Συνοπτική περίληψη του έργου:
10 χρόνια μετά τα γεγονότα του φινάλε της τριλογίας “Scream” κι ενώ η Sidney Prescott έχει καταφέρει να ξαναβρεί την ηρεμία της χάρη στην ενασχόληση της με το γράψιμο, ο Ghostface Killer εμφανίζεται ξανά και οι κανόνες δεν είναι πια οι ίδιοι.

Προσωπική άποψη:
Για άλλη ταινία πήγαινα χθες βράδυ, το 4ο μέρος της σειράς "Scream" κατέληξα να δω. Δεν ξέρω αν ως επιλογή είναι κατώτερη της άλλης εναλλακτικής που είχα, σίγουρα όμως ένιωσα να μοιράζομαι ανάμεσα σε συναισθήματα που μου γέννησε η πρώτη ταινία το 1996 και σε νέα που θα μπορούσε να προκαλέσει κάθε θριλεράκι του σωρού. Σε ποια από τις δύο κατηγορίες υπάγεται τελικά το "Scream 4", λίγο δύσκολο να πεις αφού κανένα άκρο δεν το αντιπροσωπεύει και καμία ακριβή μέση κατάσταση δεν το εκπροσωπεί. Είναι μια ταινία που ρισκάρει σε σύγκριση με τα δύο προηγούμενα sequel, όχι όμως τόσο ώστε να μπορέσει να κοντραριστεί στα ίσα με το αυθεντικό.

Το μεγαλύτερο για μένα σφάλμα της ταινίας έχει να κάνει με το πλασάρισμα της. Υποτίθεται ότι πρόκειται για την ίδια φιλοσοφία δοσμένη όμως μέσα από το πρίσμα μιας νέας γενιάς η οποία, αντλεί έμπνευση από την ιστορία που γέννησε το θρύλο, ακολουθεί όμως και θέτει τους δικούς της, νέους κανόνες. Αυτό ήταν που θα χρειαζόταν ένα νέο "Scream", νέο αίμα! Και ναι μεν υπάρχει όμως φαντάζει στα μάτια μας τόσο αδύναμο που ακόμα και υπό την χλιαρή παρουσία των παλαιών πρωταγωνιστών, να μην καταφέρνει να ξεχωρίσει οδηγώντας μας στο να αναπολήσουμε περασμένα μεγαλεία και να ενισχύσει την φυσικά παρουσία των δεύτερων. Μην περιμένετε εκπλήξεις κατά την διάρκεια της εξέλιξης του έργου. Αυτές έρχονται πολύ αργά και μόλις λίγο πριν το φινάλε.

Όπως ανέφερα και πιο πάνω, ο Craven δεν ρισκάρει τόσο ώστε να βγει χαμένος. Δημιουργεί μια ταινία η οποία δεν είναι κακή, δεν μπορεί όμως και σε καμία περίπτωση να θεωρηθεί ότι πλησιάζει το πρωτότυπο "Scream". Η ταινία του έχει μια έξυπνη αρχή και ένα ακόμα πιο έξυπνο και ανατρεπτικό φινάλε, είναι καλογυρισμένη και πολύ ορθά τοποθετημένη και σωστά δοσμένη στα πλαίσια των δύο άκρων ωστόσο, το διάστημα που τα χωρίζει αποδεικνύεται ελαττωματικό και ελλιπές. Προσπαθεί να φανεί διαφορετικό από το πρώτο, δεν προσπαθεί όμως να φανεί καλύτερο. Δε θα μπορούσε άλλωστε. Προσπαθεί να φανεί εμπνευσμένο και έξυπνο ωστόσο στην πραγματικότητα, αισθάνεσαι ότι παρακολουθείς μια καθόλου πρωτότυπη αντιγραφή μιας ταινίας της δεκαετίας του '90 που έκανε πάταγο στην εποχή της και με τα δεδομένα που παρουσίασε που όμως, δεν είναι αρκετά να τοποθετηθούν και να αντιγραφούν στο 2011 φέρνοντας ανάλογα αποτελέσματα.

Δε λέω... μπορεί στις τρεις προηγούμενες ταινίες η Sidney να έχει περάσει του Χριστού τα Πάθη, όμως η Neve Campbell σου δίνει την εντύπωση ότι θα ήθελε να είναι κάπου αλλού καθώς, έχει μεγαλώσει πολύ για να προσπαθεί να ξεφύγει από ψυχανώμαλους που θέλουν να την ξεκοιλιάσουν. Ο χαρακτήρας της έχει μεν μια δυναμικότητα, έχει χάσει όμως κάτι από την ανεμελιά και την αγωνία των 90's. Το πρώην ζεύγος Courteney Cox και David Arquette προσπαθεί να μην αφήνει τα του διαζυγίου να επηρεάζουν τον κινηματογραφικό έγγαμο βίο τους και μάλλον αισθάνονται ακόμα πιο μεγάλοι από την Campbell, εξού και πράττουν ότι πράττουν, απλά και μόνο διεκπεραιωτικά. Όσον αφορά τους πιτσιρικάδες της παρέας, τα είπαμε λίγο-πολύ οπότε περισσότερα λόγια είναι απλά περιττά, με την Emma Roberts να είναι η μόνη που και λόγω της ιδιότητας του ρόλου της, καταφέρνει κάπως να περισωθεί..

Το "Scream 4" είναι από τις ταινίες εκείνες που δεν σε χαροποιούν με την θέασή τους ωστόσο, δεν σε απογοητεύουν, όχι με την κλασσική έννοια του όρου τουλάχιστον. Είναι μια ταινία με καλή αρχή και δυνατό τέλος αλλά, με αδύναμη μέση και η πλάστιγγα στο σημείο αυτό φαίνεται να γέρνει στα κατά και μάλιστα, με αρκετά μεγάλη διαφορά. Είναι μια ταινία που έχει κάτι από τον αέρα της πρωτότυπης που αγαπήσαμε σε μιαν άλλη εποχή, σε καμία περίπτωση όμως δεν προσφέρει τα ίδια συναισθήματα, πόσο μάλλον τις ίδιες συγκινήσεις καθώς και τα στοιχεία εντυπωσιασμού και έκπληξης. Ο Craven παρ' όλα ταύτα σέβεται το κοινό του, έστω και αν η προσπάθειά του δεν είναι άξια χειροκροτημάτων. Δεν προσπαθεί να αγκαλιάσει ένα πιο ευρύ κοινό και αυτό είναι κάτι που πρέπει να του αναγνωρίσουμε, δεν χάνει την κωμικότητά του που είναι αναπόσπαστο κομμάτι του "Scream", δεν κάνει όμως και τίποτα περισσότερο τελικά από μια ευχάριστη παρεϊστικη ταινία για dvd, pop-corn και πειράγματα.
Βαθμολογία 5/10

Ταυτότητα ταινίας:
Ελλ. τίτλος: Scream 4
Είδος: Τρόμου
Σκηνοθέτης: Wes Craven
Πρωταγωνιστές: Neve Campbell, Courteney Cox, David Arquette, Emma Roberts, Hayden Panettiere, Rory Culkin, Marielle Jaffe, Nico Tortorella, Marley Shelton, Erik Knudsen
Παραγωγή: 2011
Διάρκεια: 103'

Επίσημο site: