Ads 468x60px

Τετάρτη, Ιουνίου 27, 2012

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΙΣ ΠΡΙΓΚΙΠΙΣΣΕΣ ΤΗΣ DISNEY

Αφορμή για το εν λόγω post στάθηκε μια συζήτηση που είχα με την φίλτατη Χρύσα σχετικά με τις πριγκίπισσες της Disney. Έπειτα λοιπόν από ανάλυση και πολλή σκέψη, αποφάσισα να κάνω μια λίστα με τις 10 official πριγκίπισσες της Disney η σειρά παρουσίασης όμως των οποίων, δεν έχει να κάνει με την χρονολογική σειρά εμφάνισής του στη μεγάλη οθόνη αλλά, με την καθαρά δική μου σειρά προτίμησης, προσπαθώντας παράλληλα να εξηγήσω με απλά λόγια τους λόγους που η κάθε μία βρίσκεται στη θέση αυτή. Πάμε λοιπόν...

Belle: Η πιο αγαπημένη όλων και εκείνη με την οποία, σε προσωπικό πάντα επίπεδο, ταυτιζόμουν περισσότερο από παιδί ακόμα. Δεν θεωρώ καθόλου τυχαίο ότι η φίλη μου Μαρία, από τα Γυμνασιακά μας χρόνια μέχρι και σήμερα με αποκαλεί με το συγκεκριμένο όνομα πιο συχνά απ' ότι με το βαπτιστικό μου. Αυτό που αγαπώ στην Belle, πέραν τον καστανών μαλλιών της που μου θυμίζουν το δικό μου χρώμα πριν αρχίζω να πειραματίζομαι με διάφορες βαφές μαλλιών κατά καιρούς, τα μεγάλα, εκφραστικά επίσης καστανά μάτια της και την κίτρινη τουαλέτα της, που δεν μπορείς να μην ζηλεύεις που δεν την έχεις στην κατοχή σου, είναι το γεγονός ότι σε αντίθεση με τις περισσότερες πριγκίπισσες της Disney, δεν περιμένει τη μέρα που ο πρίγκιπας θα έρθει καβάλα στο άσπρο άλογο και θα καλπάσουν μαζί προς το ηλιοβασίλεμα. Είναι ένα πνεύμα ελεύθερο, ανεξάρτητο, που ξέρει τι πάει να πει να αγαπάς πραγματικά - αν το ότι αγάπησε ένα τέρας δεν είναι αρκετά τρανή απόδειξη τότε δεν ξέρω τι άλλο θα ήταν-, κοιτώντας πέρα από την ομορφιά, που δεν θα ξεπουλιόταν καθόλου, μα καθόλου εύκολα, έχει ήθος και ξέρει τι θα πει να ανήκεις σε μια οικογένεια. Παράλληλα, η αγάπη της για τα βιβλία και τη μάθηση είναι αξιοζήλευτη, ζει τους κόσμους που τις παρουσιάζονται μέσα από τις σελίδες τους και όπως κι εκείνη, θα εντυπωσιαζόμουν περισσότερο από την τεράστια και πλούσια βιβλιοθήκη του Τέρατος, παρά από ένα απαστράπτοντα κάστρο.

Ariel: Αν κάτι με ξετρέλαινε στην Ariel δεν ήταν τόσο τα γαλάζια ονειροπόλα μάτια της, όσο τα πραγματικά εντυπωσιακά κόκκινα μαλλιά της. Υποθέτω ότι αυτή ήταν η σημαντικότερη επιρροή έτσι ώστε να βάψω κόκκινα τα δικά μου, όταν έφτασα σε ηλικία που οι γονείς μου δεν θα πάθαιναν αποπληξία. Αυτό που εκτιμώ στην Ariel είναι το γεγονός ότι παρά το ότι ζει σε έναν υπέροχο, άγνωστο και γεμάτο μυστικά σε εμάς, υποθαλάσσιο κόσμο, ο οποίος της προσφέρει τα πάντα, ενώ είναι η κόρη που έχει την αμέριστη αγάπη και προσοχή του πατέρα της, θέλει να γνωρίσει κάτι διαφορετικό. Γοητεύεται από έναν κόσμο που σε εμάς φαίνεται να μην έχει να προσφέρει τίποτα και όμως, η θνητή, γήινη ζωή μπορεί να είναι πιο εντυπωσιακή απ' όσο φανταζόμαστε. Τυχοδιώκτρια; Μπορεί... αλλά ερωτεύεται και είναι πρόθυμη να φτάσει στα άκρα προκειμένου να ζήσει, τόσο το όνειρο μιας διαφορετικής ζωής, όσο και το όνειρο της πραγματικής αγάπης. Ρισκάρει, δεν μένει κλεισμένη στα αποπνικτικά στεγανά της πραγματικότητάς της, είναι μια τυχοδιώκτρια του ίδιου του ονείρου που αν είσαι αρκετά τολμηρός, στο τέλος σίγουρα θα σε ανταμείψει. Και ας μην ξεχνάμε... έχεις ερμηνεύσει από τα πιο ωραία τραγούδια της Disney.

Pocahontas: Ίσως η πιο... εκκεντρική, αν μπορεί να μου επιτραπεί ο όρος, πριγκίπισσα της Disney. Σε αντίθεση με την πλειοψηφία, δεν είναι πριγκίπισσα σε κάποιο κάστρο αλλά, η πριγκίπισσα ενός λαού ιθαγενών. Γεμάτη μυστήριο, εξωτική ομορφιά και μια παράξενη γοητεία, είναι η πριγκίπισσα εκείνη η οποία έχει την πιο άμεση και πιο στενή επαφή με την φύση και ότι την αποτελεί και πάνω απ' όλα, με το ίδιο το πνεύμα. Δεν τρομάζει μπροστά στο άγνωστο και είναι έτοιμη να πολεμήσει, τόσο για τον έρωτά της που φαντάζει καταδικασμένος και αταίριαστος, όσο και για την ασφάλεια της φυλής της. Πιστεύει στην διαφορετικότητα και σέβεται το ότι κάθε πλάσμα έχει ίσα δικαιώματα ζωής και θανάτου πάνω σε αυτόν τον πλανήτη και μάλιστα, κάνει ότι περνά από το χέρι της προκειμένου να προστατέψει αθώες ζωές από το να χαθούν σε μια ηλίθια και ανώφελη μάχη. Δεν είναι γλυκανάλατη αντίθετα, είναι αγωνίστρια και αυτό αν μη τι άλλο, είναι γοητευτικό και αξίζει τον σεβασμό μας, πόσο μάλλον σκεπτόμενοι ότι είναι η πριγκίπισσα εκείνη που δεν μαθαίνουμε ποτέ πραγματικά πως κατέληξε το ειδύλλιό της.

Mulan: Άλλη μια εκκεντρική φιγούρα η οποία σε καμία περίπτωση δεν ακολουθεί τα κλασσικά πριγκιπικά πρότυπα. Η Mulan, ελεύθερο και ανεξάρτητο πνεύμα, πολεμίστρια και αγωνίστρια, εγκαταλείπει την ασφάλεια του σπιτιού της μεταμφιεσμένη σε αγόρι για λόγους τιμής αλλά και για να προστατέψει την οικογένειά της. Σκοπός της δεν είναι σε καμία των περιπτώσεων να τυλίξει κάποιο πλουσιόπαιδο. Αντίθετα, ρισκάρει και χύνεται στον αγώνα της μάχης, ανάμεσα σε ατσάλι και αίμα και αποδεικνύει ότι οι γυναίκες μπορούν να είναι εξίσου δυναμικές και ικανές με τους άντρες, ακόμα και όταν το σώμα τους μειονεκτεί απέναντι στο δικό τους, χρησιμοποιώντας κυρίως το μυαλό τους αλλά και την δύναμη εκείνη που βρίσκεται βαθιά μέσα στην καρδιά μας, που με αγάπη, ηθική και πάθος μπορεί να μας οδηγήσει σε έναν θάνατο που είναι ευπρόσδεκτος αν και όποτε αποφασίσει να έρθει.

Jasmine: Και επιστρέφω σε πιο κλασσικό μοτίβο πριγκίπισσας, εκείνο της Ανατολίτισσας Jasmin η οποία έχει μεν μια γοητεία, η οποία δεν με ξετρελαίνει δε. Αυτό το στοιχείο που την κάνει πιο συμπαθή από κάποιες άλλες είναι το γεγονός ότι παρά που η σκούφια της κρατάει από βασιλική γενιά και θα μπορούσε να μην έχει προβλήματα πάνω από το κεφάλι της, ακολουθώντας πιστά το πρωτόκολλο, εκείνη επιλέγει να ακολουθήσει τον δρόμο της καρδιά της και τελικά, να την παραδώσει στα χέρια ενός καλόκαρδου μεν, κλέφτη αλητάκου δε δηλαδή, το πρότυπο συζύγου που κάθε πατέρας θα πάθαινε εγκεφαλικό αν η κόρη του τον έφερνε στο σπίτι ως υποψήφιο γαμπρό. Και παρά τις προσπάθειες να την κερδίσει με μια ψευδή εικόνα του εαυτού του, η Jasmine έχει την ικανότητα να βλέπει πιο μακριά και το θάρρος να αγωνιστεί για την δικιά της ζωή αλλά και των ανθρώπων της, αν και όταν οι συνθήκες το απαιτήσουν.

Cinderella: Η γνωστή και η εξαιρετέα, Σταχτοπούτα. Μας συγκινεί το οικογενειακό της δράμα και το γεγονός πως αν και προέρχεται από μια αρκετά καλή οικογένεια, με τον θάνατο του πατέρα της καταλήγει δουλικό μέσα στο ίδιο της το σπίτι και παιχνιδάκι βασανισμού στα χέρια της μητριάς και των άθλιων αδερφών της, παρά το γεγονός ότι είναι εξαιρετικά καλόκαρδη και αγαθή, χωρίς ίχνος κακών και μνησίκακων αισθημάτων μέσα της. Βέβαια, το γεγονός ότι τα πράγματα έρχονται αρκετά βολικά γι' αυτήν στο τέλος, και υπέρ του δέοντος μαγικά, μας προκαλεί μια κάποια σύγχυση, η οποία ωστόσο σβήνει όταν σκεφτόμαστε τα πάνδεινα που πέρασε και την δικιά μας κατά βάθος, κρυφή επιθυμία να μπορούσε μια νεράιδα και το μαγικό της ραβδάκι να μας βγάλουν από τη δύσκολη θέση, διευκολύνοντάς μας σε σημαντικό βαθμό. Επιπλέον, η ιστορία με το χαμένο γοβάκι είναι κλασσική και ρομαντική, έχει χρησιμοποιηθεί πάμπολλες φορές και πολλές είναι οι κοπέλες που ονειρεύτηκαν να είναι στη θέση της.

Snow White: Η πρώτη πριγκίπισσα στα χρονικά της Disney, είναι ίσως όχι μόνο η πιο γνωστή αλλά και η πιο αγαπητή. Προσωπικά δεν τρέφω ιδιαίτερη συμπάθεια, ούτε στην ταινία, ούτε στο πρόσωπο της ίδιας. Μπορεί να είναι γλυκιά, αγνή και καλόκαρδη, με αγάπη για κάθε τι ζωντανό γύρω της ωστόσο δεν την βρίσκω τόσο όμορφη όσο θα περίμενα με τους διθυράμβους που ακούγονται γύρω από το όνομά της. Ωστόσο συμμερίζομαι το δράμα της ορφάνιας της και σαφέστατα, δεν συμφωνώ με το γεγονός ότι η κακιά, μάγισσα μητριά της θέλησε να κάνει την καρδιά της πατέ για ν' ανοίξει η όρεξη. Παρ' όλα ταύτα, την θεωρώ εξαιρετικά αφελή και απονήρευτη, πόσο μάλλον από την στιγμή που το μέσω δελεασμού της ήταν ένα απλό μήλο και όχι κάτι πιο εξεζητημένο όπως, ξέρω κι εγώ... ένα αβοκάντο.

