Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Η ζωή της Νόρα Γκρέι εξακολουθεί να απέχει πολύ από το τέλειο. Η επιβίωση από μια απόπειρα δολοφονίας εναντίον της δεν ήταν ευχάριστη υπόθεση, αλλά τουλάχιστον της εξασφάλισε έναν φύλακα άγγελο. Έναν μυστηριώδη, γοητευτικό, πανέμορφο φύλακα άγγελο.
Ανεξάρτητα όμως από τον ρόλο του στη ζωή της, ο Πατς κάθε άλλο παρά αγγελικά φέρεται. Είναι πιο κρυψίνους από ποτέ –αν είναι δυνατόν–, και το χειρότερο, φαίνεται να κάνει παρέα με τη μεγαλύτερη εχθρό της Νόρα, τη Μάρσι Μίλαρ.
Αν ο Πατς δεν φερόταν τόσο απόμακρα, η Νόρα ούτε που θα είχε προσέξει τον Σκοτ Παρνέλ, έναν παλιό οικογενειακό φίλο που μετακόμισε ξανά στην πόλη. Παρά την εξοργιστική συμπεριφορά του νεοφερμένου, η Νόρα διαπιστώνει ότι την ελκύει –παρά την περιπλανώμενη αίσθηση πως κρύβει κάτι.
Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, η Νόρα στοιχειώνεται από οράματα του δολοφονημένου πατέρα της, φτάνοντας στο σημείο ν’ αναρωτηθεί αν η Νέφιλιμ καταγωγή της σχετίζεται με τον θάνατό του.
Στην απόγνωσή της ν’ ανακαλύψει τι συνέβη εκείνη τη μοιραία νύχτα, εμπλέκεται σε ολοένα πιο επικίνδυνες καταστάσεις προκειμένου να μάθει την απάντηση. Κάποια πράγματα, ωστόσο, είναι καλύτερο να παραμένουν θαμμένα, γιατί η αλήθεια μπορεί να καταστρέψει όλα όσα –και όσους– εμπιστεύεται η Νόρα.

Προσωπική άποψη:
Τα τελευταία δύο χρόνια, υπήρξαν αρκετά βιβλία που με έκαναν να καρδιοχτυπώ και να αγωνιώ για την συνέχειά τους. Η αναμονή υπήρξε πολλές φορές επώδυνη και δυσβάσταχτη, λίγες φορές όμως όπως για την συνέχεια της "Αγγελικής Σιωπής". Δεν οφείλεται μόνο στο γεγονός πως η ιδέα γύρω από τους αγγέλους, με τις αλήθειες και τους μύθους της, είναι συγκλονιστική αλλά και στο αδιαμφισβήτητο γεγονός πως οι χαρακτήρες της συγκεκριμένης πτυχής έχουν τόσο βάθος, τόσο ενδιαφέρον και τόσο μεγάλη διαφορετικότητα μεταξύ τους αλλά και σε σύγκριση με όσα ίσως θα περιμέναμε να χαρακτηρίζουν τους αγγέλους, που δε μπορεί παρά να σε γοητεύσει. Γιατί οι άγγελοι της Becca Fitzpatrick δεν είναι η προσωποποίηση του καλού ή του κακού αλλά, ένας συνδυασμός των δύο στα ίδια πρόσωπα.

Η Νόρα ζει τον έρωτά της με τον Πατς πιστεύοντας ότι τα δύσκολα πέρασαν. Είναι ο έρωτάς της, ο φύλακας άγγελός της και παρά τη φυσική αδυναμία να μοιραστούν πράγματα, εκείνη μοιράζεται μαζί του κάθε δυνατό συναίσθημα. Τα προβλήματα όμως για τους δυο τους κάθε άλλο παρά έχουν περάσει. Οι δυσκολίες που αντιμετώπισαν στο σύντομο παρελθόν ήταν απλά ένα δείγμα για αυτές που θα ερχόντουσαν βίαια στο κοντινό μέλλον. Η πίστη της απέναντι στον ίδιο και τη σχέση τους κλονίζεται και την οδηγεί στην απόφαση πως θα ήταν καλύτερα αν ήταν χώρια. Πόσο εύκολο όμως είναι να μην είσαι μαζί με αυτόν που αγαπάς όταν η παρουσία του στη ζωή σου σημαίνει τα πάντα για σένα; Από την άλλη, πόσο εύκολο είναι να είσαι μαζί με κάποιον τον οποίο δεν μπορείς να εμπιστευτείς, όταν όλα τα σημάδια δείχνουν ότι για 'κείνον δεν είσαι τίποτα περισσότερο από ακόμα ένα τρόπαιο πρόσκαιρης ευχαρίστησης;

Η Νόρα έχει να αντιμετωπίσει περισσότερα απ' όσα μπορεί να αντέξει ή να διαχειριστεί. Από τη μία η μυστηριώδης σχέση του Πατς με την ορκισμένη παιδική εχθρό της Μάρσι, που μεγαλώνει όλο και περισσότερο το χάσμα ανάμεσά τους. Από την άλλη οράματα του νεκρού πατέρα της τα οποία δε μπορεί να εξηγήσει και όμως, έχει τόσο μεγάλη ανάγκη. Παράλληλα, στη ζωή της μπαίνει ο Σκοτ, στο πρόσωπο του οποίου μπορεί να μην βλέπει κάποιο ρομαντικό ειδύλλιο όμως, είναι το μέσο για να πληγώσει τον Πατς αλλά και το πρόσωπο κλειδί στην αποκάλυψη μιας νέας αλήθειας για τον κόσμο των Νέφελιμ που είναι έτοιμος να επαναστατήσει απέναντι στους έκπτωτους που κάθε χρόνο κυριεύουν τα σώματά τους και στοιχειώνουν τις ζωές τους στην αιωνιότητα. Η Νόρα βρίσκεται στη μέση ενός πολέμου που μπορεί να μην έχει ξεκινήσει ωστόσο, βρίσκεται πολύ κοντά, κάνοντας τα πράγματα ακόμα πιο επικίνδυνα και δύσκολα για την ίδια.

