Συνοπτική περίληψη του έργου:
Ο Κεραυνός McQueen, ανερχόμενο αγωνιστικό αυτοκίνητο αποφασισμένο να πετύχει, θα ανακαλύψει τελικά ότι η ζωή είναι το ταξίδι και όχι ο προορισμός.
Καθώς διασχίζει τη χώρα για να πάει στον μεγάλο αυτοκινητιστικό αγώνα για το Κύπελλο στην Καλιφόρνια, ο McQueen καταλήγει κατά λάθος στην ήσυχη, μικρή και ξεχασμένη πόλη "Τα Μπουζί Της Ωραίας Ελένης".
Εκεί θα γνωρίσει τους ασυνήθιστους Doc Hudson με το μυστηριώδες παρελθόν, τη Sally αλλά και τον Mater, ένα σκουριασμένο αλλά έμπιστο γερανό αυτοκινήτων, οι οποίοι θα τον βοηθήσουνε να καταλάβει ότι υπάρχουν πιο σημαντικά πράγματα στη ζωή από τα τρόπαια, τη δόξα και τη χορηγία.

Προσωπική άποψη:
Οφείλω να ομολογήσω πως το 2006, το τελευταίο πράγμα που με ενδιέφερε ήταν να δω μια ταινία κινουμένων σχεδίων η οποία είχε για πρωταγωνιστές ένα μάτσο αυτοκίνητα, αγωνιστικά και μη. Βέβαια, εν έτη 2012 και έχοντας έναν γιο στην ηλικία των 3, ο οποίος έχει κολλήσει με τον McQueen απλά και μόνο βλέποντας το σχέδιό του σε παιχνίδια, τσάντες, σωβρακάκια και λοιπά μπιχλιμπίδια, δεν θα μπορούσα να συνεχίσω να αποφεύγω να δω την συγκεκριμένη ταινία. Για την ακρίβεια, την έχω ήδη δει 3 φορές σε τρεις μέρες και φαντάζομαι ότι θα συνεχίζω να την βλέπω μέχρι να την σιχαθώ τελείως ωστόσο, η πρώτη της θέαση όχι μόνο δεν ήταν δυσάρεστη αλλά του εναντίον, θα έλεγα ότι αποδείχτηκε ιδιαίτερα διασκεδαστική.

Ο Κεραυνός McQueen είναι ένα κατακόκκινο αυτοκίνητο αγώνων ταχύτητας, ο μικρότερος σε ηλικία ανάμεσα στους συναγωνιστές του και όπως όλα δείχνουν, το ανερχόμενο αστέρι του χώρου. Βέβαια υπάρχει ένα βασικό πρόβλημα μαζί του και αυτό δεν είναι άλλο από την συμπεριφορά του που χαρακτηρίζεται από εγωισμό, έπαρση και τουπέ χιλίων καρδιναλίων, στοιχεία που καθιστούν αδύνατο το να σταθεί κάποιος συνεργάτης στο πλάι του για μεγάλο διάστημα. Εξαιτίας των παραπάνω, στο μεγάλο του αγώνα θα βρεθεί από νικητής ισόπαλος με άλλους δύο τους οποίους θα πρέπει να συναγωνιστεί εκ νέου σε άλλη κούρσα που θα αναδείξει τον τελικό νικητή. Η τύχη όμως δεν φαίνεται να είναι μαζί του αφού λόγω κακών συγκυριών, θα βρεθεί παγιδευμένος σε μια πόλη στη μέση του πουθενά να εκτελεί καθήκοντα χαμάλι ως ποινή για υπέρβαση ορίου ταχύτητας ενώ παράλληλα θα ανακαλύπτει μια διαφορετική, πιο συναισθηματική πλευρά του εαυτού του.

