Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Σχεδόν ένας χρόνος πέρασε από τότε που η Λόρελ ζήτησε από τον Ταμάνι να φύγει από τη ζωή της. Αν και η καρδιά της ακόμα πονούσε, η Λόρελ ήταν σίγουρη για την απόφασή της να επιλέξει τον Ντέιβιντ. Πάνω όμως που η ζωή της άρχισε να ξαναβρίσκει τους φυσιολογικούς της ρυθμούς, η Λόρελ αντιλαμβάνεται ότι καραδοκεί ένας άγνωστος και σκοτεινός εχθρός.
Για ακόμα μια φορά, η Λόρελ θα αναγκαστεί να στραφεί στον Ταμάνι για να την προστατεύσει και να την καθοδηγήσει, αφού ο κίνδυνος που απειλεί το Άβαλον ξεπερνάει κάθε φαντασία. Και για πρώτη φορά, η Λόρελ αρχίζει να έχει αμφιβολίες για το αν θα κατορθώσει τελικά να επιβιώσει ο νεραϊδόκοσμος.

Προσωπική άποψη:
Σαν ψέματα μου φαίνεται που μετά από περισσότερο από έναν χρόνο, το 3ο βιβλίο της σειράς της Pike με τίτλο, "Ψευδαισθήσεις", βρίσκεται στα χέρια μου. Δεν μπορώ να κρύψω πως έτρεφα μεγάλη ανησυχία κατά πόσο θα συνεχιζόταν η σειρά, πράγμα που θα με ανάγκαζε να αγοράσω την αγγλική έκδοση όμως οι εκδόσεις Λιβάνη, δεν με απογοήτευσαν τελικά. Όπως δεν με απογοήτευσε και το ίδιο το βιβλίο που υποστηρίζει περίτρανα την λαϊκή μας ρήση, "το καλό πράγμα αργεί να γίνει". Κι αν είναι να ικανοποιούμαι τόσο πολύ από ένα ανάγνωσμα καταλήγω στο συμπέρασμα ότι δεν πειράζει, η αναμονή δεν είναι τίποτα μπροστά στο αίσθημα που σε πλημμυρίζει όταν επιτέλους θα το πάρεις στα χέρια σου και πολύ περισσότερο δε, όταν θα ξεκινήσεις να το διαβάζεις χωρίς σταματημό.

Έχουν περάσει δύο χρόνια από όταν η ζωή της Λόρελ ανατράπηκε για πάντα, με την αποκάλυψη της πραγματικής της ταυτότητας, και οχτώ μήνες από τα γεγονότα του δεύτερου βιβλίου. Η ίδια, έχει επιστρέψει στην ανθρώπινη καθημερινότητά της για την έναρξη της σχολικής χρονιάς, αφού πέρασε το καλοκαίρι της με το να εκπαιδεύεται στο Άβαλον, και παρά που νιώθει πολύ χαρούμενη που βρίσκεται και πάλι με τον Ντέιβιντ και την καλύτερή της φίλη, δεν μπορεί να πάψει να σκέφτεται τον Ταμάνι, τον τρόπο που έφυγε χωρίς να την αποχαιρετήσει και πόσο της έχει λείψει. Φυσικά, τα αισθήματά της αυτά θα ανατραπούν όταν θα ανακαλύψει πως εκείνος, είναι ένας από τους νέους της συμμαθητές, γεγονός που την ξαφνιάζει, την ευχαριστεί και την ανησυχεί συνάμα. Η καθημερινή του παρουσία στην ζωή της, όχι μόνο περιπλέκει ακόμα περισσότερο τα συναισθήματά της αλλά, σηματοδοτεί την ύπαρξη ενός κινδύνου που ακόμα δεν γνωρίζουν ποιος μπορεί να είναι και αν πραγματικά υπάρχει. Δεδομένου δε πως μια ακόμα νεράιδα που μεγάλωσε στον ανθρώπινο κόσμο, κάνει την εμφάνισή της, δίνοντας την εντύπωση πως δεν γνωρίζει ποια και τι είναι, η κατάσταση φαντάζει στην κόψη του ξυραφιού και η αλήθεια πρέπει να βγει σύντομα στο φως.

