Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Λίγο μετά τον θάνατο των γονιών της, η δεκαπεντάχρονη Σίλλα λαμβάνει με το ταχυδρομείο ένα βιβλίο με ξόρκια. Ξεφυλλίζοντας το, θα καταλάβει ότι είναι του πατέρα της, ο οποίος, σύμφωνα με τα λεγόμενα του αποστολέα, ήταν ένας μεγάλος μάγος που έκανε ξόρκια με αίμα.
Η Σίλλα θα δοκιμάσει ένα ξόρκι και θα διαπιστώσει πως κατέχει κι αυτή δυνάμεις σαν του πατέρα της. Αυτό που δε γνωρίζει όμως είναι πως ο γοητευτικός Νίκολας, που μόλις έχει μετακομίσει στο διπλανό σπίτι, έχει κι αυτός παρελθόν με τη μαγεία του αίματος, το οποίο προσπαθεί να ξεχάσει.
 Οι δυο τους θα χρειαστεί να βουτήξουν στον κόσμο της σκοτεινής μαγείας για να αντιμετωπίσουν μια πανίσχυρη μάγισσα, η οποία είναι αποφασισμένη να κατακτήσει την αθανασία.

Προσωπική άποψη:
Ξεκινώντας να διαβάζω τη "Μαγεία Του Αίματος", είχα μια πολύ γνώριμη αίσθηση, όχι ως προς το περιεχόμενο της ιστορίας αλλά, ως προς την τεχνική και το ύφος αφήγησης. Το μυαλό μου ταξίδεψε στο "Ρίγος" και τη Maggie Stiefvater και τελικά, φτάνοντας στο οπισθόφυλλο, η αίσθηση αυτή επαληθεύτηκε και έγινε βεβαιότητα καθώς η τελευταία, ήταν ένα από τα πρόσωπα εκείνα που παρότρυνε, βοήθησε και καθοδήγησε την Tessa Gratton προκειμένου η ιδέα της να αποτυπωθεί στο χαρτί, να πάρει σάρκα και οστά και να ικανοποιήσει την επιθυμία της να ενασχοληθεί με τη μαγεία, έστω κι αν δεν τα κατάφερε στο επίπεδο που θα ήθελε και σαφέστατα, αυτό δεν ήταν το λογοτεχνικό όπου κάνει μεγάλη αίσθηση. Όπως και να 'χει, το βιβλίο της είναι στη διάθεσή μας και αντίθετα από την Stiefvater μας ταξιδεύει σε έναν κόσμο που ειδικά λογοτεχνικά δεν μας έχει κουράσει, εκείνον της μαγείας.

Η Σίλλα είναι ένα κορίτσι όπως κάθε άλλο στην εφηβεία. Ή μάλλον, ήταν καθώς, ο βίαιος θάνατος των γονιών της και οι αδιευκρίνιστες συνθήκες που αυτός προήλθε κάνουν τη ζωή της κάτι περισσότερο από δύσκολη. Η μικρή κοινωνία της πόλης της θεωρεί ότι ο πατέρας της ήταν ένας τρελός που δολοφόνησε τη γυναίκα του και έπειτα αυτοκτόνησε και ότι η κόρη του καθώς φαίνεται, έχει κληρονομήσει κάτι από αυτό το διόλου κολακευτικό χαρακτηριστικό του. Η Σίλλα όμως ξέρει ότι όσο δεν είναι εκείνη τρελή, άλλο τόσο δεν ήταν και ο πατέρας που εκείνη γνώρισε και που δεν θα μπορούσε να βλάψει κανέναν. Την άποψή της δεν συμμερίζεται και ο αδερφός της, Ρις, ο οποίος παρ' όλα ταύτα κάνει ότι μπορεί για να την στηρίξει. Τα πράγματα γίνονται ακόμα πιο περίπλοκα και μυστήρια όταν η Σίλλα λαμβάνει από κάποιον που αποκαλείται Διάκονος, ένα βιβλίο του πατέρα της στο οποίο περιλαμβάνεται μια σειρά από μαγικά ξόρκια. Θέλοντας να ανακαλύψει την αλήθεια για τον πατέρα της, η Σίλλα δοκιμάζει και διαπιστώνει ότι η μαγεία είναι αληθινή και χωρίς να δυσκολευτεί να πείσει τον Ρις να δοκιμάσει μαζί της, ξεκινάνε την εξάσκηση που θα τους δώσει τις ικανότητες να ψάξουν παραπέρα απ' όσα γνώριζαν.

Την ίδια στιγμή η Σίλλα γνωρίζει τον Νίκολας, το νέο της γείτονα ο οποίος πέραν του ότι είναι γοητευτικός και ασκεί πάνω της ισχυρή έλξη, έχει ένα εξίσου βαρύ φορτίο στις πλάτες του που φέρει μαζί του από το παρελθόν, τότε που η ναρκομανής μητέρα του προσπαθούσε να βάλει τέλος στη ζωή της με διάφορα μέσα μέχρι που τελικά τον εγκατέλειψε. Η επαφή του όμως με την Σίλλα επιτρέπει να βγουν στην επιφάνεια και άλλες αναμνήσεις σχετικές με τη μητέρα του, αναμνήσεις καλά θαμμένες στην άκρη του μυαλό του οι οποίες του επιτρέπουν πλέον να δει καθαρά ποια ήταν η μητέρα του και τι μπορούσε να κάνει αλλά, και το ποιος είναι στην πραγματικότητα ο ίδιος. Γιατί όπως η Σίλλα και ο Ρις, έτσι και ο Νίκολας, μπορεί να κάνει μάγια και μάλιστα, είχε εκπαιδευτεί γι' αυτό, έστω κι αν με το χρόνο το έθαψε βαθιά μέσα του. Οι τρεις νέοι λοιπόν εξασκούνται μαζί και τότε είναι που ένας παράξενος εχθρός αρχίζει να κάνει αισθητή της παρουσία του, απειλώντας νεκρούς και ζωντανούς. Τότε είναι που πείθονται ολοκληρωτικά ότι πίσω από τον θάνατο των γονιών του κρύβεται κάτι περισσότερο, μια δολοφονία της οποίας τα κίνητρα πρέπει να ανακαλύψουν όχι μόνο για δικαίωση αλλά και για να προστατέψουν τους εαυτούς τους.

Πρέπει να διευκρινίσω στο σημείο αυτό πως όταν μιλάω για μαγεία, δεν εννοώ σαν εκείνη του "Harry Potter", με ιπτάμενες σκούπες και μαγικά ραβδιά. Μιλάω για την ρεαλιστική, υπαρκτή σε πολλές χώρες και πολιτισμούς μαγεία η οποία και στηρίζεται σε ρίζες που ποτίζονται από αρχέγονα μυστικά και θρύλους, τρέφονται από μυστικιστικά ξόρκια και δεσίματα και όλα αυτά, πάντα με τη βοήθεια και τη συνεισφορά του αίματος ως μια ένδειξη προθυμίας, ως την ύστατη θυσία για την ολοκλήρωση ενός ξορκιού και την επιτυχία του. Ίσως να σκέφτεστε ότι όλο αυτό προμηνύει μια άγρια κατάσταση κι εν μέρη έχετε δίκιο. Υπάρχει μια δόση αγριότητας η οποίας όμως συνδέεται άμεσα και απόλυτα με την ανάγκη της σύνδεσης των ίδιων των ηρώων με τη δύναμη που κρύβεται μέσα τους και την ολοκληρωτική ικανότητα κατανόησης και διαχείρισής της. Το αίμα που χύνεται δεν προσφέρει μόνο ικανοποίηση ως προς την επιτυχία της μαγείας αλλά, είναι ένα μέσον εξάρτησης, που εγείρει την σεξουαλική διάθεση και ενισχύει το πάθος, σε όποια μορφή και αν αυτό εκφράζεται. Και είναι κάτι προσωπικό! Τα προαναφερόμενα συναισθήματα δεν γεννιούνται στη θυσία του αίματος του άλλου αλλά, καθαρά στη δικιά τους.

Όπως η Siefvater, έτσι και η Gratton, επιλέγει μια μορφή αφήγησης η οποία είναι εκτός από αποδοτική, ιδιαίτερα ευχάριστη και ξεκούραστη, απομακρύνοντάς σε από την πιθανότητα να πλήξεις. Τόσο η Σίλλα όσο και ο Νίκολας, είναι πρωταγωνιστές στην ιστορία αυτή και έχουν και οι δύο τον ίδιο ακριβώς χρόνο να ξεδιπλώσουν τις σκέψεις τους, να εκφράσουν τα συναισθήματά τους αλλά, και να μας επιτρέψουν να ανακαλύψουμε τα μυστικά του παρελθόντος τους. Η αφήγηση των γεγονότων, τόσο στο παρόν όσο και κάποιων παραβολών στο χθες, γίνεται παράλληλα από τα δύο αυτά πρόσωπα που στην πραγματικότητα δεν συναντήθηκαν τυχαία και που τη μαγεία του αίματός τους δένει η ίδια η μοίρα και ο τροχός της που ακόμα κι αν θες, δεν μπορείς να αποφύγεις. Η Gratton ξετυλίγει το νήμα μιας ιστορίας που έχει τις ρίζες της πολύ βαθύτερα στο παρελθόν απ' όσο ίσως μπορούμε να υποθέσουμε ή να φανταστούμε, συνδέοντας το σήμερα με μικρά κομμάτια ενός μακρινού τόπου και χρόνου με μικρές παραβολές, ως αναμνήσεις που δεν έχουν λογική και υπόσταση και όμως, είναι οι δικές τους επιλογές που καθόρισαν το παρόν, οδήγησαν στο σήμερα και ποιος ξέρει, ίσως σε ένα διαφορετικό αύριο.

Η συγγραφέας αφηγείται τη μαγική αυτή ιστορία της με γλαφυρό και παραστατικό τρόπο, ζωντανεύοντας όχι μόνο τον τόπο που αυτή εξελίσσεται, ούτε τους ήρωές της αλλά, την ίδια τη μαγεία που στην πραγματικότητα είναι η μεγάλη πρωταγωνίστρια. Σκοτεινό, μυστηριώδες, άγριο, βίαιο, ακόμα και ζωώδες κατά περιστάσεις, "Η Μαγεία Του Αίματος" είναι μια ιστορία που διαβάζεται απνευστί και όσο κι αν σκεφτείτε σε κάποιο σημείο ότι τελικά είναι αρκετά προβλέψιμη, να είστε σχεδόν βέβαιοι ότι τελικά θα καταφέρει να σας εκπλήξει, όχι μόνο ανατρέποντας το σκηνικό και τις υποψίες σας αλλά, συνδέοντας το τότε με το τώρα με έναν τρόπο που όχι μόνο σέβεται τη μαγεία και τις ρίζες της αλλά, δικαιολογεί και δίνει λογική υπόσταση σε όσες υποθέσεις μπορεί να φάνταζαν παράλογες. Σαγηνευτικό και ατμοσφαιρικό, το μυθιστόρημα αυτό μπορεί να σας αφήσει με μια πικρή γεύση στο στόμα όμως δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι, η μαγεία έχει τα ρίσκα της και κάθε επίτευξη χρειάζεται και μια θυσία, έστω κι αν δεν είναι αυτή που πάντα περιμένουμε και ότι το σημαντικότερο όλων, είναι να καταλαβαίνουμε ποιοι πραγματικά είμαστε, να το αποδεχόμαστε, να γινόμαστε ένα με αυτό και τελικά να προχωράμε μπροστά.
Βαθμολογία 9/10

Ταυτότητα βιβλίου: 
Συγγραφέας: Tessa Gratton
Μεταφραστής: Τζωρίδου Κατερίνα
Εκδόσεις: Πατάκης
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2012
Αρ. σελίδων: 472
ISBN: 978-960-16-4230-7