Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Στον απόηχο της Πολιτιστικής Επανάστασης στην Κίνα, ένα νεαρό κορίτσι, η Τζινγκ Τσιόου, ερωτεύεται ένα αγόρι με το παρατσούκλι Λάο Σαν. Η Τζινγκ Τσιόου προέρχεται από μια πολιτικά διωκόμενη οικογένεια, ενώ ο Λάο Σαν είναι γιος ενός πανίσχυρου στρατηγού.
Εκείνη φοβάται ότι η σχέση τους είναι καταδικασμένη, εκείνος όμως κάνει τα πάντα για να την προστατεύσει και τελικά κερδίζει την καρδιά της. Η μοίρα, όμως, έχει αποφασίσει διαφορετικά γι’ αυτούς.
Χρόνια αργότερα, η Τζινγκ Τσιόου δημοσιεύει μέσω της Άι Μι αποσπάσματα από τα ημερολόγιά της, που μιλούν για εκείνη τη δυνατή ιστορία αγάπης που σημάδεψε τη ζωή της για πάντα. Μια ιστορία συγκινητική και παθιασμένη, που θα αγγίξει την καρδιά του κάθε αναγνώστη.

Προσωπική άποψη:
Δεν ξέρω τι περίμενα όταν ξεκίνησα να διαβάζω "To Δέντρο Με Τα Λευκά Άνθη". Σίγουρα, όχι μια ιστορία η οποία θα κατάφερνε μέσα από την άπλετη απλότητά της να με συγκινήσει τόσο πολύ, κάνοντάς με να την σκέφτομαι ξανά και ξανά, ακόμα και μέρες μετά το πέρας της ανάγνωσής της. Ίσως να οφείλεται εν μέρη στο γεγονός ότι πρόκειται για μια αληθινή ιστορία. Ίσως πάλι να οφείλεται στο ότι η συγγραφέας του βιβλίου, Ai Mi, κατάφερε να μεταφέρει στο χαρτί με τόση αλήθεια και συναίσθημα την ιστορία που της αφηγήθηκε η πρωταγωνίστριά της, Τζινγκ Τσιόου, μια ιστορία βαθιάς και πραγματικής αγάπης, που ακόμα και με το πέρασμα των χρόνων δεν κατάφερε τίποτα να την κάνει να εξασθενίσει. Βασισμένη λοιπόν στα λόγια αλλά και τα ημερολόγια της Τζινγκ Τσιόου, η Ai Mi μας μεταφέρει μέσα από τα δικά της μάτια την ιστορία δύο ανθρώπων που αγαπήθηκαν πολύ, ακόμα και σε μια εποχή και σε ένα μέρος που το να καρποφορήσει μια σχέση και να αποκτήσει δυνατές ρίζες δεν ήταν τόσο εύκολο.

Βρισκόμαστε στην περίοδο της Πολιτιστικής Επανάστασης της Κίνας όπου η Τζινγκ Τσιόου, στα πλαίσια των μαθησιακών της δραστηριοτήτων μεταφέρεται μαζί με κάποιους συμμαθητές και δασκάλους της σε μια ορεινή επαρχιακή περιοχή της Κίνας προκειμένου να συγκεντρώσουν στοιχεία από τους κατοίκους της, συγγράφοντας ένα κεφάλαιο της ιστορίας του τόπου τους. Εκεί θα γνωρίζει τον Λάο Σαν, νεαρό γιο ενός αξιωματικού του στρατού. Οι δύο νέοι θα έρθουν κοντά πολύ γρήγορα και μεταξύ τους θα γεννηθεί ένας μεγάλος έρωτας που ωστόσο, δεν επιτρέπεται να εκφραστεί ανοιχτά και ξεκάθαρα, εξαιτίας της νοοτροπίας που επικρατεί σε ολόκληρη τη χώρα. Άλλωστε η Τζινγκ Τσιόου προέρχεται από μια οικογένεια η οποία φέρει πάνω της το πολιτικό στίγμα της εποχής, με τον πατέρα της να έχει εξοριστεί με την κατηγορία ότι είναι καπιταλιστής. Σύντομα ο καιρός περνάει και η νεαρή κοπέλα επιστρέφει στην καθημερινότητά της πιστεύοντας ότι η ιστορία της με τον Λάο Σαν ξεκίνησε πριν καν αρχίσει.

Η Τζινγκ Τσιόου ζει μια δύσκολη καθημερινότητα, παρά το γεγονός ότι είναι μια άριστη μαθήτρια και ικανότατη με ότι κι αν καταπιαστεί. Η οικογένειά της μόλις και μετά βίας καταφέρνει να τα βγάζει πέρα. Η μητέρα της είναι σοβαρά άρρωστη, γεγονός που μειώνει το οικογενειακό εισόδημα, ο πατέρας της βρίσκεται πολύ μακριά, ο αδερφός της το ίδιο, δημιουργώντας περισσότερα χρέη παρά οφέλη για την οικογένεια ενώ η μικρότερη αδερφή της δεν μπορεί και δεν σκοπεύει η ίδια να την αφήσει να εργαστεί. Η ίδια καταφεύγει σε περιστασιακές εργασίες όταν της δίνεται ευκαιρία των οποίων όμως οι συνθήκες, όχι μόνο δεν είναι κατάλληλες για ένα κορίτσι της ηλικίας της αλλά, πολλές φορές είναι σκληρές και επώδυνες και πάντα κακοπληρωμένες. Έχει όμως την ικανοποίηση ότι μπορεί να προσφέρει και πάνω απ' όλα, ότι δεν αφήνει την περηφάνια της να πέσει θύμα εκείνων που πιθανότατα να θέλουν να την εκμεταλλευτούν. Ωστόσο ο Λάο Σαν είναι πάντα εκεί, βρίσκεται κοντά της όσο περισσότερο του επιτρέπεται και προσπαθεί με κάθε τρόπο να την βοηθήσει.

Καθώς ξετυλίγεται η ιστορία γινόμαστε μάρτυρες των κοινωνικοπολιτικών εξελίξεων της Κίνας. Είναι μια ταραγμένη εποχή όπου είναι ευκολότερο από ποτέ να κατηγορηθεί κάποιος ως προδότης της χώρας, καταδικάζοντας έτσι τον ίδιο του τον εαυτό και την οικογένειά του στην περιθωριοποίηση και την κατακραυγή. Η Τζινγκ Τσιόου φοβούμενη τα παραπάνω, δεν αφήνεται ευθύς εξ' αρχής έρμαιο των συναισθημάτων της. Όσο καλές κι αν φαίνονται οι προθέσεις του Λάο Σαν, όσο ειλικρινής κι αν φαντάζει στα μάτια της, δεν ξεχνά ποτέ τους φόβους με τους οποίους μεγάλωσε. Πάντα υπάρχει κάποιος για να σε εκμεταλλευτεί μέχρι να κερδίσει αυτό που θέλει από σένα, αφήνοντάς σε τελικά μόνη σου να αντιμετωπίσεις τα βάσανα και τις κακουχίες, προσθέτοντάς σου μάλιστα περισσότερα προβλήματα και αφήνοντας πάνω σου ένα στίγμα που δεν θα φύγει ποτέ. Και η ίδια μπορεί να έχει ανάγκη να αγαπήσει και να αγαπηθεί, έχει όμως την ίδια ανάγκη να προστατέψει την οικογένειά της, τουλάχιστον όσο περισσότερο μπορεί.

Η Ai Mi μας μεταφέρει μια συγκλονιστική ιστορία, που όσο απλή και κοινότοπη κι αν φαντάζει, δεν είναι καθόλου. Δεν μιλάει για μια σχέση που δοκιμάζεται μόνο από την κοινωνική διαφορά των οικογενειών των δύο νέων αλλά, για μια σχέση που μπορεί να κατακριθεί ακόμα και από το ίδιο τους το κράτος. Οι αφορμές για κάτι τέτοιο υπάρχουν και δεν είναι λίγοι εκείνοι που θα έψαχναν τις αιτίες που θα οδηγούσαν στην καταστροφή. Η Τζινγκ Τσιόου αμφιταλαντεύεται συνεχώς, δέχεται νέες πληροφορίες που την κάνουν να αμφισβητεί την ηθική και την αγάπη του Λάο Σαν όμως αυτό είναι πάντα εκεί, επιμένει και καταφέρνει να διώχνει τα μαύρα σύννεφα από τις σκέψεις της. Η αγάπη του είναι τόσο ειλικρινής και ανιδιοτελής που φτάνει στο σημείο να κάνει ύστατες και υπέρτατες θυσίες, διακινδυνεύοντας ακόμα και το να καταστρέψει όλα όσα πάσχισε να χτίσει, μόνο για να την κρατήσει μακριά από τον πόνο και την θλίψη.

"Το Δέντρο Με Τα Λευκά Άνθη" δεν είναι μόνο ένα βιβλίο, δεν είναι μόνο ένας τίτλος. Είναι ένα σύμβολο δύναμης, πίστης, αφοσίωσης και αγάπης. Είναι μια υπόσχεση πως ότι κι αν συμβεί, δεν πρέπει να εγκαταλείψεις, γιατί μονάχα αν το κάνεις και αφεθείς, μπορεί κάτι να χαθεί για πάντα. Είναι ένα μέσο από το οποίο μπορείς να αντλήσεις κουράγιο, η ελπίδα πως όσο άσχημα κι αν πηγαίνουν τα πράγματα, πάντα υπάρχει κάτι καλύτερο να σε περιμένει στο τέλος μιας μακρινής διαδρομής. Είναι μια ιστορία για την πηγαία, ανιδιοτελή αγάπη άνευ όρων, για το συναίσθημα εκείνο που γεννάτε βαθιά μέσα μας και καμία δυστυχία δεν μπορεί να σβήσει. Είναι η αγάπη εκείνη που μας καθοδηγεί σε όλη την πορεία της ζωής μας, μέχρι αυτή να φτάσει στο τέλος της και ακόμα παραπέρα. Γιατί όταν μπορείς να μεταφέρεις ένα κομμάτι σου σε κάποιον άλλον, ποτέ δεν χάνεσαι και το ίδιο ισχύει και για τα αισθήματα που έχεις νιώσει. Πραγματικά αξίζει να το διαβάσετε και όταν έρθει η ώρα, να παρακολουθήσετε και την ταινία η οποία και βασίστηκε στο βιβλίο.
Βαθμολογία 10/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Ai Mi
Μεταφραστής: Σωτάκης Δημήτρης
Εκδόσεις: Ψυχογιός
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2011
Αρ. σελίδων: 448
ISBN: 978-960-496-009-5