Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Σκεφτείτε ότι ο ομορφότερος άντρας του κόσμου κρύβει ένα ακατονόμαστο κακό και το μόνο που ποθεί είστε εσείς… Τι κάνετε σε αυτή την περίπτωση;
Στην αρχή του συνταρακτικού πέμπτου βιβλίου της σειράς, η Ζόι έχει και πάλι τους φίλους της στο πλευρό της, και η Στίβι Ρέι με τους κόκκινους αρχάριους δεν αποτελούν πια το καλά κρυμμένο μυστικό της Νεφερέτ. Αλλά ένας καινούριος απρόσμενος κίνδυνος εμφανίζεται στον Οίκο της Νύχτας.
Η Νεφερέτ προστατεύει τον πανίσχυρο νέο σύντροφό της, τον Καλόνα, και κανείς δεν φαίνεται να αντιλαμβάνεται πόσο μεγάλη απειλή αποτελεί. Ο Καλόνα μαγεύει με τη συγκλονιστική ομορφιά του ολόκληρο τον Οίκο της Νύχτας.
Το κλειδί για να μπει φραγμός στην επιρροή του που εξαπλώνεται ραγδαία, κρύβεται σε μία προηγούμενη ζωή. Τι γίνεται, όμως, αν αυτή η προηγούμενη ζωή αποκαλύπτει στη Ζόι μυστικά που δεν θέλει να ακούσει και αλήθειες που δεν θέλει να κοιτάξει κατάματα;

Προσωπική άποψη:
Είναι βιβλία που ανυπομονείς να βγουν οι συνέχειές τους και άλλα που δεν ανυπομονείς τόσο πολύ. Αν μου ζητούσαν να εντάξω σε μια από τις δύο κατηγορίες τις περιπέτειες της Ζόι και των φίλων της, τότε σίγουρα θα επέλεγα την πρώτη και αυτό γιατί, ο "Οίκος Της Νύχτας" έχει καταφέρει να με μαγέψει και όσα περισσότερα ανακαλύπτω για τον κόσμο που τον περιβάλλει αλλά και για όλα αυτά που κρύβονται μέσα του, τόσο πιο βαθιά θέλω να χαθώ στα μονοπάτια του, να μυηθώ σε έναν κόσμο που ενώ μοιάζει τόσο με τον δικό μας, είναι στην πραγματικότητα τόσο διαφορετικός, γεμάτος γοητεία και μυστήριο μα πάνω απ' όλα, δεμένος με όλα εκείνα τα στοιχεία της ανθρώπινης, φυσικής και θεϊκής ύπαρξης, τα οποία δημιουργούν ένα ιδιαίτερο κράμα σωματικής και ψυχικής σύνδεσης με κάτι ανώτερο, είτε αυτό βρίσκεται μέσα μας, είτε γύρω μας.

Ακολουθώντας τη συνήθη, και πολύ σωστή στην προκειμένη περίπτωση, τακτική τους οι Cast, μας μεταφέρουν στις υπόγειες σήραγγες όπου η Ζόι και η παρέα της κατέφυγαν προκειμένου να απομακρυνθούν από τον Καλόνα και τα Πλανερά Κοράκια του, σε μια απέλπιδα προσπάθεια να παραμείνουν ζωντανοί και ασφαλείς,έτσι ώστε να μπορέσουν να οργανωθούν και να βρουν τον σωστό τρόπο να αντεπιτεθούν. Πώς όμως μπορείς να νικήσεις ένα πλάσμα που είναι αθάνατο και κατέχει μια τόσο μεγάλη και ισχυρή δύναμη; Πώς μπορείς να παγιδέψεις κάποιον που έμεινε έγκλειστος για περισσότερο από χίλια χρόνια και που εκ των πραγμάτων, τα γεγονότα αυτά τον κατέστησαν πιο προσεκτικό και γιατί όχι, ακόμα πιο καχύποπτο; Μα το σημαντικότερο όλων, πώς μπορείς να παλέψεις, να αντισταθείς σε ένα πρόσωπο που όχι μόνο περιτριγυρίζεται από έναν ανατριχιαστικό, δυνατό στρατό, από μια ερωτοχτυπημένη, φανατική μεγάλη ιέρεια που πήγε με το μέρος του αλλά, που πάνω απ' όλα καταφέρνει να ασκεί έλξη και γοητεία σε κάθε ζωντανό πλάσμα που θα βρεθεί στο δρόμο του, ακόμα κι όταν αυτό γνωρίζει βαθιά μέσα του πως είναι κακός;

Η Ζόι και οι φίλοι της, πέραν της ευλογίας της Νύχτας και της δύναμης των στοιχείων που αυτή τους χάρισε, έχουν στο πλευρό τους την Αφροδίτη, που μπορεί με μυστήριο τρόπο να ξανάγινε άνθρωπος όμως εξακολουθεί να είναι προικισμένη με τα δώρα της θεάς της, τον Δαρείο, τον μοναδικό Γιο του Ερέβους που κατάφερε να αντισταθεί στο Καλόνα και να ακολουθήσει τον όρκο που έδωσε στην ιέρειά του να την προστατεύει, τον Έρικ, που δείχνει να έχει συγχωρήσει την Ζόι για το παραστράτημά της με τον Λόρεν, θέλοντας να είναι και πάλι μαζί, τον Χιθ, που παρά το γεγονός ότι το σφράγισμά τους έσπασε δεν μπορεί να μην τη αγαπάει και να αισθάνεται την ανάγκη να είναι κοντά της κάνοντας ότι καλύτερο μπορεί για εκείνη αλλά, και την Στίβι Ρέι καθώς και όλους τους Κόκκινους που την ακολούθησαν, οι οποίοι δεν αποτελούν απλά ένα νέο είδος στον κόσμο τους αλλά, σηματοδοτούν το ξεκίνημα μιας νέας εποχής στον κόσμο των βρικολάκων που τόσο οι μεν όσο και οι δε, πρέπει να καταβάλλουν προσπάθειες προκειμένου να συνυπάρξουν και να αποδεχτούν τις όποιες ιδιαιτερότητες του άλλου.

Το γεγονός όμως ότι η Ζόι δεν είναι μια συνηθισμένη αρχάρια την φέρνει για άλλη μια φορά αντιμέτωπη με περισσότερες ευθύνες απ' όσες ίσως να μπορεί να αντέξει. Πρέπει πρώτα απ' όλα να φροντίσει έτσι ώστε οι σχέσεις ανάμεσα στους δικούς της και τους Κόκκινους αρχάριους, να μην εξελιχθούν με άσχημο τρόπο, όχι μόνο γιατί οι ίδιοι θα κινδυνέψουν αλλά, γιατί μπορεί να καταρρεύσει όλη τους η προσπάθεια να σωθούν και μαζί να σώσουν τον κόσμο. Φυσικά αυτό δεν είναι εύκολο καθώς, οι Κόκκινοι, όσο κι αν παλεύουν να αντισταθούν στη φύση τους, βαθιά μέσα τους αισθάνονται την ανάγκη για αίμα, έστω κι αν έχουν επιλέξει να ενταχθούν με το καλό. Πέραν αυτού όμως η Ζόι έχει την έντονη αίσθηση πως μαζί τους στις σήραγγες υπάρχει και κάτι άλλο, σκοτεινό και επικίνδυνο, μια υποψία που γίνεται όλο και περισσότερο βεβαιότητα, έστω κι αν δεν έχει αρκετά στοιχεία, πόσο μάλλον χρόνο, να το επιβεβαιώσει. Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, η Στίβι Ρέι φαίνεται να τις κρατάει μυστικά, όσο κι αν στην πάλη με τον κακό εαυτό της καταφέρνει να βγαίνει νικήτρια.

Μια σειρά από ατυχή γεγονότα θα οδηγήσουν μια μερίδα των πρωταγωνιστώ μας πίσω στον Οίκο της Νύχτας όπου τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά απ' όσο τα άφησαν. Μαθητές και καθηγητές φαίνονται να είναι υπνωτισμένοι από τη δύναμη που ασκεί πάνω τους ο Καλόνα, υπηρετώντας τυφλά τις όποιες οδηγίες του και μη αμφισβητώντας το παραμικρό στοιχείο που σχετίζεται με την καταγωγή αλλά και την δράση του στον κόσμο αυτό. Η Ζόι και η παρέα της, φαίνεται να είναι οι μοναδικοί που δεν υποκύπτουν στη μαγεία του Καλόνα, με την πρώτη ωστόσο να γοητεύεται από την παρουσία του η οποία την ακολουθεί ακόμα και στα όνειρά της. Ο Καλόνα έχει βάλει στόχο να την κατακτήσει πιστεύοντας ότι είναι η Α-για, η κόρη που αγάπησε και εξαιτίας της αιχμαλωτίστηκε στα έγκατα της γης, και η Ζόι πρέπει πραγματικά να δώσει αγώνα για να μείνει μακριά του με σημαντικότερο λόγο όλων, ότι σε αντίθεση με την Α-για, εκείνη έχει ελεύθερη βούληση και μπορεί να επιλέξει την αγάπη, πολεμώντας και όχι θυσιάζοντας τον εαυτό της.

