Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Ο Μπίλης Καντίλης μεγαλώνει! Σ'αυτή, τη νέα περιπέτεια, εκτός από την πραγματοποίηση (στον ύπνο του πάντα) του ονείρου του να τρέξει σε έναν αγώνα MotoGP, θα συμμετάσχει ενεργά και μαζί με τους γονείς του στη σκυταλοδρομία εθελοντικής αιμοδοσίας.
Θα μάθει από πρώτο χέρι και θα μας βοηθήσει να καταλάβουμε κι εμείς όλοι πόσο σημαντικό είναι και για τους συναθρώπους μας. Αλλά και για τον ίδιο μας τον εαυτό, να μάθουμε, να κάνουμε μέρος της παιδείας μας το να δίνουμε λίγο από το πολύτιμο αίμα μας το οποίο απολαμβάνουμε σαν φυσικό δώρο.
Αυτή η έκδοση δεν μπορεί παρά να είναι αφιερωμένη και στον υπέροχο, αξέχαστα γενναίο, Marco Simonceli που δεν βρίσκεται κοντά μας.

Προσωπική άποψη:
Έχοντας διαβάσει το πρώτο βιβλίο των περιπετειών του Μπίλη Καντίλη, δεν θα μπορούσα με τίποτα να αντισταθώ σε αυτό, το χαριτωμένο και γεμάτο ζωντάνια αγοράκι που δημιούργησε ο Πασχάλης Τσαρούχας, αφηγούμενος τις εκάστοτε περιπέτειές του, με κάθε μία από αυτές, να του προσφέρει νέες εμπειρίες και βιώματα, που θα φυλάξει βαθιά στην καρδιά του, συνοδεύοντάς τον για το υπόλοιπο της ζωής του. Τι κι αν λαμβάνει μέρος στους μεγαλύτερους αγώνες του κόσμου, μόνο στα όνειρά του... Τα όνειρα εκφράζουν τις πιο βαθιές μας επιθυμίες και αποτελούν τους στόχους τους οποίους, πρέπει να παλέψουμε για να επιτύχουμε. Κι αν έχουμε δύναμη και θέληση, τότε θα τα καταφέρουμε.

Σε αυτό το νέο βιβλίο, που κυκλοφόρησε πριν λίγο καιρό και πρέπει να σπεύσετε να το αποκτήσετε, ο Μπίλης, ζει έντονες, περιπετειώδεις στιγμές, λαμβάνοντας μέρος -στον ύπνο του πάντα- σε έναν από τους μεγαλύτερους αγώνες μηχανών, αποδεικνύοντας και πάλι πως, όταν κυνηγάς το όνειρό σου, μπορείς να το φτάσεις και πως σημασία, δεν έχει απαραίτητα η νίκη αλλά, η συμμετοχή και η γνώση του ότι έκανες, ότι καλύτερο μπορούσες, με τα πιο παθιασμένα μεν, τίμια δε, μέσα που είχες στη διάθεσή σου. Όμως η ιστορία, δεν έχει να κάνει μόνο με την αδρεναλίνη και τους στόχους, δεν είναι απλά μια περιπέτεια αλλά κι ένα ακόμα μάθημα. Εκείνο για την αξία της εθελοντικής αιμοδοσίας και του καλού που επιφέρει το να αφιερώσει κανείς, μερικά λεπτά από το χρόνο του, για να βοηθήσει κάποιους άλλους. Ένα μάθημα για την ανθρωπιά και το κοινωνικό αίσθημα που καλό είναι τα παιδιά μας, να γαλουχούνται από πολύ μικρά ώστε να τους γίνει βίωμα, τρόπος ζωής.

Μπορεί ο Μπίλης να άλλαξε εκδοτική στέγη, και η Carousel να φιλοξενεί πλέον τις περιπέτειές του, το αποτέλεσμα όμως, κάθε άλλο παρά επηρεάζεται αρνητικά. Το αντίθετο θα τολμούσα να πω, με το κείμενο του Πασχάλη να γίνεται ακόμα καλύτερο, να εμβαθύνει ακόμα περισσότερο στα μηνύματα που θέλει να περάσει, χωρίς ωστόσο να παρασύρεται και να το κάνει με τρόπο δυσνόητο για τους μικρούς μας φίλους. Στον σχεδιασμό της εικονογράφησης, συναντάμε για άλλη μια φορά τον Βασίλη Παπατσαρούχα, τον οποίο θαυμάζω και ζηλεύω για την υπέροχη ικανότητά του να ζωγραφίζει, τόσο μοναδικές εικόνες. Το αποτέλεσμα, συνολικά, είναι άκρως εντυπωσιακό, με τις περιπέτειες και τις φιλοδοξίες του Μπίλη, που σε συνδυασμό με τα μαθήματα και την αποκόμιση εμπειριών και γνώσεων, να συνθέτουν μια σειρά που δεν πρέπει να λείπει από την βιβλιοθήκη σας.
Βαθμολογία 10/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Τσαρούχας Πασχάλης
Εικονογράφηση: Παπατσαρούχας Βασίλης
Εκδόσεις: Carousel
Κατηγορία: Παιδικό Βιβλίο
Έτος Έκδοσης: 2012
Αρ. σελίδων: 76
ISBN: 978-960-9594-01-1