Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Σε μια αφιλόξενη Αμερική, όπου κάθε πόλη περιχαρακώνεται με σύνορα προκειμένου να διαφυλαχθεί η υγεία του πληθυσμού, μια φριχτή και ολέθρια νόσος απειλεί να αφανίσει ολόκληρη την ήπειρο. Η χειρότερη επιδημία όλων των εποχών: ο έρωτας.
Η Λένα μετράει τις μέρες αντίστροφα μέχρι την ημερομηνία όπου θα υποβληθεί στη χειρουργική διαδικασία, η οποία θα την καταστήσει απρόσβλητη στη νόσο. Ώσπου ένα τυχαίο γεγονός θα αλλάξει τη ζωή της για πάντα.

Προσωπική άποψη:
Ξέρω πως οι περισσότεροι αναγνώστες του blog οι οποίοι ασχολούνται με την paranormal και fantasy λογοτεχνία, έχουν στα άμεσα σχέδιά τους να διαβάσουν το "Παραλήρημα", αν δεν το έχουν κάνει ήδη και εγώ απλά δεν το γνωρίζω. Όπως και να 'χει, και προς πληροφόρηση εκείνων που θέλουν να κάνουν το μεγάλο βήμα αλλά χρειάζονται λίγη ενθάρρυνση, να σας πληροφορήσω πως εγώ το διάβασα και αν και δεν το περίμενα, έμεινα με τις καλύτερες εντυπώσεις. Διαβάζοντας μάλιστα τώρα ένα ακόμα βιβλίο της συγγραφέως, χωρίς ακόμα να έχω προχωρήσει όσο χρειάζεται για να έχω σχηματίσει ολοκληρωμένη άποψη,θα τολμούσα να πω πως αυτό το είδος, της ταιριάζει περισσότερο. Θυμίζοντας κάτι από "Ταίρι", με το καθένα να υστερεί ή να υπερτερεί ανάλογα σε διαφορετικά επίπεδα και σημεία, το "Παραλήρημα" μας μεταφέρει σε ένα δυστοπικό μέλλον όπου ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την ανθρωπότητα είναι ο έρωτας, η μεγαλύτερη αρρώστια που μπορεί να σε βρει και που πρέπει να αντιμετωπιστεί έγκαιρα έτσι ώστε η κοινωνία να συνεχίζει να λειτουργεί σωστά και αρμονικά.

Η Λένα είναι ένα κορίτσι το οποίο και βρίσκεται πολύ κοντά στην ενηλικίωσή της. Αυτό δεν σημαίνει μόνο ότι αποκτά ελευθερίες όπου κάθε έφηβος ονειρεύεται μόλις κλείσει τα 18 του χρόνια αλλά, θα υποβληθεί στην εγχείρηση που τόσο αναμένει και θα την αλλάξει ολοκληρωτικά, αποδιώχνοντας κατά πρώτο και κύριο λόγο τον φόβο με τον οποίο κάθε παιδί γαλουχείται στην κοινωνία την οποία ζει. Τον φόβο της ντελίρια νερβόζα ή γνωστότερη σε μας ως έρωτας. Ναι, η κοινωνία της Λένα θεωρεί πως η μεγαλύτερη πληγή για την ανθρωπότητα υπήρξε ο έρωτας ο οποίος στην πραγματικότητα δεν είναι τίποτα περισσότερο από μια νόσο η οποία και προκαλεί στον κάθε άνθρωπο αδυναμία να σκεφτεί καθαρά ή να ελέγξει τον εαυτό του, κατευθυνόμενος από συναισθήματα που θολώνουν την κρίση και οδηγούν σε λανθασμένες αποφάσεις και πράξεις καταστροφικές. Όλα τα παραπάνω υπήρξαν οι αιτίες που κατέληξαν σε μια χειρουργική διαδικασία η οποία, έχει τη δυνατότητα και κάνει απρόσβλητο στη νόσο όποιον προχωρήσει σε αυτήν που όμως, δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί πριν τα 18.

Ωστόσο η Λένα έχει έναν ακόμα λόγο πέραν του προφανούς για να θέλει να υποβληθεί στην επέμβαση. Θέλει να αποδείξει στην κοινωνία ότι είναι φυσιολογική και ότι το παρελθόν της δεν την ακολουθεί. Ποιος ο λόγος; Η μητέρα της αυτοκτόνησε όταν ήταν παιδί λίγο πριν υποβληθεί για 4η φορά στην επέμβαση. Η ίδια, είχε προσβληθεί από τη νόσο ωστόσο, όσο και να προσπαθούσαν οι γιατροί να κάνουν κάτι για να την θεραπεύσουν, ήταν αδύνατον. Παράλληλα, η μεγαλύτερη αδερφή της προσβλήθηκε λίγο πριν την δικιά της εγχείρηση από τη νόσο και παρά το γεγονός ότι μετά την επέμβαση εξαφανίστηκε κάθε σύμπτωμα και ζει πλέον με βάσει τους κανόνες που τους επιβάλλονται, ανάμεσα στους οποίους, αν είσαι σε θέση να σπουδάσεις, που θα εργαστείς και με ποιον θα ζευγαρώσεις και θα κάνεις οικογένεια, όχι από ανάγκη αλλά, από υποχρέωση,  το στίγμα δεν παύει να την ακολουθεί και να αυξάνει τις πιθανότητες της πρωταγωνίστριας να πέσει θύμα της οικογενειακής αδυναμίας.