Τα "Φτερά" επικεντρώθηκαν περισσότερο στην δράση. Η "Μαγεία" πάλι, στο να μας δώσει περισσότερα στοιχεία για τα νεραϊδοπλάσματα και τον κόσμο τους καθώς και χρόνο να τα αναλύσουμε. Οι "Ψευδαισθήσεις" με τη σειρά τους, λειτουργούν σε δύο διαφορετικά επίπεδα, τα οποία και νομίζω πως είναι αυτά που χρίζουν σχολιασμού. Το πρώτο έχει να κάνει με την δράση και τις εξελίξεις οι οποίες είναι συνεχείς και πυρετώδεις. Μετά το τέλος κάθε κεφαλαίου, έχεις την πεποίθηση πως έχεις καταλήξει σε ασφαλή συμπεράσματα τα οποία όμως, ανατρέπονται μόλις ολοκληρώνεις το επόμενο. Όλα φαντάζουν πιθανά, όλοι μπορεί να είναι ύποπτοι, προδότες, δράστες. Η εμπιστοσύνη κλονίζεται και όλα μαρτυρούν πως τα πράγματα, όχι μόνο είναι πιο περίπλοκα απ' όσο μπορούμε να φανταστούμε αλλά και πολύ πιο επικίνδυνα. Δεν διακυβεύονται μόνο ζωές και συμφέροντα αλλά, ολόκληρη η τάξη ανάμεσα στον ανθρώπινο και τον νεραϊδίσιο κόσμο, τα θεμέλια ειρήνης του οποίου ξαφνικά, δεν είναι τόσο σταθερά αλλά κινδυνεύουν να καταρρεύσουν μπροστά στη δράση μιας αόρατης απειλής που πρέπει να εξαλειφθεί.

Το δεύτερο, έχει να κάνει καθαρά με τον ψυχισμό των ηρώων, όχι μόνο της Λόρελ, άσχετα αν τα δικά της συναισθήματα βρίσκονται στον πυρήνα της ιστορίας και πιθανότατα, θα καθορίσουν την πορεία της ιστορίας από δω και στο εξής, αλλά και όλων των υπολοίπων. Τόσο ο Ταμάνι, όσο και ο Ντέιβιντ, ζουν με τους δικούς τους φόβους και ανασφάλειες. Αγαπούν και διεκδικούν την ίδια γυναίκα, όχι πάντα με τον σωστό τρόπο, γεγονός που όχι μόνο ηλεκτρίζει την μεταξύ τους ατμόσφαιρα αλλά προκαλεί και σε μας τους αναγνώστες, έντονη συναισθηματική φόρτιση. Η Λόρελ από την άλλη, είναι πιο διχασμένη από ποτέ. Έκανε μια επιλογή και την στήριξε και όμως, βαθιά μέσα της, δεν ξέρει αν είναι η σωστή. Με το να επιλέξει έναν από τους προαναφερόμενους, είναι σαν να επιλέγει τον τρόπο που θα ζήσει από δω και στο εξής. Και αν και δεν το συνηθίζω, είναι από τις ελάχιστες φορές που αντιλαμβάνομαι, καταλαβαίνω και σέβομαι το συναισθηματικό δίλημμα της πρωταγωνίστριας η οποία, με το να ακολουθήσει τα πραγματικά της συναισθήματα, για τα οποία δεν είναι καν σίγουρη ποια είναι, ακολουθεί ένα μονοπάτι που πιθανόν, να μην έχει επιστροφή και να πληγώσει κάποιους ανεπανόρθωτα.

Ο κλοιός στενεύει και είναι πλέον καιρός να παρθούν αποφάσεις. Το βιβλίο ολοκληρώνει το τρίτο μέρος της ιστορίας πριν από το μεγάλο φινάλε και όλα φαντάζουν πιθανά. Θα κάνει η Λόρελ την σωστή επιλογή και αν ναι, τι μπορεί να σημαίνει αυτό, τόσο για την ίδια, όσο και για τους ανθρώπους που αγαπάει; Θα καταφέρει το Άβαλον να συνεχίσει να λειτουργεί προστατευμένο ή ο κόσμος των νεράιδων θα καταστραφεί ολοκληρωτικά; Συναισθηματικά διλήμματα, πολιτικά μηνύματα, δράση, περιπέτεια και αγωνία, όλα μαζί, σε ένα κράμα αισθημάτων, σκέψεων και εξελίξεων που πραγματικά, ρουφάς από την πρώτη μέχρι την τελευταία λέξη, φτιάχνοντας στο μυαλό σου σενάρια που ξέρεις πως είναι καταδικασμένα να διαψευστούν. Αν το απόλαυσα; Θα ήταν πολύ φτωχή αυτή η περιγραφή για να πω πως αισθάνομαι. Αν περιμένω με αγωνία το τέταρτο και τελευταίο βιβλίο της σειράς; Αναμφίβολα και είμαι σίγουρη πως όσοι αγαπήσατε την γραφή και την μαγική αυτή ιστορία της Pike, θα νιώσετε το ίδιο.
Βαθμολογία 10/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Aprilynne Pike
Μεταφραστής: Μαριάτου Σοφία
Εκδόσεις: Λιβάνης
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2013
Αρ. σελίδων: 348
ISBN: 978-960-14-2669-3