Η Pixar, σε συνεργασία με την Disney, είχε αποδείξει από το "Finding Nemo" κι όλας ότι κατέχει τα ηνία στον χώρο του animation, κάτι που αποδεικνύει για μια ακόμη φορά με το "Cars" το οποίο τεχνικά, οπτικά και ακουστικά είναι κάτι παραπάνω από άρτιο και ολοκληρωμένο. Το καλλιτεχνικό team δίνει ζωή στα αυτοκίνητα και τα κάνει όχι μόνο να δείχνουν εντυπωσιακά ως προς τις γραμμές σχεδίασης αλλά, ζωντανά, με εκφράσεις που πολλοί θα ζήλευαν, εκφράζοντας ένα μεγάλο και πλούσιο εύρος συναισθημάτων και σκέψεων, ανάλογα με την κατάσταση στην οποία τους υπάγει το σενάριο. Μιλάμε δηλαδή για επιτυχημένη ανθρωποποίηση άψυχων θεωρητικά πραγμάτων. Επίσης, αυτό που μας κάνει εντύπωση είναι το γεγονός ότι τόσο στις εκφράσεις, όσο και στις συμπεριφορές του εκάστοτε αυτοκινήτου, έχει δοθεί έμφαση στα χαρακτηριστικά του κάθε μοντέλου που ενέπνευσε τον κάθε ήρωα, δίνοντάς του έτσι μια ταυτότητα που βασίζεται στην πραγματική ιδιοσυγκρασία και προέλευση των αυθεντικών οχημάτων. Επίσης σημαντική τεχνική, ψηφιακή, υπολογιστική πινελιά, το παιχνίδισμα του φωτός στις επιφάνειες των αυτοκινήτων το οποίο πραγματικά κλέβει την προσοχή σου κάθε φορά που το εντοπίζεις.

Σεναριακά τώρα, η ιδέα του "Cars" είναι αρκετά πρωτότυπη σε πολλαπλά σημεία, δίνοντας έμφαση στη δύναμη τις φιλίας, την ανάγκη ύπαρξης σταθερών δεσμών με βαθιές ρίζες, στην ειλικρίνεια, στη ζωή στην επαρχία και πως αυτής έχει πληγεί από τον σύγχρονο πολιτισμό, τις διαφορές ανάμεσα στους κατοίκους μιας επαρχιακής πόλης που δεν αποξενώνονται και δεν χάνουν την ταυτότητά τους εξαιτίας του αχανούς των μεγαλουπόλεων αλλά, και στο πως πρέπει να παραμερίζουμε τον εγωισμό μας αν θέλουμε να είμαστε πραγματικά και ουσιαστικά πετυχημένοι και ξεχωριστοί. Στην πρωτότυπη έκδοση της ταινίας έχει γίνει ιδιαίτερα καλή δουλειά με τις φωνές των Owen Wilson, Paul Newman, Bonnie Hunt, Cheech Marin και Michael Keaton να ταιριάζουν γάντι. Για τη μεταγλώττιση στα ελληνικά δάνεισαν τις φωνές τους ο Σάκης Ρουβάς, η Βίκυ Καγιά, ο Παύλος Κοντογιαννίδης, ο Γιάννης Μποστατζόγλου και ο Παύλος Χαϊκάλης, φωνές τις οποίες αναγνωρίζεις και μάλιστα, οι πρώτες από αυτές να σε εκπλήσσουν ευχάριστα με το πόσο καλά αποδίδουν.

Το βασικό, και ίσως μοναδικό επί της ουσίας, μειονέκτημα του "Cars" να βρίσκεται στο κείμενο το οποίο δεν βοηθάει ένα μη αγγλόφωνο κοινό να κατανοήσει το χιούμορ το οποίο χρησιμοποιεί για να ντύσει όλα τα παραπάνω το οποίο ειλικρινά, όσοι είναι σε θέση να το αντιληφθούν θα το εκτιμήσουν και θα γελάσουν με την καρδιά τους. Ειδικά από μικρά παιδιά όμως δεν μπορούμε να έχουμε τέτοιες απαιτήσεις οπότε καλύτερα προτιμήστε την μεταγλωττισμένη έκδοση η οποία είναι εξίσου καλή και σίγουρα θα το διασκεδάσετε όλοι. Σε αυτό δεν συμβάλλει μόνο το άψογο σχέδιο και η διασκεδαστική πλοκή με τα κρυφά μηνύματα ζωής αλλά, και η καταπληκτική μουσική που ντύνει άψογα την ταινία κάνοντάς σε πολλές φορές να κουνιέσαι στους ρυθμούς της, επιθυμώντας μετά το πέσιμο της σημαίας τερματισμού να δει τον McQueen να ρίχνει μερικές ακόμα βόλτες στην πίστα αγώνων.
Βαθμολογία 8/10

Ταυτότητα ταινίας:
Ελλ. τίτλος: Αυτοκίνητα
Είδος: Animaton
Σκηνοθέτες: John Lasseter & Joe Ranft
Πρωταγωνιστές: Owen Wilson, Paul Newman, Bonnie Hunt, Cheech Marin, Michael Keaton, Larry the Cable Guy, Tony Shalhoub, Guido Quaroni, Jenifer Lewis, Paul Dooley, George Carlin, Katherine Helmond, John Ratzenberger, Joe Ranft
Παραγωγή: 2006
Διάρκεια: 117'

Επίσημο site: