...

Παρασκευή, Δεκεμβρίου 07, 2012

Ανακοινώθηκαν οι νικητές των Goodreads Choice Awards για το 2012, έπειτα από ψηφοφορία στην οποία συμμετείχε το κοινό. Στον παρακάτω σύνδεσμο μπορείτε να δείτε αναλυτικά τους ψήφους που πήρε ο νικητής κάθε κατηγορίας καθώς και τον αριθμό των ψήφων που πήραν οι συνυποψήφιοί του:

Αναλυτικά οι φετινοί νικητές ανά κατηγορία:








Nonfiction winner







Paranormal Fantasy winner






Goodreads Author
Young Adult Fantasy winner







Young Adult Fiction winner







Food & Cookbooks winner








Fantasy winner







Middle Grade & Children's winner







Memoir & Autobiography winner








History & Biography winner







Mystery & Thriller winner







Humor winner







Science Fiction winner







Historical Fiction winner







Horror winner







Fiction winner







Romance winner





Picture Books winner







Graphic Novels & Comics winner







Poetry winner

Posted on Παρασκευή, Δεκεμβρίου 07, 2012 by Γιώτα Παπαδημακοπούλου

4 comments

Πέμπτη, Δεκεμβρίου 06, 2012


Η Εθνική Επιτροπής Κριτικών των Η.Π.Α. ανακοίνωσε κι αυτή τα βραβεία της, μετά τους κριτικούς της Νέας Υόρκης. Και οι δύο ενώσεις βράβευσαν την ίδια ταινία ως καλύτερη της χρονιάς κι ο λόγος ανήκει στο "Zero Dark Thirty", που έτσι παίρνει ένα τυπικό προβάδισμα για τα Oscars. Αναλυτικά οι νικητές:

Καλύτερη Ταινία:
Zero Dark Thirty

Καλύτερη Σκηνοθεσία:
Kathryn Bigelow - "Zero Dark Thirty"

Καλύτερος Α’ Αντρικός Ρόλος:
Bradley Cooper - "Silver Linings Playbook"

Καλύτερος Α’ Γυναικείος Ρόλος:
Jessica Chastain - "Zero Dark Thirty"

Καλύτερος Β’ Αντρικός Ρόλος:
Leonardo DiCaprio - "Djangom Unchained"

Καλύτερος Β’ Γυναικείος Ρόλος:
Ann Dowd - "Compliance"

Καλύτερο Αυθεντικό Σενάριο:
Rian Johnson - "Looper"

Καλύτερο Διασκευασμένο Σενάριο:
David O. Russell - "Silver Linings Playbook"

Καλύτερη Ταινία Κινουμένων Σχεδίων:
Wreck-It Ralph

Ειδικό Επίτευγμα Σκηνοθεσίας:
Ben Affleck - "Argo"

Καλύτερος Νέος Ηθοποιός:
Tom Holland - "The Impossible"

Καλύτερη Νέα Ηθοποιός:
Quvenzhane Wallis - "Beasts Of The Southern Wild"

Καλύτερο Σκηνοθετικό Ντεμπούτο:
Benh Zeitlin - "Beasts Of The Southern Wild"

Καλύτερη Ξενόγλωσση Ταινία:
Amour

Καλύτερο Ντοκιμαντέρ:
Searching for Sugar Man

Βραβείο Ιστορίας Κινηματογράφου «William K. Everson»:
50 Χρόνια Ταινιών James Bond

Καλύτερο Συλλογικό Καστ:
Les Miserables

Ειδικό Βραβείο:
John Goodman - "Argo", "Flight", "ParaNorman", "Trouble With The Curve"

Βραβείο Ελευθερίας του Λόγου (ντοκιμαντέρ):
The Central Park Five

Βραβείο Ελευθερίας του Λόγου (ταινία αφήγησης):
Promised Land

Καλύτερες Ταινίες της Χρονιάς:
Argo
Beasts Of The Southern Wild
Django
Les Miserables
Lincoln
Looper
The Perks Of Being A Wallflower
Promised Land
Silver Linings Playbook

Καλύτερες Ξενόγλωσσες Ταινίες:
Barbara
Intouchables
Le Gamin au Velo
No
Rebelle

Καλύτερα Ντοκιμαντέρ
Ai Weiwei: Never Sorry
Detropia
The Gatekeepers
The Invisible War
Only The Young

Καλύτερες Ανεξάρτητες Ταινίες
Arbitrage
Bernie
Compliance
End Of Watch
Hello I Must Be Going
Little Birds
Moonrise Kingdom
On the Road
Quartet
Sleepwalk With Me

Posted on Πέμπτη, Δεκεμβρίου 06, 2012 by Γιώτα Παπαδημακοπούλου

9 comments

Τετάρτη, Δεκεμβρίου 05, 2012

Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Στο δυστοπικό Σικάγο της Μπίατρις Πράιορ, η κοινωνία χωρίζεται σε πέντε φατρίες, καθεμία από τις οποίες είναι αποκλειστικά αφιερωμένη στην καλλιέργεια μιας συγκεκριμένης αρετής - Ειλικρίνεια, Απάρνηση, Γενναιότητα, Ομόνοια και Πολυμάθεια. Μία συγκεκριμένη μέρα κάθε χρόνο, όλοι όσοι έχουν συμπληρώσει το δέκατο έκτο έτος της ηλικίας τους, πρέπει να επιλέξουν τη φατρία στην οποία θα αφιερώσουν το υπόλοιπο της ζωής τους. Η Μπίατρις, πρέπει να αποφασίσει αν θα παραμείνει με την οικογένειά της ή αν θα διαλέξει αυτό που πραγματικά είναι - δεν μπορεί να έχει και τα δύο. Η επιλογή της θα καταπλήξει τους πάντες, ακόμη και την ίδια.
Κατά τη διάρκεια της ιδιαίτερα ανταγωνιστικής μύησης που ακολουθεί, η Μπίατρις αλλάζει το όνομά της σε Τρις, ενώ δυσκολεύεται να ξεχωρίσει ποιοι είναι πραγματικά οι φίλοι της – αλλά και πού ακριβώς θα μπορέσει να ταιριάξει στη ζωή που έχει επιλέξει, μια ρομαντική σχέση με ένα πότε σαγηνευτικό και πότε εξοργιστικό αγόρι. Όμως η Τρις έχει επίσης ένα μυστικό. Ένα μυστικό που κρύβει από όλους γιατί έχει προειδοποιηθεί ότι συνεπάγεται θάνατο. Και καθώς ανακαλύπτει μια διαμάχη που ολοένα μεγαλώνει και απειλεί να ξηλώσει τη φαινομενικά τέλεια κοινωνία, συγχρόνως μαθαίνει πως το μυστικό της μπορεί να τη βοηθήσει να σώσει αυτούς που αγαπά... ή να την καταστρέψει.

Προσωπική άποψη:
Αγαπώ τα δυστοπικά μυθιστορήματα, δεν είναι δα και μυστικό. Κατά καιρούς έχουν πέσει στα χέρια μου εξαιρετικά δείγματα του είδους, όπως οι "Αγώνες Πείνας" και "Το Τεστ", άλλες πάλι, λιγότερο αξιόλογα ωστόσο, αρκετά ενδιαφέροντα. Ένα μυθιστόρημα δυστοπικής φαντασίας είναι και η "Απόκλιση" της Veronica Roth, το οποίο και κυκλοφόρησε πριν από λίγο καιρό από τις εκδόσεις Πλατύπους. Κι αν έπρεπε να το εντάξω σε μία από τις δύο κατηγορίες, εκείνες των εξαιρετικά ενδιαφερόντων και των όχι και τόσο, βιβλίων που εκπροσωπούν το είδος, σίγουρα θα επέλεγα την πρώτη, χωρίς δεύτερη σκέψη. Η "Απόκλιση", έκλεψε την καρδιά και τις εντυπώσεις μου από την πρώτη κιόλας σελίδα, και δεν σταμάτησε να το κάνει, μέχρι και την τελευταία, κλείνοντας το πρώτο μέρος μιας σειράς, της οποίας την συνέχεια περιμένω με αγωνία και με κομμένη την ανάσα.

Βρισκόμαστε το μέλλον και ο κόσμος, είναι χωρισμένος σε πέντε φατρίες. Εκείνες των Ανιδιοτελών, των Γενναίων, των Πολυμαθών, των Ειρηνικών και των Ειλικρινών. Κάθε φατρία, αποτελείται αποκλειστικά και μόνο από εκπροσώπους του αντίστοιχου χαρακτηριστικού, κάτι που συμβαίνει απ' όταν αποφασίστηκε πως, για τους παγκόσμιους πολέμους και την καταστροφή του κόσμου, έφταιγε η πολυπλοκότητα των ανθρώπων, η πολυδιάστατη προσωπικότητά τους. Έτσι, βάζοντας το γένος σε συγκεκριμένα καλούπια, υπάρχει μια ελεγχόμενη ισορροπία, προς αποφυγήν μιας νέας καταστροφής. Κάθε παιδί το κόσμου αυτού, κλείνοντας τα δεκάξι του χρόνια, καλείται να συμμετάσχει σε ένα τεστ κλίσης προσωπικότητας μέσω από το οποίο, προκύπτει αν, ανήκει στην φατρία την οποία μεγάλωσε ή σε κάποια άλλη, δίνοντάς του στο τέλος το δικαίωμα της επιλογής. Ανάμεσα στα παιδιά που καλούνται να περάσουν το τεστ, βρίσκεται και η Μπίατρις η οποία, είναι εξαιρετικά αγχωμένη εν όψη της διαδικασίας αφού δεν γνωρίζει ούτε τι την περιμένει, ούτε αν πραγματικά μπορεί να ακολουθήσει τον τρόπο ζωής των γονιών της που μπορεί να μην της φαίνεται λάθος ωστόσο, δεν της ταιριάζει, όχι απόλυτα τουλάχιστον.

Η Μπίατρις περνάει το τεστ όμως τα αποτελέσματά της, δεν είναι ξεκάθαρα. Το τεστ έδειξε πως δεν ανήκει σε μια φατρία αλλά, ότι θα μπορούσε να ανήκει σε τρεις διαφορετικές πράγμα που την καθιστά Απόκλιση. Και το να είσαι Απόκλιση, θεωρείται επικίνδυνο στον κόσμο της και αν θέλει να προστατευτεί, πρέπει να κρύψει αυτή τη νέα αλήθεια. Και όταν έρχεται η ώρα της επιλογής, η Μπίατρις αποφασίζει να μην διαλέξει τον δρόμο των γονιών της αλλά, έναν πολύ διαφορετικό, εκείνον της Γενναιότητας, μπαίνοντας σε ένα ολότελα διαφορετικό κόσμο, ανακαλύπτοντας νέες συνήθειες και αντιμετωπίζοντας καταστάσεις που ποτέ δεν φαντάστηκε καθώς και μια μύηση, σκληρή και δύσκολη. Το μυστικό της, είναι επίφοβο και η λαχτάρα της να αποδείξει ότι είναι πιο δυνατή απ' όσο οι άλλοι πιστεύουν, ισχυρή, οδηγώντας την σε έναν διαφορετικό αγώνα επιβίωσης κι επικράτησης. Μπορεί όμως ο κόσμος της να συνεχίσει να λειτουργεί όπως τον γνώριζε, ή υπάρχουν άνθρωποι που εργάζονται υπογείως για να ανατρέψουν ένα σύστημα που θεωρούν ότι τους αδικεί; Και η Μπίατρις, τι ρόλο καλείται να παίξει;

 Ναι, δεν χωρά αμφιβολία. Η Πλατύπους ξέρεις να επιλέγει συνεργάτες σε όλα τα επίπεδα, έχει κοφτερή ματιά κι εκδίδει εξαιρετικούς συγγραφείς και εκπληκτικές ιστορίες. Η πρωτοεμφανιζόμενη Roth, επιλέγει να ασχοληθεί με ένα λογοτεχνικό είδος που ναι μεν μπορεί να βρίσκεται σε άνθιση ωστόσο, έχει μεγάλο ανταγωνισμό. Και όμως, με τη δυναμική της αφήγηση σε καθηλώνει και παρά που ο πήχης είναι ψηλά, εκείνη καταφέρνει να τον φτάσει με το πρώτο βιβλίο της τριλογίας της να μην έχει να ζηλέψει σε τίποτα τα πιο γνωστά του είδους. Η συγγραφέας, παντρεύει την υποβόσκουσα παροντική κατάσταση με τη φαντασία, δημιουργώντας ένα σύνολο που δεν είναι στην πραγματικότητα και τόσο μακρινό όσο θα θέλαμε να πιστεύουμε, χτίζοντας έναν άγριο κόσμο, βασισμένο στη ρεαλιστικότητα. Το ίδιο ισχύει και για τους χαρακτήρες της που δεν τοποθετούνται απλά σε ένα δυστοπικό περιβάλλον ούτε γίνονται ένα με αυτό αλλά, προσπαθούν να ξεχωρίσουν και να κάνουν την διαφορά, να βγουν νικητές, όχι μόνο ως προς τις κοινωνικές συγκρούσεις αλλά, και απέναντι στον ίδιο τους τον εαυτό, που μπορεί να γαλουχήθηκε με συγκεκριμένο τρόπο ωστόσο δεν παύει, να μπορεί να είναι κάτι περισσότερο.

Το ότι το βιβλίο αυτό έγινε τεράστια επιτυχία, τόσο παγκοσμίως, όσο και στην χώρα μας, δεν είναι τυχαίο. Πάει να πει πως έχει να δώσει κάτι, που αν και δεν είναι ολότελα διαφορετικό σαν γενική ιδέα, είναι πολύ διαφορετικό στην απόδοσή του, παρασύροντάς μας σε ένα συγκλονιστικό, περιπετειώδες ταξίδι επιβίωσης αλλά, και ανακάλυψης όλων εκείνων των στοιχείων που καθορίζουν το είναι μας, το ποιοι είμαστε, που βρισκόμαστε και που μπορούμε να φτάσουμε. Μας φέρνει αντιμέτωπους με τους ίδιους μας τους εαυτούς, την προσωπικότητά μας και τις επιλογές που καλούμαστε να πάρουμε. Αυτές καθορίζουν το ποιοι είμαστε πραγματικά και όχι κανόνες και ρήτρες που κάποιοι άλλοι, ίσως να προσπαθούν να μας επιβάλλουν. Η "Απόκλιση", είναι ένα σύγχρονο και δροσερό ανάγνωσμα, τους ήρωες του οποίου αγαπάς και δένεσαι μαζί τους και σε καμία περίπτωση, δεν μπορείς να αφήσεις από τα χέρια σου, ούτε να διώξεις από τη σκέψη σου, που θα σε διασκεδάσει ως αναγνώστη και παράλληλα, θα σε προβληματίσει ως άνθρωπο και αυτό, λέει πολλά. Αναζητήστε το, αν δεν το έχετε κάνει ήδη, και αφήστε το να σας παρασύρει.
Βαθμολογία 10/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Veronica Roth
Μεταφραστής: Τριαδά Πηνελόπη
Εκδόσεις: Πλατύπους
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2012
Αρ. σελίδων: 456
ISBN: 978-960-6665-87-5

Το review ανέβηκε επίσης στο Culturenow.gr:
http://www.culturenow.gr/18977/veronica-roth--apoklisi-ekdoseis-platupous

Posted on Τετάρτη, Δεκεμβρίου 05, 2012 by Γιώτα Παπαδημακοπούλου

58 comments

Τρίτη, Δεκεμβρίου 04, 2012


Η Διεθνής Ακαδημία Κινηματογράφου (IPA) ανακοίνωσε τις φετινές υποψηφιότητες για τα βραβεία Satellite Awards, για τον κινηματογράφο και την τηλεόραση. Η 17η τελετή απονομής των βραβείων Satellite θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 16 Δεκεμβρίου στο ξενοδοχείο Intercontinental του Λος Άντζελες. Αναλυτικά οι υποψηφιότητες:

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

Καλύτερη ταινία:
Argo
Silver Linings Playbook
Beasts Of The Southern Wild
Les Miserables
Skyfall
Moonrise Kingdom
The Sessions
Lincoln
Life Of Pi
Zero Dark Thirty

Καλύτερη Σκηνοθεσία:
David O`Russell - "Silver Linings Playbook"
Ben Affleck - "Argo"
Kim Ki-duk - "Pieta"
Ben Lewin - "The Sessions"
Steven Spielberg - "Lincoln"
Kathryn Bigelow - "Zero Dark Thirty"

Καλύτερη Ηθοποιός:
Jennifer Lawrence - "Silver Linings Playbook"
Emilie Dequenne - "Our Children"
Keira Knightley - "Anna Karenina"
Emmanuelle Riva - "Amour"
Laura Birn - "Purge"
Laura Linney - "Hyde Park On Hudson"
Jessica Chastain - "Zero Dark Thirty"

Καλύτερος Ηθοποιός:
John Hawkes - "The Sessions"
Omar Sy - "The Intouchables"
Hugh Jackman - "Les Miserables"
Joaquin Phoenix - "The Master"
Denzel Washington - "Flight"
Daniel Day-Lewis - "Lincoln"
Bradley Cooper - "Silver Linings Playbook"

Καλύτερη Ηθοποιός Β' Ρόλου:
Amy Adams - "The Master"
Helene Florent - "Cafe De Flore"
Anne Hathaway - "Les Miserables"
Helen Hunt - "The Sessions"
Judi Dench - "Skyfall"
Samantha Barks - "Les Miserables"

Καλύτερος Ηθοποιός Β' Ρόλου:
Philip Seymour Hoffman - "The Master"
Robert De Niro - "Silver Linings Playbook"
John Goodman - "Flight"
Javier Bardem - "Skyfall"
Tommy Lee Jones - "Lincoln"
Eddie Redmayne - "Les Miserables"

Καλύτερη Ξενόγλωσση Ταινία:
Amour
A Royal Affair
The Intouchables
Our Children
Kon-Tiki
Pieta
Beyond The Hills
War Witch
Caesar Must Die

Καλύτερη Animation Ταινία:
ParaNorman
Wreck-It Ralph
Rise Of The Guardians
Brave
Ice Age: Continental Drift
Frankenweenie
Madagascar 3: Europe's Most Wanted

Καλύτερο Ντοκιμαντέρ:
The Central Park Five
The Pruitt-Igoe
The Gatekeepers
Ai Weiwei: Never Sorry
West Of Memphis
Chasing Ice
Marina Abramovic: The Artist Is Present
Searching For Sugar Man

Καλύτερο Πρωτότυπο Σενάριο:
Eric Toledano, Olivier Nakache - "The Intouchables"
John Gatins - "Flight"
Kim Ki-Duk - "Pieta"
Roman Coppola, Wes Anderson - "Moonrise Kingdom"
Paul Thomas Anderson - "The Master"
Mark Boal - "Zero Dark Thirty"

Καλύτερο Διασκευασμένο Σενάριο:
Ben Lewin - "The Sessions"
Tony Kushner, John Logan, Paul Webb - "Lincoln"
Chris Terrio - "Argo"
Tom Stoppard - "Anna Karenina"
David O. Russell - "Silver Linings Playbook"
David Magee - "Life Of Pi"

Καλύτερη Μουσική Επένδυση:
Alexandre Desplat - "Argo"
Dario Marianelli - "Anna Karenina"
Jonny Greenwood - "The Master"
John Williams - "Lincoln"
Dan Romer, Benh Zeitlin - "Beasts Of The Southern Wild"

Καλύτερο Τραγούδι:
"Learn Me Right" - Mumford And Sons, "Brave"
"Still Alive" - Paul Williams, "Still Alive"
"Skyfall" - Adele, "Skyfall"
"Suddenly" - Hugh Jackman, "Les Miserables"
"Fire in the Blood/Snake Song", Emmylou Harris, "Lawless"
"Love Always Comes as a Surprise", Peter Asher, "Madagascar 3: Europe's Most Wanted"

Καλύτερη Φωτογραφία:
Ben Richardson - "Beasts Of The Southern Wild"
Mihai Malaimare Jr. - "The Master"
Janusz Kaminski - "Lincoln"
Roger Deakins - "Skyfall"
Seamus McGarvey - "Anna Karenina"
Claudio Miranda - "Life Of Pi"

Καλύτερα Ειδικά Εφέ:
Steve Begg, Arundi Asregadoo, Andrew Whitehurst - "Skyfall"
Richard Stammers, Charley Henley, Martin Hill - "Prometheus"
Bill Westenhofer - "Life Of Pi"
Michael Lantieri, Kevin Baillie, Ryan Tudhope, Jim Gibbs - "Flight"
Dan Glass, Geoffrey Hancock, Stephane Ceretti - "Cloud Atlas"
Chris Corbould, Paul Franklin - "The Dark Knight Rises"

Καλύτερο Μοντάζ:
Lisa Bromwell - "The Sessions"
Jeremiah O'Driscoll - "Flight"
Dylan Tichenor - "Zero Dark Thirty"
Alexander Berner - "Cloud Atlas"
Jay Cassidy - "Silver Linings Playbook"
Chris Dickens - "Les Miserables"

Καλύτερος Ήχος:
Dennis Leonard, Randy Thom - "Flight"
John Warhurst, Lee Walpole, Simon Hayes - "Les Miserables"
Craig Henighan, Chris Munro - "Snow White And The Huntsman"
Baard H. Ingebretsen, Tormod Ringes - "Kon-Tiki"
Drew Kunin, Eugene Gearty, Philip Stockton - "Life Of Pi"
Victor Ray Ennis, Ann Scibelli, John Cucci, Mark P. Stoeckinger - "Prometheus"

Καλύτερη Καλλιτεχνική Διεύθυνση & Σχεδιασμός Παραγωγής:
Rick Carter, Curt Beech, David Crank, Leslie McDonald - "Lincoln"
Nathan Crowley, Kevin Kavanaugh, James Hambidge, Naaman Marshall - "The Dark Knight Rises"
Niels Sejer - "A Royal Affair"
David Crank, Jack Fisk - "The Master"
Sarah Greenwood, Niall Moroney, Thomas Brown, Nick Gottschalk, Tom Still - "Anna Karenina"
Eve Stewart, Anna Lynch-Robinson - "Les Miserables"

Καλύτερα Κοστούμια:
Colleen Atwood - "Snow White And The Huntsman"
Manon Rasmussen - "A Royal Affair"
Christian Gasc, Valerie Ranchoux, Farewell - "My Queen"
Jacqueline Durran - "Anna Karenina"
Kym Barrett, Pierre-Yves Gayraud - "Cloud Atlas"
Paco Delgado - "Les Miserables"

ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

Μίνι Σειρά ή Τηλεταινία:
The Crimson Petal And The White (BBC America)
Wallander (PBS)
Sherlock (PBS)
Luther (BBC America)
Game Change (HBO)
Birdsong (PBS)
Hatfields & McCoys (History Channel)
Hemingway & Gellhorn (HBO)

Καλύτερη Ηθοποιός Σε Μίνι Σειρά ή Τηλεταινία:
Nicole Kidman - "Hemingway & Gellhorn"
Julianne Moore - "Game Change"
Gillian Anderson - "Great Expectations"
Romola Garai - "The Crimson Petal And The White"
Sienna Miller - "The Girl"
Sigourney Weaver - "Political Animals"

Καλύτερoς Ηθοποιός Σε Μίνι Σειρά ή Τηλεταινία:
Clive Owen - "Hemingway & Gellhorn"
Benedict Cumberbatch - "Sherlock"
Kevin Costner - "Hatfields & McCoys"
Kenneth Branagh - "Wallander"
Woody Harrelson - "Game Change"
Idris Elba - "Luther"

Καλύτερη Ηθοποιός Β` Ρόλου Σε Σειρά, Μίνι Σειρά ή Τηλεταινία:
Maya Rudolph - "Up All Night"
Christina Hendricks - "Mad Men"
Maggie Smith - "Downton Abbey"
Mayim Bialik - "The Big Bang Theory"
Sarah Paulson - "Game Change"
Mare Winningham - "Hatfields & McCoys"

Καλύτερος Ηθοποιός Β` Ρόλου Σε Σειρά, Μίνι Σειρά ή Τηλεταινία:
Peter Dinklage - "Game of Thrones"
Evan Peters - "American Horror Story"
Giancarlo Esposito - "Breaking Bad"
Neal Mcdonough - "Justified"
Jim Carter - "Downton Abbey"
Powers Boothe - "Nashville"

Καλύτερη Δραματική Σειρά:
Justified
Downton Abbey
Breaking Bad
The Newsroom
The Good Wife
Game Of Thrones
Homeland
Nashville

Τηλεοπτική Σειρά:
American Horror Story
Once Upon A Time
Supernatural
Fringe
Arrow
Grimm
The Walking Dead

Καλύτερη Ηθοποιός Σε Δραματική Σειρά:
Claire Danes - "Homeland"
Chloe Sevigny - "Hit & Miss"
Connie Britton - "Nashville"
Hayden Panettiere - "Nashville"
Michelle Dockery - "Downton Abbey"
Julianna Margulies - "The Good Wife"

Καλύτερος Ηθοποιός Σε Δραματική Σειρά:
Bryan Cranston - "Breaking Bad"
Jeff Daniels - "The Newsroom"
Jon Hamm - "Mad Men"
Damian Lewis - "Homeland"
Timothy Olyphant - "Justified"
Johnny Lee Miller - "Elementary"

Καλύτερη Σειρά (Κωμωδία ή Μιούζικαλ):
"Girls", HBO
"Community", NBC
"The Office", NBC
"Happy Endings", ABC
"Up All Night", NBC
"Modern Family", ABC
"Parks And Recreation", NBC
"The Big Bang Theory", CBS

Καλύτερη Ηθοποιός Σε Σειρά (Κωμική ή Μιούζικαλ):
Laura Dern - "Enlightened"
Amy Poehler - "Parks And Recreation"
Lena Dunham - "Girls"
Julia Louis-Dreyfus - "Veep"
Christina Applegate - "Up All Night"
Kaley Cuoco - "The Big Bang Theory"

Καλύτερος Ηθοποιός Σε Σειρά (Κωμική ή Μιούζικαλ):
Don Cheadle - "House Of Lies"
Louis C.K. - "Louie"
Joel McHale - "Community"
Jim Parsons - "The Big Bang Theory"
Will Arnett - "Up All Night"
Johnny Galecki - "The Big Bang Theory"

Posted on Τρίτη, Δεκεμβρίου 04, 2012 by Γιώτα Παπαδημακοπούλου

6 comments

Δευτέρα, Δεκεμβρίου 03, 2012


Ο Κύκλος Κριτικών της Νέας Υόρκης, στην 78η παρουσία των βραβείων του, ανακοίνωσε τους νικητές για το 2012. Η απονομή των βραβείων θα πραγματοποιηθεί στις 7 Ιανουαρίου 2013. Αναλυτικά:

Καλύτερη Ταινία:
Zero Dark Thirty

Καλύτερη Σκηνοθεσία:
Kathryn Bigelow - "Zero Dark Thirty"

Καλύτερος Ηθοποιός:
Daniel Day-Lewis - "Lincoln"

Καλύτερη Ηθοποιός:
Rachel Weisz - "The Deep Blue Sea"

Καλύτερος Ηθοποιός σε Δεύτερο Ρόλο:
Matthew McConaughey - "Bernie" & "Magic Mike"

Καλύτερη Ηθοποιός σε Δεύτερο Ρόλο:
Sally Field - "Lincoln"

Καλύτερο Σενάριο:
Tony Kushner - "Lincoln"

Καλύτερη Φωτογραφία:
Greig Fraser - "Zero Dark Thirty"

Καλύτερη Ταινία Κινουμένων Σχεδίων:
Frankenweenie

Καλύτερη Ξενόγλωσση Ταινία:
Amour

Καλύτερο Ντοκιμαντέρ:
The Central Park Five

Καλύτερη Ταινία Πρωτοεμφανιζόμενου:
How To Survive A Plague

Posted on Δευτέρα, Δεκεμβρίου 03, 2012 by Γιώτα Παπαδημακοπούλου

2 comments

Κυριακή, Δεκεμβρίου 02, 2012


Στη Βαλέτα της Μάλτας έγινε η τελετή των 25ων Ευρωπαϊκών Βραβείων Κινηματογράφου, με το "Amour" του Michael Haneke να βγαίνει θριαμβευτής και να κλέβει τις εντυπώσεις. Αναλυτικά οι νικητές ανά κατηγορία:

Καλύτερη Ευρωπαϊκή Ταινία:
Amour
Barbara
Cesare Deve Morire
Intouchables
Jagten
Shame

Καλύτερος Ευρωπαίος Σκηνοθέτης:
Michael Haneke - "Amour"
Nuri Bilge Ceylan - "Bir Zamanlar Anadolu`da"
Steve McQueen - "Shame"
Paolo & Vittorio Viatani - "Cesare Deve Morire"
Thomas Vinterberg - "Jagten"

Καλύτερη Ευρωπαία Ηθοποιός:
Emmanuelle Riva - "Amour"
Emilie Dequenne - "A Perdre La Raison"
Nina Hoss - "Barbara"
Margarethe Tiesel - "Paradies: Liebe"
Kate Winslet - "Carnage"

Καλύτερος Ευρωπαίος Ηθοποιός:
Jean-Louis Trintignant - "Amour"
Francois Cluzet & Omar Sy -"Intouchables"
Michael Fassbender - "Shame"
Mads Mikkelsen - "Jagten"
Gary Oldman - "Tinker Tailor Soldier Spy"

Καλύτερος Ευρωπαίος Σεναριογράφος:
Thomas Vinterberg & Tobias Lindholm - "Jagden"
Michael Haneke - "Amour"
Cristian Mungiu - "Dupa Dealuri"
Olivier Nakache & Eric Toledano - "Intouchables"
Roman Polanski & Yasmina Reza - "Carnage"

Καλύτερος Ευρωπαίος Κινηματογραφιστής (Βραβείο Carlo di Palma):
Sean Bobbitt - "Shame"
Bruno Delbonnel - "Faust"
Darius Khondji - "Amour"
Gokhan Tiryaki - "Bir Zamanlar Anadolu`da"
Hoyte Van Hoytema - "Tinker Tailor Soldier Spy"

Καλύτερο Μοντάζ:
Shame
Jagten
Cesare Deve Morire

Καλύτερος Σχεδιασμός Παραγωγής:
Tinker Tailor Soldier Spy
A Royal Affair
Faust

Καλύτερη Μουσική Σύνθεση:
Tinker Tailor Soldier Spy
A Royal Affair
Io Sono Li
The Angels` Share

Καλύτερα Κινούμενα Σχέδια:
Alois Nebel
Arrugas
The Pirates! In an Adventure with Scientists!

Καλύτερο Ντοκιμαντέρ:
Hiver Nomade
London: The Modern Babylon
The ou Electricite

Ευρωπαϊκή Ανακάλυψη:
Kauwboy
Teddy Bear
Broken
Die Vermissten
Portret v Sumerkakh

Posted on Κυριακή, Δεκεμβρίου 02, 2012 by Γιώτα Παπαδημακοπούλου

2 comments

Σάββατο, Δεκεμβρίου 01, 2012

Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Στις ατελείωτες πλαγιές της Μοντάνα απλώνεται το ράντσο Λύκος. Ολόγυρα, οι πέριξ δεν πολυαμφιβάλλουν πως κάτοικοί του είναι τα μέλη μιας φατρίας λυκανθρώπων, από τους πιο ισχυρούς της βορείου Αμερικής. Ανάμεσά τους, θέση έχει μόνο ένας άνθρωπος: ο Ιντιάνα Τέλλερ.
Παιδί ενός ανθρώπου με μυστηριώδεις δυνάμεις κι ενός λυκανθρώπου, ο Ιντιάνα είναι ο εγγονός και μοναδικός κληρονόμος της οικογένειας.
Καθώς αισθάνεται ξένος ανάμεσα στους δικούς του, φεύγει σε αναζήτηση μιας φυσιολογικής ζωής και γράφεται στο πανεπιστήμιο της Μοντάνα.
Εκεί γνωρίζει τη φοβερή Κατερίνα 'Ο Χάρα και τον Τάιλερ Μπράντκελ, γιο του αιωνίου αντιπάλου του παππού του.
'Οταν ο Ιντιάνα βγαίνει σαν από θαύμα ανέπαφος από ένα τρομερό ατύχημα, γινόμενος καπνός την τελευταία στιγμή, αντιλαμβάνεται πως διαθέτει την ικανότητα να κάνει το χρόνο να γυρίζει πίσω όταν βρίσκεται σε κίνδυνο.
Να λοιπόν ένα πολύτιμο ατού, μια και το ατύχημά του μοιάζει μάλλον ύποπτο.
Μήπως κάποιος προσπάθησε να τον αφανίσει;
Η ασφάλεια των λύκων φαίνεται να απειλείται περισσότερο από ποτέ.

Προσωπική άποψη:
Όταν η λογοτεχνία του φανταστικού και του paranormal, έκανε δυναμική εμφάνιση και κατέκτησε το αναγνωστικό κοινό πριν από τέσσερα χρόνια περίπου, συστήνοντας το είδος ακόμα και σε εκείνους που δεν είχαν ιδέα σχετικά με αυτό, τα ράφια των βιβλιοπωλείων γέμισαν με ιστορίες για βρικόλακες. Λίγο καιρό μετά, και όταν το θέμα άρχισε πλέον να χωλαίνει, ήρθε η σειρά των αγγέλων να κάνουν την εμφάνισή τους, για να δώσουν σειρά στους λύκους, ενώ ακολούθησαν οι νεράιδες και τα ξωτικά. Αν με ρωτούσε κανείς πριν από κάποιο καιρό, ποιος συμπαθούσα λιγότερα ανάμεσα τους εκπροσώπους του φανταστικού, θα απαντούσα χωρίς δισταγμό και δεύτερη σκέψη, τους λύκους, το σύμπαν των οποίων μου φαινόταν λιγότερο ενδιαφέρον από των υπολοίπων. Βέβαια, στο διάστημα που ακολούθησε, έπεσαν στα χέρια μου αρκετές ιστορίες για τα είδος τους, που με έκαναν σταδιακά να αλλάξω γνώμη. Και όταν είδα το εξώφυλλο του "Indiana Teller" και διάβασα την περίληψη, πίστεψα αρχικά πως θα είχαμε να κάνουμε με μια ακόμα επανάληψη καθώς, πως θα μπορούσε να μου δώσει κάτι το διαφορετικό. Τελικά, αποδείχτηκε ότι είχα λάθος και ο Indianna, έκλεψε την καρδιά μου.

Βρισκόμαστε στην Βόρειο Αμερική, στις πλαγιές των βουνών της Μοντάνα και το ράντζο Λύκος, το οποίο κατοικείται από μια φατρία λυκανθρώπων. Όμως ανάμεσά τους, βρίσκεται ένας άνθρωπος, ο Ιντιάνα Τέλλερ, εγγονός του αρχηγού της αγέλης ο οποίος, δεν κληρονόμησε τα λυκίσια γονίδια του πατέρα του αλλά, τα ανθρώπινα της μητέρας του. Όμως και η μητέρα του δεν είναι ένας συνηθισμένος άνθρωπος αλλά, ένας Χρονο-Ιχνηλάτης, έχοντας τη μοναδική ικανότητα να ταξιδεύει στον χρόνο, με τραγικές ωστόσο συνέπειες. Ο Ιντιάνα μεγαλώνει στο ράντζο και τα χρόνια περνάνε αλλά καθώς δεν αισθάνεται να ταιριάζει εκεί και πως δεν πρόκειται ποτέ να έχει την αποδοχή των δικών του και τη θέση που δικαιωματικά του ανήκει, ανάμεσα στα μέλη της αγέλης, φεύγει για το πανεπιστήμιο της Μοντάνα σε μια προσπάθεια, να ζήσει μια φυσιολογική ζωή και να ανακαλύψει, ποιος πραγματικά είναι και που ανήκει. Εκεί θα γνωρίσει την Κατερίνα την οποία θα ερωτευτεί κεραυνοβόλα αλλά και τον Τάιλερ, τον γιο του μεγαλύτερου εχθρού του παππού του, την θέση του οποίου προσπαθεί να σφετεριστεί. Ένα παρ' ολίγον θανατηφόρο ατύχημα, θα κάνει τον Ιντιάνα να ανακαλύψει ότι είναι περισσότερα από ένας απλός άνθρωπος και πως η ασφάλεια της φυλής του, είναι πιο εύθραυστη από ποτέ, καλώντας τον να δράσει για να την προστατέψει.

Το βασικό χαρακτηριστικό που έχει ανάγκη μια ιστορία για να κερδίσει τον αναγνώστη, είναι η πρωτοτυπία και αν μη τι άλλο, η ιστορία του Ιντιάνα, έχει μπόλικη από αυτήν. Ο Ιντιάνα δεν είναι το κλασσικό πρότυπο χαρακτήρα που ανακαλύπτει τυχαία την ύπαρξη ενός εντελώς διαφορετικού και μυστηριώδους κόσμου. Αποτελεί τμήμα του, από τη γέννησή του κι όλας και μεγάλωσε μέσα σε αυτόν όντας όμως διαφορετικός. Αν και γιος λύκου, δεν κληρονόμησε τα γονίδια του πατέρα του κατά συνέπεια, είναι ο απόκληρος της φυλής του, ένα πλάσμα κατώτερο που ποτέ κανένας δεν θα δεχτεί απόλυτα και δεν θα αναγνωρίσει την εξουσία που δικαιωματικά θα κλήρονομήσει κάποια στιγμή. Ποτέ δεν θα μπορέσει να γίνει αρχηγός και ηγέτης. Όμως εκείνος, δεν παραδίδει τα όπλα και αγωνίζεται κάθε μέρα να γίνει καλύτερος, όχι μόνο για να κερδίσει την αναγνώριση της φυλής του αλλά, για να μπορεί να προστατέψει τον εαυτό του, μια επιλογή που στην πορεία της ζωής του, θα αποδειχθεί πολύ πιο έξυπνη και χρήσιμη απ' όσο ίσως να μπορούσε ποτέ να πιστέψει. Παρά το γεγονός όμως ότι είναι άνθρωπος, δεν είναι διόλου συνηθισμένος. Δεν θα γίνει ποτέ ένας κανονικός Άλφα και όμως, παρουσιάζει πολλά από τα χαρακτηριστικά ενός από αυτούς. Και εκτός των άλλων, όταν θα βρεθεί στα όρια, θα ανακαλύψει ότι έχει άλλη μια συγκλονιστική ικανότητα η οποία μπορεί να είναι παράλληλα ευχή και κατάρα.

