Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Μετά το μακρύ, κουραστικό ταξίδι στη Σιβηρία -την πατρίδα του Ντιμίτρι- η Ρόουζ Χάθαγουεϊ επιτέλους επιστρέφει στην Ακαδημία του Αγίου Βλαδιμίρ και στην καλύτερή της φίλη, Λίζα.
Η ώρα της αποφοίτησης έχει πλέον φτάσει, και οι δύο κοπέλες ανυπομονούν να ξεκινήσουν την πραγματική τους ζωή, έξω από τις ατσάλινες πύλες της Ακαδημίας. Μόνο που η καρδιά της Ρόουζ χτυπάει ακόμη για τον Ντιμίτρι Μπελίκοφ.
Όταν της δόθηκε η ευκαιρία, δεν κατάφερε να τον σκοτώσει. Τώρα θα βγουν αληθινοί οι χειρότεροι εφιάλτες της. Ο Ντιμίτρι -που βρίσκεται κάπου εκεί έξω- έχει γευτεί το αίμα της και τώρα την κυνηγάει. Τούτη τη φορά, όμως, δε θα σταματήσει μέχρι να κάνει τη Ρόουζ παντοτινά δική του.

Προσωπική άποψη:
Αν κάτι είναι απόλυτα και υπέρτατα εκνευριστικό στα βιβλία τα οποία έχουν συνέχειες, αυτό είναι το γεγονός ότι πρέπει να μεσολαβήσουν μεγάλα διαστήματα ανάμεσα στην έκδοσή τους. Κι εντάξει, αν ένα βιβλίο δεν έχει καταφέρει να σε ενθουσιάσει, κάνεις υπομονή και περιμένεις χωρίς κόπο. Τι γίνεται όμως όταν κάθε ένα από αυτά σε αφήνει με κομμένη την ανάσα, να καρδιοχτυπάς για το πότε θα ακολουθήσει στη συνέχεια; Μια από αυτές τις περιπτώσεις είναι και το "Vampire Academy", που παρά τις όποιες μικρές ενστάσεις δημιουργήθηκαν κατά την ανάγνωση του πρώτου μέρους, όχι απλά ξεχάστηκαν αλλά, σβήστηκαν εντελώς από τη μνήμη μου κάνοντάς με να αδυμονώ για μια συνέχεια που φαίνεται να έρχεται με αργό και βασανιστικό τρόπο, πολύ περισσότερο όσο πλησιάζουμε προς το τέλος.

Η Ρόουζ έχει επιστρέψει στην Ακαδημία του Αγίου Βλαδιμίρ έχοντας αφήσει πίσω της την Ρωσία αλλά, όχι και τον σκοπό που την οδήγησε εκεί. Άλλωστε, ακόμα και να το ήθελε, δε θα μπορούσε καθότι ο Ντιμίτρι βρίσκεται στο κατόπι της, έτοιμος να την πιάσει και να την σκοτώσει, πετυχαίνοντας εκεί που αυτή απέτυχε. Φροντίζει μάλιστα να της θυμίζει συνεχώς τις προθέσεις του, με επιστολές που λαμβάνει από τον ίδιο οι οποίες και συνδυάζουν την αγάπη του για εκείνη αλλά και τις απειλητικές του διαθέσεις εφόσον στο νέο κόσμο του, δε μπορούν να χωρέσουν συναισθήματα εκεί που ο άλλος σε πρόδωσε, αρνούμενος να αλλάξει τη φύση του για να είναι μαζί σου. Ο καθένας από τους δυο τους, πρέπει να προστατέψει τον εαυτό του, ακόμα και αν αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να θυσιάσει τον άλλον. Και αυτή η θυσία για το νέο Ντιμίτρι δεν έχει σημαντικό κόστος, δεν ισχύει το ίδιο και για τη Ρόουζ.

Η Ρόουζ πολύ σύντομα, βρίσκεται εκτός των τειχών της Ακαδημίας. Ορκίζεται και επίσημα ως Φύλακας και οδεύει μαζί με την συντροφιά της στο βασιλικό παλάτι όπου και θα περιμένει να της ανατεθούν τα νέα της καθήκοντα. Ωστόσο δε μπορεί να στέκεται με σταυρωμένα χέρια καθώς η πιθανότητα να επιστρέψει ο Ντιμίτρι από τους νεκροζώντανους είναι πιο ορατή από ποτέ. Στο κάτω-κάτω, αυτό δεν είναι κάτι που μπορεί να σώσει μόνο τον ίδιο αλλά, να αλλάξει ολόκληρο τον κόσμο τους έτσι όπως εκείνοι τον γνωρίζουν μέχρι σήμερα. Και επειδή μιλάμε για τη Ρόουζ, δε μας κάνει εντύπωση που φτάνει στα άκρα, εξωθώντας τόσο τον εαυτό της όσο και τους φίλους της όλο και σε πιο επικίνδυνες αποστολές που μπορεί να μην τους στοιχίσουν απλά το μέλλον τους, που έτσι κι αλλιώς είναι ήδη αμφίβολο αλλά, και την ίδια τους τη ζωή, μπλέκοντας σε νέους, πιο επικίνδυνους μπελάδες αλλά, και προκαλώντας τους ήδη υπάρχοντες.

Η μεγάλη έκπληξη της ιστορίας έρχεται εκεί που δεν την περιμένεις και αυτό είναι, με την επαναφορά του Ντιμίτρι στην αρχική του κατάσταση. Μέσω πολλών ριψοκίνδυνων και αιματοβαμμένων καταστάσεων, ο Ντιμίτρι καταφέρνει να ξαναγίνει Νταμπίρ χάρη στη Λίζα. Δεν είναι όμως αυτό που μας εκπλήσσει καθώς, είναι μια εξέλιξη που την περιμέναμε έστω και αν δε μπορούσαμε να προσδιορίσουμε τον χρόνο πραγματοποίησής του. Η έκπληξη έρχεται από τη συμπεριφορά του Ντιμίτρι ο οποίος, βουτηγμένος στις τύψεις για όλα εκείνα που έκανε όσο ήταν Στριγκόι αυτοτιμωρείται, πιστεύοντας ότι μετά απ' όσα έχει κάνει δε μπορεί να αγαπήσει αλλά παράλληλα, ότι δεν έχει το δικαίωμα να αγαπιέται και από κανέναν. Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης, να διώχνει τη Ρόουζ συνεχώς μακριά του, με εκείνη να αγωνίζεται να μείνει δίπλα και να του δώσει να καταλάβει πόσα σημαίνει για εκείνη αλλά, χωρίς μεγάλη επιτυχία.

Το πέμπτο βιβλίο της σειράς είναι ένας κυκεώνας συναισθημάτων αλλά και ένα πολιτικό παιχνίδι. Η προσοχή μας δεν εστιάζεται αποκλειστικά και μόνο στη σχέση της Ρόουζ με τον Ντιμίτρι αλλά, στη σχέση της με τον Άντριαν, στη σχέση της με τη Λίζα, στη σχέση της Λίζας με τον Κρίστιαν, γενικότερα, στις αναμεταξύ σχέσεις όλων όσων εμπλέκονται σε αυτό το ξέφρενο γαϊτανάκι καταστάσεων. Ίσως όμως η πιο σημαντική σχέση να είναι εκείνη της Ρόουζ με την Τατιάνα, μια σχέση οργιώδης που περνάει από κάθε βαθμό κλιμάκωσης συναισθημάτων, δίνοντας έτσι τροφή για σχόλια αλλά και ένα ισχυρό στήριγμα στους αφανείς εχθρούς της Ρόουζ που θέλουν να την βλάψουν. Αυτή είναι και η σχέση που συνδυάζεται περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη με τις εξελίξεις στα πολιτικά δρώμενα στον κόσμο της Mead, μια σχέση που δημιουργεί υποστηρικτές και πολέμιους, αντίπαλα στρατόπεδα, έκρυθμα συναισθήματα και τελικά φτάνει σε μια μάχη αξιών και ηθών.

Η Mead έχει μπει για τα καλά πλέον στο νόημα και ξέρει πως το σημαντικότερο για να διατηρήσεις το ενδιαφέρον των αναγνωστών σου σε μια ιστορία που τραβάει σε περισσότερα από ένα βιβλία, είναι να παίζεις με τα συναισθήματά τους ενώ παράλληλα, τους αφήνεις να βιώνουν στον απόλυτο βαθμό τα αντίστοιχα των πρωταγωνιστών της ιστορίας. Έτσι κατανοούμε απόλυτα τον πόνο, την οργή αλλά και τη ζήλια της Ρόουζ ενώ παράλληλα βιώνουμε στο μέγιστο τη θλίψη του Ντιμίτρι που όσο και να μας εξοργίζει, δε μπορεί να μας αφήσει ασυγκίνητους. Πηγαίνοντας όμως την ιστορίας της ένα βήμα παραπέρα, μας αφήνει για πρώτη φορά να εισχωρήσουμε στις συνήθειες και την πραγματικότητα του ενήλικου κόσμου της, που διαφέρει κατά πολύ από εκείνον της Ακαδημίας. Εδώ οι συνέπειες των πράξεων είναι πιο δυνατές, οι επιπτώσεις μεγαλύτερες και η πιθανότητα συγχώρεσης ή αποφυγής προβλημάτων, πολύ πιο δύσκολη.

Μια ανατρεπτική συνέχεια, πλημμυρισμένη από έντονα και αμφίροπα συναισθήματα αλλά, και μια συνέχεια γεμάτη ίντριγκα, δολιοφθορά, δίψα για εξουσία, πολιτικά και επικοινωνιακά παιχνίδια. Μια ιστορία που χαρακτηρίζεται από αγάπη και πάθος, από ζήλια και απόγνωση, από οργή και παρακινδυνευμένες πράξεις,. Μια ιστορία για την πραγματική αλήθεια του κόσμου της Mead που όπως σε κάθε άλλο, το πέρασμα στην ενηλικίωση είναι μια σκληρή υπόθεση που δεν αφήνει περιθώρια για πολλαπλές επιπολαιότητες και λάθη. Οι ήρωές μας πρέπει να πάρουν αποφάσεις που θα είναι καθοριστικές, όχι μοναχά για τους ίδιους και τη ζωή τους αλλά, για ολόκληρο τον κόσμο τους έτσι όπως τον γνωρίζουν αλλά, και για τον κόσμο τους με τις προοπτικές που θα έχει στο μέλλον. Το πέμπτο μέρος της ιστορίας μας αφήνει με κομμένη την ανάσα καθώς η Ρόουζ ακροβατεί πάνω σε ένα τεντωμένο σκοινί από το οποίο μπορεί πολύ εύκολα να πέσει, κάνοντάς μας να περιμένουμε με υπέρμετρη αγωνία το τελευταίο μέρος.
Βαθμολογία 10/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Richelle Mead
Μεταφραστής: Γκαρτζονίκα Όλγα
Εκδόσεις: Introbooks
Κατηγορία: Ξένη Πεζογραφία
Έτος Έκδοσης: 2011
Αρ. σελίδων: 520
ISBN: 978-960-9516-15-0