Ads 468x60px

Παρασκευή, Μαΐου 13, 2011

Η ΚΟΚΚΙΝΟΣΚΟΥΦΙΤΣΑ - RED RIDING HOOD

Συνοπτική περίληψη του έργου:
H νεαρή Valerie ζει σε ένα μεσαιωνικό χωριό, όπου ένας λυκάνθρωπος απειλεί τη ζωή των κατοίκων όταν η πανσέληνος γίνεται κόκκινη.
Με επικεφαλής τον έμπειρο πάτερ Solomon, ξεκινά ένα ανελέητο κυνηγητό εναντίον του λύκου, ο οποίος την ημέρα παίρνει ανθρώπινη μορφή ενώ τη νύχτα μοιάζει να έχει αναπτύξει μια ιδιαίτερη επικοινωνία με τη Valerie, καθιστώντας την ύποπτη στα μάτια των συγχωριανών της αλλά και δόλωμα για την εξόντωσή του.

Προσωπική άποψη:
Σίγουρα ακούγοντας κανείς ότι "Η Κοκκινοσκουφίτσα" θα μεταφερθεί στην μεγάλη οθόνη, δεν περίμενε ότι θα δει μια ακριβή μεταφορά του παραμυθιού πως ο παιδιά ακούσαμε πολλάκις από τις μαμάδες και τις γιαγιάδες. Άλλωστε κάτι τέτοιο θα ήταν υπέρ του δέοντος παιδικό και μάλλον θα έπρεπε να ανήκει στην κατηγορία των κινουμένων σχεδίων και όχι σε μία real action παραγωγή. Λαμβάοντας αυτό το στοιχείο ως δεδομένο και όχι ως πιθανότητα, έπρεπε εκ των πραγμάτων να περιμένουμε μια ταινία η οποία δεν βασίζεται αποκλειστικά στον μύθο του γνωστού παραμυθιού αλλά, που τον δανείζεται προκειμένου να αναπτύξει μια νέα ιστορία που θα συμφωνεί σε ορισμένα στοιχεία και παράλληλα, θα αναπτύσσει πολλά δικά της.

Η Catherine Hardwicke ανέλαβε να σκηνοθετήσει την ταινία, έχοντας στα χέρια της ένα σενάριο που όσο και αν ενοχλεί την ίδια να της το επισημάνουν, δεν θυμίζει απλά σε πολλά επίπεδα το "Twilight" αλλά, βασίζεται στην ίδια φιλοσοφία έχοντας αυτή τη φορά ως τέρας της ιστορίας της όχι ένα βρικόλακα αλλά έναν λυκάνθρωπο. Και για να μην παρεξηγηθώ, αυτό ως ιδέα θα μπορούσε να είναι εξαιρετική στην περίπτωση όμως εκείνη που είχε επιλεγεί ως μια καθαρά horror φιγούρα και όχι ως ένα στοιχείο που απλά εξελίσσεται ανάμεσα σε μια teenager ρομαντική περιπέτεια. Ναι, η ταινία δεν είναι σε καμία των περιπτώσεων τρόμου, αν και θα μπορούσε, και φυσικά δεν είναι άδικη η κατηγοριοποίησή της ως μια ταινία φανταστικού με ρομαντικές προεκτάσεις, των οποίων έχουμε σαφέστατα παρακολουθήσει καλύτερα δείγματα στο παρελθόν.

Το θετικό του σεναρίου δεν εντοπίζεται στο ερωτικό τρίγωνο ανάμεσα στην Κοκκινοσκουφίτσα και τους δύο υποψήφιους γαμπρούς, αφού είναι αρκετά άνευρο και προβλέψιμο στην κατάληξή του. Το θετικό είναι η υποψία σασπένς κατά την παρακολούθηση της εξέλιξης της πλοκής αφού, πολλοί είναι οι υποψήφιοι για την θέση του λύκου και τελικά αποδεικνύεται πως οι όποιες υποθέσεις μπορεί να κάνανε στην διάρκεια της προβολής, δεν ήταν σωστές, έχοντας έτσι το στοιχείο της έκπληξης. Αν το παράπλευρο των πρωταγωνιστών cast δεν ήταν απλά ένα μπούγιο που κυκλοφορεί και φέρεται υπερβολικά μέσα στο σύνολο, ίσως τελικά το αποτέλεσμα να ήταν υψηλότερων απαιτήσεων. Αλλά δεν μπορούμε να τα έχουμε όλα, έτσι δεν είναι; Χμ... λάθος, μπορούμε να τα έχουμε απλά δεν συμβαίνει στην συγκεκριμένη περίπτωση.

Σκηνοθετικά βέβαια η Hardwicke δεν θα μπορούσαμε να πούμε ότι αποτυγχάνει αφού καταφέρνει να δημιουργήσει μια αρκετά αισθαντική ατμόσφαιρα, με τα έντονα χρώματα να ξεχωρίζουν στα μουντά και χιονισμένα πλάνα του μεσαιωνικού χωριού που μαστίζεται από τις επιθέσεις του κακού λύκου, ή έστω του κακού λυκάνθρωπου στην προκειμένη περίπτωση. Η φωτογραφία είναι σχεδόν εντυπωσιακή ενώ το λοιπό σκηνικό δεν είναι παραφορτωμένο σε μια προσπάθεια φτηνού εντυπωσιασμού και αυτό είναι ανακουφιστικό. Αν συμπεριλάβουμε σε αυτό και το γεγονός πως η όλη εξέλιξη ντύνεται από μια ιδιαίτερη και εύηχη στ' αυτιά μας μουσική, αισθητικά και οπτικοακουστικά έχουμε ένα αποτέλεσμα που είναι κάτι περισσότερο από ικανοποιητικό, παρά το γεγονός ότι τα παράπαλευρα στοιχεία μας προκαλούν μια κάποια σύγχιση.

Η Amanda Seyfried αποδεικνύεται ιδανική επιλογή για τον ρόλο της Κοκκινοσκουφίτσας, όχι μόνο γιατί είναι αρκετά όμορφη για να υποστηρίξει τον εν λόγω ρόλο αλλά γιατί τα χαρακτηριστικά του προσώπου της, της επιτρέπουν να εκφράσει αρκετά πειστικά της όποιες αντιδράσεις της ηρωίδας. Το έτερόν της ήμιση ερμηνευτικά μπορεί να περνάει απαρατήρητος ωστόσο δεν μπορώ να μην του αναγνωρίσω ότι είναι αρκετά ωραίος για να την κάνει να μην θέλει να παντρευτεί τον φλούφλη που της προωθεί η νταρντάνα μαμά της. Και δυστυχώς φτάνω στο σημείο όπου θα πρέπει να κράξω τον αγαπημένο κατά τ' άλλα Gary Oldman ο οποίος, έπειτα από πολύ καιρό επιστρέφει σε έναν ρόλο που θα του επέτρεπε να βγάλει τον παλιό, κακό, γνώριμο κινηματογραφικό εαυτό του και όμως, καταλήγει απλά να είναι μια γραφική φιγούρα η οποία οδηγείται σε ακρότητες και υπερβολικά κραυγαλέες συμπεριφορές και εκφράσεις, περιφερόμενος ως τιμωρός.

Η ταινία δεν απευθύνεται σε καμία των περιπτώσεων σε παιδιά αλλά ταυτόχρονα, δεν καταφέρνει να προσεγγίσει με μεγάλη επιτυχία το πιο ενήλικο κοινό για να καταλήξει εν τέλη να απευθύνεται αποκλειστικά σε εφήβους. Βλέποντας φυσικά τα χρήματα που απέφερε στο box office και στους παραγωγούς της ταινίας, πέτυχε τον βασικό της στόχο έστω και αν κανείς απ' όσους την παρακολούθησαν δεν θα την θυμάται ποτέ ως μια κινηματογραφική απόδοση του μύθου αλλά ως μια εφηβική παραλαγή του. Παρ' όλα ταύτα, "Η Κοκκινοσκουφίτσα" έχει τα στοιχεία εκείνα που σου επιτρέπεπουν να την παρακολουθήσεις ευχάριστα και όσο και να μην καταφέρνεις να εντυπωσιαστείς με το τελικό αποτέλεσμα, να μην κλαις τα λεφτά και τον χρόνο που σπατάλησες προκειμένου να την παρακολουθήσεις.
Βαθμολογία 6/10

Ταυτότητα ταινίας:
Ελλ. τίτλος: Η Κοκκινοσκουφίτσα
Είδος: Φαντασίας
Σκηνοθέτης: Catherine Hardwicke
Πρωταγωνιστές: Amanda Seyfried, Gary Oldman, Lukas Haas, Virginia Madsen, Billy Burke, Julie Christie, Shiloh Fernandez, Michael Shanks, Max Irons, Cole Heppell
Παραγωγή: 2011
Διάρκεια: 100'

Επίσημο site:

23 Σχόλια:

Γιώτα Παπαδημακοπούλου είπε...

Να ευχαριστήσω το Αλεξάκι μου για εισητήρια που υπήρξαν και ο λόγος που πείστηκε ο άντρας μου να με πάει σινεμά! ;)
Να ΄σαι καλά κούκλα μου!

Ρίτα Γκούργκουλα είπε...

Πολύ καλή κριτική. Δεν την έχω δει την ταινία, αλλά προτίθεμαι να την ψάξω.

Όσο για τη Hardwιcke έχω να πω ότι κρίθηκε πολύ σκληρά για τη δουλειά της στην ταινία Λυκόφως.
Για μένα τουλάχιστον έχει αποδώσει πολύ καλύτερα την ατμόσφαιρα του βιβλίου στην ταινία, κάτι που οι άλλοι δυο σκηνοθέτες δεν κατάφεραν. Μάλλον θα έπρεπε να δουλεύουν εκεί σαν ηλεκτρολόγοι αφού κατάφεραν να αλλάξουν τα φώτα στις δυο επόμενες ταινίες.
Η μεταφορά της Νέας Σελήνης "καταπίνεται" με μπόλικη σόδα, αλλά η μεταφορά της "Έκλειψης" ήταν για κλάματα. Ο σκηνοθέτης δεν κατάφερε να δει τον παλμό του βιβλίου, πόσο μάλλον να τον καταλάβει.
Η Hardwicke όμως δεν τα πήγε καθόλου άσχημα σε αυτό τον τομέα τουλάχιστον!

alexia είπε...

χι, χι, χι ! παρακαλώ κοπέλα μου! πάντα στη διάθεσή σου!! μπορεί να μην ενθουσιάστηκες από την ταινία αλλά ο κούκλος συμπρωταγωνιστής που περιγράφεις μάλλον σταθεί αιτία για να δω και εγώ την ταινία!!! Παράλληλα με την έξοδο της ταινίας στις αίθουσες κυκλοφόρησε και το ομώνυμο βιβλίο..λες να αξίζει να το διαβάσουμε???

Γιώτα Παπαδημακοπούλου είπε...

@ Ριτάκι δες την, δεν θα χάσεις!
Όσο για την Hardwιcke συμφωνώ απόλυτα αφού εμένα προσωπικά το "Twilight" μου άρεσε περισσότερο από τα άλλα δύο και πραγματικά νομίζω ότι είναι εκείνη που προσέγγισε καλύτερα το βιβλίο από άποψη ατμόσφαιρας και συναισθήματος σε σχέση με τους άλλους 2.

Γιώτα Παπαδημακοπούλου είπε...

@ Μην ανησυχείς Αλεξία μου... έρχονται και οι "Πειρατές"! Χα, χα, χα... :P
Όπως και να 'χει, εγώ ευχαριστώ και πάλι!
Το 6αράκι είναι άσχετο από το αν το ευχαριστήθηκα ή όχι. Την ταινία την είδα πολύ ευχάριστα και μου άρεσε αλλά πρέπει στην βαθμολογία να υπάρχει μια αντικειμενικότητα σε σύγκριση πάντα με άλλες. Θα μπορούσε άνετα να είναι 7αράκι!
Όσο για τον πρωταγωνιστή ναι, τα ξαναείπαμε άλλωστε, αξίζε να πάρεις λίγο μάτι! :P

Γιώτα Παπαδημακοπούλου είπε...

@ Αλεξία μου, ως γνωστό ούφο, τώρα συνειδητοποίησα ότι δεν απάντησα στην ερώτησή σου για το βιβλίο.
Η ταινία δεν είναι παρμένη από το βιβλίο αλλά, το βιβλίο από το σενάριο της ταινίας. Είναι σπάνιο, αλλά συμβαίνει καμιά φορά.
Η αλήθεια είναι ότι από τη μία θέλω να το διαβάσω, από την άλλη προβληματίζομαι!

alexia είπε...

Ορίστε?? αυτό πρώτη μου φορά το ακούω..και για να πω την αλήθεια δεν είμαι σίγουρη ότι θα το διάβαζα αν είναι έτσι..και εγώ προβληματίστηκα τώρα!

ΥΓ. Φυσικά και κερνάω πειρατές!!!

Γιώτα Παπαδημακοπούλου είπε...

@ Ναι κι εγώ δεν το ήξερα αλλά το πήρα στα χέρια μου στο βιβλιοπωλείο και το λέει στο οπισθόφυλλο! :/
Λίγο που το ξεφύλισσα ωραίο μου φάνηκε αλλά και πάλι έχω μια μικρή ένσταση!
Αλήθεια... αν και άσχετο, οι "Πειρατές" θα βγουν και σε 3D τελικά ή θα πάει σαν το "Harry Potter" που το περιμέναμε και τελικά δεν ήρθε ποτέ;

Ρίτα Γκούργκουλα είπε...

Η διαφήμιση για τους Πειρατές λέει ότι θα βγει σε 3D.

Την ταινία θα τη δω σίγουρα. Όσο για το βιβλίο, σίγουρα τίθεται ένα θέμα. Βασικό ρόλο σε όλο αυτό παίζει ο συγγραφέας. Συνήθως τα στούντιο δεν προβληματίζονται και πολύ με το ποιος θα γράψει ένα βιβλίο. Έτσι αν ο συγγραφέας είναι ούφο τότε οι αναγνώστες θα κλαίνει τα λεφτάκια που δώσανε για να το αγοράσουνε.

Γιώτα Παπαδημακοπούλου είπε...

@ Έτσι έλεγε Ρίτα και η αρχική διαφήμιση για το "Harry Potter" και τελικά δεν πρόλαβαν να το κάνουν 3D, γι' αυτό ρωτάω!
Όσο για το βιβλίο, κάποιος πρέπει να φανεί ήρωας και να κάνει την αρχή! :P

alexia είπε...

Γιωτάκι μου για τους πειρατές μπορώ να σου πώ με σιγουριά οτι θα βγεί και σε 3D σε όλους τους μεγάλους κινηματογράφους!
όσο για το βιβλίο αυτό ..δεν προλαβαίνω να κάνω ηρωισμούς τώρα..είναι τόσα αυτά που θέλω να διαβάσω (ξέρεις εσύ..)..ίσως αν ξεμείνω..

Γιώτα Παπαδημακοπούλου είπε...

@ Α... τι χαρά!!! θα δω τον Depp τρισδιάστατο δηλ... :P
Κι εγώ προς το παρόν το αφήνω στην άκρη. Ίσως κατά τον Αύγουστο το ξαναδώ που δεν θα παίζει καμία νέα έκδοση!

TaLaS είπε...

Τον "Θωρ" να δεις Γιωτα. Μαζευει πολυ γυναικοκοσμο. Και να φανταστεις οτι υποιτεθεται οτι απευθυνεται σε πιτσιρικαδες..

Γιώτα Παπαδημακοπούλου είπε...

@ TaLaS μήπως τους αρέσει ο πρωταγωνιστής; :P

Ρίτα Γκούργκουλα είπε...

Έτσι λέω κι εγώ για το βιβλίο της Κοκκινοσκουφίτσας, ίσως λίγο αργότερα.
Όσο για το Θωρ ίσως τελικά να μην απευθύνεται μόνο σε πιτσιρικαρία αν ο κινηματογράφος γεμίζει με γυναίκες... !)

Γιώτα Παπαδημακοπούλου είπε...

@ Ριτάκι, όποια το τολμήσει πρώτη, πρέπει να κάνει πάντως άμεση ενημέρωση για να ξέρουμε! :)

Geoscrm είπε...

den me enthousiase idiaitera!!!! :/

Γιώτα Παπαδημακοπούλου είπε...

@ Geoscrm συμπαθητικό ήταν. Αν το είδες ως θρίλερ βέβαια, φυσικό να μην σου άρεσε πολύ!

christina είπε...

Έχω διαβάσει το βιβλίο και είναι πολύ καλό , νομίζω ότι αξίζει να το διαβάσει κανείς. ;) Σου περνάει μια κάποια ατμόσφαιρα :)

christina είπε...

Αλλά ήμουν τυχερή , μιας και μου το δάνεισε μια φίλη μου :)

Γιώτα Παπαδημακοπούλου είπε...

@ Χριστινάκι μπορεί και να το τολμήσω μόλις ξελασκάρω λίγο με αυτά που είναι ήδη σε αναμονή! :)

Μαίρη είπε...

βασικά το βιβλίο είναι ίδιο σχεδόν με την ταινία!οπότε αν σου άρεσε η ταινία θα σου αρέσει και το βιβλίο!
εμένα προσωπικά μου άρεσε πολύ η ταινία αλλά ακόμη περισσότερο το βιβλίο για το οποιό είχα κάποιες επιφυλάξεις αλλά τελικά ήταν πολύ καλογραμμένο και κάλυπτε κάποια κενά της ταινίας!

Γιώτα Παπαδημακοπούλου είπε...

@ Μαιρούλα επιτέλους ένας άνθρωπος που το διάβασε και έχουμε πλέον μια γνώμη!
Μπορεί να το επιχειρήσω τότε στο προσεχές μέλλον! ;)