Το ότι η Sophie Audouin- Mamikonian θεωρείται η Rowling της Γαλλίας, δεν είναι διόλου τυχαίο. Τόσο η γραφή της, όσο και η δομή της ιστορίας της, είναι εξαιρετικές. Εστιάζει στην φυλή των λύκων ωστόσο, δεν ακυρώνει την ύπαρξη άλλων φανταστικών πλασμάτων, χωρίς όμως να επικεντρώνεται πάνω τους. Δεν είναι αυτός άλλωστε ο στόχος της. Γι' αυτή οι λύκοι, είναι πλάσματα ξεχωριστά, μοναδικά, όχι μόνο ως προς τη φύση και τις δυνάμεις τους αλλά, ως προς τον τρόπο που έχουν χτίσει την ζωή τους προκειμένου να διαφυλάξουν το μυστικό τους. Υπάρχει μια αγριότητα που χαρακτηρίζει τις συνήθειές τους, που είναι τρομακτική και συνάμα, γοητευτική. Η φατρία λειτουργεί με ένα συγκεκριμένο σύστημα κανόνων γιατί χωρίς αυτούς, ο κόσμος τους μπορεί να καταρρεύσει. Τι γίνεται όμως όταν οι νόμοι αυτοί αποδεικνύονται πολύ σκληροί και άδικοι για να τους ακολουθήσεις; Τι συμβαίνει όταν οι προσωπικές σου επιθυμίες έρχονται σε κόντρα με τους νόμους αυτούς; Θα αντιταχθείς σε όλα όσα διδάχτηκες, στους ανθρώπους που σε γαλούχησαν ή θα ακολουθήσεις την πορεία που καθορίστηκε για 'σένα χωρίς καν να ρωτηθείς; Αυτά, είναι τα μεγάλα ερωτήματα πάνω στα οποία στηρίζεται η δομή αλλά και η εξέλιξη της ιστορίας, με τον Ιντιάνα να πρέπει να επιλέξει την πορεία που θα ακολουθήσει.

Η συγγραφέας συνδυάζει το φανταστικό με το μεταφυσικό στοιχείο, δημιουργώντας ένα εξαιρετικό κράμα που εντυπωσιάζει την πρωτοτυπία του, οδηγώντας σε μια ιστορία που δεν στερείται εκπλήξεων και ανατροπών, από την πρώτη μέχρι την τελευταία σελίδα, κόβοντάς σου την ανάσα με την ένταση των συναισθημάτων που σου προκαλεί. Πάνω απ' όλα όμως, είναι μια ιστορία για την αίσθηση της τιμής και του καθήκοντος εν μέσω ενός παιχνιδιού για τη δύναμη και την εξουσία με έναν τρόπο, που δεν έχουμε δει ποτέ άλλοτε μέσα από την λογοτεχνία του είδους. Ο Ιντιάνα, είναι ένας χαρακτήρας που δεν γίνεται να μην λατρέψετε, που παρά τις θεωρητικές του αδυναμίες, αποδεικνύεται ο πιο δυνατός κρίκος σε έναν αγώνα, σε έναν πόλεμο που μόλις έχει ξεκινήσει. Και το μέλλον είναι αν μη τι άλλο ελπιδοφόρο, όχι για τους ήρωές μας που έχουν να αντιμετωπίσουν πολλές δυσκολίες και αντιξοότητες αλλά για εμάς τους αναγνώστες, που θα περιμένουμε διψασμένοι την συνέχεια, την Άνοιξη του 2013, που ελπίζω να έρθει πιο σύντομα απ' όσο λέει το ημερολόγιό μου. Αν νομίζετε ότι γνωρίζετε τα πάντα γύρω από την φυλή των λύκων, ξανασκεφτείτε το και αναζητήστε το "Ανοιξιάτικο Φεγγάρι" προκειμένου να σας ταξιδέψει σε ένα μαγικό, μοναδικά υπέροχο και συγκλονιστικό ταξίδι.
Βαθμολογία 10/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Sophie Audouin- Mamikonian
Μεταφραστής: Καλύβας Θωμάς
Εκδόσεις: Μάτι
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2012
Αρ. σελίδων: 457
ISBN: 978-618-5021-01-6

Το review ανέβηκε επίσης στο Culturenow.gr:
http://www.culturenow.gr/194/sophie-audouin-mamikonian-indiana-teller-ekdoseis-mati

Posted on Σάββατο, Δεκεμβρίου 01, 2012 by Γιώτα Παπαδημακοπούλου

19 comments