Οι εξελίξεις είναι συνεχείς και τα γεγονότα διαδέχονται το ένα το άλλο διατηρώντας μια σταθερή ροή που οδηγεί σταδιακά στην κορύφωση. Η Ζόι μπορεί να είναι η πρωταγωνίστρια της ιστορίας όμως αυτό δεν εμποδίζει τους υπόλοιπους χαρακτήρες να διεκδικήσουν τον χρόνο που τους αναλογεί στο σύνολο των εξελίξεων. Μπορεί η Ζόι να είναι η εκλεκτή της Νύχτας, μπορεί να είναι εκείνη που έχει το χάρισμα να ενώσει τα στοιχεία και να οδηγήσει στον δρόμο που κατευθύνει τους ήρωες στη λύση των προβλημάτων τους ωστόσο, ο καθένας, με τον δικό του μοναδικό τρόπο, αποτελούν ξεχωριστές οντότητες που συνθέτουν ένα ισχυρό σύνολο αποδεικνύοντας πως η ενότητα και ο κοινός στόχος είναι ότι πιο σημαντικό στην επίτευξή του. Οι όποιες διαφωνίες δεν έχουν πλέον θέση γιατί, αν θέλουν να επιτύχουν και να σώσουν τον κόσμο, πρέπει να είναι ενωμένοι σαν μια γροθιά, έτοιμοι να προβούν στις πιο ριψοκίνδυνες αποφάσεις και πάνω απ' όλα, να κατανοήσουν ποιοι πραγματικά είναι και ποια είναι η θέση τους. Ως μονάδες αποτελούν το σύνολο μιας παράταξης που πρέπει επιλέξει το καλό ή το κακό και να δράσει ανάλογα.

Οι Cast συνεχίζουν να αφηγούνται την ιστορία τους υιοθετώντας το ίδιο σκοτεινό κλίμα που επέλεξαν και στο προηγούμενο βιβλίο της σειράς με τις προθέσεις τους να είναι ξεκάθαρες. Ο κόσμος αυτός είναι ολότελα δικός τους, έχει την προσωπική τους σφραγίδα και αυτό είναι που τον κάνει να ξεχωρίζει απ' όσες βρικολακίστικες ιστορίες έχουμε διαβάσει ως σήμερα. Τα στοιχεία με τα οποία τους έχει προικίσει η Νύχτα αποτελούν τον ζωτικό άξονα της ιστορίας και πλέον αυτό είναι πιο ξεκάθαρο από ποτέ. Παντρεύοντας τις διαφορετικές θρησκείες και τις δοξασίες λαών που φτάνουν στο σήμερα ως μύθοι που γίνονται πραγματικότητα, ενώνουν τα κοινά τους στοιχεία αποδεικνύοντάς μας για μια ακόμα φορά ότι δεν έχει σημασία πως τα ερμηνεύουμε αλλά, ποια είναι στην πραγματικότητα η ουσία τους. Η πίστη το πιο σημαντικό χαρακτηριστικό της ανθρώπινης φύσης και είναι εκείνη που τελικά μας καθοδηγεί στο να πράξουμε και να πάρουμε τις σημαντικότερες αποφάσεις όλων, εκείνες που θα επιτρέψουν στο σκότος να κυριαρχήσει ή θα το εξορίσουν, έστω κι αν αυτό είναι προσωρινό.

Φυσικά, και παρά το σκοτεινό κι επικίνδυνο πέπλο που περιβάλλει την ιστορία στο σύνολό της, δεν απουσιάζουν τα χιουμοριστικά στοιχεία, που όχι μόνο ελαφρύνουν την ατμόσφαιρα όταν χρειάζεται αλλά, προσθέτουν μια ευχάριστη νότα κάνοντας την ανάγνωση του βιβλίου αβίαστη. Η Ζόι, πέραν του Καλόνα και της στρατιάς του, έχει για μια ακόμη φορά να έρθει αντιμέτωπη με τα προσωπικά και συναισθηματικά της διλήμματα, έστω κι αν αυτά δεν βρίσκονται σε πρώτο πλάνο. Πέραν του Έρικ και του Χιθ, έχει να αντιμετωπίσει και τον Σταρκ, για τον οποίον τρέφει συναισθήματα που δεν μπορεί να προσδιορίσει που όμως, είναι εκείνα που τελικά μπορούν να τον λυτρώσουν από το σκοτάδι που τον περιβάλλει απ' όταν ξαναγεννήθηκε. Σαφέστατα πιο βίαιο και σκληρό από τα προηγούμενα βιβλία της σειράς, μια προσπάθεια κατανόησης των ηρώων για το ποιοι είναι πραγματικά και ποια είναι η θέση τους στη νέα τάξη πραγμάτων του κόσμου τους, διασκεδαστικό και ευχάριστο, διάχυτο από αισθησιασμό, η "Κυνηγημένη" είναι ένα βιβλίο που θα απολαύσετε και θα εύχεστε να είχε κι άλλο.
Βαθμολογία 9/10

Ταυτότητα βιβλίου: 
Συγγραφείς: P.C. Cast & Kristin Cast
Μεταφραστής: Αυγουστίνου Βούλα
Εκδόσεις: Μεταίχμιο
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2012
Αρ. σελίδων: 504
ISBN: 978-960-501-690-6