Συνοπτική περίληψη του έργου:
Ένα ανησυχητικό όνειρο ωθεί τον Φαραώ της Αιγύπτου να διατάξει τη θανάτωση όλων των αρσενικών βρεφών που έφεραν στον κόσμο Εβραίοι.
Η απελπισμένη μητέρα του μικρού Μωυσή βάζει το μωρό σ’ ένα καλάθι και το αφήνει στο ποτάμι.
Ο Μωυσής διασώζεται από την ίδια τη βασίλισσα και μεγαλώνει σαν αδελφός μαζί με τον Ραμσή, τον επίσημο κληρονόμο του θρόνου. Κάποια μέρα, όμως, μαθαίνει για την εβραϊκή καταγωγή του.

Προσωπική άποψη:
Πέρασαν και φέτος οι Άγιες μέρες του Πάσχα και όπως ήταν αναμενόμενο, μια σειρά από ταινίες θρησκευτικού περιεχομένου, κατέκλυσαν της οθόνες μας. Ανάμεσα σε αυτές και το "The Prince Of Egypt" το οποίο, αν δεν με απατά η μνήμη μου, είναι η πρώτη ταινία κινουμένων σχεδίων που παρουσιάστηκε από την Dreamworks, σαρώνοντας τα Oscars τη χρονιά που έκανε την έξοδό της στις αίθουσες και ταρακουνώντας την μέχρι τότε κυρίαρχη στον χώρο του animation, Disney. Η ιστορία, όπως άλλωστε μπορεί να μαντέψει κανείς από τον τίτλο και μόνο, αφηγείται τη ζωή του Μωυσή,από την διάσωσή του από την σφαγή των Εβραίων αγοριών στην Αίγυπτο, μέχρι την έξοδο της φυλής του από αυτήν και την λύτρωσή του από τον ζυγό της σκληρής και απάνθρωπης δουλείας.

Δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε πως αυτή η ταινία, δεν ήταν απλά ένα μεγάλο βήμα για την παραγωγό εταιρεία αλλά, και μια πολλή αξιόλγη προσπάθεια η οποία οδήγησε τελικά σε ένα αξιόλογο αποτέλεσμα, ιδανικό για παρακολούθηση, τόσο από τα παιδιά στα οποία κατ' εξοχήν απευθυνόταν, όσο και για τους γονείς τους οι οποίοι σε καμία των περιπτώσεων δεν δυσσανασχέτησαν με το θέαμα. Με λιτό, απέριττο και γρήγορο τρόπο, έχουμε την αφήγηση μιας από τις πιο γνωστές ιστορίες της Βίβλου, δοσμένη με τέτοιο τρόπο ώστε να μην χάνει την ουσία της αλλά παράλληλα, χωρίς να τρομοκρατεί τον μικρό θεατή με τις όποιες σκληρές και θανατηφόρες προεκτάσεις της. Σκοπός της άλλωστε δεν ήταν να παρουσιάσει μόνο τις πληγές που έστειλε ο Θεός στην Αίγυπτο αλλά, μια συνολοική παρουσίαση της ζωής του Μωυσή από την γέννησή του μέχρι και το θείο κάλεσμά του.

Καλλιτεχνικά η ταινία δεν έχει να ζηλέψει σε τίποτα ανάλογες του είδους της εποχής όπου και κυκλοφόρησε. Η Dreamworks έδωσε μεγάλη προσοχή στον σχεδιασμό τόσο των χαρακτήρων, όσο και του περιβάλλοντος μέσα στο οποίο αυτοί κινήθηκαν και έτσι, είχαμε συνολικά ένα αποτέλεσμα το οποίο δεν ήταν μόνο σχεδόν άψογο αισθητικά αλλά και ιδιαίτερα αληθοφανές, όσο μπορούμε τουλάχιστον να μιλάμε για αληθοφάνεια σε ένα animation. Παράλληλα, η ταινία ντύθηκε με εξαιρετική μουσική, η οποία και βραβεύτηκε πολλάκις, δίνοντας στο όλο εγχείρημα μια νότα μιούζικαλ, η οποία μπορεί ως έναν βαθμό να κούρασε τους μεγάλους, όχι όμως και τους μικρούς θεατές. Άλλωστε δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι πρόκειται για μια παιδική ταινία και ακολουθώντας τα χνάρια της Disney, αυτή είναι μια προσθήκη που όχι μόνο έχει λογική βάση αλλά, ίσως και να είναι απαραίτητη.

Όσον αφορά τις φωνές που δανείστηκαν στους animation ήρωες, η παραγωγή δεν έκανε τσιγγουνιές και έδωσε μεγάλη βάση σε ένα σκέλος που πολλές φορές ορισμένοι ξεχνάνε πόσο σημαντικό είναι. Ανάμεσά τους μπορεί εύκολα να ξεχωρίσει κανείς τις φωνές εκείνες του Val Kilmer στο ρόλο του Μωυσή, μια επιλογή που μπορεί να φαίνεται παράξενη αλλά τελικά στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων και του Ralph Fiennes που μαθημένος σε ρόλους κακών δεν θα μπορούσε να είναι άλλος από τον Φαραώ. Στις γυναικείες φωνές εντοπίζουμε τις Michelle Pfeiffer και Sandra Bullock που αν μη τι άλλο, συμπληρώνουν ένα κουαρτέτο υψηλών απαιτήσεων και ταυτόχρονα, υψηλών αποδόσεων, με ερμηνευτική ποιότητα και τακτική απόδοση συναισθημάτων και σκέψεων.

Με την Brenda Chapman στο τιμόνι της σκηνοθεσίας, μια σκηνοθέτης με μεγάλη εμπειρία στο είδος αφού στο βιογραφικό της μπορεί κανείς να δει την μεγάλη της προϋπηρεσία στη Disney, αλλά και την βοήθεια των Steve Hickner και Simon Wells, "Ο Πρίγκιπας Της Αιγύπτου" είναι μια ταινία που θα απολαύσουν εξίσου μικροί και μεγάλοι, απολαμβάνοντας θέαμα και παίρνοντας παράλληλα τα μηνύματα που είναι απαραίτητα και θα περίμενε οποιοσδήποτε από μια ταινία με θεματολογία όπως αυτή εδώ. Δεν είναι ανάγκη να έρθει Πάσχα για να την δείτε. Οι καλές και διαχρονικές ταινίες είναι για όλες τις εποχές του χρόνου.
Βαθμολογία 7,5/10

Ταυτότητα ταινίας:
Ελλ. τίτλος: Ο Πρίγκιπας Της Αιγύπτου
Είδος: Animation
Σκηνοθέτες: Brenda Chapman, Steve Hickner, Simon Wells
Πρωταγωνιστές: Val Kilmer, Ralph Fiennes, Michelle Pfeiffer, Sandra Bullock, Jeff Goldblum, Danny Glover, Patrick Stewart, Helen Mirren, Steve Martin, Martin Short, Jack Angel, Mel Brooks
Παραγωγή: 1998
Διάρκεια: 99'

   Σχετικά sites που αξίζουν τον κόπο: