Συνοπτική περίληψη του έργου:
Πάντα υπάρχει μια στροφή στο μονοπάτι του χρόνου που φέρνει εκπλήξεις και ανατροπές. Και, τότε, τα χρώματα της ευτυχίας ξεθωριάζουν...
Η Μυρσίνη, διωγμένη από τη Σμύρνη, πνίγεται στα αδιέξοδά της. Βρίσκει την ανάσα της σε ένα μεγάλο έρωτα και νιώθει ότι η ζωή τής χαμογελά. Πόσο φιλόξενη είναι η Αθήνα του μεσοπολέμου; Ποιο μυστικό κρύβει η φυγή της στη Θεσσαλονίκη;
Οι εσωτερικές της συγκρούσεις έρχονται αντιμέτωπες με την πραγματικότητα, που δείχνει το πρόσωπό της χωρίς συναισθήματα. Οι ανατροπές που ακολουθούν βάζουν σε κίνδυνο το μεγάλο της μυστικό.
Στο πέρασμα του χρόνου, στη δεκαετία του ’50, ένας καινούριος έρωτας καραδοκεί στο νησί του Πόρου. Η μοίρα αρχίζει και ξεδιπλώνει κρυμμένα μυστικά, και όλοι, αθώοι και ένοχοι, παρασύρονται στο παιχνίδι της. Πώς θα αντιμετωπίσουν τα απρόσμενα γεγονότα που θα ξυπνήσουν ένα παρελθόν που έρχεται να πάρει την εκδίκησή του;

Προσωπική άποψη:
Το έχω ξαναπεί, ότι το καλύτερο δώρο που μπορεί να μου κάνει κανείς δεν είναι άλλο από, ένα βιβλίο, πόσο μάλλον, ένα καλό βιβλίο. Ήταν λοιπόν μια πολύ ευχάριστη έκπληξη το γεγονός ότι έλαβα από τον Βασίλη Μόσχη ένα αντίτυπο του πρώτου του βιβλίου, με τον πολύ όμορφο τίτλο, "Χιλιάδες Χρώματα Στα Μάτια Της", και θέλω να τον ευχαριστήσω και δημοσίως γι' αυτό και να του ευχηθώ καλή συνέχεια, στη νέα πορεία που αποφάσισε να ακολουθήσει και πάντα επιτυχίες. Η αλήθεια είναι βέβαια ότι, διαβάζοντας την περίληψη του βιβλίου, είχα κάποιες ενστάσεις καθώς, θεώρησα το θέμα κάπως ριψοκίνδυνο καθώς, ως προς τη γενική του ιδέα, μου φάνηκε αρκετά γνώριμο. Φυσικά αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό καθώς, εξαρτάται αποκλειστικά από τον τρόπο που ο κάθε δημιουργός χειρίζεται το αρχικό υλικό του και ο κύριος Μόσχης, συνολικά, το κάνει με πολύ όμορφο τρόπο.

Το βιβλίο επικεντρώνεται στην ιστορία της Μυρσίνης, μιας νέας κοπέλας που, με την καταστροφή της Σμύρνης, χάνεται με τους δικούς της στο λιμάνι της μεγάλης φυγής και καταλήγει στην Αθήνα μαζί με τη γειτόνισσά της Αγγέλα, όπου μαζί προσπαθούν να χτίσουν μια νέα ζωή. Τα χρόνια περνάνε και η Μυρσίνη, γνωρίζει κι ερωτεύεται τον Μηνά, πιστεύοντας τα λόγια αγάπης της που την οδηγούν στο να του παραδοθεί άνευ όρων. Αποτέλεσμα της σχέσης τους, η Μυρσίνη να μείνει έγκυος και εκείνος, να την εγκαταλείψει στη μοίρα της. Η Μυρσίνη, μην έχοντας άλλη επιλογή, ξενιτεύεται για μια ακόμα φορά, φτάνοντας στη Θεσσαλονίκη όπου και προσπαθεί να αποφασίσει τι θα κάνει, πως θα πορευτεί στο μέλλον, αν θα ζήσει με το βάρος ενός εξώγαμου παιδιού ή αν τελικά, θα βρει το κουράγιο να του προσφέρει μια καλύτερη ζωή, τη ζωή που πραγματικά του αξίζει και παράλληλα, αν θα δώσει μια δεύτερη ευκαιρία στον εαυτό της να χτίσει ένα νέο μέλλον από τα συντρίμμια του παρελθόντος. Και η απόφαση θα παρθεί και θα οδηγήσει σε μια πορεία που κανείς δεν περιμένει και που όλοι, θα έρθουν τελικά, αντιμέτωποι με τις επιλογές τους.

