Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Η Γουέντι νόμιζε ότι επιτέλους ήξερε ποια ήταν και τι ήθελε, αλλά να που όλα ανατρέπονται όταν αρχίζουν να την κυνηγούν οι αιώνιοι αντίπαλοι των Τριλ, οι Βίτρα.
Ξαφνικά βρίσκεται παγιδευμένη ανάμεσα σε δύο κόσμους, διχασμένη μεταξύ έρωτα και καθήκοντος, και τώρα είναι η στιγμή που χωρίς αναβολή πρέπει να αποφασίσει τι είδους ζωή θέλει να ζήσει.

Προσωπική άποψη:
Μπορεί να άργησα λίγο αλλά από την άλλη, με τόσες υποχρεώσεις να τρέχουν, δεν λες εξαιρετική καθυστέρηση ένα διάστημα δύο μηνών. Ο λόγος, για την άποψή μου σχετικά με το δεύτερο βιβλίο της τριλογίας των "Τριλ" της Amanda Hocking, που στα 26 της μόλις χρόνια, κι έχοντας μάλιστα προχωρήσει σε αυτοέκδοση προκειμένου να εκπληρώσει το όνειρό της, αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα και σημαντικότερα φαινόμενα στην λογοτεχνία του φανταστικού. Κι αν το πρώτο της βιβλίο, με τίτλο "Ανταλλαγή", μας έκανε να πιστέψουμε πως έχει κάτι διαφορετικό να μας προσφέρει καθώς, και την ικανότητα, όχι μόνο να διατηρήσει αμείωτο το ενδιαφέρον μας αλλά, να το ανυψώσει, με το δεύτερο βιβλίο της σειράς, "Διχασμός", μας αποδεικνύει όλα τα παραπάνω και μάλιστα, με περίτρανο τρόπο.

Είχαμε αφήσει την Γουέντι να το έχει σκάσει από το ανάκτορο και τον κόσμο των Τριλ, έχοντας στο πλευρό της τον Ρις, τον άνθρωπο που ως μωρό, αντικατέστησε στην κούνια. Οι δυο τους, επιστρέφουν στο σπίτι της Γουέντι όπου και συναντούν τον αδερφό της, Ματ, στον οποίο πρέπει, να δικαιολογήσει από τη μία τους λόγους που το έσκασε αρχικά, χωρίς να του αποκαλύψει όλη την αλήθεια γύρω από την πραγματική της ταυτότητα, από την άλλη, ότι ο Ρις είναι ο πραγματικός του αδερφός. Ενώ τα προαναφερόμενα γεγονότα εξελίσσονται, ο Φιν κάνει την εμφάνισή του προκειμένου να πάρει την Γουέντι μαζί του πίσω, εκεί που θεωρητικά ανήκει, όμως εκείνη είναι αμετάπειστη. Όταν η ίδια, ο Ματ και ο Ρις πέφτουν θύματα απαγωγής από τους Βίτρα, τους ορκισμένους εχθρούς των Τριλ, η Γουέντι καλείται να αντιμετωπίσει μια αλήθεια που είναι πιο πάνω απ' όσα μπορεί να αντέξει. Η ύπαρξή της, είναι κάτι περισσότερο από αυτό που πίστευε και όταν καταφέρνει να απελευθερωθεί και να επιστρέψει στους Τριλ, πρέπει να αποφασίσει αν θα ακολουθήσει το πεπρωμένο της ή όχι.

Αν με ρωτούσατε, θα σας έλεγα ότι η Hocking, με την "Ανταλλαγή", έκανε ουσιαστικά μια εισαγωγή στον κόσμο των, όπως τους ονομάζουμε εμείς, Τρολ, φέρνοντάς μας σε μια πρώτη επαφή με τους ήρωές της, την κουλτούρα και τον πολιτισμό τους, την πολιτική τακτική τους και την υποχρέωσή τους απέναντι στην φυλή τους, ανάλογα με την θέση τους. Όλα αυτά όμως, έρχονται να σχηματοποιηθούν πλήρως και να ολοκληρωθούν σε ένα επίπεδο, μέσω του "Διχασμού" ο οποίος, κάνει το τοπίο πολύ πιο σαφές και ξεκάθαρο, χωρίς να αφήνει περιθώρια για παρανοήσεις ή πολλαπλές επιλογές. Η Γουέντι, είτε της αρέσει είτε όχι, είναι η πριγκίπισσα των Τριλ, και όχι μόνο, και κατ' επέκτασιν, έχει ένα χρέος απέναντι στη φυλή της, μια θέση στην κοινωνία τους, ένα πεπρωμένο που πρέπει να ακολουθήσει και ένα έργο που οφείλει να επιτελέσει. Είναι εκείνη που μπορεί να φέρει είτε την ειρήνη, είτε το χάος και η επιλογή του τι να κάνει, είναι μονόδρομος, άσχετα από το αν η καρδιά και το μυαλό της επιτάσσουν πολύ διαφορετικά πράγματα.

Η Hocking εξελίσσει το κοινωνικοπολιτικό της σύμπαν, μας δίνει τις απαραίτητες λεπτομέρειες για να κατανοήσουμε τον τρόπο που αυτό λειτουργεί και κινείται έτσι ώστε καταφέρνει τελικά να μας φέρει σε μια δύσκολη και εξαιρετικά σπάνια για το είδος της, θέση. Ενώ βαθιά μέσα μας θα θέλαμε η Γουέντι να ακολουθήσει τον δρόμο της καρδιάς της, την ίδια στιγμή ξέρουμε πως αυτό δεν είναι εφικτό  όχι γιατί δεν μπορεί να το πετύχει αλλά γιατί, δεν θα ήταν σωστό, ηθικό και τίμιο. Ακόμα και χαρακτήρες που στο πρώτο βιβλίο αντιπαθήσαμε, αρχίσουν να φαντάζουν πιο συμπαθείς στα μάτια μας κι αυτό γιατί, όταν ήρθε η δικιά τους ώρα, αναγκάστηκαν να πάρουν σκληρές αποφάσεις και να θυσιάσουν τα θέλω τους στο βωμό του καθήκοντος και της τάξης. Συνήθως, καμιά επιλογή δεν είναι εύκολη, πόσο μάλλον όταν πρέπει να θυσιάσεις ουσιαστικό τον εαυτό σου. Όμως όταν αυτό έχει να κάνει με το κοινό καλό, με την πεποίθηση ότι μπορεί να υπάρξει ειρήνη ή έστω, ότι έχεις τη δύναμη να προστατέψεις αυτούς που αγαπάς, πως μπορείς να κάνεις διαφορετικά;

Η γραφή της Hocking είναι απλή, άμεση, νεανική και φρέσκια, όλα αυτά δηλαδή που χρειάζεται το συγκεκριμένο είδος για να είναι επιτυχημένο. Η ιστορία της εξελίσσεται με ταχείς ρυθμούς, μας προσφέρει συνεχώς νέα δεδομένα ενώ, αφήνει να πλανιούνται στον αέρα όλα εκείνα που χρειάζεται προκειμένου να διατηρήσει αμείωτο το ενδιαφέρον μας μέχρι το τρίτο και τελευταίο βιβλίο της σειράς να φτάσει στα χέρια μας, αν κι εδώ που τα λέμε, με τον Λιβάνη δεν θα έπρεπε να είμαστε σίγουροι για το πότε και αν θα γίνει αυτό. Όπως και να 'χει, εμείς δεν χάνουμε τις ελπίδες μας και απολαμβάνουμε στο έπακρο το δεύτερο μέρος μιας σειράς του σήμερα, με την μαγεία των κλασσικών παραμυθιών, με μια παλιομοδίτικη νότα πολιτικοινωνικής διαχείρισης, με ανατροπές, περιπέτεια και πάθη. Τι άλλο θέλετε λοιπόν για να ξεκινήσετε την σειρά, αν δεν το έχετε ήδη κάνει; Η μαγεία είναι εκεί και σας περιμένει.
Βαθμολογία 10/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Amanda Hocking
Μεταφραστής: Σακελλαροπούλου Χριστιάνα
Εκδόσεις: Λιβάνης
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2012
Αρ. σελίδων: 352
ISBN: 978-960-14-2506-1