Συνοπτική περίληψη του βιβλίου: 
Η Κάσι και η μητέρα της αναγκάζονται να εγκαταλείψουν την όμορφη ζωή τους στην Καλιφόρνια για να ζήσουν με την άρρωστη γιαγιά της Κάσι στο Νιου Σάλεμ. Με το που φτάνουν, η Κάσι νιώθει ένα δυσάρεστο συναίσθημα να την πλημμυρίζει. Από την επιβλητική έπαυλη μέχρι την παράξενη γιαγιά, όλα τής φταίνε.
Τα πράγματα χειροτερεύουν όταν γνωρίζει και τους συμμαθητές της, ιδίως τη Φέι, ισχυρό μέλος του Μυστικού Κύκλου, μιας ομάδας μαγισσών που είχαν υπό τον έλεγχό τους το Σάλεμ για εκατοντάδες χρόνια.
Όταν η Κάσι ερωτεύεται τον μυστηριώδη και γοητευτικό Άνταμ, έρχεται αντιμέτωπη μ’ ένα δίλημμα: είτε να αντισταθεί στον πειρασμό είτε να χρησιμοποιήσει σκοτεινές δυνάμεις για να αποκτήσει αυτόν που θέλει, ακόμα κι αν αυτό σημαίνει ότι μια λάθος κίνηση θα μπορούσε να την καταστρέψει.

Προσωπική άποψη:
Όσοι είστε τακτικοί αναγνώστες, θα γνωρίζετε πολύ καλά την άποψή μου σχετικά με την L.J. Smith και το "Vampire Diaries", το λογοτεχνικό εκείνο έργο της που ίσως της χάρισε και την μεγαλύτερη μερίδα αναγνωρισιμότητας στο σύνολο της καριέρας της. Και μπορεί το τελευταίο βιβλίο της προαναφερόμενης σειράς να μην ήταν αυτό που θα περίμενα και να μην μου έδωσε όλα όσα θα ήθελα ωστόσο, με αποζημίωσε η νέα κυκλοφορία του Ψυχογιού δια χειρός Smith, το πρώτο μέρος της εξίσου επιτυχημένης της σειράς φαντασίας, "Ο Μυστικός Κύκλος". Και επειδή πάντα έχουμε ένα θέμα με την Smith και τα βιβλία της, θα ήθελα να αναφέρω στο σημείο αυτό πως τα τρία βιβλία που αποτελούν τη σειρά, κυκλοφόρησαν το 1992 αλλά, επειδή ως γνωστόν η Smith ήταν κατά παραγγελία συγγραφέας του εκδοτικού που έχει και τα δικαιώματά τους, δεν υπογράφει τη νέα τριλογία της σειράς η οποία ξεκίνησε με το πρώτο της βιβλίο μόλις φέτος. Ξέρω, σας κάνει εντύπωση, όμως αυτή είναι η κατάσταση.

Η ιστορία λοιπόν μας μεταφέρει στο Νιου Σάλεμ, μια επαρχιακή περιοχή της Αγγλίας όπου η Κάσι δεν είχε ποτέ της σκοπό να βρεθεί ωστόσο, δεν θα μπορούσε να αποφύγει. Η γιαγιά της είναι άρρωστη και το γεγονός ότι βρίσκεται στην Αγγλία με τη μητέρα της για καλοκαιρινές διακοπές, οδηγεί στην απόφαση να πάνε να μείνουνε μαζί της για να την βοηθήσουν αλλά και για να γεφυρωθεί το χάσμα στη σχέση των δύο μεγαλύτερων γυναικών. Παρά την πρόθεσή της να εγκλιματιστεί στη νέα της ζωή, η Κάσι αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα, από την πρώτη της κι όλας μέρα στο σχολείο. Μια ομάδα παιδιών, οι οποίοι φαίνεται να ανήκουν σε μια ομάδα με την ονομασία Κύκλος, την βάζουν στο στόχαστρο κάτι που κάνει τις προσπάθειές της για ένταξη ακόμα πιο δύσκολες καθώς όλοι σταδιακά την αποφεύγουν. Μοναδική της παρηγοριά σε όλα αυτά που συμβαίνουν γύρω της είναι η θύμηση ενός μυστηριώδους αγοριού ου γνώρισε στις διακοπές και με το οποίο είναι ερωτευμένη ακόμα κι αν δεν γνωρίζει το όνομά του.

