Συνοπτική περίληψη του βιβλίου: 
Ο Ντέιμεν και η Έβερ, ύστερα από τη νίκη κατά των σκοτεινών εχθρών τους, είναι πλέον ελεύθεροι να ξεκινήσουν την τελευταία αποστολή τους: να ελευθερώσουν τον Ντέιμεν από το δηλητήριο που έχει ποτίσει το κορμί του. Αν καταφέρουν να βρουν το αντίδοτο, θα μπορέσουν να νιώσουν ο ένας το άγγιγμα του άλλου και να ζήσουν αυτή την παθιασμένη νύχτα που τόσο ονειρεύονται.
Αλλά ο αγώνας τους θα τους οδηγήσει στη σκοτεινή καρδιά της Χώρας του Καλοκαιριού. Εκεί, μέσα στη λάσπη και κάτω από ασταμάτητη βροχή, θα ανακαλύψουν τις κρυμμένες απαρχές της σχέσης τους και τον αληθινό λόγο που η μοίρα επιμένει να τους κρατάει χώρια.
Μόνο όταν έρθει στο φως το έσχατο μυστικό, οι δυο νέοι θα συνειδητοποιήσουν ότι το μέλλον τους εξαρτάται από μια τελευταία απόφαση που θα θέσει τα πάντα σε κίνδυνο… Ακόμη και την αιωνιότητα.

Προσωπική άποψη:
Περίμενα αρκετό καιρό προκειμένου να ολοκληρωθεί η εν λόγω σειρά. "Οι Αθάνατοι" έφτασαν στα χέρια μου τον Αύγουστο του 2010 και να που σχεδόν 2 χρόνια μετά, το ταξίδι της΄Εβερ και του Ντέιμεν έφτασε στο τέλος του. Η αλήθεια είναι πως οι απόψεις του κόσμου στο εξωτερικό που είχα διαβάσει, ήταν αντικρουόμενες. Υπήρχαν εκείνοι που λάτρεψαν το φινάλε όπως και κάθε βιβλίο της σειράς και εκείνοι που δεν τους ικανοποίησε και μάλιστα, θεώρησαν ότι η ιστορία τράβηξε σε μάκρος περισσότερο απ' όσο έπρεπε και μπορούσε. Αλλά αυτή η αντιπαράθεση πάντα υπάρχει, σε κάθε μορφή τέχνης οπότε δεν μας κάνει εντύπωση και μένει απλά να ανακαλύψουμε μόνοι μας σε ποια από τις δύο κατηγορίες ανήκουμε. Προσωπικά, δεν θέλω να ισχυριστώ πως η σειρά δεν θα μπορούσε να έχει ολοκληρώσει τον κύκλο της λίγο νωρίτερα, αποφεύγοντας ίσως κάποιες επαναλήψεις αλλά από την άλλη, απόλαυσα να είμαι μαζί με τους ήρωές της, έστω κι αν υπήρχαν στιγμές που ήθελα απεγνωσμένα να ταρακουνήσω την Έβερ μπας και συνέλθει.

Η Έβερ έχει στείλει πλέον στη Χώρα Των Σκιών την πρώην καλύτερή της φίλη, Χέιβεν, μια πράξη που δεν έγινε από επιλογή αλλά, προκειμένου να προστατέψει, όχι μόνο τον εαυτό της αλλά και όσους αγαπάει. Φυσικά η ιστορία αυτή της έχει στοιχίσει όμως, δεν έχει χρόνο να κάτσει να πενθήσει. Η γριά Λότους έχει κάνει την εμφάνισή της και η μυστηριώδης στιχομυθία της κρύβει κάτι που η Έβερ δεν γνωρίζει τι είναι αλλά, αισθάνεται πως είναι πραγματικά σημαντικό. Όταν η Λότους την προσκαλεί σε ένα ταξίδι όπου θα ανακαλύψει την αλήθεια, η Έβερ, αν κι αρχικά διστάζει, αποφασίζει πως το να ακολουθήσει την συμβουλή της είναι η μόνη λύση προκειμένου εκείνη και ο Ντέιμεν να μπορέσουν να είναι και πάλι, ολοκληρωτικά και ανεμπόδιστα μαζί. Έτσι, ταξιδεύει πίσω στο χρόνο όπου έκπληκτη ανακαλύπτει ότι υπάρχει μια ακόμη προηγούμενη ζωή της, μια ζωή που γνώρισε και αγάπησε τον Ντέιμεν, μια ζωή που κανένας από τους δύο δεν θυμάται και δεν γνωρίζει, η πρώτη φορά που συναντήθηκαν οι ψυχές τους στους αιώνες, η αφετηρία της αγάπης τους και η τραγική κατάληξη που καθόρισε το μέλλον τους για πάντα.

Έχοντας αποκτήσει τη γνώση των μυστικών της αφετηρίας της ύπαρξής τους, καλούνται να πάρουν σημαντικές αποφάσεις. Η Έβερ συνειδητοποιεί πλέον πως τίποτα στην πορεία της ζωής της στο πέρασμα του χρόνου δεν είναι τυχαίο. Όλοι όσοι γνώρισε, φίλοι και εχθροί, συνδέονται με εκείνη και τον Ντέιμεν με έναν τρόπο που ποτέ δεν θα είχε φανταστεί. Και όμως... συμβαίνει και ας είναι πέρα από κάθε λογική και η αθανασία τους είναι ένας επιπρόσθετος λόγος που τα πράγματα δεν κύλησαν ποτέ ομαλά. Αντιλαμβάνεται πλέον και ίσως για πρώτη φορά, πόσο λάθος είναι πραγματικά η αθανασία τους, πόσο ενάντια στη φύση. Μπορεί να έχουν κατακτήσει την αθανασία του σώματος όμως, ποτέ δεν θα μπορέσουν να κατακτήσουν την αθανασία της ψυχής κατά συνέπεια, ποτέ δεν θα μπορέσουν να είναι μαζί με τον Ντέιμεν χωρίς εμπόδια γιατί πάντα, το ίδιο το σύμπαν, θα συνωμοτεί εναντίον τους, προκειμένου να τους εκδικηθεί και να τους εμποδίσει, στερώντας τους την πραγματική ευτυχία που δεν αξίζει σε πλάσματα όπως αυτοί.

Στο πέμπτο κατά σειρά βιβλίο της σειράς, οι ήρωές μας δεν έρχονται σε κόντρα με κάποιον ακόμα εχθρό. Έρχονται σε σύγκρουση με τον ίδιο τους τον εαυτό γιατί στην πραγματικότητα, αυτός είναι και ο πιο ισχυρός τους αντίπαλος, εκείνος που μπορεί πραγματικά να τους λυγίσει. Η Έβερ βλέπει την αλήθεια και παράλληλα, βλέπει την δυνατότητα της επιλογής. Όσο κι αν δεν πίστευε ότι θα μπορούσε ποτέ να αλλάξει αυτό που είναι, μαθαίνει ότι μπορεί να ανταλλάξει την αθανασία του σώματος με εκείνη της ψυχής της. Μπορεί να ζήσει και να πεθάνει όμως, η ψυχή της θα παραμείνει ζωντανή και θα επανέρχεται, μέχρι να κάνει τον κύκλο της και να περάσει από την άλλη μεριά. Και όσο δελεαστική κι αν είναι μια ζωή αθανασίας, ομορφιάς κι αιώνιας νιότης, με πλούτη και πολυτέλειες, όσο κι αν φοβάται μην χάσει την επαφή με τις ξεχωριστές δυνάμεις της, η Έβερ ξέρει βαθιά μέσα της πως η επιλογή αυτή είναι εκείνη που πραγματικά θέλει να κάνει, η μόνη που θα μπορέσει να της εξασφαλίσει την ευτυχία και την αρμονία με τα πάντα γύρω της και ταυτόχρονα, θα της δώσει την δυνατότητα να κάνει όλα εκείνα που πίστευε πως δεν θα μπορούσε, συμπεριλαμβανομένου το να σμίξει ξανά με την οικογένειά της.

Και όσο κι αν φαίνεται περίεργο, σε αυτό το σκέλος της ιστορίας, το τελικό της σκέλος, το πρόβλημα προκειμένου να οδηγηθούν στη λύση των προβλημάτων τους, δεν είναι η Έβερ αλλά ο Ντέιμεν. Ω, ναι φίλοι μου! Ο Ντέιμεν είναι εκείνος που βρίσκεται σε κατάσταση άρνησης. Εκείνος είναι που δεν θέλει η Έβερ να κάνει αυτό το ταξίδι και όταν τελικά υποκύπτει και την ακολουθεί, είναι εκείνος που δεν θέλει να ξεκινήσει για την αναζήτηση του καρπού που θα μπορούσε να τους προσφέρει μια νέα ζωή. Δεν είναι μόνο ότι αμφισβητεί την Λότους και όλα αυτά που τους λέει αλλά, στην πραγματικότητα, φοβάται ενδόμυχα την πιθανότητα να είναι όλα αλήθεια και να αναγκαστεί να επιλέξει ανάμεσα στη γυναίκα που αγαπάει αιώνες ολόκληρους και την αθανασία, τον τρόπο ζωής που έχει μάθει κι έχει συνηθίσει για 600 και πλέον χρόνια. Είναι μια επιλογή που θα οδηγήσει σε μία κατάσταση που είτε έτσι, είτε αλλιώς, θα τον αναγκάσει να προσαρμοστεί σε νέα δεδομένα. Θέλει δεν θέλει, κάτι θα χάσει και θα πρέπει να σκεφτεί καλά με τι από αυτά που θα στερηθεί μπορεί να ζήσει χώρια, να καθορίσει τις ανάγκες και τα θέλω του.

Η Noel οδηγεί την ιστορία της στην τελική ευθεία με τρόπο εύστροφο, έξυπνο και ικανό να μας εκπλήξει. Δεν μένει μόνο στο θέμα της αθανασίας ως προς την σύνδεση που έχει αυτή με την αλχημεία αλλά, προχωράει πιο βαθιά, στον τρόπο που η αθανασία του σώματος επηρεάζει εκείνη της ψυχής, καταδικάζοντάς την να μην βρει ποτέ την πραγματική ηρεμία της, να μην ολοκληρώσει ποτέ τον κύκλο της και να αφεθεί ελεύθερη ή ακόμα χειρότερα, να καταδικαστεί σε μια αιώνια φυλακή εσωτερικής σύγκρουσης με τις αναμνήσεις εκείνες που θα τους υπενθυμίζουν όλα τους τα λάθη, βασανίζοντάς τους. Η συγγραφέας δεν θέλει να μιλήσει μόνο για την αθανασία, αλλά για τη δυνατότητα επιλογής ανάμεσα σε δύο καταστάσεις, με τη μία να επιφέρει τον φυσικό θάνατο και την άλλη τον ψυχικό. Θέτει στους πρωταγωνιστές της ένα συναισθηματικό και ηθικό δίλημμα χωρίς ωστόσο να τους κατευθύνει, αφήνοντάς τους να ζυγίσουν τις επιλογές τους και τελικά να πάρουν την απόφαση εκείνη που μπορεί πραγματικά να τους κάνει ευτυχισμένους. Μιλάει όμως και για την ολοκλήρωση του ατόμου που δεν έρχεται παρά μόνο όταν έχει κατακτήσει τη γνώση, έχει ξεχωρίσει το σωστό από το λάθος, είναι ικανό να κάνει θυσίες προκειμένου να έρθει σε αρμονία με τη φύση και τον ίδιο του τον εαυτό και τελικά, να διατηρήσει την ψυχή αλλά και τις ικανότητές του.

Η Έβερ και ο Ντέιμεν έκαναν ένα πολύ μεγάλο ταξίδι. Για πάνω από 600 χρόνια οι ψυχές τους προσπαθούσαν να είναι μαζί δίχως ωστόσο να τα καταφέρνουν. Τώρα είναι πολύ κοντά στο να μπορούν να είναι μαζί όμως όσο είναι ενάντια στη φύση και τη μοίρα, όσο εμποδίζουν τις ψυχές τους να ολοκληρώσουν τον κύκλο τους, ποτέ δεν θα είναι απόλυτα ευτυχισμένοι. Πάντα κάτι θα κάνει την εμφάνισή του για να τους χωρίσει. Η Έβερ μέσα από το ταξίδι της αυτό ωρίμασε, έγινε πιο δυνατή και πιο σίγουρη για τον εαυτό της, έμαθε να εμπιστεύεται το ένστικτό της και να μην αμφιβάλλει για την αγάπη του Ντέιμεν. Οι επιλογές μας όμως δεν είναι πάντα εύκολες, ούτε οι επιθυμίες μας και οι ανάγκες μας ταυτίζονται απόλυτα με το έτερόν μας ήμισυ. Η Noel, ολοκληρώνει το ταξίδι των ηρώων της μέσα από εκπλήξεις, ανατροπές και συγκρούσεις, περιγράφοντας με τρομακτική ρεαλιστικότητα τον όχι και τόσο φανταστικό κόσμο της, αρκεί να πιστεύεις σε αυτόν, θέλοντας να μας κάνει να πιστέψουμε ότι όπου υπάρχει πρόβλημα υπάρχει και λύση, αρκεί να έχουμε ανοιχτά μάτια και θέληση να την δούμε. Ότι οι δυνατότητές μας φτάνουν μέχρι εκεί που τους επιτρέπουμε, αρκεί να πιστεύουμε στη δύναμη να το πραγματοποιήσουμε. Ότι η αγάπη δεν τελειώνει ποτέ και αξίζει να ρισκάρεις όταν ξέρεις ότι ο ένας θα βρίσκει πάντα τον άλλον.
Βαθμολογία 10/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Alyson Noel
Μεταφραστής: Κολυδά Λυδία
Εκδόσεις: Ψυχογιός
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2012
Αρ. σελίδων: 400
ISBN: 978-960-496-530-4