Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Τη νύχτα που η Σκάι κλείνει τα δεκαεπτά της χρόνια, συναντά δύο αινιγματικούς ξένους. Εντελώς αντίθετοι μεταξύ τους, σαν τη φωτιά και τον πάγο, ο Άσερ είναι μελαχρινός και άγριος, ενώ ο Ντέβιν είναι ανοιχτόχρωμος και ήρεμος.
Η ξαφνική εμφάνισή τους θα φέρει τα πάνω κάτω στη ζωή της Σκάι. Δεν έχει ιδέα τι θέλουν ή γιατί παρακολουθούν την κάθε της κίνηση· το μόνο που ξέρει είναι ότι η παρουσία τoυς συμπίπτει μ΄ ένα σωρό ανεξήγητα γεγονότα.
Σύντομα η Σκάι θα αρχίσει να αμφισβητεί την ταυτότητά τους αλλά και την αλήθεια για το δικό της παρελθόν. Θα αναγκαστεί να συμβιβαστεί με το απίστευτο μυστικό που απειλεί να καταστρέψει τον κόσμο της.
Διχασμένη ανάμεσα στον Άσερ και στον Ντέβιν, θα πρέπει να επιλέξει. Και η τελική επιλογή της θα έχει συνέπειες και για τους τρεις τους.

Προσωπική άποψη:
Έχω μια ιδιαίτερη αδυναμία στους αγγέλους, πολύ περισσότερο, στις ιστορίες που περιστρέφονται γύρω από αυτούς. Δεν έχει να κάνει με το θέμα πίστης στη θρησκεία, ούτε με την έλξη που μπορεί να ασκούν οι αστικοί θρύλοι. Οι άγγελοι δεν χρειάζονται τίποτα από τα δύο για να είναι γοητευτικοί. Είτε υπάρχουν είτε όχι, είναι πλάσματα καλυμμένα από ένα σκοτεινό πέπλο μυστηρίου και το ταξίδι στον κόσμο τους είναι αν μη τι άλλο μια γοητευτική εμπειρία. Φυσικά, και έχοντας ήδη δύο αγγελικές ιστορίες να τρέχουν εν αναμονή, δεν ήμουν σίγουρη αν το "Αγγελικό Σκοτάδι" θα είχε όλα όσα θα χρειαζόταν προκειμένου να με κερδίσει κυρίως γιατί αμφέβαλλα αν θα είχε να μου προσφέρει κάτι το διαφορετικό. Και όμως, η ιστορία της Jocelyn Davies είναι απλά μοναδική, δημιουργώντας έναν ολότελα δικό της αγγελικό κόσμο, μια προσωπική θεωρία γύρω από αυτόν διατηρώντας κάποια κομμάτια του έτσι όπως είναι ευρέως γνωστός και διαμορφώνοντάς τα με τέτοιον τρόπο ώστε να έχουν μια ιδιαίτερη μοναδικότητα.

Η Σκάι είναι ένα νεαρό κορίτσι όπου ζει μαζί με την καλύτερη φίλη της μητέρας της από τα έξι της χρόνια και μετά την υιοθέτησε καθώς, η μέρα των έκτων γενεθλίων της άλλαξε την ζωή της αφού οι γονείς της σκοτώθηκαν σε ένα αυτοκινητικό ατύχημα από το οποίο η ίδια γλίτωσε ως εκ θαύματος. Η νύχτα των δέκατων έβδομων γενεθλίων της αναμένει να αλλάξει για μια ακόμα φορά την πραγματικότητα της καθημερινότητάς της με έναν τρόπο που ποτέ δεν θα φανταζόταν. Εκείνο το βράδυ είναι που συναντάει για πρώτη φορά τον Άσερ, έναν μελαχρινό γοητευτικό νεαρό, με άγρια αυτοπεποίθηση που από την πρώτη στιγμή ασκεί πάνω της μια παράξενη και ακαταμάχητη έλξη. Λίγο αργότερα έρχεται η γνωριμία της με τον Ντέβιν, τον ξάδερφο του Άσερ, ο οποίος είναι το ακριβώς αντίθετο από εκείνον. Ξανθός, με γαλανά, ήρεμα μάτια, ο οποίος περιβάλλεται από μια αδιευκρίνιστη συγκρατημένη, ελεγχόμενη και ντροπαλή αύρα, γοητεύοντάς της κι εκείνος λίγο-λίγο αλλά με έναν τρόπο πολύ διαφορετικό από τον Άσερ.

Η Σκάι δεν μπορεί να αποβάλλει την παράξενη αίσθηση που έχει πως οι δύο νεαροί άντρες βρίσκονται συνεχώς κοντά της, παρακολουθώντας κάθε της κίνηση. Αυτό είναι κάτι που από τη μία την κολακεύει αλλά από την άλλη, της προκαλεί άγχος και νευρικότητα καθώς δεν ξέρει πως να το χειριστεί αλλά πολύ περισσότερο, ποιος είναι ο λόγος που και οι δυο τους δείχνουν τόσο έντονο ενδιαφέρον στο πρόσωπό της. Πραγματικά θέλουν να βρίσκονται κοντά της ή μήπως η αντιπαλότητά τους είναι που τους κάνει να την βλέπουν σαν τρόπαιο; Σα να μην έφτανε αυτό, μια σειρά από ανεξήγητα φαινόμενα έχει κάνει την εμφάνισή της κάνοντας τη ζωή της ακόμα πιο παράξενη, πολύ περισσότερο δε στη σκέψη πως με κάποιον τρόπο, είναι εκείνη η οποία τα προκαλείς, χωρίς να γνωρίζει πως και γιατί. Μέχρι την στιγμή τουλάχιστον που ο Άσερ και ο Ντέβιν της αποκαλύπτουν ποιοι πραγματικά είναι, ποιος είναι ο σκοπός της παρουσίας τους στη ζωή της αλλά πολύ περισσότερο, ποια είναι η ίδια και το παρελθόν της για τα οποίο αγνοεί τα πάντα.

Η Davies παίρνει τον κλασσικό θρύλο των έκπτωτων αγγέλων και τον προσαρμόζει με τέτοιον τρόπο ώστε τον κάνει ολότελα δικό της. Οι έκπτωτοι άγγελοι ουσιαστικά δεν εκδιώχθηκαν από τον Παράδεισο αλλά αποφάσισαν να πέσουν προκειμένου να μπορούν να λειτουργούν αυτόνομα και ελεύθερα, χωρίς να είναι αναγκασμένοι να ακολουθούν εντολές με τις οποίες δεν συμφωνούν. Με πιο απλά λόγια, έχουμε τρις κατηγορίες αγγέλων. Τους Οραματιστές, εκείνους που βλέπουν το μέλλον και καθορίζουν την πορεία της ζωής των πάντων. Τους Φύλακες, τους αγγέλους του επέλεξαν να μείνουν στον Παράδεισο, εκείνους που πολεμούν το χάος και ακολουθούν τυφλά όλες τις εντολές που τους δίνονται. Τέλος, είναι οι Επαναστάτες, οι άγγελοι εκείνοι που αποχώρησαν, που πιστεύουν ότι ο κόσμος χρειάζεται και λίγο χάος γιατί χωρίς αυτό, δεν μπορεί να υπάρχει ισορροπία, που πιστεύουν ότι το μεγαλύτερο δικαίωμα, είναι εκείνο της ελεύθερης βούλησης που οδηγεί σε αποφάσεις που καθορίζουν το μέλλον κάποιου. Ποια από τις δύο πλευρές είναι σωστή; Ποια πρέπει να επιλέξει η Σκάι;

Το μεγάλο ατού της ιστορίας είναι οι χαρακτήρες της οι οποίοι είναι εντελώς ετερόκλητοι και διαφορετικοί μεταξύ τους, σαν ο ένας να έχει κληθεί να διαμορφώσει τον χαρακτήρα του με τέτοιον τρόπο ώστε να συμπληρώσει τα κενά του άλλου. Υπάρχουν μάλιστα στιγμές που δεν μπορούμε να τους φανταστούμε ως τίποτα λιγότερο από την τριάδα που οι καταστάσεις τους έχουν επιβάλλει. Το ερωτικό στοιχείο είναι έντονο, προκλητικό και γοητευτικό αλλά όχι χυδαίο. Πάνω που νομίζεις ότι βλέπεις ξεκάθαρα της αλήθεια ανάμεσα στα δύο πρόσωπα που διεκδικούν την Σκάι, ο καθένας με τον δικό του τρόπο, η αλήθεια αυτή φαντάζει να θαμπώνει από ένα μυστικό πολύ μεγαλύτερο και από τους τρεις. Ο Άσερ είναι επικίνδυνα γοητευτικός και ικανός να σε παρασύρει. Ο Ντέβιν είναι ήρεμος και γαλήνιος, σου εκπέμπει σιγουριά και ασφάλεια. Είναι όμως τα πράγματα έτσι όπως φαίνονται; Οι καταστάσεις και τα γεγονότα κάνουν συνεχώς κύκλους οδηγώντας ξανά και ξανά την Σκάι στο σημείο μηδέν, κάνοντάς την να αμφιβάλλει και να μην μπορεί να αποφασίσει, μέχρι την στιγμή που η αλήθεια αποκαλύπτεται βίαια μπροστά στα μάτια της και τα κομμάτια του παζλ μπαίνουν στη θέση τους.

Αν σας αρέσουν τα ερωτικά τρίγωνα που συνεχώς εξελίσσονται και δεν μένουν στην αδράνεια, αν σας γοητεύει η ιδέα ενός αγγελικού κόσμου που φέρει το δικό του, ξεχωριστό και ιδιαίτερο στίγμα, αν οι συνεχείς ανατροπές και η αμφισβήτηση της αλήθειας κάθε λεπτό είναι αυτό που σας εξιτάρει, τότε το "Αγγελικό Σκοτάδι" είναι ένα βιβλίο για εσάς. Χωρίς να καταφεύγει σε υπερφυσικές υπερβολές προκειμένου να εντυπωσιάσει. Χρησιμοποιώντας το αγγελικό φόντο ως πεδίο δράσης αλλά εστιάζοντας περισσότερο στους εμπλεκόμενους, τις προσωπικότητες, τα μυστικά κίνητρά τους, τις βαθύτερες επιθυμίες και τα συναισθήματά τους, η συγγραφέας μας προσφέρει μεν μια ιστορία υπερφυσικού η οποία όμως είναι ανθρωποκεντρική, περισσότερο από οτιδήποτε άλλο. Τα συναισθήματα πάλλονται συνεχώς, οι αμφιβολίες πάνε κι έρχονται και η ερωτική αλλά κι αισθηματική ένταση είναι τόσο μεγάλη που η σύγκρουση με την πραγματικότητα που ετοιμάζεται να χτυπήσει σκληρή και αδυσώπητη προκειμένου να διεκδικήσει αλλά και πιθανότατα, να οδηγήσει σε ένα νέο πόλεμο συμφερόντων, καθιστά το μυθιστόρημα αυτό ένα από τα πιο γοητευτικά του είδους του.
Βαθμολογία 9,5/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Jocelyn Davies
Μεταφραστής: Σπυριδογιαννάκη Σέβυ
Εκδόσεις: Ψυχογιός
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2012
Αρ. σελίδων: 376
ISBN: 978-960-496-549-6