Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Ο Ντάντε κρύβεται, η Μπία είναι στη φυλακή κι ο Εζεκιήλ αναρρώνει από τα τραύματά του. Ο καθρέφτης που αντανακλούσε, την απατηλή πραγματικότητα του δόκτορα Σιγμούνδου ράγισε, αλλά η κατάσταση δεν είναι καθόλου καλή για τη μικρή ομάδα των ελεύθερων ανθρώπων που αρνείται να δεχτεί την εξουσία του. Και θα γίνει ακόμα χειρότερη.
Στα βάθη του Οδύλλ γεννιέται ένα πλάσμα φτιαγμένο από την ουσία του κακού. Το λένε Γκάλλοουγκλας κι ο σκοπός του είναι ένας: Να κυνηγά και να εξαφανίζει αυτούς που δεν υπακούν.
Ο μόνος που μπορεί να το σταματήσει είναι ο Ντάντε. Για να το κάνει, πρέπει να πάρει μια τρομερή απόφαση και να ανακαλύψει το σκοτεινό μυστικό που κρύβεται μέσα στην ίδια του την οικογένεια.

Προσωπική άποψη:
Δεν πάνε πολλές μέρες από τότε που ανέφερα για πρώτη φορά την τριλογία των "Υποσχέσεων Του Δόκτορα Σιγμούνδου" και που σχολίασα το πρώτο βιβλίο της σειράς. Σε αντίθεση με αυτό, το δεύτερο βιβλίο δεν μου προκάλεσε πονοκέφαλο καθώς ήξερα περί τίνος πρόκειται, δεν χρειάστηκε να ζορίσω παραπάνω απ' όσο έπρεπε τον εαυτό μου προκειμένου να καταλάβω το τι συμβαίνει κατά συνέπεια, να καταλάβω που ακριβώς θέλει να μας οδηγήσει ο συγγραφέας. Και μπορεί να είναι ένα βιβλίο που διαβάζεται εύκολα και γρήγορα και να έχει ένα ενδιαφέρον ωστόσο, σε σύγκριση με το προηγούμενο μοιάζει κάπως πιο αδύναμο, κατατάσσοντάς το στην κατηγορία εκείνη των τριλογιών όπου το μεσαίο σκέλος μιας σπονδυλωτής ιστορίας, είναι τελικά και το πιο αδύναμο αποτελώντας παράλληλα, τον συνδετικό κρίκο της αρχής και τους τέλους αλλά και μια γέφυρα που πρέπει να μας κρατήσει σε εγρήγορση.

Ο Ντάντε έχει καταφέρει χάρη στη νέα του δύναμη να ξεφύγει από τα χέρια του Δόκτορα Σιγμούνδου έχοντας πλέον την γνώση ότι έχουν να αντιμετωπίσουν κάτι περισσότερο από έναν αρρωστημένο ηγέτη. Μπορεί φαινομενικά ο αντίπαλός τους να είναι ο Σιγμούνδος όμως στην πραγματικότητα, μια δύναμη πιο ισχυρή απ' όλους τους έχει καταλάβει το σώμα του ζητώντας μόνο εξουσία πάνω στο πλήθος και την απόλυτη υπακοή από μέρος τους ως προς το πρόσωπό του. Δεν είναι φυσικά το ίδιο τυχερή και η Μπία που στην προσπάθεια των υπολοίπων να σώσουν τη ζωή της, έχει βρεθεί στο στόμα του λύκου και όσο κι αν το θέλει, δεν μπορεί να κάνει πολλά πράγματα προκειμένου να προστατευτεί. Ο Ντάντε πρέπει να βρει τους Πούκα αποφεύγοντας την σύλληψή του, εκείνοι με την σειρά τους πρέπει να βρουν ένα νέο, ασφαλές μέρος για να ζήσουν και να συνεχίσουν τη δράση τους και όλοι μαζί, να σώσουν τη Μπία και να νικήσουν τον εχθρό τους την ίδια ώρα που νέοι χαρακτήρες έρχονται να προστεθούν στην ιστορία αποκαλύπτοντας σκοτεινά και θανάσιμα μυστικά.

Ο Brian Keaney ακολουθεί φρενήρεις ρυθμούς στην συνέχεια της ιστορίας του και φτάνοντας στο τέλος του βιβλίου μένουμε να το κρατάμε στα χέρια μας διερωτώμενοι τι ακριβώς συνέβη. Η δράση βρίσκεται σε αρκετά ψηλό επίπεδο, οι εξελίξεις είναι συνεχείς και οδηγούν σε ένα δυνατό και ανατρεπτικό φινάλε ωστόσο, μένουμε με μια αίσθηση ανολοκλήρωτου. Με αυτό θέλω να πω ότι τα γεγονότα τρέχουν ίσως πιο γρήγορα απ' όσο θα θέλαμε ή απ' όσο χρειαζόταν στην πραγματικότητα κάνοντάς μας να σκεφτούμε πως για να αφηγηθεί κανείς μια ιστορία σαν κι αυτή, δεν χρειαζόντουσαν στην πραγματικότητα τρία βιβλία. Θα μπορούσε κάλλιστα η ιστορία να ολοκληρωθεί, αν όχι σε ένα, σε δύο μέρη. Πιστεύω ότι η σύμπτυξη, όχι των γεγονότων αλλά των ενοτήτων της ιστορίας, θα έδινε μια πιο ολοκληρωμένη αίσθηση και δεν θα μέναμε με την αίσθηση του κενού ή του ανολοκλήρωτου. Γιατί, ενώ συνολικά μπορεί να μην συμβαίνει αυτό, τμηματικά αισθανόμαστε ότι κάτι λείπει.

Έχοντας ήδη ξεκινήσει να διαβάζω το τρίτο βιβλίο της σειράς, πιστεύω ότι όλη η παραπάνω αίσθηση θα σβήσει παρ' όλα ταύτα, καλό είναι να μην εξωραΐζουμε καταστάσεις. Σε καμία περίπτωση δεν θέλω να ισχυριστώ πως η ιστορία του Keaney είναι κακή ή αδιάφορη. Ακριβώς το αντίθετο και αυτό είναι που με δυσαρέστησε αν θέλετε όσον αφορά την συνέχεια ενός πολύ καλού πρώτου μέρους. Ο κόσμος του Οδύλλ και των δυνάμεών του συνεχίζει να δίνει το παρόν ωστόσο δεν είναι τόσο δυναμικό καθώς δίνεται μεγαλύτερη έμφαση στη γενικότερη δράση και όχι τόσο σε αυτήν που αφορά τις παράλληλες, μυστικιστικές δυνάμεις του ανθρώπου σε αλληλεπίδραση με το περιβάλλον αλλά και με το ίδιο το σύμπαν. Ελπίζω η αίσθηση που έχω μέχρι αυτή τη στιγμή να αποδειχτεί σωστή και τις προσεχείς ημέρες να επανέλθω στο θέμα με μεγαλύτερο ενθουσιασμό.
Βαθμολογία 8/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Brian Keaney
Μεταφραστής: Γασπάρης Νίκος
Εκδόσεις: Πατάκης
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2008
Αρ. σελίδων: 187
ISBN: 978-960-162-721-2