Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Λίγα χρόνια μετά την ανατροπή του καθεστώτος των Ειδικών από την επαναστάτρια Τάλι
Γιάνγκμπλαντ, μια πολιτιστική αναγέννηση σαρώνει τον κόσμο. "Τεχνοκέφαλοι" επιδεικνύουν τα τελευταία γκάτζετ τους, "αναρτιστές" διαδίδουν κουτσομπολιά και μόδες και άτομα με ακραίες επεμβάσεις έχουν κόλλημα με την πλαστική χειρουργική.
Η δημοτικότητα είναι η κινητήρια δύναμη της κοινωνίας κι όλοι λαχταρούν να γίνουν διάσημοι.
Η δεκαπεντάχρονη Άγια Φουζ δεν αποτελεί εξαίρεση. Αλλά η προσωπική της κατάταξη είναι τόσο χαμηλή, ώστε ουσιαστικά η Άγια είναι ένα τίποτα. Μία "έξτρα".
Η μόνη της ελπίδα να γίνει διάσημη είναι να αναρτήσει ένα πρωτότυπο συγκλονιστικό ρεπορτάζ. Και τότε ανακαλύπτει τυχαία ένα φοβερό μυστικό.
Η Άγια ξέρει ότι βρίσκεται στα πρόθυρα της δημοσιότητας. Ωστόσο, τα στοιχεία που ετοιμάζεται ν' αποκαλύψει δε θ' αλλάξουν μόνο τη δική της μοίρα αλλά και τη μοίρα αυτού του θαυμάσιου καινούριου κόσμου.

Προσωπική άποψη:
Μπορεί ο Westerfeld να είχε σκοπό να ολοκληρώσει την ιστορία της Τάλι και των φίλων της, με το τρίτο βιβλίο της σειράς, "Specials", όμως οι φανατικοί αναγνώστες του φαίνεται πως δεν συμμερίστηκαν σε καμία των περιπτώσεων την πρόθεσή του αυτή. Ύστερα από απαίτησή της, έγγραψε και ένα τέταρτο βιβλίο, το οποίο αποτελεί και το οριστικό τέλος. Μας μεταφέρει τρία χρόνια μετά το πραξικόπημα της Τάλι, μια κίνηση που άλλαξε για πάντα τον κόσμο της όπως μας συστήθηκε μέσα από τις περιπέτειές της, και παράλληλα σε μια εντελώς διαφορετική πλευρά του πλανήτη. Ο κόσμος των ωραίων και των άσχημων μπορεί να μην υπάρχει πλέον, όχι τουλάχιστον με την διαχωριστική εκείνη γραμμή που ο καθένας λαχταρούσε να περάσει, η επιλογή των επεμβάσεων είναι αποκλειστικά στα χέρια των ενδιαφερόμενων ωστόσο, το σύστημα έχει βρει και πάλι έναν τρόπο να ξεχωρίζει τους πολίτες του.

Η νέα εποχή που παρακολουθούμε στον φουτουριστικό αυτό κόσμο του συγγραφέα, θέλει το κοινό καθηλωμένο στον κυβερνοχώρο, τον κάθε νέο διαχειριστή της δικιάς του ιστοσελίδας μέσω της οποίας έχει την δυνατότητα να βγει από την αφάνειά του. Κάθε πολίτης έχει και την προσωπική του κατάταξη και όσο πιο ψηλά στη λίστα είσαι, τόσο πιο σημαντικός γίνεσαι. Αν μάλιστα καταφέρεις να μπεις στην πρώτη χιλιάδα μιας λίστας εκατομμυρίων συμμετεχόντων, έχεις λύσει κάθε σου πρόβλημα, βιοποριστικό ή μη καθώς, η νέα τάξη πραγμάτων δεν επιτρέπει όπως στους παλαιότερους να έχουν αλόγιστα ό,τι παλαβό και άχρηστο μπορούν να ζητήσουν. Ανάλογα με την δημοτικότητά σου ή βάσει των πόντων των οποίων μαζεύεις από την δραστηριοποιήσή σου, μπορείς να έχεις ή να στέρησε αυτά που θες.

Πρωταγωνίστρια της ιστορίας αυτή τη φορά είναι η 15χρονη Άγια, μια νεαρή αναρτήστρια που κυνηγάει απεγνωσμένα την είδηση που θα μπορέσει να την ανεβάσει στη λίστα κατάταξης, κάνοντάς την σημαντική, βγάζοντάς την από την αφάνεια και την μιζέρια. Όταν νομίζει ότι έχει βρει το θέμα που έψαχνε, γνωρίζεται με μια ομάδα κοριτσιών που όχι μόνο δεν θέλουν να ανέβουν στην λίστα αλλά, κάνουν ότι μπορούν για να παραμείνουν όσο πιο χαμηλά σε αυτή μπορούν. Κάνουν παράτολμες δραστηριότητες και αντιτίθενται σε κάθε τι που το σύστημα επιβάλλει. Μπαίνοντας στην ομάδα τους ανακαλύπτει μια είδηση που είναι πολύ πιο σημαντική και παράλληλα, πολύ πιο επικίνδυνη από αυτήν που στόχευε αρχικά. Ανακαλύπτει ένα μυστικό όπλο που μπορεί να καταστρέψει τον πλανήτη και που μπορεί να την οδηγήσει στην κορυφή. Με την βοήθεια του αδερφού της και των φίλων της, δεν διστάζει να το κάνει και εκεί είναι που ξεκινάει ένα κυνηγητό με στόχο την ίδια. Εκεί, είναι που κάνει την εμφάνισή της η Τάλι.

Η Τάλι είναι πλέον ένα ιστορικό πρόσωπο για την οποία διδάσκεται κάθε παιδί μέσω του συστήματος εκπαίδευσης. Είναι θρύλος, ένα σύμβολο, έχει φανατικούς υποστηρικτές αλλά και πληθώρα ανθρώπων που είναι ενάντιά της, γεγονός που την κατατάσσει πρώτη σε μια λίστα που η ίδια αγνοεί και που ίσως να μην ήθελε ποτέ να μάθει. Ζει στα δάση και μαζί με τον Ντέιβιντ και τους φίλους της προσπαθεί να προστατέψει τον πλανήτη ενώ την ίδια στιγμή, παλεύει με την Ειδική που βρίσκεται μέσα στο μυαλό της, προσπαθώντας να επαναπρογραμματίσει τον εαυτό της μόνη της και κατ' επιλογήν την και όχι επειδή ένα νυστέρι θα επιλέξει αν θα είναι ξεχωριστή ή όχι. Αρχικά θέλοντας να προστατέψει την Άγια και την παρέα της και τελικά, θέλοντας να τους χρησιμοποιήσει για τον στόχο της, οδηγούνται όλοι μαζί σε ένα ταξίδι εξερεύνησης και ακατάπαυστης περιπέτειας όπου τίποτα δεν είναι όπως δείχνει και που τα στοιχεία συνεχώς ανατρέπονται κάνοντας τίποτα να μην μοιάζει δεδομένο.

Αν κάτι μου έλειψε από τα προηγούμενα βιβλία, σίγουρα το βρήκα σε αυτό εδώ που, μέσα από μια νέα πραγματικότητα, στηριζόμενη στα συντρίμμια της εποχής των άμυαλων ωραίων, καταφέρνει να καθηλώσει τον αναγνώστη και να μην τον αφήσει να πάρει ανάσα. Γρήγορο, έξυπνο, με διαρκείς εκπλήξεις και ανατροπές, το "Extras" δεν είναι μόνο μια περιπέτεια δράσης αλλά και μια δραματική ματιά στον δικό μας σύγχρονο τρόπο ζωής, όπου ο κυβερνοχώρος και η διασημότητα καταλαμβάνουν εξέχουσες θέσεις έστω και αν δεν μας αναλογεί ένας αριθμός σε μια λίστα προσωπικής κατάταξης. Ταυτόχρονα όμως είναι και ένα βιβλίο που μιλάει για αισιοδοξία καθώς, δεν σκέφτονται όλοι οι άνθρωποι με τον ίδιο τρόπο και πάντα υπάρχουν εκείνοι που σκέφτονται το κοινό καλό και την αξία του να είσαι θετικά διαφορετικός, για τις πράξεις και τα έργα σου και όχι για τα κουτσομπολιά και τις διαδόσεις, εις βάρος μάλιστα ενός ολόκληρου σύμπαντος.
Βαθμολογία 10/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Scott Westerfeld
Μεταφραστής: Οικονόμου Καίτη
Εκδόσεις: Μεταίχμιο
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2011
Αρ. σελίδων: 448
ISBN: 978-960-501-066-9