Την τελευταία του πνοή άφησε ο Ιταλός τραγουδιστής Λούτσιο Ντάλα λίγες όλις μέρες πριν τα 69α γεννέθλιά του, ενώ βρισκόταν σε τουρνέ στο Μοντρέ της Ελβετίας, όπου πραγματοποιούσε μία σειρά από κοντσέρτα, γεγονός που αποτελεί μια τεράστια απώλεια για το ιταλικό τραγούδι αλλά και για την ιταλική κουλτούρα γενικότερα και που θα μείνει αξέχαστος με την εντελώς προσωπική του ερμηνεία στο περίφημο "Caruso".
Γεννημένος στις 4 Μαρτίου του 1943 στη Μπολόνια της Ιταλίας, ο Λούτσιο Ντάλα υπήρξε ένας από τους δημοφιλέστερους τραγουδιστές, τραγουδοποιούς και μουσικούς (έπαιζε πλήκτρα αλλά και κλαρινέτο), με τη φήμη να ξεπερνά τα ιταλικά σύνορα και να γίνεται παγκόσμια, κόντρα στον καπουτσίνο καλόγερο πατέρα του Πίο ο οποίος θεωρούσε πως η μουσική θα τον οδηγούσε πιο σύντομα στην κόλαση.
Έγινε γνωστός το 1963, με τη συμμετοχή του στο φεστιβάλ τραγουδιού Cantagiro, που άγγιξε ολόκληρη την Ιταλία και τον γνωστό τραγουδιστή Τζίνο Πάολι και ακολούθησαν 2 δίσκοι οι οποίοι σύμφωνα με τους κριτικούς της εποχής δεν είχαν την αναμενόμενη επιτυχία. 
Από το 1974 έως το 1977, συνεργάστηκε με τον ποιητή Ρομπέρτο Ροβέρ ενώ από το 1977 κι έπειτα άρχισε να γράφει ο ίδιος και τους στίχους των τραγουδιών του. 
Η χαρακτηριστικότερή του ερμηνεία είναι εκείνη για το τραγούδι "Caruso" (1986), το οποίο έχουν τραγουδήσει διάσημοι καλλιτέχνες, ανάμεσα τους και ο Λουτσιάνο Παβαρότι, η έκδοση του οποίου πούλησε περισσότερα από 9 εκατομμύρια αντίτυπα. Το 1989, ξεκίνησε νέα συνεργασία με τον Τζiάνι Μοράντι και το τραγούδι του "Attenti al lupo" σημειώνει νέο ρεκόρ πωλήσεων.
Συνεργάτες, φίλοι και συγγενείς του αποθανόντα δηλώνουν πραγματικά συγκλονισμένοι από το απρόσμενου του θανάτου του μεγάλου αυτού καλλιτέχνη ο οποίος αναμφίβολα αφήνει ένα μεγάλο κενό πίσω του.