Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
O Μάκι δεν είναι ένας από μας. Παρόλο που ζει στη μικρή πόλη Τζέντρι, προέρχεται από έναν κόσμο με σήραγγες και μαύρα ζοφερά νερά, έναν κόσμο με ζωντανά νεκρά κορίτσια που διοικείται από μια μικρή πριγκίπισσα.
Είναι ένας Αντικαταστάτης-αφέθηκε στην κούνια ενός ανθρώπινου μωρού πριν από δεκαέξι χρόνια. Τώρα εξαιτίας θανάσιμων αλλεργιών στο σίδερο, στο αίμα και στα καθαγιασμένα εδάφη, ο Μάκι αργοπεθαίνει στον ανθρώπινο κόσμο.
Ο Μάκι θα έδινε τα πάντα για να ζήσει ανάμεσά μας. Θέλει μόνο να παίζει το μπάσο του και να ανακαλύψει περισσότερα για την αινιγματική Τέιτ. 
Όμως όταν εξαφανίζεται η αδερφούλα της Τέιτ ο Μάκι ωθείται υποχρεωτικά στον υπόγειο κόσμο του Τζέντρι. Θα πρέπει να αντιμετωπίσει τα σκοτεινά πλάσματα που ζουν εκεί και να βρει τη δικαιωματική του θέση στον κόσμο μας, ή στο δικό τους.

Προσωπική άποψη:
Μία πόλη, ένα κοινό μυστικό ανάμεσα στους κατοίκους της. Όλοι γνωρίζουν, κανένας όμως δεν μιλάει, κανέις δεν τολμάει να παραδεχτεί την σκοτεινή και ζοφερή αλήθεια που κρύβεται πίσω από τους θανάτους των παιδιών του Τζέντρι. Παιδιά που έχουν πάρει την θέση των ανθρώπινων μωρών στον δικό μας κόσμο, παιδιά που προέρχονται από κάπου αλλού, παιδιά γεννημένα στις υπόγειες στοές της πόλης με ένα και μοναδικό σκοπό. Να αντικαταστήσουν τα ανθρώπινα μωρά, θυσία στην αρρωστημένη ανάγκη πλασμάτων που στο πέρασμα των αιώνων έχουν υιοθετήσει πολλά και διαφορετικά ονόματα. Ένα από αυτά τα παιδιά είναι και ο Μάκι, ο πρωταγωνιστής αυτής της ιστορίας, ένα παιδί που έπρεπε να πεθάνει και όμως, έχει καταφέρει να επιβιώσει στον κόσμο μας. Μέχρι τώρα τουλάχιστον!

Ο Μάκι μοιάζει φαινομενικά με κάθε 16χρονο. Ζει με την οικογένειά του, έχει τους φίλους του, πηγαίνει σχολείο και αισθάνεται τα ερωτικά σκιρτήματα και τους φόβους κάθε έφηβου. Τα πράγματα όμως δεν είναι τόσο απλά. Ο Μάκι δεν αντέχει οποιαδήποτε επαφή με το αίμα, το σίδερο και τα καθαγιασμένα εδάφη. Γιος ενός πατέρα ιερέα, έχει να αντιμετωπίσει ακόμα μεγαλύτερο πρόβλημα ως προς την διαχείριση των αδυναμιών του αυτών καθώς το Τζέντρι είναι η πόλη όπου πρέπει να διατηρεί κανείς τα προσχήματα, να μην γίνεται στόχος και να μην προκαλεί. Πόσο εύκολο είναι άραγε αυτό για τον ίδιο όταν παρά τις προσπάθειές του για να ακολουθήσει την γραμμή της οικογένειάς του, που γνωρίζει ποιος πραγματικά είναι, πέφτει σε μια σειρά από ατοπήματα που υπό άλλες συνθήκες μπορεί να περνούσαν απαρατήρητα, όχι όμως για τον ίδιο, όχι για την δική του πόλη;

Όταν ο Μάκι θα γνωρίσει έναν άντρα όμοιο με εκείνο, θα συνειδητοποιήσει πως αργοπεθαίνει σε έναν κόσμο για τον οποίο δεν είναι φτιαγμένος. Η βαθύτερη επιθυμία του είναι να είναι φυσιολογικός, να μπορεί να επιβιώσει ανάμεσα στους ανθρώπους και αυτό θα είναι το κίνητρο για να ακολουθήσει τα υπόγεια μονοπάτια που θα τον οδηγήσουν στην αλήθεια γύρω από την ύπαρξή του. Εκεί, κάτω από το έδαφος, θα γνωρίσει τον κόσμο από τον οποίο προέρχεται και τα νεκροζώντανα αλλά και τα αιώνια πλάσματα που τον απαρτίζουν. Μια κοινωνία προστατευμένη μέσα στην σιωπή του κόσμου που γνωρίζει αλλά δεν μιλά, μια κοινωνία που ζει και τρέφεται από τον θαυμασμό και την αγάπη τους. Δεν είναι όλα όμως ονειρικά πλασμένα καθώς ανακαλύπτει ότι εκεί που τα πλάσματα τρέφονται με αγάπη, υπάρχει και η σκοτεινή τους πλευρά, το αντίπλαο στρατόπεδο της ίδιας κοινωνίας που τρέφεται με αίμα και φόβο.

Ένας ακόμα κίνδυνος όμως παραμονεύει για τον νεαρό πρωταγωνιστή. Είναι η Τέιτ και τα αισθήματα που νιώθει γι' αυτήν. Μυστηριώδης και προκλητική, η Τέιτ δεν δέχεται τον θάνατο της μικρής της αδερφής καθώς μέσα της γνωρίζει την αλήθεια, ότι το πλάσμα που πέθανε στην κούνια του ήταν κάτι άλλο και όχι το ανθρώπινο μωρό που εκείνη αγάπησε. Αναζητά την αλήθεια και για να τοκάνει αυτό, στρέφεται στον Μάκι του οποίου την φύση μπορεί να μην γνωρίζει όμως κάτι πάνω του την κάνει να πιστεύει ότι γνωρίζει την αλήθεια. Η Τέιτ είναι η μόνη που τολμά να πει αυτό που σκέφτεται, είναι η μόνη που δεν φοβάται να αναζητήσει την αλήθεια, ψάχνοντας παράλληλα την λύτρωση που μπορεί να της προσφέρει αυτή η ανακάλυψη, ακόμα και αν είναι σκληρή και επώδυνη. Και ο Μάκι θέλει να την βοηθήσει, όχι μόνο γιατί την νοιάζεται αλλά γιατί δεν μπορεί να δεχτεί την πραγματικότητα έτσι όπως αυτή υφίσταται.

Η Brenna Yovanoff δημιουργεί έναν σκοτεινό και αινιγματικό κόσμο όπου το κακό είναι απειλητικό ακόμα και όταν η μία πλευρά αυτού δεν θέλει να βλάψει κανέναν αλλά συνενεί σε μια πραγματικότητα που σοκάρει και στερεί την ανθρώπινη ζωή. Ο Μάκι της είναι ένας γοητευτικός και τρυφερός ήρωας, τρομακτικός και αγαπητός συνάμα καθώς οδηγείται σε μια προσωπική σύγκρουση ανάμεσα σε αυτό που πραγματικά είναι και σε αυτό που θα επιθυμούσε να είναι. Ένας ασυνήθιστος χαρακτήρας που παρά το γεγονός ότι γεννήθηκε στο σκοτάδι και μεγάλωσε στην σκιά του, κρύβει μέσα του περισσότερο φως και αγάπη απ' όσο θα μπορούσε ο οποιοσδήποτε άνθρωπος. Προσπαθώντας να αλλάξει το αιματηρό κατεστημένο, δεν διστάζει να γίνει ο ίδιος αγωνιστής και μάρτυρας σε έναν αγώνα που πιθανότατα να του στερήσει όλα εκείνα για τα οποία πάλεψε, όλα εκείνα που ποτέ του πόθησε. Δεν ξέρω αν θα υπάρξει συνέχεια, ξέρω όμως ότι θα λατρέψετε τον Μάκι και θα τρομάξετε από την αλήθεια που κρύβεται στον αρρωστημένο κόσμο των στοιχειών.
Βαθμολογία 8,5/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Brenna Yovanoff
Μεταφραστής: Λιθαρής Χριστόδουλος
Εκδόσεις: Πλατύπους
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2011
Αρ. σελίδων: 368
ISBN: 978-960-6665-63-9