Αν νομίζετε όμως ότι αυτά είναι τα μεγαλύτερα προβλήματά της, τότε κάνετε λάθος. Αυτά είναι μόνο η αρχή σε έναν αγώνα αναζήτησης της ίδιας για την αλήθεια γύρω από τον θάνατο του πατέρα της. Νέα στοιχεία έρχονται στο φως και αυτό που έμοιαζε απλά σαν μια κακιά συγκυρία αποδεικνύεται πως είναι κάτι περισσότερο. Είναι ένα καλό κρυμμένο μυστικό που δεν αφορά μόνο τον πατέρα της αλλά και την Νόρα, αφορά την ίδια της την ζωή γκρεμίζοντας όλα όσα πίστευε, όλα όσα έζησε μεγαλώνοντας. Ο κόσμος της κατεδαφίζεται και μαζί με αυτό, κατεδαφίζονται σταδιακά και όλα όσα πίστευε για τον Πατς. Θα μπορούσε άραγε να είναι εκείνος που τράβηξε την σκανδάλη βυθίζοντάς την στο πένθος και τον πόνο; Και αν ναι, τι θα έπρεπε να κάνει όταν ο άντρας που αγάπησε όσο τίποτα είναι υπαίτιος για να χαθεί από την ζωή της ο άντρας ο οποίος την μεγάλωσε;

Η Becca συνεχίζει την αφήγησή της βασισμένη στο βιβλίο του Ενώχ, πηγαίνοντας όμως ένα βήμα παρακάτω. Σε αυτό το κομμάτι της ιστορίας της δεν έχει μόνο σημασία η επιθυμία κάποιων αγγέλων, έκπτωτων ή μη, να γίνουν άνθρωποι αλλά, και στην επιθυμία των υποτακτικών των έκπτωτων να αποτινάξουν από πάνω τους ένα ζυγό που επωμίστηκαν χωρίς οι ίδιοι ποτέ να το επιλέξουν ή να το επιθυμήσουν. Το μυστήριο κορυφώνεται, η αγωνία φτάνει στα ύψη και η μία αποκάλυψη διαδέχεται την άλλη και εκεί που πιστεύεις πως οδηγείσαι σε ένα ασφαλές συμπέρασμα για το τι πραγματικά συμβαίνει, καταλαβαίνεις πως η φαντασία και η δημιουργικότητά της ξεπερνάνε όχι απλά τη δική σου φαντασία αλλά, τα όρια του πιθανού και του απίθανου. Άλλωστε ας μην ξεχνάμε ότι μιλάμε για μια ιστορία με αγγέλους και Νεφελίμ. Πόσο ρεαλιστικά ή μη μπορεί να είναι όσα εξελίσσονται; Πώς μπορεί κάποιος να χαρακτηρίσει απίθανη οποιαδήποτε εξέλιξη; Όλα αυτά μαζί, συνθέτουν ένα πραγματικό κρεσέντο.

Για άλλη μια φορά η συγγραφέας επανέρχεται για να μας θυμίσει ότι οι άγγελοί της δεν είναι αγιοποιημένα πλάσματα του Παραδείσου. Είναι πλάσματα που εμποτίστηκαν με κάποια θεϊκή υπόσταση η οποία όμως δεν τους στερεί το δικαίωμα στην επιθυμία και το λάθος, στο να πάρουν αποφάσεις καταστροφικές ίσως ορισμένες φορές και όλα αυτά, γιατί παρά τη αγγελική τους φύση μπορούν να έχουν ανθρώπινες αδυναμίες και πάθη. Και ανάμεσά τους η Νόρα, ένας απλός άνθρωπος, προσπαθεί να ανακαλύψει την αλήθεια πίσω από καλά κρυμμένα μυστικά και σατανικά κίνητρα, μπλεγμένη σε ένα κύκλο αίματος που όχι απλά δεν κλείνει με το τέλος του βιβλίου αυτού αλλά, σηματοδοτεί μια νέα αρχή. Την αρχή μιας μάχης που κανείς δεν ξέρει ποιος θα βγει νικητής, που κανείς δε μπορεί να υποθέσει αν η αγάπη ή οι όποιες άλλες επιθυμίες θα υπερνικήσουν τα πάντα. Με κομμένη την ανάσα, δε μπορούμε παρά να τρέμουμε από αγωνία για την συνέχεια.
Βαθμολογία 10/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Becca Fitzpatrick
Μεταφραστής: Καρανικολού Δήμητρα
Εκδόσεις: Φανταστικός Κόσμος
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2011
Αρ. σελίδων: 432
ISBN: 978-960-6868-46-7