Φυσικά το βιβλίο δεν αναλώνεται στα πάθη της Κάσι ως μάρτυρας στα χέρια των εχθρών της. Η προσωπική της λύτρωση έρχεται όταν γνωρίζει την Νταϊάνα, η οποία αμέσως την περιβάλλει με αγάπη και λίγο αργότερα με έκπληξη ανακαλύπτει πως είναι κι εκείνη με τη σειρά της μέλος του Κύκλου και πιο συγκεκριμένα, προσωρινή του αρχηγός και ότι η ίδια είναι κατά το ήμισυ μία από αυτούς. Και εδώ ακριβώς βρίσκεται το μεγάλο πλεονέκτημα του βιβλίου. Στο Κύκλο και τη σύνθεσή του. Ο Κύκλος αποτελείται από δώδεκα πρόσωπα, εφτά κορίτσια και έξι αγόρια, ο καθένας εκπρόσωπος και μιας οικογένειας των μαγισσών που έφυγαν από το Σάλεμ λίγο μετά την ταραγμένη περίοδο που πέρασε η περιοχή, για να προστατέψουν τόσο τις οικογένειές και τους εαυτούς τους, όσο και την ξεχωριστή κληρονομιά τους που τους χάρισε γνώση και δύναμη πέρα από τα όρια του λογικού και του δυνατού. Και μπορεί με το πέρασμα του χρόνου οι απόγονοί τους να αποφάσισαν να αφήσουν πίσω τους το παρελθόν όμως η νέα, η τελευταία γενιά, έχει ορκιστεί να μην αφήσει τη δύναμη αυτή να χαθεί και φαίνεται πρόθυμη να κάνει τα πάντα γι' αυτό.

Παρά το γεγονός ότι στην θεωρία τα πρόσωπα είναι πάρα πολλά για να τα διαχειριστεί κανείς σωστά, η Smith το πετυχαίνει αυτό και με το παραπάνω και μάλιστα, όταν θα κλείσουμε το βιβλίο, θυμόμαστε τα πάτα γύρω από αυτούς και ίσως να μας εκπλήξει το γεγονός ότι δεν ξεχνάμε κανέναν. Υπάρχουν εκπρόσωποι τόσο της σκοτεινής όσο και της φωτεινής μαγείας αλλά σε όποιο στρατόπεδο κι αν ανήκουν, ο καθένας έχει την δικιά του, ξεχωριστή προσωπικότητα και μια μοναδική δύναμη την οποία δεν έχει άλλος. Έτσι, παρά τα όποια κίνητρα μπορεί να υπάρχουν πίσω από τις πράξεις τους, μεταξύ τους υπάρχει μια ισορροπία, ο ένας χαρακτήρας συμπληρώνει τον άλλον και όλοι μαζί συμπληρώνουν τον Κύκλο για τον οποίο έχουμε μια σαφή και ξεκάθαρη εικόνα, παρά που δεν γνωρίζουμε τα πάντα γι' αυτόν. Αντιλαμβανόμαστε την έννοια της ενότητας και πόσο σημαντική είναι αυτή εκεί που ένα ρήγμα μπορεί να κάνει τα πάντα να καταρρεύσουν. Όπου υπάρχει το καλό, παράλληλα ζει και το κακό και το τι θα επιλέξεις να ακολουθήσεις είναι που θα καθορίσει όλη σου την πορεία αλλά και την ύπαρξή σου. Είναι μια ομάδα και σημασία δεν έχει τι θα κάνει ο ένας αλλά, τι θα ακολουθήσουν όλοι.

Μπορεί η Κάσι να είναι θεωρητικά η πρωταγωνίστρια της ιστορίας παρ' όλα ταύτα, δεν επισκιάζει τους υπόλοιπους χαρακτήρες οι οποίοι, ο καθένας με τον δικό του τρόπο, είναι σημαντικοί στις εξελίξεις της ιστορίας, η προσωπικότητά τους αντανακλά κάτι πολύ συγκεκριμένο και πραγματικά μας ενδιαφέρει να τους γνωρίσουμε και να ανακαλύψουμε περισσότερα γύρω από τους ίδιους ατομικά και την ιστορία τους συνολικά. Η Smith αφηγείται την ιστορία της με μοντέρνο, γρήγορο τρόπο, αποφεύγοντας πομπώδες στοιχεία εντυπωσιασμού και με αυτή την εισαγωγή της ιστορίας της έχει σκοπό να μας συστήσει τον μαγικό της κόσμο, έτσι ώστε να είμαστε προετοιμασμένοι γι' αυτά που θα ακολουθήσουν. Η έννοια της φιλίας και της αφοσίωσης δοκιμάζονται, μπροστά στο προσωπικό θέλω και συναίσθημα, το πεπρωμένο καλεί χωρίς να μπορεί κανείς να το αποφύγει και το θέμα είναι το τι θα επιλέξουν οι ήρωές μας να κάνουν από δω και στο εξής. Αν θα ακολουθήσουν τα θέλω ή τα πρέπει, αν θα ενταχθούν με το ως ή το σκότος, αν θα επιλέξουν να πληγώσουν όσους αγαπούν με την προδοσία ή με την προσπάθεια τους να τους προστατεύσουν.
Βαθμολογία 8,5/10 

Ταυτότητα βιβλίου: 
Συγγραφέας: L. J. Smith
Μεταφραστής: Μπουλούκου Κάσσυ
Εκδόσεις: Ψυχογιός
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2012
Αρ. σελίδων: 288
ISBN: 978-960-496-637-0