Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Η Έλενα Γκίλμπερτ είναι ζωντανή – ξανά.
Η Έλενα ήταν νέα και όμορφη σαν ηλιαχτίδα όταν συνάντησε τον Στέφαν, τον ερωτεύτηκε και, για την αγάπη του, έγινε βρικόλακας και η ίδια. Για να σώσει την πόλη της και να συμφιλιώσει τα δύο αδέλφια-προαιώνιους εχθρούς, τον γοητευτικό Στέφαν και τον επικίνδυνο Ντέιμον, επέλεξε να πεθάνει.
Τώρα η Έλενα έχει τρομερές δυνάμεις και το αίμα της την κάνει ποθητή και ακαταμάχητη. Η δύναμή της αυτή προσελκύει στο Φελς Τσερτς και άλλα δαιμονικά όντα, τα οποία θα επιδιώξουν να τη δαμάσουν και να την εξοντώσουν.
Ο Στέφαν, ψάχνοντας τρόπους να την προστατέψει, παγιδεύεται από τους εχθρούς τους. Ο Ντέιμον, υπακούοντας στα σκοτεινά του ένστικτα, συμμαχεί με το διάβολο, και αποτελεί μεγάλη απειλή και για τον Στέφαν και για την Έλενα.
Καθώς το σκοτάδι των δαιμόνων πνίγει το Φελς Τσερτς, η Έλενα προσπαθεί, υπερβαίνοντας κάθε νόμο της φύσης, να σώσει για άλλη μια φορά την πόλη της και όσους αγαπά...

Προσωπική άποψη:
Η αλήθεια είναι πως περίμενα το 5ο βιβλίο της σειράς "Vampire Diaries" πως και πως όπως είναι επίσης αλήθεια ότι, δεν είμαι σίγουρη κατά πόσο αυτό που πήρα τελικά στα χέρια μου, ήταν αυτό που θα ήθελα. Όχι, η ιστορία της Smith, έτσι όπως αυτή επιλέγει να την συνεχίσει δεν θα έλεγα ότι είναι κακή αλλά μάλλον παράξενη και ανορθόδοξη. Σαφέστατα, το γεγονός ότι η Έλενα επέστρεψε από τους νεκρούς περιπλέκει κάπως τα πράγματα αυτό όμως δεν ξέρω κατά πόσο μπορεί να δικαιολογήσει το τελικό αποτέλεσμα που ναι μεν σαν ιδέα έχει ενδιαφέρον ωστόσο, αισθάνεσαι ότι πολλά σημεία δεν δένουν μεταξύ τους με τα κενά να είναι μεγαλύτερα απ' όσο επιτρέπεται, πόσο μάλλον σε ιστορίες οι οποίες μας έχουν συνηθίσει σε έναν πιο απλοϊκό και ευκολονόητο χαρακτήρα, χωρίς άνευ λόγου περιπλεγμένες καταστάσεις. Νομίζω ότι απλά η Smith, επιχείρησε να εντυπωσιάσει κάνοντας κάτι διαφορετικό κι ενώ θα μπορούσε να το πετύχει, δεν το έκανε τελικά.

Η Έλενα έχει επιστρέψει και πάλι στην ζωή όμως είναι πολλή διαφορετική. Δεν μιλάει, όχι με λέξεις που να βγαίνουν από το στόμα της τουλάχιστον, δεν φαίνεται να αναγνωρίζει τους φίλους της ενώ μια ιδιαίτερη Δύναμη ξεχειλίζει από μέσα της κάνοντάς την να μοιάζει με άγγελο. Φυσικά αυτή είναι μια κατάσταση η οποία δεν διαρκεί παρά για μερικές μόνο μέρες όπου και επανέρχεται στην φυσιολογική της κατάσταση. Στο ίδιο διάστημα μια σατανική Δύναμη φαίνεται να έχει κάνει την εμφάνισή της στο Φελς Τσερτς με μοναδικό της σκοπό να πάρει τον απόλυτο έλεγχο της πόλης κι των κατοίκων της, μέχρι τελικά να την καταστρέψει. Παράξενα πλάσματα παραμονεύουν στο δάσος και όποιο άτυχο θύμα βρεθεί κοντά τους βρίσκεται υπό τον έλεγχό του. Ο Στέφαν είναι ένα από τα θύματα της νέας αυτής Δύναμης καθώς παγιδεύεται από τους εχθρούς του ενώ την ίδια στιγμή ο Ντέιμον φαίνεται να μην είναι ο εαυτός του. Η Κάρολιν έχει επίσης συμμαχήσει με τον εχθρό και η Έλενα με τους φίλους της δεν έχουν άλλη επιλογή από το να προσπαθήσουν να παραμείνουν ζωντανοί βρίσκοντας ποιος και τι βρίσκεται πίσω από τα νέα δεινά που χτύπησαν την πόλη τους.

