Συνοπτική περίληψη βιβλίου:
Με το ξέσπασμα του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, ο Τζόι, το αγαπημένο άλογο του νεαρού Άλμπερτ, πουλιέται στο ιππικό και στέλνεται με καράβι στη Γαλλία.
Με τον αξιωματικό του, ο Τζόι ρίχνεται εναντίον του εχθρού και γίνεται μάρτυρας της φρίκης της πρώτης γραμμής. Όταν ο αξιωματικός του σκοτώνεται, ο Τζόι προσφέρει τις υπηρεσίες του και στις δύο πλευρές μέχρι που θα βρεθεί ολομόναχος στην Ουδέτερη Ζώνη. 
Αλλά ο Άλμπερτ δεν μπορεί να ξεχάσει το αγαπημένο του άλογο, κι έτσι παίρνει την απόφαση να το βρει και να το φέρει πίσω στην πατρίδα του.

Προσωπική άποψη:
Τον τελευταίο χρόνο έπεσαν αρκετά βιβλία στα χέρια μου, οι ιστορίες των οποίων πραγματεύονται την σχέση ανθρώπου-ζώου. Ευτυχώς, η κάθε μία από αυτές είχε και την δικιά της, ιδιαίτερη βάση, κάνοντας έτσι το κάθε έργο ξεχωριστό στην καρδιά μου για διαφορετικούς λόγους κάθε φορά. Ένα εξ' αυτών, είναι "Το Άλογο Του Πολέμου", ένα λογοτεχνικό έργο το οποίο φέρει μεγάλη καλλιτεχνική αξία αλλά, και εκδοτική ιστορία πίσω του. Ήταν το 1982 όταν για πρώτη φορά η ιστορία που με τόσο τρυφερότητα αφηγήθηκε μέσα από τις σελίδες του ο Michael Morpurgo είδε το φως τις δημοσιότητας. Ωστόσο, και παρά την απήχηση που είχαν στο κοινό τα προηγούμενα, αλλά και τα επόμενα βιβλία του, παρά τις καλές κριτικές που απέσπασε, παρά το ότι προτάθηκε για το Μεγάλο Εθνικό Βραβείο για το εν λόγω βιβλίο, το οποίο όμως δεν κατάφερε τελικά να κερδίσει, παρά τα δεκάδες βραβεία που ακολούθησαν στην καριέρα του, οι πωλήσεις του "Αλόγου" παρέμεναν σταθερά χαμηλές, μέχρι το 2007 τουλάχιστον όπου όλα άλλαξαν, χάρη στην φιλοξενία του έργου του στο National Theater, όπου ο κόσμος το γνώρισε και το αγάπησε.

Η ιστορία περιστρέφεται γύρω από τον Τζόι ο οποίος όχι, δεν είναι άνθρωπος αλλά, ένα πανέμορφο άλογο με κατακόκκινο τρίχωμα. Πουλάρι ακόμα, ο Τζόι βρίσκεται στην ιδιοκτησία ενός μέθυσου αγρότη ο οποίος, παρά το γεγονός ότι δεν τον κακοποιεί, για να ακριβολογούμε δεν τον πλησιάζει καν, δεν τον συμπαθεί και αυτό είναι ξεκάθαρο εξ' αρχής. Φυσικά δεν ισχύει το ίδιο και για τον νεαρό γιο του αγρότη, τον Άλμπερτ, ένα παλικάρι με καλή καρδιά και ειλικρινή συναισθήματα. Ο Άλμπερτ και ο Τζόι μεγαλώνουν μαζί και με τον καιρό, η αρχική μεταξύ τους φλόγα γίνεται μια βαθιά και δίχως όρους αγάπη. Νιώθουν ευτυχισμένοι και ολοκληρωμένοι, έχοντα βρει ασφάλεια και τρυφερότητα ο ένας μέσα από τον άλλον. Όμως τα πράγματα αλλάζουν δραματικά όταν ο Α' Παγκόσμιος Πόλεμος ξεσπά και οι οικονομικές δυσκολίες αναγκάζουν τον πατέρα του Άλμπερτ να πουλήσει τον Τζόι στον στρατό. Φεύγοντας μακριά, ο Τζόι θα γνωρίσει την φρίκη του πολέμου αλλά και την αληθινή φιλία. Θα φτάσει πολλές φορές κοντά στον θάνατο αλλά ακόμα και μέσα στις ριπές του πολέμου, υπάρχουν άνθρωποι που τον αγαπάνε, τον νοιάζονται, αντιλαμβάνονται ότι είναι ξεχωριστός. Και εκτός αυτού, ο Άλμπερτ του έδωσε μια υπόσχεση πριν φύγει. Ότι όπου κι αν βρίσκεται θα τον βρει και θα είναι και πάλι μαζί.

Ίσως να αναρωτιέστε τι θα μπορούσε να μας πει ένα άλογο, τι θα μπορούσε να αισθανθεί. Κάνετε μεγάλο λάθος και σας το λέω εγώ που με τα συγκεκριμένα ζώα έχω εμπειρία. Η σχέση αλόγου-ζώου είναι κάτι περισσότερο σχέση αναβάτη-ίππου. Τα άλογα είναι υπέροχα πλάσματα, έχουν βαθιά και ειλικρινή συναισθήματα, αγαπάνε και μισούν παθιασμένα, καταλαβαίνουν πως αισθανόμαστε απέναντί τους, όλα όσα τους λέμε, κάθε τι που υπονοεί ένα άγγιγμα ή μια χειρονομία μας. Αν καταφέρεις να προσεγγίσεις με τον σωστό τρόπο ένα άλογο, τότε ο δεσμός που θα αναπτυχθεί μεταξύ σας θα είναι ισχυρός και θα διαρκέσει μέχρι τον θάνατο. Τα άλογα δεν αγαπάνε τα αφεντικά τους με την τυφλή δουλοπρέπεια των σκύλων. Πρέπει να παλέψεις για να κερδίσεις την εμπιστοσύνη αλλά και την εκτίμησή του, όσο παράδοξο και αν σας φαίνεται, και όταν το κάνεις θα έχεις όχι απλά έναν σύντροφο αλλά, έναν φίλο. Αυτή ακριβώς είναι και η σχέση που μοιράζεται ο Τζόι και ο Άλμπερτ, αγνή, ειλικρινής, ανιδιοτελής, γεμάτη αγάπη, εκτίμηση, σεβασμό και κατανόηση. Αυτή είναι η σχέση που μας συγκινεί και μας κάνει να ταυτιστούμε μαζί τους και με την ελπίδα ότι κάποτε θα ξαναβρεθούν. Αυτός ο δεσμός είναι που μας κάνει να πιστεύουμε ότι κάποια πράγματα δεν σβήνουν ποτέ, όπως η αληθινή φιλία, εκείνη που δεν έχει φραγμούς και μπορεί να κάνει κάθε θυσία.

Ο Τζόι κάνει ένα πολύ μεγάλο ταξίδι, γνωρίζει όχι μόνο νέους τόπους αλλά, και νέους ανθρώπους. Γνωρίζει τον πόλεμο και τα φρικτά αποτελέσματα που έχει, τις επιπτώσεις πάνω σε κάθε τι που αγγίζει. Χάνει φίλους και αποκτάει νέους. Καταλαβαίνει ότι πάντα υπάρχουν οι άνθρωποι εκείνοι που είναι σκληροί και αδίστακτοι όμως στην πραγματικότητα, όλοι θέλουν το ίδιο πράγμα. Την ελευθερία τους, το να γυρίσουν σπίτια τους, να αποκτήσουν και πάλι τις ζωές τους. Μπορεί στο πεδίο της μάχης να είναι στρατιώτες και να πολεμούν ο ένας ενάντια στον άλλον, σε έναν πόλεμο που ποτέ δεν επέλεξαν και ποτέ δεν θέλησαν να εμπλακούν ωστόσο αναγκάστηκαν, όμως έξω από αυτό είναι απλοί άνθρωποι, με αναμνήσεις, συναισθήματα και προσωπικές σκέψεις να τους βασανίζουν. Μακριά από τον πόλεμο θα μπορούσαν να είναι φίλοι και οι μικρές στιγμές που τους επιτρέπεται να έρθουν σε επαφή χωρίς όπλα στα χέρια, πραγματικά σε συνταράσσουν κάνοντάς σε να συνειδητοποιήσεις πόσες ζωές καταστρέφονται κάθε τόσο από την απληστία και τις εμμονές τρίτων. Ναι, αν λύναμε εμείς τις διαφορές μας και όχι οι αρχές εξουσίας, μπορεί ο κόσμος μας να ήταν καλύτερος. Αν μοιραζόμασταν απλόχερα την αγάπη, ίσως να μην υπήρχε τόσος πόνος και απώλειες.

Ο Morpurgo δεν θεωρείται τυχαία ένας από τους μεγαλύτερους και καλύτερους συγγραφείς στον κόσμο της παιδικής λογοτεχνίας. Αυτό δεν το αποδεικνύει μόνο η αναγνώριση, τα στατιστικά πωλήσεων των βιβλίων του ή τα βραβεία του. Το αποδεικνύει πάνω απ' όλα ο τρόπος γραφής του ο οποίος είναι πλημμυρισμένος από συναισθήματα που δεν διστάζει στιγμή να κρύψει. Μέσα από το βιβλίο του αυτό μιλάει για αγάπη, ανιδιοτέλεια, αυταπάρνηση, θυσία, θέληση και ενότητα. Κεντρικός του άξονας ο πόλεμος και πως η φιλία μπορεί να ανθίσει ή να αντέξει μέσα σε αυτόν. Μια φιλία ανάμεσα σε έναν άνθρωπο και ένα άλογο. Η φιλία ανάμεσα σε ένα άλογο και όλους όσους συνάντησε στο μεγάλο του ταξίδι για να τους θυμίσει ότι όπου υπάρχει θέληση, υπάρχει και τρόπος, όταν έχεις έναν σκοπό, αυτός είναι που σε καθοδηγεί. Ένα άλογο ξεχωριστό που όλοι αγάπησαν και πάλεψαν για να το βοηθήσουν, όχι απλά να ζήσει αλλά, για να ευτυχίσει, γιατί στην πραγματικότητα, με έναν παράδοξο τρόπο, αποτέλεσε το μέσον, ένα κίνητρο και για του ίδιους να παλέψουν. Μια ιστορία που ο συγγραφέας της αφηγείται, δοσμένη μέσα από τα μάτια αυτού του ιδιαίτερου αλόγου, με τρόπο απλό μεν ο οποίος όμως, καταφέρνει όχι μόνο να μας μεταφέρει την ζοφερότητα του πολέμου αλλά, και να γεννήσει μέσα μας την ελπίδα και εκεί είναι πραγματικά το ζητούμενο. Ότι όταν θυμάσαι ποιος είσαι και πως νιώθεις, δεν μπορείς να χάσεις τον δρόμο σου.
Βαθμολογία 9/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Michael Morpurgo
Μεταφραστής: Γεωργούλια Κωνσταντίνα
Εκδόσεις: Πατάκης
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2012
Αρ. σελίδων: 180
ISBN: 978-960-16-4018-1