Ουσιαστικά το βιβλίο του Βασίλη Μόσχη, χωρίζεται σε δύο ενότητες. Η μία, έχει να κάνει με τη ζωή της Μυρσίνης στην Αθήνα, μετά την φυγή της από τη Σμύρνη και την προσπάθεια προσαρμογής της ίδιας και της Αγγέλας, σε μια νέα κατάσταση, πολύ δύσκολη, όπου η καθημερινή βιοπάλη είναι αγώνας για επιβίωση, μέχρι την στιγμή που τελικά, φεύγει για μια ακόμα φορά από τον τόπο που θεωρεί σπίτι της μέχρι τελικά να επιστρέψει και να πάρει, την μεγαλύτερη και πιο σημαντική απόφαση της ζωής της. Η δεύτερη ενότητα, μας ταξιδεύει είκοσι χρόνια μετά, στο όμορφο νησί του Πόρου όπου ένας νέος έρωτας γεννιέται, χωρίς ωστόσο να γνωρίζει ότι την ίδια στιγμή που αυτός ανθίζει, κινδυνεύει να βγάλει στο φως, καλά κρυμμένα μυστικά, σχεδόν ξεχασμένα, αλλά όχι λησμονημένα, μες το πέρασμα του χρόνου. Μια απόδειξη ότι, το πλήρωμα του χρόνου επιστρέφει εκεί που δεν το περιμένεις και ότι όλοι μας, θα πάρουμε τελικά αυτό που μας αξίζει καθώς, ότι σπείρουμε, αυτό και θα θερίσουμε τελικά. Το παρελθόν, μπορεί να μένει πίσω ωστόσο, οι αποφάσεις του τότε που οδήγησαν στο σήμερα, πάντα επιστρέφουν και διεκδικούν.

Ο συγγραφέας, παραθέτει πλήθος ιστορικών γεγονότων και είναι εμφανές το ότι έχει μελετήσει αρκετά πριν να προχωρήσει στη συγγραφή του βιβλίου αυτού. Οι αναφορές του σε περιστατικά, γεγονότα, μέρη και τοποθεσίες, σε βάζουν απόλυτα στο κλίμα της εποχής και σε ταξιδεύουν εκεί όπου πρέπει να βρίσκεσαι, δεδομένου της εκάστοτε χρονικής αφήγησης που επιλέγει, η οποία υιοθετεί έναν συνδυασμό γλαφυρότητας και απλότητας που κάνει τις σελίδες να κυλούν αβίαστα, ειδικά στο δεύτερο σκέλος του βιβλίου. Τα συναισθήματα των ηρώων είναι ξεκάθαρα, αν και ορισμένες στιγμές αγανακτούμε με την αβεβαιότητα της Μυρσίνης, τα διλήμματα που αντιμετωπίζουν είναι ειλικρινή και συμπάσχουμε μαζί με τους πρωταγωνιστές. Το πιο σημαντικό όμως, είναι το γεγονός πως είναι ξεκάθαρο ότι όσο κι αν παλέψει κανείς, δεν μπορεί να ξεφύγει από τη μοίρα και το πεπρωμένο του και πως ακόμα κι αν νομίζουμε πως έχουμε αφήσει κάποια πράγματα πίσω μας, αυτά βρίσκουν τον τρόπο να επιστρέψουν, να διεκδικήσουν τη δικαιοσύνη, ή ακόμα και να τιμωρήσουν.

Συνολικά, το "Χιλιάδες Χρώματα Στα Μάτια Της", είναι ένα βιβλίο που διαβάζεται ευχάριστα και μας ταξιδεύει σε άλλους τόπους και χρόνους. Είναι μια ιστορία κρίσης και νέμεσις, μια απόδειξη ότι το παρελθόν δεν σβήνεται και πάντα βρίσκει τρόπο να επιστρέφει. Και σίγουρα, είναι ένα βιβλίο η ιστορία του οποίου ακολουθεί εξελικτική και ανοδική πορεία, οδηγώντας σταδιακά την υπόθεση στην απαραίτητη κορύφωση, προκειμένου να διατηρήσει την αγωνία μας σε υψηλά επίπεδα, κάνοντάς μας να μην βαρεθούμε αλλά αντίθετα, να θέλουμε να μάθουμε που θα καταλήξει αυτό το μεγάλο ταξίδι της ζωής της Μυρσίνης, και όχι μόνο. Η ζωή προχωράει, εξελίσσεται και προοδεύει, και ακριβώς αυτό, κάνει και το βιβλίο στο δικό του, προσωπικό ταξίδι. Για άλλη μια φορά, να ευχαριστήσω τον Βασίλη Μόσχη και να του ευχηθώ τα καλύτερα.
Βαθμολογία 8,5/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Μόσχης Βασίλης
Εκδόσεις: Θερμαϊκός
Κατηγορία: Ελληνική Πεζογραφία
Έτος Έκδοσης: 2011
Σελίδες: 465
ISBN: 978-960-9547-01-7