Στα τρία πρώτα βιβλία της σειράς, η αφήγηση της ιστορίας γινόταν δια μέσου της ίδιας της Έλενας με την Smith να επιλέγει το πρώτο πρόσωπο. Στο 4ο βιβλίο όπου η Έλενα δεν βρισκόταν πλέον στη Γη, η αφήγηση πέρασε στην Μπόνι, διατηρώντας τον ίδιο χαρακτήρα. Στο 5ο αυτό βιβλίο, το οποίο αποτελεί και μια νέα αφετηρία στην ιστορία, η αφήγηση γίνεται πλέον σε τρίτο πρόσωπο, μια επιλογή ιδιαιτέρως σοφή καθώς η Smith παίζει σε πολλαπλά επίπεδα. Οι ήρωες είναι διασκορπισμένοι και την ίδια στιγμή, σε διαφορετικά μέρη της πόλης συμβαίνουν δραματικές εξελίξεις που δεν θα μπορούσαμε να την δούμε και να της μάθουμε παρά μονάχα μέσα από την αφήγηση ενός παρατηρητή. Αυτή η τεχνική της επιτρέπει επίσης να διεισδύσει στις σκέψεις και τους φόβους κάθε ομάδας αλλά, και κάθε ατόμου ξεχωριστά, στην σκακιέρα που έχει στήσει, είτε ανήκουν στο στρατόπεδο των καλών, είτε των κακών, επιτρέποντάς μας να δούμε ακόμα πιο βαθιά μέσα τους και να κατανοήσουμε τα κίνητρά τους ή και τις Δυνάμεις που τους ελέγχουν ή τους κατευθύνουν αντίστοιχα.

Το βιβλίο είναι πιο σκοτεινό παρά ποτέ, πιο δυσοίωνο και πιο επικίνδυνο απ' όσο θα μπορούσαμε να ελπίζουμε. Ο κίνδυνος αυτή τη φορά είναι πραγματικά απειλητικός και κάνει την σπονδυλική σου στήλη να ριγεί ενώ η αγωνία για τις εξελίξεις βρίσκεται στα κόκκινα. Θα αναρωτιέστε λοιπόν που είναι το πρόβλημα και θα σας εξηγήσω ευθύς αμέσως. Το πρόβλημα εντοπίζεται στο γεγονός ότι η Smith, στην προσπάθειά της να εντάξει κάθε λογής μεταφυσικό πλάσμα, μύθο και δοξασία στο μυθιστόρημά της, καταλήγει να μας προσφέρει ένα έργο που ενώ έχει τα πάντα, δεν τα διαχειρίζεται σωστά. Πολλές φορές πέφτει θύμα της ίδιας της παρόρμησής της, με αποτέλεσμα όλα όσα περιγράφει να φαίνονται υπερβολικά και αν μου επιτρέπεται η έκφραση, τραβηγμένα από τα μαλλιά. Από την άλλη, παρά που είναι το μεγαλύτερο σε όγκο βιβλίο της, είναι εκείνο που μας αφήνει με τις περισσότερες απορίες αφού δεν καταφέρνει να καλύψει τα κενά της ιστορίας της δικαιολογώντας καταστάσεις αλλά και αποτελέσματα. Προσπαθώντας να μοιράσει το δράμα σε πολλαπλά επίπεδα, δίνοντας ένα μικρό κομμάτι πρωταγωνιστικού ρόλου σε όλους τους εμπλεκόμενους, έγινε η ίδια θύμα.

Το βιβλίο δεν είναι καθόλου κακό. Υπό ορισμένες προϋποθέσεις θα μπορούσαμε να μιλάμε για το καλύτερο της σειράς. Τονίζω όμως και πάλι, υπό προϋποθέσεις οι οποίες δυστυχώς δεν υπάρχουν, παρά που σαν υλικό και σαν ιδέες είχε στο μυαλό της ότι καλύτερο μας έχει δώσει μέχρι σήμερα. Και ακριβώς αυτό είναι το παράδοξο και λυπηρό συνάμα σημείο της ιστορίας. Μπλέκει διαφορετικές κουλτούρες, μύθους, μεταφυσικά γεγονότα και την πραγματικότητα με έναν τρόπο που ενώ θα μπορούσε να μας εντυπωσιάσει, ορισμένες στιγμές μας κουράζει και μας κάνει να κλείσουμε με αγανάκτηση τα μάτια σκεπτόμενοι, 'Γιατί δεν μιλάει ξεκάθαρα; Γιατί δεν μας εξηγεί τι στο καλό εννοεί; Ποια ακριβώς είναι αυτά τα πλάσματα και από που ξεφύτρωσαν;'. Ενώ φαίνεται να γνωρίζουμε τα πάντα τελικά συνειδητοποιούμε πως κατέχουμε απλά μια ιδέα τους και αυτό δεν είναι αρκετό να μας ικανοποιήσει, όσο κι αν απολαμβάνουμε την κατά τ' άλλα ιδιοφυή ιδέα πίσω από την όλη προσπάθεια καθώς και το γεγονός ότι πλέον όλοι οι εμπλεκόμενοι είναι πρωταγωνιστές που τρέχουν προς την δράση, έτοιμοι για όλα, ωριμάζουν και μπορούμε πολύ πιο εύκολα να ταυτιστούμε μαζί τους.
Βαθμολογία 8/10

Ταυτότητα βιβλίου: 
Συγγραφέας: L. J. Smith
Μεταφραστής: Αλεξοπούλου Ευηνέλλα
Εκδόσεις: Ψυχογιός
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2012
Αρ. σελίδων: 496
ISBN: 978-960-496-548-9