και γοητευτικό κόσμο, των επηρεασμένων από την κλασσική βαμπιρολογία, ηρώων της.
Βαθμολογία 10/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Charlaine Harris
Μεταφραστής: Μιχαλοπούλου Ελένη
Εκδόσεις: Φανταστικός Κόσμος
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2011
Αρ. σελίδων: 400
ISBN: 978-960-6868-42-9