Συνοπτική περίληψη του έργου:
Ο Joe Conrad, είναι ένας θανατοποινίτης που περιμένει την ημέρα του θανάτου του σε μια φυλακή της Κεντρικής Αμερικής
Ένας πλούσιος τηλεοπτικός παραγωγός θα "αγοράσει" τον Joe καθώς και άλλους θανατοποινίτες, και θα στήσει γύρω τους ένα τηλεοπτικό σόου.
Σύμφωνα με τους κανόνες του παιχνιδιού, οι θανατοποινίτες θα πρέπει να αλληλοσκοτωθούν, ενώ όποιος επιζήσει θα κερδίσει την ελευθερία του.

Προσωπική άποψη:
Θα περίμενε κανείς, ότι από την στιγμή που μου άρεσαν οι "Αγώνες Πείνας" και η όλη φιλοσοφία τους και περιμένω την ταινία με ιδιαίτερη αγωνία, ότι μια άλλη, παρόμοιου τύπου, θα με ικανοποιούσε εξίσου. Φυσικά εγώ, σε προσωπικό πάντα επίπεδο, δεν είχα αξιώσεις ξεκινώντας να παρακολουθήσω το συγκεκριμένο... θέαμα αλλά και πάλι, αυτό που αντιμετώπισα ήταν κατά τι χειρότερο απ' όσο θα μπορούσα να φανταστώ. Γιατί σε αντίθεση με τους "Αγώνες Πείνας", "Ο Τελευταίος Επιζών" δεν χρησιμοποιεί μια αρένα ως πεδίο μάχης μεταφέροντας την εικόνα στα πλήθη προκειμένου να τα κρατάει υποταγμένα στις ανώτερες αρχές αλλά, θέλοντας να ικανοποιήσει τα πιο άγρια κι αιμοδιψή ένστικτα του κοινού και ακόμα και σε αυτό, αποτυγχάνει.

Έχουμε λοιπόν έναν διεστραμμένο, ψυχανώμαλο τηλεοπτικό παραγωγό ο οποίος και πιστεύει ότι το τηλεοπτικό κοινό είναι εξίσου διεστραμμένο και ψυχανώμαλο και έτσι, αποφασίζει να του προσφέρει αυτό για το οποίο πραγματικά διψάει. Αίμα, βία, χάος, θάνατο! Συγκεντρώνει μια ομάδα θανατοποινιτών τους οποίους κι εγκαταλείπει σε μια ερημική τοποθεσία, έχοντας τοποθετήσει πάνω στον καθέναν από αυτούς και μία βόμβα. Οι κανόνες του παιχνιδιού είναι απλοί. Έτσι κι αλλιώς θα πεθάνετε. Εγώ λοιπόν σας προσφέρω μια ευκαιρία να ζήσετε αρκεί να είστε αρκετά ικανοί και γρήγοροι ώστε να σκοτώσετε τους υπόλοιπους ώστε να είστε ο μοναδικός επιζών στο τέλος της διαδικασίας. Φυσικά όλη αυτή η προσπάθεια μεταδίδεται μέσω ενός ψηφιακού δικτύου στο internet και όσο περισσότερο διψάει για υψηλά νούμερα ακροαματικότητας, τόσο περισσότερο επεμβαίνει ο παραγωγός ώστε να κάνει το παιχνίδι του πιο αιματηρό και αποτρόπαιο.

Ειλικρινά δεν ξέρω σε ποιο επίπεδο αποτυγχάνει περισσότερο ο Scott Wiper. Στο να γράψει το σενάριο της ταινίας, για την οποία διαδικασία αναρωτιέμαι γιατί χρειάστηκε και βοήθεια από πάνω, ή στο να την σκηνοθετήσει; Πραγματικός πρωταγωνιστής της ταινίας του είναι η βία και με αυτή κάνει κυρίως παιχνίδι. Όσο όμως κι αν προσπαθεί να κρατήσει την ταινία σε συνεχή εγρήγορση, όσο κι αν παλεύει να εκτινάξει την αδρεναλίνη μας στα ύψη, το μόνο που καταφέρνει με την αδιάφορη, κατώτερη και από τηλεοπτική, προσέγγισή του, είναι να μας εκνευρίσει και κάθε λεπτό που περνάει να αναρωτιόμαστε γιατί εξακολουθούμε να παρακολουθούμε κάτι που πέραν του ότι στερείται ουσίας, στερείται ακόμα και της ψυχαγωγικής ικανότητας. Ακόμα κι αν κάποιος είναι fan των αιματηρών περιπετειών, ειλικρινά και χωρίς παρεξήγηση, θα θεωρούσα πραγματική διαστροφή να του άρεσε κάτι τέτοιο, τόσο λόγω απουσίας σεναρίου και κακής σκηνοθεσίας αλλά, και εξαιτίας της άνευ λόγου ύπαρξης μιας τέτοιας παραγωγής.

Κι αν κάποιος έχει μερικές αμφιβολίες πριν την θέαση, με το που θα δει σε πρώτο πλάνο τον Vinnie Jones, είναι σίγουρος για το απαίσιο θέαμα που πρόκειται να ακολουθήσει. Δεν έχω τίποτα προσωπικό μαζί του αλλά κακά τα ψέματα, οι ταινίες στις οποίες έχει συμμετάσχει είναι στην πλειοψηφία, για να μην τις βάλω όλες στο ίδιο το τσουβάλι, όχι για κανέναν άλλο λόγο αλλά από την καλή μου την καρδιά, τραγικές και απαράδεκτες και αυτή εδώ ίσως να αποτελεί και την επιτομή μιας άθλιας καριέρας. Ευτυχώς που υπάρχει και ο Steve Austin που δεν είναι καλύτερος ερμηνευτικά αλλά τουλάχιστον, είναι πολύ πιο συμπαθής από τον Jones δίνοντάς μας κάποιες δόσεις κουράγιου για να φτάσουμε στο τέρμα.

Πολύ απλά, αν κάποιος σας προτείνει να δείτε την ταινία αυτή, βάλτε τα πόδια στην πλάτη και πάρτε δρόμο. Η μοναδική περίπτωση να σας αρέσει είναι να πάσχετε από κάποια μορφή αρρωστημένης ψυχασθένειας, κάτι το οποίο, σε τόσο δύσκολους καιρούς, καλό είναι να μην ανακαλύψετε μιας και λεφτά για ψυχοθεραπείες δεν υπάρχουν. Άρρωστο, ανούσιο, εμετικό και διεστραμμένα αφελές, "Ο Τελευταίος Επιζών" έχει όλα εκείνα τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν μια δήθεν περιπέτειας ως ανυπόφορη. Αν πάλι θέλετε να φανείτε τολμηροί και να την παρακολουθήσετε, μην πείτε ότι δεν σας προειδοποίησα για την άσκοπη και υπερβολική βία του αλλά και για όλα τα υπόλοιπα δεινά που την χαρακτηρίζουν.
Βαθμολογία 2/10

Ταυτότητα ταινίας:
Ελλ. τίτλος: Ο Τελευταίος Επιζών
Είδος: Περιπέτεια
Σκηνοθέτης: Scott Wiper
Πρωταγωνιστές: Steve Austin, Vinnie Jones, Rick Hoffman, Robert Mammone, Tory Mussett, Christopher Baker, Luke Pegler, Masa Yamaguchi, Emelia Burns, Manu Bennett
Παραγωγή: 2007
Διάρκεια: 113'

Επίσημο site: