Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Ένας άντρας προσλαµβάνει έναν ιδιωτικό ντετέκτιβ για να παρακολουθήσει τη γυναίκα του, η οποία φέρεται παράξενα και εκδηλώνει τάσεις αυτοκτονίας.
Ο ντετέκτιβ κατά την παρακολούθηση θα ερωτευτεί αυτή την παράξενη γυναίκα που µοιάζει να έχει καταληφθεί από το πνεύµα της γιαγιάς της.
Η Μαντλέν θα αυτοκτονήσει πέφτοντας από ένα καµπαναριό µπροστά στα µάτια του έκπληκτου ντετέκτιβ, του Φλαβιέ, ο οποίος δεν θα µπορέσει να αντιδράσει, αφού πάσχει από ιλίγγους και δεν αντέχει τα ύψη.

Προσωπική άποψη:
Οι Boileau και Narcejac αποτέλεσαν το σημαντικότερο αστυνομικό δίδυμο της γαλλικής λογοτεχνίας. Από την συνεργασία τους προέκυψαν μερικά από τα σημαντικότερα μυθιστορήματα του είδους τα οποία πολλές φορές μάλιστα, έδωσαν αφορμή και έμπνευση σε μεγάλους κινηματογραφικούς παραγωγούς, χαρίζοντάς τους μεγάλη επιτυχία και παγκόσμια αναγνώριση. Ένα από αυτά τα βιβλία τους είναι και "Ο Δεσμώτης Του Ιλίγγου" που οι περισσότεροι από εμάς γνωρίσαμε ως την δημοφιλέστερη ίσως ταινία του Hitchcock, το "Vertigo". Βέβαια, σκοπός της ανάρτησης αυτής δεν είναι να κρίνω την ταινία αλλά, το βιβλίο που έδωσε ώθηση και έμπνευση για το παραπάνω εγχείρημα.

Οι συγγραφείς ήξεραν πολύ καλά πως να διαχειρίζονται την αγωνία και τη δράση που πρέπει να έχει κάθε αστυνομικό μυθιστόρημα που σέβεται τον εαυτό μου. Παρ' όλα ταύτα, δεν αρκέστηκαν στα τετριμμένα χαρακτηριστικά του είδους αλλά προχώρησαν την ιστορία τους ένα βήμα παραπέρα, ένα βήμα που τους έφερε πιο κοντά στο ανθρώπινο υποσυνείδητο, στα κίνητρα που καθοδηγούν τις πράξεις μας, τα πιο σκοτεινά μας πάθη και τους μεγαλύτερους φόβους μας που τροφοδοτούνται από τις μικρές ή μεγάλες αδυναμίες μας. Το υποσυνείδητο άλλωστε, είναι το κομμάτι μας εκείνο που παράλληλα χαρακτηρίζεται από την ισχυρότερη θέληση και την ολοκληρωτική παράδοση των όπλων. Αν μπορείς να το διαχειριστείς, μπορείς να φτάσεις στην κορφή. Αν όχι, μπορεί να χαθείς στα σκοτεινότερα μονοπάτια του μυαλού και να φτάσεις στα άκρα.

Η ιστορία ξεκινάει όντας κλασσικά αστυνομική για να εμπλακεί στη συνέχεια με κάποιες δόσεις, όχι ρομαντισμού αλλά, ανυπέρβλητου πάθους που στην πορεία γίνεται ανεξέλεγκτο και τελικά, καταστροφικό από κάθε άποψη. Μετά τον θάνατο της Μαντλέν, προσπαθείς να εξερευνήσεις την προσωπικότητα του ήρωα που βυθίζεται όλο και πιο πολύ στα σκοτάδια, κυνηγημένος από τους προσωπικούς του δαίμονες και από μια αγάπη που γίνεται αρρωστημένη εμμονή. Προσπαθείς να επιλύσεις ένα γρίφο που δεν φαντάζει λογικός σε κανένα επίπεδο, έναν γρίφο που όσο και αν παλεύεις, κάθε λύση φαίνεται αδιανόητη. Αυτό είναι ένα μεγάλο ατού για την ιστορία γιατί αν διαχειριζόταν με διαφορετικό τρόπο, θα ήταν προβλέψιμη και ίσως τελικά, αδιάφορη ως προς το αποτέλεσμα.

Το σημαντικότερο στοιχείο που χαρακτηρίζει το βιβλίο αυτό, είναι εκείνο της έκπληξης και της ανατροπής. Μέχρι την τελευταία στιγμή σε κρατάει σε εγρήγορση και δεν σου επιτρέπει να ενώσεις τα κομμάτια του παζλ έτσι ώστε να οδηγηθείς στο τελικό συμπέρασμα, στην αλήθεια που καλύπτει ένα σκοτεινό πέπλο, γεμάτο μυστικά και συνωμοσίες. Η αλήθεια βρίσκεται μπροστά στα μάτια σου όμως είσαι τόσο χαμένος μέσα στον συναισθηματικό και ψυχικό ίλιγγο που καταβάλει τον πρωταγωνιστή, που δεν σου επιτρέπεται να την δεις και να την αναγνωρίσεις. Το μυαλό σου ταξιδεύει σε μεταφυσικά, έξυπνα στημένα μονοπάτια τα οποία στην πραγματικότητα, απέχουν πολύ από την αλήθεια, αφήνοντάς σε με το στόμα ανοιχτό όταν τα πάντα αποκαλύπτονται, στην περίπτωση φυσικά που δεν έχεις δει την ταινία πρωτύτερα.

Θεωρητικά το βιβλίο απευθύνεται σε ένα πολύ συγκεκριμένο κοινό. Και λέω θεωρητικά γιατί, είναι ιδιαίτερα ευκολοδιάβαστο και καθηλωτικό, καταφέρνοντας να σε βάλει βαθιά μέσα σε μια ιστορία που από ένα σημείο και μετά φαντάζει να στερείται κάθε λογικής. Ο ανθρώπινος ψυχισμός και η τραγωδία που μπορεί να τον σημαδέψει, ξεδιπλώνονται με αριστοτεχνικό τρόπο, έστω και αν σε κάποια σημεία μπορεί να κουράσει, τα οποία ευτυχώς ξεπερνιούνται γρήγορα ξαναβάζοντας τον αναγνώστη για τα καλά στη δράση. Άλλωστε, τόσο η ίδια η ιστορία όσο και τα πρόσωπα που συμμετέχουν σε αυτή, είναι καταδικασμένα από τη μοίρα τους που σημαδεύεται από τον ίλιγγο του βασικού πρωταγωνιστή ο οποίος αποδεικνύεται μια τραγική φιγούρα, ένα πιόνι τοποθετημένο σε μια σκακιέρα που δεν μπορεί να ορίσει τίποτα, εκτός ίσως από το τέλος και μια λύτρωση που στην πραγματικότητα δεν έρχεται ποτέ.
Βαθμολογία 8,5/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Pierre Boileau & Thomas Narcejac
Μεταφραστής: Κωνσταντίνου Τζένη
Εκδόσεις: Μεταίχμιο
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2011
Αρ. σελίδων: 216
ISBN: 978-960-501-381-3