Aurora: Η Ωραία Κοιμωμένη είναι μια από τις όμορφες πριγκίπισσες της Disney. Ωστόσο θεωρώ ότι είναι και από τις πιο άχρωμες, αν και κλασσική με το πέρασμα των χρόνων. Υπερβολικά προστατευμένη, γεγονός που την κάνει αφελή και τελικά, έρμαιο εκείνων που θέλουν να εκμεταλλευτούν την άγνοιά της. Ουσιαστικά, είναι αυτή που κοπιάζει λιγότερο απ' όλες αφού το μισό του έργου το περνάει ξαπλωμένη και βυθισμένη σε έναν βαθύ ύπνο, περιμένοντας από τον δύστυχο πρίγκιπα να κάνει όλη τη δουλειά και να βγάλει το φίδι από την τρύπα. Αλλά ειλικρινά, πες του, πόσο χαζή πρέπει να είσαι για να βλέπεις ένα αδράχτι, και παρά που δεν ξέρεις τι είναι, όταν έχεις δει βελόνες που μοιάζουν με τη δικιά του, να πηγαίνεις και να τρυπιέσαι μόνη σου;

Rapunzel: Δεν έχω δει την εν λόγω ταινία της Disney αλλά, γνωρίζοντας το story και έχοντας παρακολουθήσει αρκετά αποσπάσματα, μπορώ να πω ότι είναι από τις πλέον εκνευριστικές φιγούρες της συγκεκριμένης εταιρείας παραγωγής παραμυθιών στη μεγάλη οθόνη. Εντάξει, δέχομαι την αθωότητα και τον ενθουσιασμό που μπορεί να προσφέρει μια ελεύθερη ζωή, μακριά από έναν πύργο που ήσουν καταδικασμένη να ζεις χωρίς να έχεις να κάνεις κάτι άλλο πέραν του να ασχολείσαι με τις τρίχες σου όμως αυτό δεν σημαίνει πως πρέπει να συμπεριφέρεσαι σαν κακομαθημένο παλιόπαιδο που μοναδικός του σκοπός τώρα που απελευθερώθηκε είναι να βασανίζει με τα καπρίτσια του όσους σε περιβάλλουν. Και στο κάτω-κάτω της γραφής, δεν είναι καν όμορφη.

Tiana: Άλλη μια πριγκίπισσα από ταινία της Disney που δεν έχω δει σε δράση. Αυτός είναι ένας από τους λόγους που την αναφέρω τελευταία. Ο άλλος λόγος είναι ότι η πριγκίπισσα του "The Princess And The Frog" μου φαίνεται, από τα λίγα δείγματα που έχω στη διάθεσή μου, ξινή, κακομαθημένη και το σημαντικότερο όλων, παγερά αδιάφορη, άχρωμη, άοσμη και άγευστη. Συγχωρείστε με αν έχετε παρακολουθήσει την ταινία και διαφωνείτε μαζί μου ωστόσο, σε σχέση με τις προαναφερόμενες, νομίζω ότι υστερεί, ακόμα κι αν στο τέλος παίρνει σημαντικά μαθήματα ζωής που την κάνουν ίσως πιο συμπαθή.

47 Σχόλια:

cinemarion είπε...

Απλά όλες τους υπέροχες από τη μοναδική Disney!Πάρα πολύ ωραία παρουσίαση!:)

Γιώτα Παπαδημακοπούλου είπε...

@ Cinemarion σ' ευχαριστώ πολύ! :)
Απλά αγαπάμε Disney... <3

BUTTERFLY είπε...

Τι ομορφο ποστ! Η Πενταμορφη και το Τερας ειναι απο τα αγαπημενα μου παραμυθια και η μεταφορα του στην οθονη απλα μαγικη! Ολες δηλαδη! Η Ραπουνζελ παλι ειναι ΤΟ αγαπημενο μου παραμυθι και επειδη δεν εχω δει την ταινια, στεναχωρηθηκα που την παρουσιασαν κακομαθημενο και χαζοκοριτσο.
Συγχαρητηρια κιολας! Ειδα οτι αυτο το μπλογκ ψηφιστηκε ως το καλυτερο ολων στα top blogs!!!!!!Αξια!

joanna zou είπε...

ax giwtaki mou auto einai ena apo ta agaphmena arthra mou...latreuw tis prigkipises...famtasou oti exw sta facebook panw apo kania 10 fwto...kai ja kapoio kairo eixa cover pic thn pentaforfh na xoreuei me ton teras....<3 jati kai emena apo paidi auth mou aresei poio polu apo ola...malista h bella einai kai o logos pou den exw peiraksei pote to xrwma sta mallia m....
egw kai oi duo kollhtes mas legame pws egw eimai h pentamorfh ..h mia h wraia koimomenh (epidei htan ksanthia) kai h alli h xionati (fusiki melaxrini..mhn sou pw korakistiko teleiws)....
sunxaritiria koritsaki mou kathe fora mas ksesikwneis me ta uperoxa arthra sou...<3 <3 <3

Γιώτα Παπαδημακοπούλου είπε...

@ Χριστινάκι μου σ' ευχαριστώ πολύ!
Μα πως να μην την αγαπάς την Belle και την ταινία της; Απλά υπέροχη!
Την "Ραπουνζέλ" δεν την έχω δει αλλά όπως λες κι εσύ, δεν είχε καμία σχέση το πως την παρουσίασαν με το πως την είχα στο μυαλό μου από το κλασσικό παραμύθι! :/
Σ' ευχαριστώ πολύ κοριτσάρα μου... να 'σαι καλά και ό,τι ποθείς! :D

Γιώτα Παπαδημακοπούλου είπε...

