Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Για τη Σούκι Στάκχαουζ, οι καθημερινές δραστηριότητες των κοινοτήτων βαμπίρ, Όντων και μορφοπλαστών μέσα κι έξω απ’ το Μπον Ταν της Λουιζιάνας παρουσιάζουν έντονο ενδιαφέρον. Η ίδια διατηρεί δεσμό αίματος με τον αρχηγό των βαμπίρ, είναι φίλη της τοπικής αγέλης λυκανθρώπων, εργάζεται για έναν μορφοπλάστη κι ο αδελφός της είναι πανθηράνθρωπος.
Οι περισσότεροι άνθρωποι στο Μπον Ταν, από την άλλη, θεωρούν τα βαμπίρ μυστηριώδη, αποπλανητικά πλάσματα – ενώ αγνοούν πλήρως την ύπαρξη Όντων και μορφοπλαστών.
Μέχρι τώρα. Τα Όντα και οι μορφοπλάστες αποφασίζουν εντέλει ν’ ακολουθήσουν το δρόμο που χάραξαν τα βαμπίρ και να αποκαλύψουν την ύπαρξή τους στον συνηθισμένο κόσμο.
Αρχικά, το πράγμα φαίνεται να πηγαίνει καλά – μέχρι να βρεθεί το ακρωτηριασμένο πτώμα μιας μορφοπλάστριας στο χώρο στάθμευσης του μπαρ όπου εργάζεται η Σούκι. Κι επειδή η ηρωίδα μας γνώριζε το θύμα, αισθάνεται την υποχρέωση να ανακαλύψει ποιος –άνθρωπος ή κάτι άλλο– κρύβεται πίσω από μια τέτοια πράξη.
Δεν έχει συνειδητοποιήσει, ωστόσο, ότι ένας πολύ μεγαλύτερος κίνδυνος από το δολοφόνο απειλεί το Μπον Ταν. Μια φυλή μη ανθρώπινων όντων –αρχαιότερων, ισχυρότερων και πολύ πιο μυστικοπαθών από τα βαμπίρ ή τους λυκανθρώπους– ετοιμάζεται για πόλεμο. Κι η Σούκι θα βρεθεί καταμεσής της μάχης, στο ρόλο του απολύτως θνητού πιονιού.

Προσωπική άποψη:
Δεν θυμάμαι ποτέ άλλοτε να έπεσε στα χέρια μου μια λογοτεχνική σειρά αποτελούμενη από τόσο πολλά βιβλία. Κι η αλήθεια είναι πως όσο κι αν περίμενα με αγωνία το 9ο βιβλίο της σειράς, κάπου βαθιά μέσα μου πίστευα πως η ιστορία θα άρχιζε να κάμπτει σιγά-σιγά. Τελικά όμως, η αίσθησή μου αυτή δεν επαληθεύτηκε και αντίθετα, ξεκίνησα να διαβάζω ένα βιβλίο που όχι μόνο δεν μπορούσα να αφήσω από τα χέρια μου αλλά αποδείχτηκε, ίσως, το πιο συγκροτημένο της σειράς μέχρι σήμερα. Η Harris δεν αφηγείται απλά ένα νέο κεφάλαιο του βαμπιρικού της μύθου αλλά, βουτάει ακόμα πιο βαθιά, με τις κοινωνικές προεκτάσεις των αποκαλύψεων των υπερφυσικών πλασμάτων στον κόσμο μας να αλλάζουν τις ισορροπίες παρουσιάζοντας έτσι το σκληρό πρόσωπο αμφότερων των πλευρών. Η αποκάλυψη δεν φέρνει απαραίτητα την λύτρωση αλλά, μπορεί να οδηγήσει σε έναν νέο πόλεμο.

Η ζωή της Σούκι μοιάζει να κυλάει ήρεμα τους τελευταίους μήνες όμως η ηρεμία αυτή δεν πρόκειται να κρατήσει για πολύ. Από τη μία οι μορφοπλάστες, σκοπεύουν να αποκαλύψουν την ύπαρξή τους στον κόσμο φέρνοντας με αυτό τον τρόπο νέες αναταράξεις στο προσκήνιο. Από την άλλη, η νύφη της Κρίσταλ, βρίσκεται άγρια δολοφονημένη και σταυρωμένη έξω από το μπαρ του Μερλότ και όλα δείχνουν πως πρόκειται για έγκλημα πάθους και εκδίκησης από εκείνους που δεν μπορούν να δεχτούν την ύπαρξη του μεταφυσικού στον ανθρώπινο κόσμο, σαν να είναι κάτι άρρωστο κι επικίνδυνο. Παράλληλα, ένας πόλεμος στον νεραϊδόκοσμο είναι έτοιμος να ξεσπάσει καθώς υπάρχουν δύο αντίπαλα στρατόπεδα, εκείνο που αγαπάει τους ανθρώπους και εκείνο που πιστεύει πως η επαφή τους με τους ανθρώπους είναι κάτι απεχθές και επικίνδυνο καθώς μπορεί να οδηγήσει στην αποκάλυψή τους αλλά και στην ολοκληρωτική τους εξαφάνιση.

Η Σούκι καλείται να έρθει αντιμέτωπη με δύο τινά. Από τη μία πρέπει να προστατέψει τον εαυτό της που για μια ακόμη φορά βρίσκεται στο επίκεντρο. Το FBI την πιέζει ασφυκτικά προκειμένου να χρησιμοποιήσει το χάρισμά της που προσπαθεί με κάθε τρόπο να αποκρύψει. Μια ομάδα νεράιδων βρίσκεται στο κατόπι της θεωρώντας ότι το να την εξαφανίσουν από προσώπου γης είναι η άμεση λύση στα προβλήματά τους. Ο Έρικ μπαίνει ξανά για τα καλά στη ζωή της με έναν τρόπο που ούτε καν θα μπορούσε να έχει φανταστεί ωστόσο, φαίνεται η μοναδική λύση προκειμένου να κινδυνεύσει όσο λιγότερο μπορεί με τις δεδομένες συνθήκες. Από την άλλη η αδιαμφισβήτητη έλξη που νιώθει για εκείνον είναι κάτι που ούτε μπορεί, ούτε θέλει πλέον να αντισταθεί. Και μέσα σε όλα αυτά, προσπαθεί να ανακαλύψει ποιος ευθύνεται για τον θάνατο της Κρίσταλ, όχι μόνο για να απενοχοποιήσει τον αδερφό της που φαντάζει ως πιθανός δράστης αλλά, για να σώσει την ίδια και να προστατέψει και τον κόσμο των μορφοπλαστών.

Περισσότερο από κάθε άλλη φορά, ο Νότος φαντάζει ως το ιδανικό μέρος για να φιλοξενήσει την ιστορία της Harris. Άλλωστε, πρόκειται για έναν τόπο που όπως έχουμε ξαναπεί, συνδέεται άρρηκτα με το μεταφυσικό στοιχείο και έτσι, είναι πιο εύκολο να απορροφηθεί από τα ίδια του τα σπλάχνα. Ο κόσμος στα μέρη αυτά γαλουχήθηκε με ιστορίες πλασμάτων του σκότους και έτσι έχει περάσει, τόσο στο δικό τους υποσυνείδητο όσο και στο δικό μας. Ή μήπως όχι; Η συγγραφέας δεν αφηγείται τα γεγονότα ως μια ακόμα ιστορία αλλά ως μια πραγματικότητα. Το θέμα από 'κει κι έπειτα είναι κατά πόσο ο κόσμος θα ήταν πραγματικά σε θέση να ζήσει με την πραγματικότητα των παραμυθιών που μεγάλωσε. Κατά πόσο είναι σε θέση να αλλάξει τον τρόπο σκέψης και διαβίωσής του σε έναν κόσμο διαφορετικό από αυτόν που πίστευε και που ενδεχομένως να κρύβει μεγαλύτερους κινδύνους απ' όσο θα μπορούσε να έχει φανταστεί. Είναι άραγε έτοιμος να δεχτεί τις αλλαγές ή οι συνεχείς αποκαλύψεις θα οδηγήσουν σε ένα νέο κυνήγι μαγισσών;

Αν στα προηγούμενα βιβλία υπήρχε περιθώριο για τα υπερφυσικά πλάσματα να αναλώνονται στις μεταξύ τους διαμάχες και διαφορές πλέον κάτι τέτοιο δεν υφίσταται. Περισσότερο από ποτέ πρέπει να μείνουν ενωμένα σε ένα κοινό μέτωπο, αφήνοντας στην άκρη τις όποιες μεταξύ τους διαφορές πρώτα απ' όλα, για να προστατέψουν την ίδια τους την ύπαρξη, διεκδικώντας το δικαίωμα να ζουν ανάμεσα στους κοινούς θνητούς και κατά δεύτερον, για να προστατέψουν την Σούκι. Άλλωστε της χρωστάνε πολλά για να την αφήσουν να γίνει οσιομάρτυρας εξαιτίας της σχέσης της μαζί τους. Φυσικά και η ίδια έχει να αντιμετωπίσει και τους προσωπικούς τις δαίμονες καθώς, αν στο 8ο βιβλίο της σειράς ανακάλυψε κάποια πράγματα για το παρελθόν της οικογένειάς της, σε αυτό εδώ το βιβλίο ανακαλύπτει πολύ περισσότερα, πράγματα που θα αλλάξουν όλη της την ψυχοσύνθεση αποδεικνύοντάς της πως δεν είναι τα πάντα έτσι όπως φαίνονται και πως πίσω από τα δεινά της παιδικής της ηλικίας κρύβονται περισσότερα από απλές συμπτώσεις. Η ζωή της δεν άλλαξε με την αποκάλυψη των βαμπίρ ή των Όντων αλλά, πολύ πιο πριν, έστω κι αν η ίδια δεν το γνώριζε.

Αν αγωνιούσαμε στα προηγούμενα βιβλία της σειράς για τις εξελίξεις με αυτό εδώ, φτάνουμε στην κορύφωση της λέξης αγωνία. Διαβάζουμε διψασμένοι την κάθε σελίδα, κάνουμε σκέψεις και υποθέσεις για να ανατραπούν λίγο μετά και τελικά να οδηγηθούμε σε αποκαλύψεις που καν δεν μας είχαν περάσει από το μυαλό. Η συναισθηματική φόρτιση είναι έντονη, οι πληροφορίες που δεχόμαστε συνεχείς και τελικά, με βάσει τα δεδομένα που έχουμε πλέον στη διάθεσή μας, οδηγούμαστε μαζί με την  πρωταγωνίστρια σε μια αναθεώρηση όλων όσων έχουμε ζήσει μέχρι σήμερα και καλούμαστε σε μια νέα ανακατανομή των συναισθημάτων και των σκέψεών μας. Οι ραγδαίες εξελίξεις του βιβλίου δεν είναι απλά σημαντικές αλλά, ζωτικής σημασίας, τόσο για το μέλλον των εμπλεκόμενων και των μεταξύ τους σχέσεων όσο και για τη νέα τους θέση μέσα σε ένα νέο καθεστώς, μια νέα τάξη πραγμάτων που θα καθορίσει το άμεσο μέλλον τους. Εμείς απλά περιμένουμε με ανυπομονησία την συνέχεια.
Βαθμολογία 10/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Charlaine Harris
Μεταφραστής: Μιχαλοπούλου Ελένη
Εκδόσεις: Φανταστικός Κόσμος
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2011
Αρ. σελίδων: 312
ISBN: 978-960-6868-56-6