Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Πώς μπορείτε να κάνετε το παιδί σας πιο χαρούμενο, ευτυχισμένο και δημιουργικό; Ποιες είναι οι θεμελιώδεις ανάγκες του παιδιού; Επικοινωνείτε ουσιαστικά μαζί του; Η έγκριτη ψυχολόγος-παιδοψυχολόγος Αλεξάνδρα Α. Καππάτου προσφέρει στους γονείς έναν οδηγό "πρώτων βοηθειών" για θέματα της καθημερινότητας που σχετίζονται με τη συμπεριφορά του παιδιού, αλλά και για προβλήματα που προκύπτουν σε κάθε στάδιο της ανάπτυξής του.
Μια αναθεωρημένη και εμπλουτισμένη έκδοση, γραμμένη με απλό και κατανοητό τρόπο, για όλα τα σύγχρονα θέματα που απασχολούν τους γονείς, όπως:
- Πότε το παιδί μπορεί να τρώει μαζί μου;
- Πώς θα αντιμετωπίσει ένα άσχημο όνειρο;
- Τι φοβούνται τα παιδιά;
- Είναι ανησυχητικό όταν το αγοράκι μου παίζει με κούκλες;
- Πιπίλα: είναι εύκολο να τη σταματήσει;
- Επιλέγω σωστά τα ηλεκτρονικά παιχνίδια του;
- Ο ένας γονιός είναι άνεργος: τι μπορώ να κάνω;
- Επηρεάζεται το παιδί από τις ειδήσεις στην τηλεόραση;
- Πότε να κάνω δεύτερο παιδί;
- Πώς θα χειριστώ τα "όχι" του παιδιού μου;
- Πώς θα γίνει το παιδί μου ευγενικό;

Προσωπική άποψη:
Εκτιμώντας την κυρία Αλεξάνδρα Καππάτου ως ψυχολόγο-παιδοψυχολόγο και έχοντας ήδη διαβάσει το βιβλίο της, "Οι Γονείς Κάνουν Τη Διαφορά!", δεν θα μπορούσα να μην διαβάσω και το βιβλίο της, "Μεγαλώστε Ευτυχισμένα Παιδιά". Όντας μητέρα ενός τετράχρονου αγοριού, πιστεύω ακράδαντα πως το να αναζητάμε καλύτερους τρόπους διαπαιδαγώγησης ή και το να καταφεύγουμε σε βιβλία σχετικά με το θέμα, δεν αποτελεί έγκλημα αλλά αντίθετα, μπορεί να μας βοηθήσει, όχι μόνο να γίνουμε καλύτεροι γονείς για τα παιδιά μας αλλά και τα ίδια να είναι πιο υγιή και πιο ευτυχισμένα. Φυσικά, τα παιδιά δεν έρχονται με οδηγίες χρήσης, το καθένα έχει τη δική του προσωπικότητα και πρέπει να το αντιμετωπίζουμε ανάλογα ωστόσο, υπάρχουν πάντα κάποιες βασικές αρχές που δεν αλλάζουν.

Αλήθεια, ως γονείς, καταλαβαίνουμε πάντα τι είναι καλύτερο για το παιδί μας; Τι είναι αυτό που πραγματικά χρειάζεται; Τι είναι αυτό που μπορεί να το κάνει ευτυχισμένο, δημιουργικό, ικανό να αξιοποιήσει τα ταλέντα ή και τα χαρίσματά του; Για να πετύχουμε όλα τα παραπάνω, είναι απαραίτητο το να μπορούμε να επικοινωνήσουμε με το παιδί μας, να έχουμε τη διάθεση και την πρόθεση να το καταλάβουμε, να το κατανοήσουμε, να το συμβουλεύσουμε και να το κατευθύνουμε, όσο πιο σωστά μπορούμε. Δεν είναι μόνο οι μεγάλες και σημαντικές αλλά μερικές φορές, ακόμα και οι μικρότερες λεπτομέρειες στην καθημερινότητα και την ανάπτυξη ενός παιδιού που παίζουν ρόλο και καθορίζουν τον χαρακτήρα του ο οποίος και θα τον συντροφεύει μετά την παιδική ηλικία, σε εκείνην της εφηβείας και αργότερα, στην ενήλικη ζωή του. Σάμπως εμείς δεν είμαστε σε έναν βαθμό το πρότυπο εκείνο που έπλασαν οι δικοί μας γονείς;

Με απλό, κατανοητό και άμεσο τρόπο, η κυρία Καππάτου μας δίνει μικρές και μεγάλες συμβουλές που μπορούν να κάνουν την συμβίωση με τα παιδιά μας, ακόμα καλύτερη, πιο εποικοδομητική, έχοντας την σπουδαιότητα που πρέπει να έχει η ανατροφή ενός παιδιού και η παρουσία και συμμετοχή του γονιού στη ζωή του. Η νέα, αναθεωρημένη έκδοση αυτού του βιβλίου-εγχειριδίου, μπορεί να σας δώσει λύσεις ακόμα και σε πράγματα που στα μάτια σας, φαντάζουν τραγικά και δύσκολα ενώ στην πραγματικότητα, δεν είναι. Όλα έχουν να κάνουν σε σχέση με τον έλεγχο, την κατανόηση, τη θέληση και πάνω απ' όλα, την αγάπη. Γιατί όταν αντιμετωπίζουμε κάθε στάδιο της ανάπτυξης του παιδιού μας με αγάπη και τρυφερότητα, δεν χρειάζεται τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο.
Βαθμολογία 10/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Καππάτου Α. Αλεξάνδρα
Εκδόσεις: Μίνωας
Κατηγορία: Παιδαγωγικά
Έτος Έκδοσης: 2013
Αρ. σελίδων: 286
ISBN: 978-960-481-967-6