Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Η Σίτα, η γοητευτική ηρωίδα που μετράει πέντε χιλιάδες χρόνια στη Γη σε σώμα δεκαεφτάχρονης, αντιλαμβάνεται ότι η ανθρωπότητα κινδυνεύει από κάποιο τέρας που δημιουργεί συνεχώς βαμπίρ και σκοτώνει ασυλλόγιστα.
Ορκίζεται λοιπόν να το καταστρέψει δίχως να ενδιαφέρεται για τον εαυτό της. Ο θεός Κρίσνα βρίσκεται στο πλευρό της μαζί με τον Γιάκσα, το πρώτο βαμπίρ στη Γη, που θέλει πια να ενωθεί με τον θεό.
Όμως ο εχθρός έχει απίστευτες δυνάμεις και καμία καλοσύνη. Σκοτώνει για το κέφι του και προσπαθεί να εξαφανίσει όλα τα πλάσματα που αγαπάει η Σίτα. Θα καταφέρει η Σίτα να νικήσει ή θα πλημμυρίσει ο κόσμος από βαμπίρ;

Προσωπική άποψη:
Όταν τον Ιούλιο που μας πέρασε διάβασα το πρώτο βιβλίο της σειράς του Christopher Pike, "Δίψα", βρέθηκα στην ίδια ακριβώς κατάσταση με αυτήν που περιγράφει ο τίτλος του. Δίψασα ακόμα περισσότερο για να μάθω την συνέχεια της ιστορίας της Σίτα, να βυθιστώ και πάλι στον σκοτεινό και αιματηρό της κόσμο και να ταξιδέψω ξανά σε κόσμους, λατρείες και δοξασίες που ποτέ δεν θα μου είχε περάσει από το μυαλό πως θα μπορούσαν να συνοδέψουν μια ιστορία με βρικόλακες. Αυτή άλλωστε ήταν και η ιδιαιτερότητα του βιβλίου που τράβηξε την προσοχή μου και τελικά, κατάφερε να με κερδίσει. Και μπορεί τελικά το δεύτερο βιβλίο να μην ήταν καλύτερο από το πρώτο ωστόσο, ήταν εξίσου ενδιαφέρον, δουλεύοντας τα στοιχεία που είχαμε ήδη αποκομίσει και τοποθετώντας τα σε μια εντελώς διαφορετική βάση.

Είχαμε αφήσει την Σίτα να ψυχορραγεί έξω από την έπαυλή της, όταν μια τεράστια ξύλινη σφήνα καρφώθηκε στο στήθος της έπειτα από μια ισχυρή έκρηξη. Το δεύτερο βιβλίο της σειράς μας μεταφέρει εξήμισι βδομάδες μετά το προαναφερόμενο γεγονός και την κεντρική ηρωίδα να έχει καταφέρει να επιβιώσει ωστόσο, χωρίς το τραύμα στην καρδιά της να έχει καταφέρει να γιατρευτεί τελείως, προσφέροντάς της πόνο και παράλληλα, την συνειδητοποίηση ότι τίποτα δεν είναι άφθαρτο σε αυτό τον πλανήτη, ακόμα και οι πιο ισχυρή και θεωρητικά, αλώβητη δύναμη. Ο πόνος όμως δεν είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που έχει να αντιμετωπίσει καθώς, μια σειρά από μυστηριώδεις και αποτρόπαιους θανάτους έλκουν την προσοχή της, κάνοντάς την να πιστέψει πως ίσως υπάρχουν κι άλλοι βρικόλακες, γεγονός που αν υφίσταται, πρέπει εκείνη να το τερματίσει οριστικά, όχι μόνο για να σώσει την ανθρωπότητα αλλά, και για να κρατήσει τον όρκο τον δικό της και του δημιουργού της απέναντι στον θεό τους.

Παρακολουθούμε λοιπόν την Σίτα σε ένα ακόμη ξέφρενο κυνηγητό με τη διαφορά ότι αυτή τη φορά, δεν προσπαθεί να ξεφύγει από αυτό που την κυνηγάει για να προστατέψει την ζωή της αλλά αντίθετα, οδηγείται κατευθείαν πάνω του προκαλώντας το σε μάχη. Μία ακόμα βασική διαφορά είναι πως σε αντίθεση με την προηγούμενη που γνώριζε πολύ καλά τον αντίπαλό της, δίνοντάς της έτσι κάποιο πλεονέκτημα ή έστω, κάποια επιπλέον προσόντα να υπερασπιστεί τον εαυτό της, τώρα δεν γνωρίζει τίποτα, ούτε για τον ίδιο, ούτε για τις προθέσεις του. Το μόνο που ανακαλύπτει και μάλιστα πολύ σύντομα, είναι ότι πρόκειται για έναν αντίπαλο εξαιρετικής δύναμης και πονηράδας, τόσο πολύ μάλιστα που καταφέρνει να αντικρούσει κάθε της επίθεση και δράση. Εκτός αυτού, έχει να αντιμετωπίσει και τον Ρέυ ο οποίος δυσκολεύεται εξαιρετικά να προσαρμοστεί στη νέα του κατάσταση και παρά τα συναισθήματα που τρέφει για την ίδια, δεν καταφέρνει να ξεπεράσει όλα εκείνα τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν μια ανθρώπινη οντότητα.

Ο Pike ξέρει πως το βασικό χαρτί όλων για την ιστορία του είναι η ίδια η πρωταγωνίστριά του. Ναι, η Σίτα είναι δυναμική, γοητευτική, μυστηριώδης, με ατσάλινη θέληση και πίστη κατά συνέπεια, μπορεί να πετύχει τα πάντα. Το πονηρό και έξυπνο χιούμορ είναι σημαντικό χαρακτηριστικό της προσωπικότητάς και αν νομίζεις κανείς ότι αυτό δεν ταιριάζει σε μια ιστορία με βρικόλακες κάνει λάθος αφού έτσι, η όλη πλοκή είναι πιο διασκεδαστική, δημιουργική και αν θέλετε, πιο πιπεράτη. Αυτή τη φορά ο συγγραφέας δεν επαναλαμβάνεται οδηγώντας μας πίσω στην γέννηση των πρώτων βρικολάκων αλλά, με μικρές αναδρομές στο παρελθόν τους, προσπαθεί να μας δώσει κάποια περισσότερα στοιχεία για την προσωπικότητα και την ιστορία τους. Το σημείο εκείνο που εστιάζει, δεν είναι η αιμοβόρα ανάγκη τους αλλά εκείνη η βαθύτερη που γεννάει το αίσθημα της πίστης, την απελπισμένη ανάγκη να πιστέψεις σε κάτι, να πιστέψεις ότι με την αθανασία δεν έχεις χάσει την ψυχή σου αλλά αντίθετα, έχεις έναν διαφορετικό στόχο πλέον να εκπληρώσεις.

Δεν ξέρω αν τελικά οι εκδόσεις "Πατάκης" να ολοκληρώσουν την σειρά αυτή στα 3 ή στα 6 βιβλία, αν και αυτή τη στιγμή ακούγεται το πρώτο ωστόσο, είναι βέβαιο πως περιμένω με αγωνία να περάσει αυτός ο μήνας έτσι ώστε να ολοκληρώσω τον πρώτο κύκλο της. Γιατί δεν έχουμε να κάνουμε απλά με άλλη μια βαμπρική ιστορία αλλά, με μια ιστορία γεμάτη αρχέγονα μυστικά και θρύλους, γεμάτη δοξασίες και χαμένες στο πέρασμα του χρόνου θρησκείες, προσπαθώντας παράλληλα να μας κάνουν να κατανοήσουμε πως ο θεός, όπως κι αν τον αποκαλεί ο καθένας μας, είναι ένας, είναι φιλεύσπλαχνος αλλά αν χρειαστεί, μπορεί και να τιμωρεί ή έστω, να οδηγήσει στην καταστροφή τα στοιχεία εκείνα της φύσης που παραβιάζουν το νόμο της ζωής. Αν το παγανιστικό πρώτο μέρος της σειράς μιλούσε για πεπρωμένο, αυτό εδώ καλεί ξεκάθαρα τους πρωταγωνιστές του να το ακολουθήσουν σε ένα τέλος που δεν θα έχει επιστροφή καθώς η δίψα για εξουσία απειλεί την ανθρωπιά.
Βαθμολογία 9/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Pike Christopher
Μεταφραστής: Κουμπαρέλη Μπελίκα
Εκδόσεις: Πατάκης
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2011
Αρ. σελίδων: 200
ISBN: 978-960-16-4010-5