Βέβαια, όπως είναι άλλωστε γνωστό, η ζωή μας καθορίζεται στην πραγματικότητα από πολύ μικρά γεγονότα, από στιγμές τις οποίες δεν περιμένουμε, από συμπτώσεις που τελικά είναι τόσο ισχυρές που μπορούν να καθορίσουν όχι μόνο το παρόν αλλά, τις αποφάσεις εκείνες που οδηγούν στο μέλλον μας. Η καλύτερη φίλη της Λένα αισθάνεται να πνίγεται από το γεγονός ότι δεν μπορεί να ελέγξει τη ζωή της και από το ότι μεγάλωσαν με προκαθορισμένες συντεταγμένες προκειμένου να καταλήξουν κάπου όπου δεν τους περιμένει καμία απολύτως έκπληξη. Αυτός είναι ο βασικός λόγος που αρχίζει να κάνει πράγματα επικίνδυνα, έξω από αυτά που προτάσσει το κοινωνικό σύστημα και που μπορεί να την οδηγήσουν σε μπελάδες. Η Λένα αρχικά κρατάει τις αποστάσεις της απ' όλα αυτά όμως σύντομα, χωρίς καν να το καταλάβει, βρίσκεται στο μέσο των εξελίξεων διαπιστώνοντας πως η κοινωνία της ίσως να μην είναι τόσο ιδανική, σωστή και τίμια όπως πίστευε, πως μπορεί να υπάρχουν καλά κρυμμένα μυστικά και βία που δεν θα μπορούσε να φανταστεί. Πολύ περισσότερο, συνειδητοποιεί πως ακόμα και ο έρωτας ίσως να είναι κάτι περισσότερο από μια νόσος. Ίσως να είναι κάτι στο οποίο αξίζει να χαθείς και η γνωριμία της με τον Άλεξ, ενισχύει αυτό το αίσθημα όλο και περισσότερο.

Όπως ήδη προανέφερα, ίσως σε αρκετούς από εσάς η υπόθεση να θυμίζει το "Ταίρι" και μέχρι ενός σημείου έχετε δίκιο ωστόσο, υπάρχουν σημαντικές διαφορές ανάμεσα στα δύο. Η κοινωνία της Λένα φαινομενικά δεν διαφέρει με τη δική μας. Η μελλοντική πραγματικότητά της, στο φαίνεσθαι τουλάχιστον, μοιάζει εξαιρετικά με τον κόσμο του σήμερα, με μοναδική διαφορά ότι τα πάντα ελέγχονται και οι ζωές των ανθρώπων δεν είναι ανεξάρτητες από το σύστημα, ούτε όσον αφορά τα προσωπικά τους. Ναι μεν καθορίζεται το μέλλον το νέων ως προς τις σπουδές, δουλειά και γάμος αλλά, είναι στο δικό τους χέρι το πως θα εξελιχθούν τα αποτελέσματα. Ακόμα και στην επιλογή συντρόφου, παίζει ρόλο η σειρά προτίμησης των ενδιαφερόμενων, δημιουργώντας με αυτό τον τρόπο ένα έξυπνο τρικ εφησύχασης δίνοντας την αίσθηση στα θύματα του συστήματος πως, έχουν λόγο και άποψη, έστω κι ελεγχόμενη. Παρ' όλα ταύτα, η Oliver δεν έχει καμία πρόθεση να κρύψει, να ωραιοποιήσει ή να κρύψει την πραγματικότητα της κοινωνίας της πίσω από ένα ρομαντικό και ποιητικό υπόβαθρο. Κάτω από την επιφάνεια, όλα είναι βίαια, σκληρά και άγρια και το μόνο που περιμένουν είναι την κατάλληλη ευκαιρία για να ξεσπάσουν.

Στο πρώτο μέρος του βιβλίου τα πράγματα κυλάνε αρκετά βατά ωστόσο, όχι κουραστικά. Σκοπός της συγγραφέως δεν είναι να μας πνίξει αλλά, με έναν σταθερό ρυθμό να μας μεταφέρει τις πληροφορίες που χρειάζεται να γνωρίζουμε μέχρι να φτάσουμε στο ξέσπασμα της πραγματικότητας που κρύβεται πίσω από την θεωρητικά ελεγχόμενη και οργανωμένη κοινωνία της Λένα. Πέρα από τους φράκτες της πόλης, βρίσκονται οι Ανατροπείς και μαζί με αυτούς, βρίσκεται μια ζωή διαφορετική, μια ζωή κυνηγημένη μεν, ελεύθερη δε κατά έναν παράδοξο τρόπο. Από την στιγμή που αρχίζει τόσο η ίδια, όσο κι εμείς ως αναγνώστες να αντιλαμβανόμαστε ότι πίσω από το σύστημα και την επέμβαση κρύβονται πολύ περισσότερα απ' όσα πιστεύαμε, τα πράγματα αλλάζουν, ο ρυθμός γίνεται πιο ξέφρενος, η εξέλιξη των γεγονότων σαφώς πιο αγχωτική και πραγματικά οι σελίδες φεύγουν η μία μετά την άλλη, οδηγώντας σε συνεχείς ανατροπές, αποκαλύψεις και σε ένα φινάλε που πραγματικά, σε αφήνει με κομμένη την ανάσα, να αναριγείς και να αγχώνεσαι για την συνέχεια.
Βαθμολογία 9/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Lauren Oliver
Μεταφραστής: Γραμμένου Μαρία
Εκδόσεις: Ψυχογιός
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2012
Αρ. σελίδων: 440
ISBN: 978-960-496-531-1