@ Ιωαννάκι μου γλυκό, σ' ευχαριστώ πολύ! Την αγαπάω πραγματικά την Belle και είναι η πρώτη με διαφορά από τις υπόλοιπες!
Χα, χα, χα... τελικά όλα τα κοριτσάκια υιοθετούμε ρόλους κάποια στιγμή στη ζωή μας! :P

Jokastia είπε...

Κλασσικά κι εμένα η αγαπημένη μου είναι η Belle αλλά μπορεί να έβαζα και τη Μουλάν πρώτη στη δική μου λίστα! ;)

Μ είπε...

Η Ποκαχόντας είναι τοπ για μένα. Απο μικρή ειχα κόλλημα μαζί της. Επίσης μ'αρεσουν πολύ η Μεγκ/Μεγάρα και η Εσμεράλδα αν και δεν ειναι πριγκήπισσες

Η Ραπουνζελ ρε, συ, καλούλα ειναι, μην την αδικείς. Παντως αυτό που σου προτείνω, είναι, αν τη δεις τελικα, να τη δεις στα αγγλικά, καλύτερα γιατί η μεταγλωττιση μου φανηκε μαπα εντελως.

Η ταινια με την Τιανα θα ελεγα οτι αν και εχει συμπαθητικη υποθεση και καλο σχεδιο, δεν ειναι για παιδια ή τουλαχιστον αν ειχα παιδια δε θ'αφηνα να τη δουνε. Κι αυτο γιατι ο κακος της υπόθεσης κανει κατι μαγικα (που καταληγουν σε κατι σαν μεγαλα βουντου) και ειχα κατατρομαξει με αυτα που εβλεπα στην οθονη μου. Κατα τ'αλλα, η ταινια περιλαμβανει ενα πολυ συμπαθητικο ζωύφιο, τον Ρει, χαχαχααχα!

Μ είπε...

...ενα αβοκάντο. Α, ρε Γιώτα!!! Μας κανεις και γελαμε.

Γιώτα Παπαδημακοπούλου είπε...

@ Μαράκι τελικά βλέπω ότι η Belle έχει μεγάλο σουξέ και μπορώ να πω ότι εκπλήσσομαι μεν, ευχάριστα δε! :D

Γιώτα Παπαδημακοπούλου είπε...

@ Μ εγώ πάλι είχα φάει μια περίοδο κόλλημα με ένα ηλεκτρονικό παιχνίδι με την Pocahontas στο Sega τότε! Προ Χριστού δηλαδή... χα, χα, χα! :P

Θα την δω και την "Ραπουνζέλ" κάποια στιγμή αλλά με χαλάει το πόσο βλακωδώς την παρουσίασαν. Και σίγουρα έπρεπε να είναι πιο όμορφη! :/

Ααα... μάλιστα! Κι αν με ρωτήσουν γιατί την είδες, θα πω: "Είχε ένα συμπαθητικό μαμούνι που αν το έβλεπα βέβαια στην πραγματικότητα μάλλον θα το έκανα αλοιφή για τους κάλλους". LOL!!! :P

Ε, μα... αν δεν σας κάνω εγώ να γελάτε σε τούτο τον μάταιο κόσμο, ποιος θα το κάνει; ;)

Ifigenia είπε...

Wow!!! Τι όμορφο και χαριτωμένο Post!!! Ευχαριστούμε πολύ Γιώτα μου!!! Τα χρειαζόμαστε κάτι τέτοια (παιδικά) να μας θυμίζουν τα νιάτα μας! LOL
Οφείλω να ομολογήσω ότι ήταν μια πάρα πολύ ευχάριστη έκπληξη!!! Εξαιρετικό αφιέρωμα στις πριγκίπισσες!! Αν και δεν είμαι το κλασικό κορίτσι που ονειρεύεται πρίγκιπες και πριγκίπισσες και πάντα προτιμούσα να βλέπω ταινίες της Disney με ζωάκια, μου άρεσε πάρα πολύ!!!

Εμένα η αγαπημένη μου είναι η Pocahontas, ίσως γιατί όπως λες κι εσύ είναι η πιο...εκκεντρική σε σχέση με τις άλλες! Αλλά γιατί λες ότι δεν ξέρουμε πώς κατέληξε το ειδύλιό της!? Δυστυχώς υπάρχει και συνέχεια της πρώτης ταινίας! Και λέω δυστυχώς γιατί για μένα δε θα έπρεπε να υπάρχει! Την είδα μόνο μία φορά (ενώ την πρώτη την έχω δει άπειρες φορές, ξέρω μέχρι και τους διαλόγους απ'έξω!) και δε μου άρεσε καθόλου!! Το μόνο που θυμάμαι είναι ότι ο John Smith είναι σαν να μην υπάρχει στη δεύτερη και ένας νέος 'τύπος' εμφανίζεται, τον οποίο κιόλας η Pacahontas ερωτεύεται... :/ What the hell?!? Ίσως η χειρότερη συνέχεια που είδα ποτέ! Απορώ πώς την σκέφτηκαν και την έκανα!!! Anyway...

Ραπουνζέλ και Barbie γενικά δεν είμαι ΚΑΘΟΛΟΥ φαν!!! Ποτέ δεν ήμουν! Αλλά όταν μιλάτε για ταινία της Ραπουνζέλ ποια ακριβώς εννοείτε? Επειδή ένα πρόσφατο, το Tangled, είναι αρκετά διακεδαστικό μπορώ να πω...και η πρωαταγωνίστρια είναι η Ραπουνζέλ. Γι'αυτήν την ταινία μιλάτε ή άλλη? Είμαι άσχετη από ταινίες Barbie! :P

p.s. Πέθανα στα γέλια με το σχόλιο για το αβοκάντο!! Να'σαι καλά βρε Γιώτα μου!!! :))

Jokastia είπε...

Θα διαφωνήσω κάθετα και οριζόντια για τη Ραπουνζέλ! Είδα την ταινία στο σινεμά με την κόρη μου και μου άρεσε τρελά και επίσης μου άρεσε και η μεταγλώτιση! Μπορεί να μην είναι πολύ όμορφη με εκείνη την κλασσική ομορφιά των εν λόγω "πριγκιπισσών" αλλά έχει κάθε δίκιο να είναι θυμωμένη για πολλούς και διαφόρους λόγους! Άλλωστε δεν ταλαιπωρεί κανέναν στην πραγματικότητα παρά μόνο τον τυχοδιώκτη Γιουτζήν που εδώ που τα λέμε του χρειαζόταν! Είναι από τις αγαπημένες της κόρης μου, ξέρει όλα τα τραγούδια απ' έξω και όλες οι εικόνες ήταν απλά μαγευτικές ιδιαίτερα για τα έντονα - ζωηρά χρώματα.
Τέλος η Τιάνα με άφησε και εμένα κατά κάποιο τρόπο αδιάφορη, δεν είναι του γούστου μου αυτή η "τζαζ" εποχή με την οποία αποφάσισαν να καταπιαστούν αλλά ο τύπος με τα βουντού που έχει μάλιστα τη φωνή του Ζουγανέλη είναι όλα τα λεφτά! Επίσης από τα αγαπημένα της κόρης μου που δεν μασάει σε τέτοια με την καμία και βλέπει μάλιστα μέχρι και Χάρυ Πότερ συχνά πυκνά! Είναι παιδί του μπαμπά της!

Jokastia είπε...

Να προσθέσω επίσης ότι έχουμε δει τόσες φορές τη Σταχτοπούτα σε αυτό το σπίτι που για κάποια εποχή έβλεπα παντού μπροστά μου κολοκύθες και γοβάκια και ήμουν έτοιμη να πάθω νευρική κρίση. Από τότε μάλιστα έχει μείνει η θεϊκή ατάκα: Η κακοπούτα και ο γκίγκιπας... παρόλο που ήταν από τις αγαπημένες μου δεν θέλησα να την ξαναδώ ποτέ, ούτε καν να την ακούσω δεν αντέχω! Βέβαια μετά είδαμε και τις συνέχειες οπότε δεν τη γλίτωσα. Η Belle έγινε τελευταία πολύ του γούστου μας και έχει αρχίσει και αυτή να επαναλαμβάνεται επικίνδυνα, η Μουλάν είναι από τις μεγάλες μας αγάπες και έχουμε επίσης δει και τις συνέχειες. Η Ποκαχόντας χωρίς να ξέρω το γιατί δεν μου άρεσε ποτέ ενώ θα συμφωνήσω για την ωραία Κοιμωμένη ότι μοιάζει να είναι η πιο ασήμαντη απ' όλες.

Μαύρη Πεταλούδα είπε...

Αγαπώ τον Disney.Ήταν μια δημιουργική ιδιοφυία.Καταπληκτική παρουσίαση Γιώτα.Είναι απόλαυση να διαβάζω τις κριτικές σου :)
Μου άρεσε ιδιαίτερα η ανάλυση του χαρακτήρα της πριγκίπισσας Belle.Η ιστορία για την πεντάμορφη και το τέρας έχει πολλά κοινωνικά μηνύματα.Όπως
το να μην κρίνεις και διαχωρίζεις τους άλλους ανάλογα με την εξωτερική τους εμφάνιση, είναι ένα από αυτά. Η ομορφιά ή η ασχήμια της ψυχής δεν συνάδει απαραίτητα με αυτή της εξωτερικής παρουσίας.
Πρέπει να αγαπάμε τους άλλους για αυτό που πραγματικά είναι και να μην φοβόμαστε να γνωρίσουμε τον αληθινό τους χαρακτήρα.

Από όλες τις πριγκίπισσες ξεχωρίζω τη Μουλάν πρώτων γιατί έχω αδυναμία στον κινέζικο πολιτισμό και δεύτερον γιατί είναι αγωνίστρια.
Μου αρέσει πολύ και η Ποκαχόντας γιατί τρέφω συμπάθεια και σεβασμό στην Ινδιάνικη φυλή και στις ρήσεις τους.Επίσης ήταν και η πρώτη ταινία κινουμένων σχεδίων με οικολογικό μήνυμα.

Γιώτα Παπαδημακοπούλου είπε...

@ Μ συμπληρωματικά, να πω ότι κι εγώ αγαπώ Μεγάρα και Εσμεράλδα αλλά, δεν είναι πριγκίπισσες όπως είπες κι εσύ και δυστυχώς, δεν ταίριαζαν! :(

Γιώτα Παπαδημακοπούλου είπε...

@ Ιφιγενειάκι μου να 'σαι καλά! :)
Είδες... με τη γλύκα και τ χαριτωμενιά είμαι μερικές φορές! LOL!!!
Ε... μπορεί να μεγαλώνουμε (λίγο) αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι το παιδί μέσα μας χάνεται! ;)

Ααα... δεν την έχω δει την συνέχεια της Pocahontas και εγώ μιλάω πάντα με γνώμονα τα κλασσικά story και της πρωτότυπες ταινίες που για μένα θα έπρεπε να είναι μοναδικές και να μην μας καταστρέφουν την εικόνα! :/

Όχι καλέ, δεν λέμε για την "Ραπουνζέλ" της Barbie! Δεν πέσαμε ακόμα τόσο χαμηλά! LOL!!!
Ναι, για το "Tangled" λέμε!

p.s. τελικά αυτή η παρατήρηση με το αβοκάντο είχε πέραση! :P

Γιώτα Παπαδημακοπούλου είπε...

@ Μαράκι δεν την έχω δει αλλά, έχω ακούσει ότι είναι διασκεδαστική. Βέβαια η βασικότερη άποψη είναι της φίλης μου Σωτηρίας, που δεν την εμπιστεύομαι και πολύ σε θέματα σινεμά αλλά τεσπά... :P
Όλα αυτά τα παραμύθια βασίζονται σε κάποια κλασσική αφήγηση. Εμένα εκεί είναι η ένστασή μου! Δεν μπορείς και δεν θεωρώ σωστό να παίρνεις στα χέρια σου ένα κλασσικό παραμύθι και να του αλλάζεις τον αδόξαστο για να το κάνεις πιο... εφετζίδικο. Μπορεί να είναι όντως ωραίο αλλά, ποτέ δεν θα είναι η κλασσική ιστορία.

Χα, χα, χα... έτσι ήμουν κι εγώ! Σαν την κόρη σου! Έβλεπα μέχρι και θρίλερ, δεν καταλάβαινα μία! ;)
Δεν έχω δει ούτε την ιστορία της Tiana αλλά μου φαίνεται τελείως άχρωμο και ανούσιο όλο το θέμα έτσι όπως παρουσιάστηκε! Σαν να πέρασε και να μην ακούμπησε.

LOL!!! Δηλαδή έπαθες με την "Σταχτοπούτα" ότι έχω πάθει εγώ με τα "Αυτοκίνητα" ε; Χα, χα, χα..
Άσε... νομίζω ότι ακούω τη φωνή του Ρουβά μέχρι και στον ύπνο μου! :P

Ε... η Belle είναι αγάπη μεγάλη! :)
Εγώ έχω δει μόνο την 1η ταινία της "Μουλάν" (ναι, αυτή τη μουλάρα που έλεγε η μάνα μου που ποτέ δεν θυμόταν τον τίτλο... χα, χα, χα) και αυτό που θυμάμαι είναι ότι ήταν η τελευταία φορά που πήγα τον αδερφό μου σινεμά. Μου ανέβασε τόσο πολύ το αίμα στο κεφάλι που του ορκίστηκα ότι δεν τον ξαναπάω και το έκανα.
Η Κοιμωμένη είναι μια ταμπέλα που την έβγαλε καθαρή με το να κοιμάται στη μισή ταινία. Σιγά τα λάχανα! :P

Γιώτα Παπαδημακοπούλου είπε...

@ Μαύρη Πεταλούδα, σ' ευχαριστώ πολύ για ακόμα μια φορά. :)
Πως γίνεται να μην αγαπάει κανείς τον Disney... πραγματικά, είναι ευτυχία ότι υπήρξε αυτός ο άνθρωπος και αγάπησε τόσο πολύ αυτό που έκανε!
Συμφωνώ απόλυτα με τις παρατηρήσεις σου οι οποίες είναι επί της ουσίας και οι λόγοι που αγαπάω το κάθε έργο χωριστά!

Μ είπε...

Ναι, κοιτα, όταν το λες όντως ακούγεται αστειο, αλλα αυτο το μαμούνι ειχε συγκινητικο στορι! Χαχαχαχαχα, τέλος πάντων...

Το σικουελ της ποκαχόντας ειναι αφενος μεγαλη μαλ..., εε, μαπα, θελω να πω, αφετερου βασίζεται στην αληθινη ιστορια της Ποκαχόντας. Βεβαια, η "κανονικη" Ποκαχόντας πήγε με το ζορι εκει αλλα όντως παντρευτηκε το φλωρο που δειχνει στο κινουμενο.

Εμενα το προβλημά μου είναι οτι η ιδια εταιρεια που βγαζει ενα αριστουργημα βγαζει κι ενα σικουελ που το καταστρεφει (βλεπε Ποκαχόντας, Παναγια των Παρισιων, Μουλαν και αλλα) μονο και μονο για τα λεφτα. Γι'αυτο και εχω χασει το σεβασμο μου για την Ντισνει εδώ και χρονια, καθως πρωτοι εκεινοι δε σεβαστηκαν την κληρονομια του δημιουργου Walt Disney, και τωρα το χουν ριξει σε χαζοσιριαλ. Κακα τα ψεματα, πλεον αν κανει αριστουργηματικα καρτουν είναι η Pixar, η οποια αν και "υποστηριζεται" απο την Ντισνει, ειναι κατι εντελως ξεχωριστο

Ifigenia είπε...

Ακριβώς Γιώτα μου! Το παιδί από μέσα μας δεν χάνεται ποτέ όσο κι αν μερικοί λένε το αντίθετο! Εμένα συγκεκριμένα δύο θείοι μου γύρω στα πενήντα κάθονται και βλέπουν κινούμενα σχέδια! Τρελαίνονται!! :)

Και να μην τη δεις Γιώτα μου! Δεν αξίζει! Καλύτερα να μείνεις την πρώτη! Κι εγώ που την είδα τι κατάλαβα!? Μου το χάλασε... Και συμφωνώ απόλυτα μαζί σου! Κάποια κλασικά πράγματα δεν πρέπει να τα αγγίζουν και να προσπαθούν να φτιάξουν συνέχειες! Απ'όσο ξέρω και της Σταχτοπούτας της έκαναν 2-3 συνέχειες (αν δεν κάνω λάθος το κλασικό, αλλά νομίζω είναι η Σταχτοπούτα) αλλά μετά την Ποκαχόντας αρνούμαι να κάτσω να τα δω!

Χαίρομαι που το ακούω Γιώτα μου ότι δεν μιλούσατε για την Barbie!! Απλά ήθελα να είμαι σίγουρη! ;) Πάντως το Tangled μου άρεσε και δεν την βρήκα τόσο κακαομαθημένη...απλά διαφορετική! Γέλασα πολύ, ειδικά με το άλογο! :)) Και αν δεν κάνω λάθος κυκλοφόρησε και συνέχεια πρόσφατα όπου είναι ο γάμος...Θα ήθελα να το δω...

p.s. Είναι κακό να ακούς τον Σάκη στον ύπνο σου δηλαδή!?!? Εμένα μια χαρά μου ακούγεται!! :D

Γιώτα Παπαδημακοπούλου είπε...

@ Καλά τότε Μ! Θα δώσω μια ευκαιρία! Για το μαμούνι ρε γαμώτο! Χα, χα, χα...

Μαλακία παιδάκι μου! Πες το... δεν θα σε μαλώσει κανείς! :P
Δεν μου κάνει εντύπωση ότι δεν βλεπόταν.
Βασικά αυτά τα sequels καταστρέφουν απλά την μαγική εικόνων των πρώτων. Και αυτό είναι λυπηρό! Σίγουρα είναι κάτι που ο Disney δεν θα ενέκρινε!

Καλά ναι, το σχέδιο το κάνει η Pixar αλλά πάντα όταν μιλάμε για κινούμενα σχέδια και αnimations, κάποιος άλλος κάνει την δουλειά. Όχι η εταιρεία παραγωγής. Εκείνη βρίσκει απλά την ιδέα και το σενάριο και κάποιοι άλλοι αναλαμβάνουν την εικόνα.
Φυσικά η Pixar κάνει θαύματα στο animation και την λατρεύω!

Γιώτα Παπαδημακοπούλου είπε...

@ Ιφιγένεια εγώ θυμάμαι ακόμα τι τράβηξα για να πείσω τον άντρα μου να δει παιδικά by Disney-Pixar κλπ. και ιδρώνω! Βέβαια ξετρελάθηκε, μετά με έσερνε μέχρι και σινεμά και ειδικά αυτές τις μέρες με το 4ο "Ice Age" ανυπομονεί σαν παιδί!

Τι;;; Έχει και η Σταχτοπούτα συνέχειες; For God shake!!!
Μόνο της Ariel έχω δει που επειδή είναι με την κόρη της και όχι με την ίδια ουσιαστικά, ήταν χαριτωμένη θα έλεγα.

Ε, όχι και Barbie! Ακόμα δεν πέσαμε τόσο χαμηλά! Χα, χα, χα... Έλεος!
Θα το δω κάποια στιγμή αλλά κακά τα ψέματα, άσχετα από το αν μου αρέσει έτσι κι αλλιώς η ιστορία της Ραπουνζέλ, δεν βασίστηκαν στο story αλλά το άλλαξαν τελείως.
Αυτό με το γάμο που λες είναι μικρού μήκους, μερικά λεπτά και παίχτηκε πριν από κάποιο άλλο animation στο σινεμά.

Εντάξει... κακό δεν είναι αλλά δεν έχω και νταλκά! :P

Μ είπε...

Χαχαχαχαχαχα! Για το μαμούνι!

Ε, ναι, αλλο να ακούς τον Σακη στον υπνο σου να σου τραγουδάει "σ'εχω ερωτευτειιιιιιιιιιι!" κι αλλο να τον ακούς να λέει "Κτσαου!!!! Ταχύτητα, ειμαι η ταχύτητα"!!!!

Γιώτα Παπαδημακοπούλου είπε...

@ Μ μαμούνι έλεγε ένας φίλος μας το Golum από τον "Άρχοντα" και έτσι έχει μείνει ατάκα! Χα, χα, χα...

Ε, ναι... καμία σχέση! LOL!!!

Μ είπε...

Α, καλα που μου το θυμησες. Να δω τον Αρχοντα!!!

Γιώτα Παπαδημακοπούλου είπε...

@ Μ εννοείται αυτό! Και μάλιστα άμεσα!

Panos Konstantinidis είπε...

Εμένα η αγαπημένη μου ήταν η Tinker Bell, και ας μην ήταν πριγκίπισσα!

Γιώτα Παπαδημακοπούλου είπε...

@ Πάνο, αντίθετα εμένα, ήταν πάντα αυτή που με εκνεύριζε τραγικά! Χα, χα, χα...

Panos Konstantinidis είπε...

Γιατί;

Σοφια (Μπελικοφ) είπε...

Γιωτουλι αν και περασαν χρονια απο τοτε που ειδα την πενταμορφη θυμαμαι ακομη σκηνες που με ενθουσιασαν πιο πολυ απο την κορη μου, οπως το τραγουδι με την τσαγιερα και τα φλυτζανια, ηταν εξειρετικη ταινια μακραν η αγαπημενη μας, αλλα αυτη που με εντυπωσιασε ηταν η αριελ, μαζευομασταν φρεσκα ζευγαρια τοτε σε βραδιες στο σπιτι και χαζευαμε ολοι μαζι (πριν τα παιδια εννοω!!!!)ονειρεμενη εικονα και ηχος. ε για την Ραπουνζελ δεν εχεις δικιο, μπορει να μην σου μενουν ατακες ή να ειναι μια συγκλονιστικη ταινια αλλα ειναι δυο ωρες πολυ γελιου, ειδικα για αγορια λιγο μεγαλυτερα ομως απο τον δικο σου.

Γιώτα Παπαδημακοπούλου είπε...

@ Πάνο δεν ξέρω... ίσως φταίει η κακομαθημένη εντύπωση που μου άφηνε και η ζηλιάρικη συμπεριφορά της!

Panos Konstantinidis είπε...

Χαχα σωστή. Εμένα ίσως γι' αυτό να μου άρεσε, διότι μου θύμιζε μια κοπέλα που μου άρεσε και ήταν ακριβώς έτσι!!

Γιώτα Παπαδημακοπούλου είπε...

@ Χριστέ μου...
Αυτό Πάνο το λένε βίτσιο αγόρι μου! Χα, χα, χα...

Γιώτα Παπαδημακοπούλου είπε...

@ Σοφάκι αγαπημένες και οι δύο όπως κατάλαβες. Υπέροχες ηρωίδες, ωραία story και φανταστική μουσική.
Δεν αντιλέγω, μπορεί το "Tangled" να έχει πλάκα δεν είναι όμως αυτό που θα πίστευα ότι θα έβλεπα από την Ραπουνζέλ.

Panos Konstantinidis είπε...

