Συνοπτική περίληψη της ταινίας:
Η ιστορία του Νώε που έπειτα από εντολή του Θεού, έχτισε την Κιβωτό προκειμένου να διαφυλάξει το ότι μετά τον κατακλυσμό, θα μπορέσει να συνεχίσει να υπάρχει ζωή στη Γη, με ένα νέο, πιο ευλαβικό ξεκίνημα για το ανθρώπινο είδος.

Προσωπική άποψη:
Η Μεγάλη Βδομάδα ξεκίνησε και μαζί με αυτήν, ξεκίνησαν να προβάλλονται σωριδών ταινίες οι οποίες, για κάποιον λόγο, έχουν περάσει στην συνείδηση του ελληνικού κοινού ως Πασχαλινές. Μία από αυτές, την οποία μοιάζει να έχει πάρει εργολαβία το Star, είναι το "Noah's Ark", μια παραγωγή 178' η οποία, στην Ελλάδα, μπορεί να προβάλλεται ολόκληρη ως μία ταινία, στην Αμερική, όμως, προβλήθηκε σε 3 μέρη ως τηλεοπτική παραγωγή, εξού και δεν πρόκειται να την βρείτε, κατά πάσα πιθανότητα, σε όποιο κινηματογραφικό site κι αν την ψάξετε. Όχι πως έχετε κάποιον ιδιαίτερο λόγο να κάνετε κάτι τέτοιο, αλλά λέμε τώρα. Ποιος ξέρει; Μπορεί ορισμένοι από εσάς να είστε περίεργοι, γιατί για να μην την έχετε δει, μάλλον απίθανο φαντάζει.

Νομίζω πως όσον αφορά το story της συγκεκριμένης ταινίας, δεν χρειάζεται να πω και πολλά καθώς ο τίτλος μιλάει από μόνος του. Αφορά την ιστορία του Νώε, στον οποίο ο Θεός έδωσε πρόσταγμα να κατασκευάσει μια Κιβωτό, χώνοντας μέσα ένα αρσενικό κι ένα θηλυκό από κάθε είδος, προκειμένου να μπορέσει να συνεχιστεί η ύπαρξη του κόσμου έπειτα από τον κατακλυσμό που θα έστελνε στη Γη, προκειμένου να τιμωρήσει τους ανθρώπους που ξέχασαν ποιοι είναι και ποιος είναι ο πραγματικός τους σκοπός πάνω στον μάταιο τούτο κόσμο. Μια ιστορία που από παιδιά ακόμα, διδαχτήκαμε στο σχολείο, και τα εκάστοτε τηλεοπτικά δίκτυα, φροντίζουν να την φρεσκάρουν στη μνήμη μας κάθε χρόνο, τέτοιες Άγιες μέρες.

Δεδομένου ότι, όπως προανέφερα, πρόκειται για μια καθαρά τηλεοπτική παραγωγή και μάλιστα, στα τέλη της δεκαετίας του '90, δεν θα έπρεπε να έχουμε και πάρα πολύ υψηλές προσδοκίες, ούτε όσον αφορά το σενάριο, ούτε όσον αφορά τα ειδικά εφέ, ακόμα και τους ίδιους τους ηθοποιούς που συμμετέχουν στην εν λόγω παραγωγή. Αν τα standards σας, λοιπόν, είναι χαμηλά, καλά κάνετε. Αν πάλι, όχι, τότε θα πρέπει μάλλον να το ξανασκεφτείτε ή έστω, να επιλέξετε να δείτε κάτι διαφορετικό. Και όταν λέω κάτι διαφορετικό, δεν εννοώ απαραίτητα την πιο σύγχρονη εκδοχή του "Νώε" που κυκλοφόρησε πρόσφατα στις κινηματογραφικές αίθουσες καθώς, απ' ότι έμαθα, πέραν των εντυπωσιακών οπτικοακουστικών εφέ, δεν έχει να σας προσφέρει κάτι άλλο. Όχι πως έχει η συγκεκριμένη παραγωγή που ναι μεν, για τα δεδομένα των προδιαγραφών της, έχει αρκετά αξιοπρεπή τεχνικά στοιχεία, αλλά από ουσία, πάσχει και μάλιστα, σε μεγάλο βαθμό, αφού φαίνεται να εστιάζει περισσότερο στο πως ο Νώε έπρεπε να προσπαθεί συνεχώς να διαφυλάξει την αθωότητα των θηλυκών, δίποδων ή τετράποδων.

Πιθανολογώ πως ο Jon Voight δέχτηκε να παίξει στην ταινία γιατί δεν είχε καμιά άλλη επαγγελματική πρόταση εκείνη την περίοδο, ή πολύ απλά, γιατί δεν είχε τίποτα καλύτερο να κάνει. Και δεν λέω, στέκεται αρκετά αξιοπρεπής στις απαιτήσεις του ρόλου του, που έτσι όπως είναι δοσμένος, δεν είναι κάτι το εξωπραγματικό ή το άπιαστο, αλλά δεν θα σας εντυπωσιάσει κιόλας. Η Mary Steenburgen από την άλλη, ως σύζυγός του, επίσης φαίνεται να εστιάζει περισσότερο στο κωμικό στοιχείο του χαρακτήρα που υποδύεται, αλλά ούτε αυτήν μπορώ να κατηγορήσω γι' αυτό καθώς, αυτή ήταν προφανώς η ευρύτερη γραμμή της παραγωγής, του σεναριογράφου και του σκηνοθέτη. Επιλογή που την αποτελείωσαν με το να επιλέξουν ηθοποιούς-κομπάρσους στους δεύτερους ρόλους που δεν τους ξέρει η μάνα τους, διατηρώντας με αυτό τον τρόπο το budjet σε χαμηλά επίπεδα και μαζί με αυτό, πολλά άλλα.

Δεν θέλω να γίνομαι κακιά χρονιάρες μέρες, αλλά δεν μπορώ να ισχυριστώ πως η ταινία αυτή, είναι αριστούργημα. Όχι, δεν είναι, και η πιθανότητα του να μπορούσε να γίνει, υπό άλλες συνθήκες, απέχει πολύ από την πραγματικότητα. Ναι, θα την δούμε, όπως κάνουμε πιθανότατα κάθε χρόνο, όχι γιατί πραγματικά μας αρέσει και περιμένουμε την στιγμή που θα προβληθεί στους δέκτες μας, αλλά γιατί υποσεινήδητα, μας έχει περάσει με κάποιον τρόπο το μήνυμα πως πρέπει να το κάνουμε. Και δεν αντιλέγω, θα διασκεδάσετε, πιθανότατα, αλλά όταν μιλάμε για μια ταινία με θεματολογικό πυρήνα, το να είναι η διασκέδαση το πρώτο πράγμα που μας έρχεται στο μυαλό, μάλλον υποδηλώνει πως κάτι δεν πηγαίνει καλά. Και είναι σίγουρο πως αν κάτι δεν πηγαίνει καλά, δεν έχει να κάνει με εμάς, αλλά με την ίδια την ταινία.
Βαθμολογία 4/10

Ταυτότητα ταινίας:
Ελλ. τίτλος: Η Κιβωτός Του Νώε
Είδος: Περιπέτεια
Σκηνοθέτης: John Irvin
Πρωταγωνιστές: Jon Voight, Mary Steenburgen, F. Murray Abraham, Mark Bazeley, Jonathan Cake, Alexis Denisof, Emily Mortimer, Sydney Tamiia Poitier, James Coburn
Παραγωγή: 1999
Διάρκεια: 178'

Επίσημο site: