Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Πρέπει να πίνω γάλα; Είναι φυσιολογικό που κλωτσάει τόσο πολύ; Μπορούμε να κάνουμε έρωτα και μέχρι πότε; Οι ερωτήσεις στροβιλίζονται έντονα από την ώρα που το τεστ της εγκυμοσύνης αποδειχτεί θετικό. Από αυτή την πρώτη στιγμή ενθουσιασμού, ο περιεκτικός αυτός οδηγός για νέες μητέρες και πατέρες ανακουφίζει τις ανησυχίες που δημιουργεί ο τοκετός, μήνα με το μήνα.
Ένας πλήρης οδηγός, που δίνει πληροφορίες για όλα τα θέματα που ενδιαφέρουν τους μέλλοντες γονείς, όπως επιλογή γιατρού, διαγνωστικές μέθοδοι, γυμναστική, τρόποι τοκετού, δεύτερη εγκυμοσύνη, δίδυμα, σεξ στη διάρκεια της εγκυμοσύνης, καισαρική τομή, και πρακτικές συμβουλές για να αντιμετωπίσετε συνηθισμένα και μη συμπτώματα της εγκυμοσύνης. Εξετάζεται η εγκυμοσύνη κατά μήνα, από τον πρώτο μέχρι τον ένατο. Ενημερώνει βήμα προς βήμα για τον τοκετό, τη μεταγεννητική φροντίδα και το θηλασμό. Επιπλέον, Πλήρης Οδηγός Διατροφής για την Εγκυμοσύνη και το Θηλασμό. Και ένα ξεχωριστό κεφάλαιο για τους μέλλοντες μπαμπάδες.
Αυτή η αναθεωρημένη έκδοση περιέχει στοιχεία από αναγνώστες οι οποίοι ζήτησαν περισσότερες πληροφορίες για τους επόμενους τοκετούς, για χρόνια ιατρικά προβλήματα, ασθένειες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και πιθανές επιπλοκές. Οι συγγραφείς (οι οποίες είναι όλες μητέρες) διατηρούν έναν ήρεμο και καθησυχαστικό τόνο σε όλο το βιβλίο. Η συναισθηματική αυτή κατανόηση σε συνδυασμό με τις υπεύθυνες πληροφορίες του έχουν καταστήσει το βιβλίο σαν τη Βίβλο των υποψήφιων γονέων. Αυτός ο οδηγός αποτελεί παγκόσμιο διαχρονικό best seller.
Αναθεωρούμενο σε κάθε έκδοση ώστε να περιλαμβάνει τις πιο πρόσφατες ανακαλύψεις στην ιατρική, το "Τι να Περιμένεις Όταν Είσαι Έγκυος" οδηγεί με καθησυχαστικό τρόπο τους αναγνώστες σ' αυτό το τόσο σημαντικό στάδιο της ζωής τους, μήνα προς μήνα. Περιλαμβάνει απαντήσεις στα πολλά γράμματα και ερωτήσεις που έθεσαν οι αναγνώστες των αρχικών εκδόσεων.

Προσωπική άποψη:
Πήρατε απόφαση με τον σύντροφο σας να μεγαλώσετε την οικογένειά σας. Μπράβο σας και συγχαρητήρια! Όμως πρέπει να ξέρετε ότι, το να το πάρεις απόφαση είναι το πλέον εύκολο και αυτό το διαπιστώνει κανείς μόνο κάνοντας τα βήματα που οδηγούν προς το μέλλον και στην προκειμένη περίπτωση τα πρώτα βήματα δεν είναι άλλα από εκείνα της εγκυμοσύνης. Όταν εγώ έμεινα έγκυος στον γιο μου, σαφώς και δεν ήξερα που παν τα τέσσερα. Γνώριζα μόνο πως θα αρχίσω να φουσκώνω σαν μπαλόνι μήνα με τον μήνα, με το τελευταίο δίμηνο να μην μπορώ να σύρω τα πόδια μου, ότι θα κάνω εμετούς, θα πεινάω συνέχεια, θα υποφέρω από κράμπες σε όλο το σώμα ενώ παράλληλα θα πρέπει να ετοιμάζω το σπιτικό μου ώστε να υποδεχτεί το νέο μέλος της και να ψάχνω γιατρό και νοσοκομείο. Χμ... τα πράγματα βέβαια δεν ήταν ακριβώς έτσι, δόξα το θεό, ωστόσο η άγνοια παρέμενε άγνοια και όσο και να θέλει η μαμά σου να σε συμβουλεύσει, ποτέ δεν είναι αρκετό. Πού καταφεύγουμε λοιπόν; Στη λύση του συζύγου μου που δεν ήταν άλλη από το να με γεμίσει με δεκάδες εγκυκλοπαίδειες που όχι μόνο δεν έλυσαν τις απορίες μου αλλά, δημιούργησαν νέες και αύξησαν το άγχος μου.

Τώρα μπορεί να μην είμαι έγκυος, αν κι εύχομαι σύντομα να γίνει και πάλι, όμως πέφτοντας στα χέρια μου το "Τι Να Περιμένεις Όταν Είσαι Έγκυος" δεν θα μπορούσα να μην το διαβάσω. Οι γυναίκες θέλουμε να μαθαίνουμε πράγματα πάνω στο θέμα ακόμα κι αν είμαστε στην κλιμακτήριο, δεν έχει σημασία. Το θέμα είναι ότι ενώ περίμενα άλλη μια μπουρδολογία γύρω από τους τρομακτικούς κινδύνους και τις ανυπέρβλητες χαρές τις εγκυμοσύνης, δοσμένες πάντα με ημιτελή και ανεξήγητο κατά βάθος επιστημονικό τρόπο, βρέθηκα μπροστά σε μια πολλή, πολλή ευχάριστη έκπληξη. Σε ένα βιβλίο του οποίου ο σκοπός δεν είναι απλά να ενημερώσει υιοθετώντας το απαραίτητο δασκαλίστικο ύφος, που ακόμα κι αν το διαβάζεις και δεν το ακούς σε κάνει να αισθάνεσαι πως είσαι συνεχώς λάθος αλλά, που θέλει να σε χαλαρώσει, να σε διασκεδάσει, να σου προσφέρει επιμορφωτικές και ευχάριστες συνάμα στιγμές ανάγνωσης συνδυάζοντας την επιστημονική μελέτη, τις ιατρικές και ψυχοσωματικές γνώσεις με το σημαντικότερο όλων, την προσωπική εμπειρία που αποκτά κάθε γυναίκα στην φάση αυτών των εννέα μηνών της ζωής της που σε κάθε μία, είναι πολύ διαφορετική.

Οι συγγραφείς αντιμετωπίζουν το θέμα της εγκυμοσύνης, βάζοντας τον ίδιο τους τον εαυτό στη θέση της κάθε αναγνώστριας, έτσι ακριβώς όπως είναι. Μια εμπειρία μοναδική και ξεχωριστή που θέλοντας και μη σημαδεύει τη ζωή μιας γυναίκας προκαλώντας της χαρά και προσμονή αλλά και άγχος και ανησυχία. Όλα αυτά είναι φυσιολογικά και αναμενόμενα και ο σωστός χειρισμός τους συνιστά καλή ψυχολογία, θετική σκέψη, συμπαράσταση και συμμετοχή του συντρόφου. Το σύγγραμά τους έχει σκοπό να πληροφορήσει τόσο την γυναίκα, όσο και τον σύντροφό της για κάθε μικρή ή μεγάλη λεπτομέρεια που αφορά την κυοφορία ενός μωρού, ακόμα και πριν τη σύλληψή του καθώς, η εγκυμοσύνη συνδέεται άμεσα με το πριν και το μετά από αυτήν και όχι μόνο με το αναμενόμενο εννιάμηνο. Χρησιμοποιώντας απλή και κατανοητή γλώσσα και όχι περίπλοκες ορολογίες που δεν εξηγούνται πουθενά, αναγκάζοντάς σε να ανατρέξεις σε άλλα βιβλία ή σε μηχανές αναζήτησης στο διαδίκτυο για να τις κατανοήσεις, περιγράφουν βήμα-βήμα κάθε διαδικασία μέσα στο χρονικό αυτό διάστημα, κάθε αλλαγή, κάθε λεπτομέρεια που χρειάζεται προσοχή και έρευνα, πληροφορώντας σε για όλα αυτά χωρίς να σου προκαλεί το παραμικρό αίσθημα άγχους αλλά αντίθετα, δημιουργώντας σιγουριά και ασφάλεια.

Δομημένο με τέτοιον τρόπο και χωρισμένο σε θεματικές ενότητες που σηματοδοτούν την αρχή και το τέλος κάθε μικρής περιόδου στο διάστημα της εγκυμοσύνης, οι συγγραφείς καθιστούν εύκολη την αναζήτηση οποιουδήποτε θέματος και προσβάσιμη τη γνώση που επιθυμείς μια δεδομένη στιγμή. Αυτό κάνει το βιβλίο να είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον όχι μόνο για τις μέλλουσες μαμάδες και του μπαμπάδες αλλά, ακόμα και για τα άτομα που ανήκουν στην επιστημονική κοινότητα και πάνω απ' όλα, για τους μαιευτήρες γυναικολόγους. Δεν υπονοώ ότι θα τους μάθει πράγματα τα οποία δεν γνωρίζουν ήδη αλλά, ίσως να τους βοηθήσει να θυμηθούν ότι η κάθε γυναίκα στην διάρκεια μιας εγκυμοσύνης αντιμετωπίζει πράγματα και καταστάσεις πρωτόγνωρα και επίφοβα καμιά φορά και ότι θα πρέπει εκείνοι με την σειρά τους να την αντιμετωπίσουν, όχι με την ψυχρή λογική του επιστήμονα αλλά, με την συναισθηματική προσέγγιση του ατόμου που νιώθει συμπόνοια και κατανόηση. Ο γιατρός για μια γυναίκα, ειδικά σε αυτή την περίοδο της ζωής της, πρέπει πάνω απ' όλα να είναι φίλος της, να την κάνει να αισθάνεται ασφαλής και να ξέρει ότι για οτιδήποτε μπορεί να καταφύγει σε αυτόν χωρίς δισταγμό.

Το "Τι Να Περιμένεις Όταν Είσαι Έγκυος" είναι ένα βιβλίο που γεννήθηκε για πρώτη φορά το 1984, όταν η Heidi είχε φέρει στον κόσμο το πρώτο της παιδί και περίμενε το δεύτερο, και από τότε επανακυκλοφορεί ξανά και ξανά, ανανεώνοντας συνεχώς τις πληροφορίες του, σύμφωνα πάντα με τις απαιτήσεις αλλά και τις εξελίξεις της κάθε εποχής. Σκοπός της ήταν να μοιραστεί την εμπειρία που αποκόμισε η ίδια, με την συμβολή πάντα των απαραίτητων πληροφοριών από γιατρούς, φίλους και συνεργάτες, καλύπτοντας όσο το δυνατόν μεγαλύτερο πλήθος θεμάτων με όση μεγαλύτερη ακρίβεια. Έτσι αυτό της το παιδί, βρέθηκε να είναι στα best-sellers, να αποτελεί ένα είδος Βίβλου για την κάθε μέλλουσα μαμά, βρίσκοντας μάλιστα αναγνώριση όχι μόνο στους κύκλους των ευρύτερων αναγνωστών αλλά και στον ίδιο τον ιατρικό κόσμο ο οποίος το συστήνει ανεπιφύλακτα. Και γιατί να μη το κάνει άλλωστε όταν σκοπός είναι το να διασκεδάσει κανείς περισσότερο στην διάρκεια μιας εγκυμοσύνης, αποβάλλοντας το περιττό άγχος, χωρίς όμως να ακυρώνει την σημασία του γιατρού, προτρέποντας μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις να απευθυνθούν σε εκείνον, υπογραμμίζοντας μάλιστα την σημασία που έχει αυτό.
Βαθμολογία 9/10 

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφείς: Arlene Eisenberg, Heidie Murkoff & Sandee E. Hathaway
Μεταφραστής: Σεπτετάι Βικτώρια
Εκδόσεις: Διόπτρα
Κατηγορία: Υγεία - Διατροφή
Έτος Έκδοσης: 2009
Αρ. σελίδων: 784
ISBN: 978-960-364-125-4