Η τηλεόραση φαίνεται πως έχει στερέψει από ιδέες, πόσο μάλλον από καλές ιδέες, και έτσι, την season που μας πέρασε, είπε να στρέψει την προσοχή της σε πιο... παραμυθένιες καταστάσεις. Κι επειδή το "Grimm" ούτε το είδα, ούτε έχω σκοπό να το δω στο άμεσο μέλλον, ας καταπιαστώ σήμερα με το "Once Upon A Time" που φέτος ίσως να κατάφερε να κάνει την μεγαλύτερη επιτυχία, όχι μόνο με μέτρο σύγκρισης τα υπόλοιπα προγράμματα του καναλιού που το φιλοξένησε αλλά, σε σύγκριση με κάθε σειρά που έσκασε στον τηλεοπτικό αέρα τη season 2011-2012.


ΤΟ STORY
Η Κακιά Βασίλισσα, την οποία όλοι μας γνωρίζουμε και ως μητριά της Χιονάτης, μην έχοντας καταφέρει να κρατήσει την αντίπαλό της σε αιώνιο ύπνο αφού η τελευταία δάγκωσε το μήλο και σώθηκε τελικά από τον πρίγκιπα Μαγευτικό με ένα φιλί αληθινής αγάπης, αποφασίζει να λάβει πιο δραστικά μέτρα προκειμένου να πετύχει τον αρχικό της στόχο. Να τιμωρήσει τη Χιονάτη, να την κάνει να πονέσει και να την χωρίσει από την πραγματική της αγάπη. Αποφασίζει λοιπόν να καταφύγει στη βοήθεια του Ραμπελστίνσκιν, η οποία δεν δίνεται ποτέ χωρίς αντάλλαγμα, κι εκείνος της προσφέρει το μεγαλύτερο όπλο όλων. Μια σκοτεινή κατάρα που θα κυριεύσει όλο το βασίλειο, εγκλωβίζοντας κάθε ήρωα παραμυθιού που γνωρίσαμε ποτέ σε έναν τόπο χωρίς μαγεία, χωρίς μνήμες και αναμνήσεις, όπου κανένας δεν θα έχει αυτό που θέλει και καθώς δεν θα θυμάται, δεν θα προσπαθήσει ποτέ να αποκτήσει.
Φυσικά, όπως άλλωστε μας δίδαξαν τα παραμύθια που μας διάβαζαν όταν είμαστε μικροί, κάθε κατάρα, όσο σκοτεινή κι αν είναι, κρύβει ένα μικρό παραθυράκι, έναν τρόπο να λυθεί. Η λύση στην προκειμένη περίπτωση έχει ένα όνομα. Emma! Η Emma είναι η κόρη που θα γεννηθεί από τη αγάπη της Χιονάτης και του Μαγευτικού και είναι η μοναδική που μπορεί να λύσει την κατάρα, 28 χρόνια όμως έπειτα από την στιγμή που εκείνη θα ξεσπάσει. Έτσι οι ήρωες μας σχεδιάζουν να την φυγαδεύσουν μαζί με την Χιονάτη, και πριν την γέννησή της, σε έναν άλλο τόπο όπου θα προφυλαχθεί από την κατάρα για να επιστρέψει και να τους ελευθερώσει όλους όταν θα έρθει η ώρα της να το κάνω.
Βέβαια τα πράγματα δεν εξελίσσονται όπως θα περίμενε κανείς αφού, η Emma έρχεται νωρίτερα στον κόσμο και η μαγική πύλη που έχει κατασκευαστεί μπορεί να μεταφέρει μόνο ένα άτομο. Η Χιονάτη και ο Μαγευτικός, αφήνουν την Emma να φύγει μόνη της, αποχαιρετώντας την με δάκρυα στα μάτια και ζητώντας της να τους βρει. Η Emma καταλήγει στον δικό μας κόσμο, στην άκρη ενός αυτοκινητόδρομου, από εκεί στις κοινωνικές υπηρεσίες και εν συνεχεία σε μια σειρά από ανάδοχες οικογένειες μέχρι την ενηλικίωσή της όπου φεύγει να ζήσει τη ζωή της, η οποία κάθε άλλο παρά εύκολη θα έλεγε κανείς ότι ήταν.
Εργάζεται ως μυστική ερευνήτρια, αφού έχει μια εξαιρετική ικανότητα να βρίσκει ότι ψάχνει, και κατά τ' άλλα έχει μια μοναχική ζωή. ΄Ώσπου έρχεται μια νύχτα που ένα νεαρό αγόρι χτυπάει την πόρτα της δηλώνοντάς της πως είναι ο γιος της που είχε δώσει προς υιοθεσία 10 χρόνια πριν. Η Emma σοκάρεται και αποφασίζει να τον επιστρέψει πίσω από εκεί που ήρθε ωστόσο, στο μεσοδιάστημα ο Henry έχει μπορέσει να της δείξει ένα βιβλίο που περιέχει όλες τις γνωστές ιστορίες παραμυθιών λέγοντάς της πως όλα όσα γράφονται εκεί μέσα είναι αλήθεια, πως εκείνη είναι η κόρης της Χιονάτης και του Μαγευτικού και πως είναι η μόνη που μπορεί να λύσει την κατάρα που τους κρατάει όλους στη λήθη. Φυσικά δεν τον πιστεύει και αντιλαμβάνεται όλα αυτά που λέει ως παιδικές ονειροφαντασίες.
Και έτσι φτάνει στο Storybrook, μια επαρχιακή πόλη όπου το ρολόι είναι εδώ και 28 χρόνια κολλημένο στην ώρα 08.15, κατά τον Henry ο χρόνος σταμάτησε όταν ξέσπασε η κατάρα και περιμένει την σωτήρα για να αρχίσει να κυλάει και πάλι, και η δήμαρχος τυχαίνει να είναι εκείνη που έχει υιοθετήσει τον μικρό Henry και επειδή δεν θα μπορούσε να συμβεί διαφορετικά, είναι και η Κακιά Βασίλισσα η οποία, όντας εκείνη που έριξε την κατάρα, είναι και η μόνη που θυμάται. Εκείνη προσπαθεί να διώξει κακήν κακώς την Emma από την πόλη της οποίας όμως μπαίνουν ψύλλοι στ' αυτιά και μην έχοντας τίποτα καλύτερο να κάνει, αποφασίζει να μείνει για λίγο στην πόλη προκειμένου να διαπιστώσει αν η ζωή του Henry είναι καλή. Τότε είναι που το ρολόι της πόλης μπαίνει πάλι σε λειτουργία και η αντίστροφη μέτρηση προκειμένου να λυθεί η κατάρα ξεκινάει.

Η ΙΔΕΑ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ
Οι σεναριογράφου του "Lost" αλλά και του "Tron: Legacy", εμπνεύστηκαν το story της εν λόγω σειράς για πρώτη φορά το 2004 όμως τότε προτίμησαν να αφήσουν την όποια δραστηριότητα γύρω από το θέμα στην άκρη, δίνοντας όλη τους την προσοχή στο "Lost". Για την ακρίβεια, από το 2002 που ολοκλήρωσαν το "Felicity" είχαν την επιθυμία να ασχοληθούν με μια ιστορία η οποία θα λέγαμε ότι θα είχε αρκετές δόσεις νεραϊδόσκονης ενώ παράλληλα, θα τους επέτρεπε να παίξουν και να εξερευνήσουν ταυτόχρονα πολλούς και διαφορετικούς κόσμους ή έστω, διαφορετικές πτυχές ενός μαγευτικού κόσμου.
Υιοθετώντας την πετυχημένη συνταγή που χρησιμοποίησαν και στο "Lost", οι σεναριογράφοι έστησαν μια ιστορία η οποία κατάφερε να παντρέψει την παραμυθοχώρα και τον σύγχρονο κόσμο, δίνοντάς τους τη δυνατότητα στο επεισόδιο της κάθε εβδομάδας, πέραν από τις τωρινές εξελίξεις, να μας ταξιδεύουν με flash-backs στο παρελθόν, πριν το ξέσπασμα της κατάρας, επιτρέποντάς μας με τον τρόπο αυτό να ρίξουμε μια εκ βαθέων ματιά στις ιστορίες που ναι μεν γνωρίζουμε αλλά, ποτέ δεν σκεφτήκαμε ότι θα μπορούσε να κρύβεται κάτι περισσότερο πίσω από αυτές. Αυτό δεν βοηθάει μονάχα στην σταδιακή λύση της κατάρας αλλά, και στην κατανόηση όλων των γεγονότων που συνέβαλλαν στο να βρίσκονται οι ήρωές μας εδώ σήμερα αλλά, και στην διαμόρφωση των ίδιων τους των χαρακτήρων.


ΤΟ CAST
Αν για κάποια σειρά πέρσι δεν ακούστηκε η παραμικρή άρνηση συμμετοχής στο cast, αυτή ήταν σίγουρα το "Once Upon A Time". Οι προτάσεις είχαν ήδη γίνει από πολύ νωρίς και στην ιδέα και μόνο οι ηθοποιοί δήλωσαν ενθουσιασμένοι. Όταν πλέον έλαβαν το τελικό σενάριο στα χέρια τους, δεν μπορούσαν να κάνουν τίποτα άλλο παρά να υπογράψουν και να ξεκινήσουν με καλή διάθεση και ενθουσιασμό, πράγμα που φαίνεται σε κάθε επεισόδιο.
Η Ginnifer Goodwin ήταν η πρώτη που υπέγραψε κατακτώντας τον ρόλο της Χιονάτης (και της Mary Margaret) και πρέπει στο σημείο αυτό να ομολογήσω ότι την προτιμώ με τα μακριά μαλλάκια της. Η Jennifer Morrison, γνωστή από τις πρώτες seasons της επίσης αγαπημένης σειράς "House", πήρε τον ρόλο της Emma της σωτήρα που δεν πιστεύει στα παραμύθια αλλά που για το καλό όλων πρέπει να το κάνει και να σπάσει τα μάγια. Η Lana Parrilla είναι η Κακιά Βασίλισσα (Regina) και ειλικρινά, είναι από τους πιο bitchy χαρακτήρες που πέρασαν την season που έφυγε αν και πρέπει να ομολογήσω ότι όσο η σειρά προχωρούσε και αποκαλύπτονταν κάποια πράγματα, έφτασα στιγμές-στιγμές στο σημείο να την λυπηθώ. Ο Josh Dallas  μπορεί να μην είναι ο πιο όμορφος τηλεοπτικός αστέρας ωστόσο, πήρε τον ρόλο του πρίγκιπα Μαγευτικού και του David, ο Jared S. Gilmore υποδύθηκε τον μικρό Henry ενώ ο Robert Carlyle υποδύθηκε τον επίσης διπλό ρόλο του Rumplestiltskin και του Mr. Gold και είναι ο χαρακτήρας του απόλυτου respect. Απλά, we love him!

ΠΡΕΜΙΕΡΑ, STATISTICS & FUTURE
Η σειρά έκανε πρεμιέρα στις 23 Οκτωβρίου 2011 και έφερε για το ABC τον συγκλονιστικό αριθμό των 12.93 εκατομμύρια θεατών ο οποίος, μπορεί να μην έμεινε τόσο ψηλά καθ' όλη την season όμως, κυμαινόταν πάντα λίγο πάνω ή λίγο κάτω από τα 10 εκατομμύρια, αριθμός που και πάλι είναι σχεδόν ασύλληπτος, ειδικά για τα δεδομένα της εποχής.
Όταν σειρά βγήκε για πρώτη φορά στον αέρα, είχε στο πρόγραμμά της 13 επεισόδια καθώς το ABC δεν ήθελε να ρισκάρει υπογράφοντας για έναν μεγαλύτερο αριθμό επεισοδίων, όχι τουλάχιστον μέχρι να δει την ανταπόκριση του κόσμου. Έτσι λοιπόν, μετά την μεγάλη επιτυχία, στις 3 Νοεμβρίου 2011 και μόλις 10 μέρες μετά την πρεμιέρα, το ABC παρήγγειλε άλλα 9 επεισόδια, φτάνοντας την σειρά στο σύνολο των 22.
Η αυλαία για φέτος έπεσε στις 13 Μαΐου 2012 με ένα συγκλονιστικό, γεμάτο ανατροπές και έντονα συναισθήματα επεισόδιο, φτάνοντας τους 9.66 εκατομμύρια θεατές και ανανεώνοντας το ραντεβού της για του χρόνου. Η μαγεία επιστρέφει αλλά, οι σεναριογράφοι, παρά το ότι η κατάρα λύθηκε, δεν εγκαταλείπουν κανέναν από τους δύο κόσμους, καθώς έτσι το γράψιμο θα είχε λιγότερη πλάκα αλλά κι ενδιαφέρον ενώ, φέρνουν και νέους χαρακτήρες στο προσκήνιο.


ΤΙ ΜΑΣ ΑΡΕΣΕΙ ΣΤΟ ONCE UPON A TIME;
- Μελετάει πτυχές πασίγνωστων παραμυθιών που όχι μόνο δεν είχαμε ποτέ μας σκεφτεί ως πιθανότητες αλλά, που θα μπορούσαν πραγματικά να ισχύουν, έχοντας λογική, δομή και βάσεις που τις υποστηρίζουν.
- Συνδέει το παρόν με το παρελθόν διατηρώντας τις απαραίτητες ισορροπίες, ενώνει τον κόσμο των παραμυθιών με τον δικό μας σύγχρονο με μια αόρατη γραμμή που επιτρέπει στους ήρωες παρά το χαμένο στοιχείο των αναμνήσεων να διατηρούν τα εύλογα χαρακτηριστικά της πραγματικής τους φύσης.
- Τα flash-backs είναι καλοδουλεμένα, όχι μόνο σεναριακά αλλά και στο τεχνικό τους κομμάτι, δίνοντάς μας την αίσθηση ότι όντως ταξιδεύουμε σε τόπους παραμυθένιους και άγνωστους, γεμάτους μαγεία, κάστρα και ότι μπορεί να βάλει ο νους μας. Για τηλεοπτική δε σειρά, μιλάμε για άθλο δίνοντας έμφαση σε σκηνικά, κοστούμια, μακιγιάζ και εφέ.
- Η Emma, που μπορεί να μην πιστεύει στα παραμύθια και τη μαγεία όμως δεν είναι καμιά γλυκανάλατη γυναικεία πρωταγωνιστική φιγούρα αλλά αντίθετα, έχει μαγκιά, τσαγανό και τόλμη να φτάσει στην κόψη του ξυραφιού ακόμα κι αν κινδυνεύει να τραυματιστεί.
- Οι τίτλοι έναρξης, όπου οι σκιές του background κάθε επεισοδίου εναλλάσσονται ανάλογα με τους κεντρικούς ήρωες του flash-back που θα παρακολουθήσουμε και η creapy μουσική που τους συνοδεύει, όπως και το υπόλοιπο επεισόδιο.
- Μας χαρίζει μια νοσταλγική διάθεση για την παιδικότητά μας που ίσως και να χάθηκε με τον χρόνο. Μας θυμίζει ότι δεν πρέπει να σταματάμε να πιστεύουμε στη μαγεία μεγαλώνοντας γιατί όταν χάνεται η πίστη, χάνεται και η ελπίδα.
- Μπορεί να ασχολείται με παραμυθένια θεματολογία ωστόσο, δεν είναι μια γυναικουλίστκη σειρά. Έχει πλοκή, έχει ένα αξιόλογο story, μας δίνει συνεχώς νέες πληροφορίες, δεν στερείται twist και spin off που αλλάζουν συνεχώς ισορροπίες και δεδομένα και καιγόμαστε να μάθουμε τα πάντα και για τους δύο κόσμους, είτε μιλάμε για γυναίκες είτε για άντρες.
- Το ABC ξέρει να πλασάρει τις σειρές του, ξέρει να οργανώνει το πρόγραμμά του και με πιο απλά λόγια, ξέρει πως να κάνει επιτυχία μια σειρά.