Συνοπτική περίληψη του έργου:
Το αγωνιστικό αυτοκίνητο McQueen οδεύει μαζί με το νέο του επιτελείο, και νέο αρχηγό του τον Mater, για το πρωτάθλημα, "Κούρσα Των Πρωταθλητών". Η κούρσα αυτή διεξάγεται σε τρεις διαφορετικές χώρες: Ιαπωνία, Ιταλία και Μεγάλη Βρετανία.
Όμως, ο Mater σώζει, κατά λάθος, τη ζωή ενός Βρετανού κατάσκοπου και βρίσκεται μπλεγμένος σε διεθνή συνομωσία.

Προσωπική άποψη:
Όταν βλέπεις ένα animation που σου άρεσε, είναι φυσικό επόμενο να δεις και το sequel σε περίπτωση που ακολουθήσει κάτι τέτοιο. Και στην περίπτωση του "Cars", τόσο η Disney όσο και η Pixar, δεν έχασαν την ευκαιρία να συνεργαστούν για μια ακόμη φορά, χρησιμοποιώντας τα βασικά συστατικά μια ήδη επιτυχημένης συνταγής, αλλάζοντάς της ωστόσο κατεύθυνση. Άλλωστε πέρασαν πάνω από 5 χρόνια από τότε που η πρώτη ταινία της σειράς κυκλοφόρησε, η τεχνολογία προχώρησε ακόμα περισσότερο, κάτι που έπρεπε να αποδείξουν για μια ακόμη φορά πως κατέχουν όσο κανένας και εκτός αυτού, τα παιδάκια που είδαν το πρώτο μέρος και ξετρελάθηκαν, μάλλον μεγάλωσαν αρκετά ώστε να αναζητάνε κάτι περισσότερο από γλυκανάλατες και ευαίσθητες ιστορίες, προσφέροντάς τους μεγαλύτερη δράση. Και έτσι έχουμε το "Cars 2".

Αυτό που πρέπει να πω πριν απ' όλα είναι ότι πραγματικά η Pixar, τόσο στο τεχνικό όσο και στο οπτικοακουστικό κομμάτι της ταινίας, έχει μεγαλουργήσει. Πλέον η ιστορία δεν εξελίσσεται στην ρομαντική και γραφική επαρχία αλλά, αποκτά έναν κοσμοπολίτικο αέρα, ταξιδεύοντάς μας σε κάθε άκρη του πλανήτη. Έτσι έχουμε την χαρά να δούμε ψηφιοποιημένες την Ιαπωνία, την Ιταλία, τη Γαλλία αλλά και την Αγγλία και το αποτέλεσμα είναι κάτι παραπάνω από εντυπωσιακό. Έχει δοθεί απόλυτη έμφαση στην λεπτομέρεια, στη ρεαλιστικότητα και στη σωστή αναπαράσταση της κάθε πόλης, κάνοντας ξεκάθαρη τη διαφορά ανάμεσα στις κουλτούρες και τα είδη των αυτοκινήτων, κάνοντάς μας πολλές φορές να ξεχνάμε πως αυτό που έχουμε μπροστά μας δεν είναι τίποτα άλλο από μια ψηφιοποιημένη εκδοχή τους. Ακόμα και οι ίδιοι οι χαρακτήρες φαίνονται αλλαγμένοι, πιο λαμπεροί κι εντυπωσιακοί, με ακόμα μεγαλύτερη γκάμα εκφράσεων οι οποίες έρχονται εύκολα και αβίαστα και με ακόμα περισσότερη έμφαση στις μικρές λεπτομέρειες των χαρακτηριστικών τους.

Και φτάνουμε στο κομμάτι όπου έχω τις ενστάσεις μου. Η ταινία, ως προς το κεντρικό της story, δεν έχει καμία σχέση με το πρώτο μέρος. Μπορεί κι εδώ να έχουμε να κάνουμε με αγώνες ταχύτητας όμως, δεν αποτελούν το επίκεντρο της ιστορίας αλλά, τον άξονα γύρω από τον οποίο τρέχουν οι πραγματικά σημαντικές και άξιες προσοχής εξελίξεις. Ουσιαστικά οι αγώνες, είναι η αφορμή η οποία χρειάζονται οι γκάνγκστερς της ταινίας, προκειμένου να θέσουν σε εφαρμογή τα σατανικά τους σχέδια, ξεκινώντας έναν πόλεμο δίχως τέλος, έναντι της τεχνολογίας που τους θέλει να είναι άχρηστοι και σαράβαλα. Αποτέλεσμα όλων αυτών, η ταινία να έχει καταιγιστική δράση, ανατροπές και η αγωνία να χτυπάει κόκκινο, σε τέτοιο σημείο όπου θα μπορούσε να έχει τίτλο, "Mission Impossible by Cars", παραπέμποντας μάλιστα σε πληθώρα στιγμών σε ταινίες του James Bond, έχοντας παράλληλα με έναν παράδοξο τρόπο χιτσκοκικά στοιχεία. Με πιο απλά λόγια, η θεματολογία της ταινίας θα συνεπάρει τους γονείς αλλά και τα μεγαλύτερη ηλικιακά παιδιά. Τι συμβαίνει όμως με τα μικρότερα;

Θα είμαι ειλικρινής! Η ταινία δύσκολα θα αρέσει σε παιδιά μικρής ηλικίας περισσότερο από την πρώτη, όχι γιατί είναι κατώτερη αλλά, γιατί δεν θα μπορούν να την καταλάβουν και κάποια ακόμα μικρότερα, ίσως και να τρομάξουν καθώς υπάρχουν αρκετά σημεία βίας που αν όχι θα φοβίσουν, σίγουρα θα αγχώσουν πιτσιρίκια που δεν είναι σε θέση να επεξεργαστούν τις πληροφορίες. Παράλληλα, οι θαυμαστές του McQueen θα ενοχληθούν κατά πάσα πιθανότητα από το ότι ο Mater, Μπάρμπας κατά την ελληνική μεταγλώττιση, γίνεται ουσιαστικά πρωταγωνιστής, αφήνοντας τον πρώτο να είναι κομπάρσος στην ίδια την ταινία που τον ανέδειξε. Φυσικά η ταινία περνάει τα απαραίτητα μηνύματα όπως, την πραγματική σημασία της φιλίας όπου δεν νοιάζεται για στεγανά και κανόνες, την αυτοθυσία, τον σεβασμό στην διαφορετικότητα αλλά και στη φύση που δέχεται ισχυρά πλήγματα προς χάριν της εξέλιξης.

Η ταινία είναι χάρμα οφθαλμών, κακά τα ψέματα. Πραγματικά, χαίρεσαι να την βλέπεις και απολαμβάνεις την κάθε εικόνα, ακόμα και το πιο μικρό σχέδιο, τα παιχνίδια των φωτισμών, τα χρώματα. Η αγωνία βρίσκεται στο κατακόρυφο, η αδρεναλίνη στα ύψη και ειλικρινά το σενάριο είναι πανέξυπνο και δομημένο με τέτοιον τρόπο που αν δεν ήταν παιδικό, θα μπορούσε να χτυπηθεί στα ίσια με κανονικές περιπέτειες δράσης. Η αλήθεια είναι πως μας λείπει ο McQueen και η λάμψη του κατά την θέαση αλλά ο Mater μας προσφέρει απολαυστικές στιγμές γέλιου καλύπτοντας όσο μπορεί το κενό που αφήνει ο πρώτος. Και εδώ θα πρέπει να κρίνω συνολικά την ταινία αλλά ειλικρινά, δεν ξέρω αν πρέπει να το κάνω ως ενήλικας, ή ως ενήλικας που κρύβει ένα παιδί μέσα του χωρίς να το αρνείται. Στην πρώτη περίπτωση, μάλλον το "Cars 2" θα κέρδιζε λόγω εντυπωσιασμού και δράσης. Στη δεύτερη πάλι, θα κέρδιζε σίγουρα το "Cars" με το χιούμορ του, τη νοσταλγική ατμόσφαιρα της επαρχίας, το ρομάντζο του και τα γλυκά και τρυφερά του μηνύματα. Όπως και να 'χει, και στις δύο περιπτώσεις, μιλάμε για αξιόλογες παραγωγές και animation που το καθένα έχει να πει κάτι στο δικό του κοινό.
Βαθμολογία 8/10

Ταυτότητα ταινίας:
Ελλ. τίτλος: Αυτοκίνητα 2
Είδος: Animaton
Σκηνοθέτες: John Lasseter & Brad Lewis
Πρωταγωνιστές: Owen Wilson, Bonnie Hunt, Cheech Marin, Larry the Cable Guy, Michael Caine, Jason Isaacs, Emily Mortimer, Tony Shalhoub, Guido Quaroni, Jenifer Lewis, John Ratzenberger, Joe Mantegna, Cheech Marin, Thomas Kretschmann, John Turturro
Παραγωγή: 2011
Διάρκεια: 105'

Επίσημα sites: