Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Με αφοπλιστική ευθύτητα, ανεπιτήδευτο ύφος και πηγαίο χιούμορ, η Nora Ephron, δημιουργός των επιτυχιών "Όταν ο Χάρι γνώρισε τη Σάλι", "Άγρυπνος στο Σιάτλ" και "Έχετε μήνυμα στον υπολογιστή σας", μοιράζεται μαζί μας όσα της φτιάχνουν τη διάθεση και όσα την κάνουν να μελαγχολεί στην καθημερινότητα της.
Στο "Μεταξύ γυναικών", η Ephron προσκαλεί τον αναγνώστη της σε ένα συναρπαστικό ταξίδι σε άλλοτε συγκινητικά και άλλοτε διασκεδαστικά στιγμιότυπα της ζωής της: από τις απέλπιδες προσπάθειες της να γίνει μαγείρισσα αξιώσεων και την αναζήτηση της για το τέλειο διαμέρισμα, μέχρι τη γνωριμία της με τον John F. Kennedy αλλά και την απομυθοποίηση του Bill Clinton.
Θαρραλέο, αστείο και συγκινητικό, το "Μεταξύ γυναικών" είναι το απρόσμενα ειλικρινές χρονικό της ζωής μιας γυναίκας που ζει για να μοιράζεται με τους αναγνώστες της τα μυστικά και τη σοφία της καθημερινότητας.

Προσωπική άποψη:
Η αλήθεια είναι πως το "Μεταξύ Γυναικών" είναι ένα μυθιστόρημα που εκ πρώτης όψεως, δεν θα αγόραζα ποτέ. Όταν όμως η καλύτερή σου φίλη στο κάνει δώρο για την γιορτή σου, δεν μπορείς παρά να το πάρεις αμέσως στα χέρια σου. Άλλωστε, η ανάλαφρη διάθεση η οποία σε καταβάλλει διαβάζοντας το θέμα του, σε συνδυασμό με το μικρό του μέγεθος, το καθιστούν ένα εύκολο, γρήγορο και γιατί όχι, ευχάριστο ανάγνωσμα. Και τελικά, κάπως έτσι έχουν τα πράγματα αφού, σίγουρα δεν έχει να σου προσφέρει κάτι το ιδιαίτερο, ούτε εμβαθύνει σε προβληματισμούς που θα προκαλέσουν την σκέψη σου ωστόσο, το διαβάζεις ανέμελα και με καλή διάθεση και πριν προλάβεις να το καταλάβεις, έχει φτάσει στην τελευταία σελίδα.

Η Nora Ephron υπήρξε μια εξαιρετικά δημοφιλής γυναίκα. Πέραν από συγγραφέας, υπήρξε σεναριογράφος, παραγωγός και σκηνοθέτης σε μεγάλες κινηματογραφικές επιτυχίες, οι οποίες και βασίζονται σε δικά της δημιουργήματα. Ποιες είναι αυτές; Μα φυσικά τα "Όταν Ο Χάρι Γνώρισε Τη Σάλι", "Άγρυπνος Στο Σιάτλ" και "Έχετε Μήνυμα Στον Υπολογιστή Σας". Είμαι σίγουρη πως ακόμα κι αν το όνομά της εξακολουθεί να μην σας θυμίζει τίποτα, οι προαναφερόμενες ταινίες το κάνουν σίγουρα, με 2 στις 3 να κατέχουν ίσως και ξεχωριστή θέση στην καρδιά σας, ειδικά αν μιλάμε για το γυναικείο και κατά τι πιο ευαίσθητο και ρομαντικό κοινό. Χωρίς να έχω διαβάσει τα βιβλία της αλλά, κρίνοντας από τις κινηματογραφικές τους μεταφορές, το πιο αδύναμο πρέπει να είναι το τελευταίο, το "Έχετε Μήνυμα Στον Υπολογιστή Σας". Καλώς ή κακώς, δεν είναι όλα τα έργα ενός δημιουργού το ίδιο ευχάριστα και αξιόλογα, κάτι που η ιστορία αποδεικνύει συχνά-πυκνά. Θα αναρωτιέστε όμως προς τι η μακρηγορία και ποια είναι η ετυμηγορία για το "Μεταξύ Γυναικών". Δίκιο έχετε!

Ουσιαστικά η συγγραφέας, μέσα από το μυθιστόρημά της αυτό, μας προσκαλεί σε ένα ταξίδι στην προσωπική της ζωή. Μοιράζεται μαζί μας στιγμιότυπα που σημάδεψαν την πορεία και την καθημερινότητά της, την χαρακτήρισαν ως άνθρωπο και διαμόρφωσαν την προσωπικότητά της, κατεύθυναν τις επιλογές και τελικά, την έφεραν στο σήμερα συνθέτοντας την ολοκληρωμένη προσωπικότητα που κάθε γυναίκα της ηλικίας της οφείλει να διαθέτει. Και δεν λέω, η άτυπη αυτή εξομολόγησή της είναι ενδιαφέρουσα, άλλοτε συγκινητική, άλλοτε διασκεδαστική ωστόσο, σε κάνει να αναρωτιέσαι ποια ήταν η σκοπιμότητα πίσω από την πράξη της αυτή. Είναι βέβαιο πως κάθε δημιουργός μέσα από τα έργα του, μοιράζεται με το κοινό του κάποια πράγματα της προσωπικότητάς του, ακόμα και της ίδιας του τη ζωής όμως στην προκειμένη, έχουμε ένα προσωπικό σκιαγράφημα που τελικά, δεν βγάζει νόημα.

Η Nora Ephron έφυγε από την ζωή τον Ιούνιο που μας πέρασε, ένα γεγονός που προκάλεσε θλίψη σε όσους την γνώρισαν και συνεργάστηκαν μαζί της αλλά και στο κοινό που την στήριξε και την αγάπησε. Γιατί κακά τα ψέματα, άφησε πίσω της ένα σημαντικό έργο και η απουσία της είναι έντονη. Ωστόσο, το "Μεταξύ Γυναικών", δεν αποτελεί μια από τις καλύτερες στιγμές της. Προφανώς, κάτω από το βάρος των χρόνων, ήθελε να εκμυστηρευτεί πράγματα και μέσω της έκφρασής της στο χαρτί, να μοιραστεί σημαντικά για εκείνην και την ζωή της πράγματα, με όλους όσους την αγάπησαν και την στήριξαν. Κατανοητό και δεκτό! Αν όμως δεν ανήκετε στους φανατικούς θαυμαστές της, θα βρείτε το εν λόγω ανάγνωσμα ανάλαφρο και χαριτωμένο μεν, άνευ ουσίας δε, ειδικά αν δεν βρίσκεστε στην ηλικία εκείνη από την σκοπιά της οποίας η ίδια εκφράζεται, βλέποντας τα πράγματα μέσα από ένα συγκεκριμένο και κάπως, περιορισμένο πρίσμα.
Βαθμολογία 6/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Nora Ephron
Μεταφραστής: Νούσια Βάλια
Εκδόσεις: Introbooks
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2008
Αρ. σελίδων: 167
ISBN: 978-960-6680-36-6