Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Ο Ρέιμοντ ήταν επικίνδυνος. Τουλάχιστον ως τέτοιον τον αντιμετώπιζαν όλοι γύρω του. Ο ίδιος θεωρούσε τη ζωή του τέλεια έτσι όπως ζούσε στα άκρα, χωρίς περιορισμούς και απαγορεύσεις. Όταν όμως έφτασε στο κατώφλι του θανάτου μια μοιραία νύχτα, ανέλαβε η οικογένεια του τα ηνία. Έπειτα από τον αγώνα της απεξάρτησης βρέθηκε εξορισμένος σ' ένα ζοφερό χωριό, υπό την κηδεμονία των παππούδων του.
Εγκλωβισμένος στο Ντάνγουϊτς, ξεκινάει πάλι από την αρχή. Αλλάζοντας τον τρόπο ζωής του, οδηγείται σταδιακά στο να αλλάξει τον ίδιο του τον εαυτό. Η Ονόρα, ένα μυστήριο κορίτσι, εισβάλλει στη ζωή και το μυαλό του. Για κάποιο λόγο νιώθει να τη μισεί, αλλά σύντομα του γίνεται εμμονή καθώς προσπαθεί να σηκώσει το πέπλο της μυστικοπάθειας της, και να ανακαλύψει την αλήθεια για τη ζωή της. Ανεξήγητα γεγονότα προηγούνται πάντα της παρουσίας της, και ο Ρέιμοντ ήθελε πάση θυσία να ικανοποιήσει την περιέργεια του. Πλησιάζοντας την όμως εμπλέκεται σε έναν συναισθηματικό πόλεμο, που αντιστρέφει τους όρους της γνωριμίας τους και τα κίνητρα της αναζήτησης του.
Στη νέα αυτή διαδρομή, θρύλοι και μύθοι αποδεικνύονται αληθινοί, η ομίχλη δεν είναι πάντα τόσο αθώα, και τα φαινόμενα μονίμως απατούν την αντίληψη. Ο Ρέιμοντ έμπλεξε σε μια περιπέτεια η οποία τον ταξίδεψε σ' έναν κόσμο που ποτέ δεν φανταζόταν ότι υπάρχει, και δεν χρειάστηκε να κάνει βήμα παραπέρα από τον δικό μας για να τον αντικρίσει. Έμαθε με τον χειρότερο τρόπο ότι δεν υπάρχουν όρια σ' αυτά που μπορείς να κάνεις, για να σώσεις αυτόν που αγαπάς. Και ανακάλυψε πως ο καθρέφτης της ψυχής μας, είναι εκείνος που μας κάνει να δούμε τη ζωή με άλλο μάτι.

Προσωπική άποψη:
Είχα την χαρά να γνωρίσω την Άρτεμις Βελούδου πολύ πρόσφατα και να επιβεβαιώσω από κοντά την υποψία που μου είχε γεννηθεί, συνομιλώντας μαζί της ηλεκτρονικά. Πως είναι ένα πλάσμα πολύ θετικό, χαμογελαστό, με μεγάλη αγάπη γι' αυτό που κάνει και πολλά, πολλά όνειρα. Το πρώτο της βιβλίο, που αποτελεί και το πρώτο μέρος μιας διλογίας, κυκλοφόρησε πριν από λίγο καιρό από τις εκδόσεις iWrite με τίτλο, "Εφιάλτες: Συμβόλαιο Ψυχής", και όπως ήταν φυσικό, με το που το έπιασα στα χέρια μου, αν και άρρωστη, ξεκίνησα να το διαβάζω χωρίς σταματημό αφού με κάθε κεφάλαιο που τελείωνα, ήθελα να προχωρήσω στο επόμενο προκειμένου να ανακαλύψω τι μυστικά κρύβει και που θέλει να μας οδηγήσει. Αλλά ας μην πολυλογώ και ας ρίξουμε μια ματιά στο κεντρικό story.

Ο Ρέιμοντ είναι ένας νέος 21 ετών ο οποίος έχει βρεθεί κάτω από τον ζυγό του αυταρχικού πατέρα του, Έρνεστ. Όντας εθισμένος σε ναρκωτικά και αλκοόλ, και έπειτα από την αποτοξίνωση την οποία αναγκάστηκε να κάνει μετά από ένα σοβαρό τροχαίο ατύχημα, ο Ρέιμοντ, οδηγείται σε μια επαρχία της Αγγλίας και πιο συγκεκριμένα, στο Ντάνγουϊτς, όπου και πρόκειται να ζήσει μαζί με τους παππούδες του, κάτω από την αυστηρή παρακολούθηση του Έρνεστ ο οποίος του έχει στερήσει κάθε ατομικό δικαίωμα. Ο Ρέιμοντ, προσπαθεί να ξεκινήσει μια νέα ζωή, αφήνοντας πίσω του το παρελθόν όμως δεν μπορεί να πάψει να αισθάνεται εγκλωβισμένος στις νέες συνθήκες που δεν επέλεξε. Όταν θα ξεκινήσει να δουλεύει στην πανσιόν των παππούδων του, θα γνωρίσει την Ονόρα για την οποία αρχικά, έχει πολύ αρνητικά συναισθήματα. Αυτό όμως πρόκειται να αλλάξει και σταδιακά συνειδητοποιεί, πως όχι μόνο δεν την αντιπαθεί αλλά αντίθετα, νιώθει για εκείνην πράγματα με έναν τρόπο που δεν έχει βιώσει ποτέ ξανά. Όμως και η Ονόρα έχει τους δικούς της δαίμονες που όπως όλα δείχνουν, δεν είναι πρόθυμη να αποκαλύψει εύκολα και ο Ρέιμοντ, είναι αποφασισμένος να μάθει ποιο είναι το μυστικό της.

Το βιβλίο της Άρτεμις, ουσιαστικά, παίζει σε δύο διαφορετικά επίπεδα, εξού και βρίσκεται χωρισμένο σε δύο μέρη. Το πρώτο από αυτά, έχει να κάνει με τον Ρέιμοντ και την ψυχοσύνθεσή του, την αλλαγή του χαρακτήρα του μέσα από την εξέλιξη των γεγονότων, την συνειδητοποίηση των πραγμάτων εκείνων που πάντα ήταν μπροστά στα μάτια του αλλά για κάποιον λόγο αρνιόταν να δει και εν τέλει, την αποδοχή τους, όχι από τη μια μέρα στην άλλη αλλά σταδιακά, χτίζοντας κομμάτι-κομμάτι μια νέα πραγματικότητα μέσα στην οποία, μπορεί να γίνει αυτός που πραγματικά μπορεί και όχι εκείνος που οι δίχως νόημα πράξεις του, τον οδηγούσαν να γίνει. Το δεύτερο μέρος, έχει να κάνει με ένα κομμάτι πιο μεταφυσικό. Βασισμένο σε μύθους και θρύλους, μας παρουσιάζει μια γοητευτική και συνάμα, τρομακτική πραγματικότητα την οποία, δεν είναι όλοι σε θέση να δουν με τα ίδια τους τα μάτια που όμως, πρέπει να την κατανοήσουν και να προσπαθήσουν να βρουν τη λύση στο αδιέξοδο μονοπάτι που χάραξε η μοίρα τους, ακολουθώντας λύσεις και δρόμους, κάθε άλλο παρά συμβατικούς.

Η γραφή της Άρτεμις, είναι κάτι παραπάνω από άρτια και ολοκληρωμένη. Μπορεί σε κάποια σημεία στο πρώτο μέρος του βιβλίου να μας δίνει υπερβολικά πολλές λεπτομέρειες για τον Ρέιμοντ και την πρότινος ζωή του όμως, τελικά, ανακαλύπτουμε πως όλα αυτά, έχουν μια σκοπιμότητα. Σφιχτή πλοκή, άρτια δομημένοι χαρακτήρες, που μας επιτρέπουν να κοιτάξουμε ως τα τρίσβαθα του μυαλού και της ψυχής τους, ζωντανές περιγραφές με λεπτομέρεια η οποία δίνει έμφαση και δεν μπουκώνει το κείμενο. Άλλο ένα στοιχείο που μου αρέσει στην αφήγηση της Άρτεμις, έχει να κάνει με τους διαλόγους οι οποίοι, όχι μόνο είναι ζωντανοί και πλούσιοι αλλά, δοσμένοι με έναν τέτοιον τρόπο που λειτουργούν συνδυαστικά με την αφήγηση, δίνοντάς μας με σταδιακό ρυθμό τα κομμάτια του παζλ που είναι απαραίτητα προκειμένου να κατανοήσουμε, τόσο τους χαρακτήρες, όσο και τις πράξεις τους. Ορισμένοι ισχυρίζονται πως το πιο δύσκολο κομμάτι στην συγγραφή ενός βιβλίο, είναι οι διάλογοι. Δεν ξέρω αν συμφωνώ απόλυτα με αυτό ωστόσο, είτε ισχύει είτε όχι, στην προκειμένη περίπτωση το αποτέλεσμα, είναι αυτό που πρέπει να είναι.

Δεν θέλω να σας πω παραπάνω πράγματα γιατί διακινδυνεύω να αποκαλύψω στοιχεία τα οποία δεν πρέπει να σας αποκαλύψω και που είμαι σίγουρη πως η Άρτεμις, δεν θα ήθελε να γνωστοποιηθούν. Αυτό που εγώ μπορώ να κάνω είναι να σας παρακινήσω να διαβάσετε το βιβλίο της και να ανακαλύψετε μόνοι σας το μυστήριο που κρύβεται ανάμεσα στις σελίδες του. Άλλες φορές ως ψυχογράφημα χαρακτήρων, άλλες φορές ως μυθιστόρημα με κοινωνικές προεκτάσεις και άλλες, ως ένα ρομαντικό και τρομακτικό παράλληλα παραμύθι, διαποτισμένο με αρχαίους μύθους και θρύλους άλλων εποχών, οι "Εφιάλτες" θα σας κερδίσουν και η γραφή της Άρτεμις θα σας καθηλώσει, αφήνοντάς σας μετά από ένα συγκλονιστικό φινάλε, με κομμένη την ανάσα, να ανυπομονείτε για το επόμενο βιβλίο της. Από μένα, τις καλύτερες ευχές μου στην Άρτεμις και ελπίζω αυτό το βιβλίο, να είναι απλά το πρώτο από τα πολλά που θα ακολουθήσουν στο μέλλον. Καλοτάξιδο το βιβλίο σου και κάθε επιτυχία.
Βαθμολογία 9/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Άρτεμις Βελούδου - Αποκότου
Εκδόσεις: iWrite
Κατηγορία: Ελληνική Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2013
Αρ. σελίδων: 670
ISBN: 978-618-80570-3-6