Χαχα παιδικοί έρωτες. Βέβαια τώρα που το σκέφτομαι βίτσιο ήταν, αλλά πού να είχαμε μυαλό να σκεφτούμε τότε.

Γιώτα Παπαδημακοπούλου είπε...

@ Πάνο θα σε δικαιολογήσω λόγω του νεαρού της ηλικίας. :P
Τότε ο έρωτας δεν είναι απλά τυφλός, είναι θεόστραβος! Χα, χα, χα...

Ifigenia είπε...

Xaxa!! Τον καταλαβαίνω τον άντρα σου, είναι πολλοί που λένε: "Τι? Κινούμενα σχέδια θα πάμε να δούμε?" Αλλά όταν πάνε μετά κολλάνε! Πώς να μην κολλήσεις!? Αφού είναι υπέροχα!!!

Ναι...ναι...έχει ΚΑΙ η Σταχτοπούτα συνέχεια!! Και μάλιστα όχι μία, αλλά δύο!! Φυσικά δεν έχω ιδέα τι παίζει στις συνέχειες μιας και δεν τις έχω δει. Μπορεί και να είναι τελείως άσχετες με το στόρυ...πάντως υπάρχουν! Η δεύτερη ταινία είναι "Cinderella II: Dreams come true" και η τρίτη "Cinderella III: A twist in time".
- http://images4.fanpop.com/image/photos/19200000/Cinderella-II-Special-Edition-DVD-Cover-walt-disney-characters-19287535-1022-1448.jpg
- http://images4.fanpop.com/image/photos/19200000/Cinderella-3-A-Twist-in-Time-DVD-Cover-walt-disney-characters-19287685-1521-2175.jpg
- http://cdn100.iofferphoto.com/img3/item/199/930/526/cinderella-i-ii-and-iii-set-3-dvd-s-adad.jpg

ΑΝ ποτέ αποφασίσεις να τις δεις μας λες αν αξίζουν...εγώ πάντως δεν θέλω να χαλάσω την εικόνα που έχω στο μυαλό μου...

Να πω την αμαρτία μου, την κλασική ιστορία της Ραπουνζέλ δεν την ξέρω. Ό,τι ξέρω είναι από αυτό που είδα στο Tangled, αλλά άμα μου λες ότι το άλλαξαν, δεν ξέρω. Εμένα πάντως μου άρεσε και γέλασα και σε αρκετά σημεία!
Αλήθεια ήταν μικρού μήκους :( Κρίμα, κι εγώ περίμενα να κυκλοφορήσει κανονική ταινία...

Γιώτα Παπαδημακοπούλου είπε...

@ Ιφιγένεια άσε... μόνο για να γκρινιάζουν είναι! :P

Χμ... για τώρα κοντά χλωμό το κόβω να τα βλέπω αλλά οκ, τα κρατάω στα υπ' όψιν! ;)

Καλά... η ιστορία της Ραπουνζέλ είναι μια μίζερη μπούρδα αλλά όταν αυτήν ξέρεις, κάτι τέτοιο περιμένεις να δεις και όχι κωμωδία! :P

Ifigenia είπε...

Όντως μόνο για να γκρινιάζουν!!!

Και να μην τα δεις δεν έγινε και τίποτα! Απλά έκανα μια ενημέρωση ότι ΚΑΙ αυτό το παραμύθι βάλθηκαν να το καταστρέψουν!! Αν και δεν τα έχω δει..δεν περιμένω και τα καλύτερα...Μακάρι να κάνω λάθος, τι να πω?

Αλήθεια η αληθινή ιστορία είναι μια μίζερη μπούρδα? Πάντως αυτό έχει αρκετό γέλιο...

Γιώτα Παπαδημακοπούλου είπε...

@ Ιφιγένεια αν τις δω πάντως θα σου πω! ;)

Ωωω... ναι! Βαρεμάρα σκέτη! Απλά κάθεται στον πύργο, χτενίζεται και περιμένει! :P

Ανώνυμος είπε...

Πρώτη- πρώτη έρχεται η Μουλάν! Αγοροκόριτσο και πολύ συμπαθητική! Αν και στην ταινία ο Μούσου ο δρακούλης κλέβει παράσταση!Στην Ποκαχόντας μου άρεζαν πολύ κάποιες σκηνές της ταινίας, κατά τα άλλα μελό μου φαινόταν. Επίσης πρέπει ν' αναφέρω ότι η ανάρτηση είναι πολύ καλοφτιαγμένη και με χιούμορ.
Βάγια

Γιώτα Παπαδημακοπούλου είπε...

@ Βάγια, χαίρομαι να σας διασκεδάζω! ;)

roula είπε...

i rapounzel ine i agapimeni mou dn ine opws ta les esy!

Γιώτα Παπαδημακοπούλου είπε...

@ Ρούλα, εγώ εξέφρασα την προσωπική μου προτίμηση. Δεν είπα ποτέ πως πρέπει όλοι να συμφωνούν μαζί μου. Αλλά λάθος, δεν κάνω. Γιατί όπως είπα και πριν, αυτή είναι η άποψή μου. Ούτε η δική σου είναι λάθος, γιατί επίσης είναι η δική σου. Ο καθένας μας, έχει τα δικά του κριτήρια!

Βάγια είπε...

Καλά, για τα σίκουελ που αναφέρετε, δεν το συζητώ! Το να ακολουθήσει σίκουελ είναι η καλύτερη συνταγή για καταστροφή, ιδίως σε κάτι τέτοιες αρχετυπικές ταινίες. Αυτό το σίκουελ μου χάλασε τελείως την Ποκαχόντας, ήταν τόσο χαζό και βαρετό, σε αντίθεση με την πρώτη ταινία, που ήταν ένα περιπετειώδες ρομάντζο!

Γιώτα Παπαδημακοπούλου είπε...

@ Βάγια μου, νομίζω πως το sequel αυτό με αποτελείωσε. Ok... έχω δει και άλλα που δεν ήταν "ουάου" αλλά αυτό, ήταν άνω ποταμών!